ISLANDS UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det isländska TV-bolaget RÚV ut Islands artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Söngvakeppnin 2019. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


2019 års isländska Söngvakeppnin bestod precis som den föregående upplagan av två semifinaler och en final, med skillnaden att RÚV endast tog ut tio istället för tolv tävlande. I övrigt var det mesta sig likt, vilket till exempel innebar att alla semifinaltävlande sjöng på isländska medan de finalkvalificerade fick välja om de ville fortsätta med isländskan eller välja något annat språk.

Semifinalerna hölls den 9:e och 16:e februari och från dessa röstade tittarna vidare fyra bidrag, två från varje semifinak. Sedan kunde en jury lägga till ett femte bidrag som wildcard, vilket de också gjorde. I finalen den 2:a mars röstade först en internationell jurypanel och tittarna vidare två bidrag till en duell där vinnaren korades med hjälp av tittarröstning.

 

Eurovision-resultat 2019

Vinnare i Islands uttagning blev gruppen Hatari med bidraget ”Hatrið mun sigra”, som gruppmedlemmarna själva (Einar Hrafn Stefánsson, Klemens Nikulásson Hannigan och Matthías Tryggvi Haraldsson) stod bakom på upphovssidan.

I Eurovision 2019 blev Island lottade att kvala genom semifinal 1, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 10:e plats (av 26 länder) med 221 poäng. Det var Islands bästa placering sedan 2014!

 

Semifinaler

Semifinal 1

Fakta


 • Datum:
 • 2019-02-09

 • Programledare:
 • Fannar Sveinsson & Benedikt Valsson

 • Plats:
 • Háskólabíói

 • Röstningsprocess:
 • 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Hatari – “Hatrið mun sigra”
 2. Þórdís Imsland – “Nú og hér”
 3. Daníel Óliver – “Samt ekki”
 4. Kristina Skoubo – “Ég á mig sjálf”
 5. Hera Björk – “Eitt andartak”

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Kristina Skoubo – “Ég á mig sjálf”
 2. Þórdís Imsland – “Nú og hér”
 3. Daníel Óliver – “Samt ekki”
 4. Hatari – “Hatrið mun sigra”
 5. Hera Björk – “Eitt andartak”

Kommentar: En intressant första semifinal på Island i år, med ett ganska blandat startfält. Nu är förväntningarna visserligen inte så enormt höga på Island efter att man förra året valde ett historiskt svagt bidrag att skicka till ESC – trots att man ändå hade ganska många starka bidrag att välja på. Har man hittat tillbaka till vinnarhålet i år? Första semin innehåller nästan uteslutande välproducerade och moderna bidrag, men framförallt är de ändå hyfsat minnesvärda. Några av dem behöver nog dock ett bra scennummer för att fungera internationellt, men överlag får alla godkänt ändå. Ingen sticker dock ut som min personliga favorit, men 1-3 i min topplista känner jag skulle kunna platsa i ESC. Däremot känner jag att Harari (Sv: ”Hatarna”) med låten “Hatrið mun sigra” (Sv: ”Hatet skall segra”) är lite väl översympatiskt och sockersött för att gå hem internationellt. Men budskapet är ju fint!


   


 1. Hera Björk – “Eitt andartak”
 2. Kristina Skoubo – “Ég á mig sjálf”
 3. Hatari – “Hatrið mun sigra”
 4. Daníel Óliver – “Samt ekki”
 5. Þórdís Imsland – “Nú og hér”

Kommentar: Island nådde ifjol absoluta botten i Eurovision där man, efter tre raka finalmissar, åkte på inte bara sin fjärde raka, utan även blev semi-jumbo! Kanske är det därför jag inte har så höga förväntningar på dem i år. Detta startfält i vart fall är inte så mycket att hänga i granen, jag får verkligen söka med ljus och lykta för att hitta några ljusglimtar. Och då kan man tänka att jag kanske borde fastna för Hataris låt, jag som ändå kan finna uppskattning i det som är udda. Och visst är den det, men av någon anledning tilltalar den mig inte. Kanske blir jag för nojig av att höra skanderingen av att ”Hatet kommer segra!”…


 


 1. Þórdís Imsland – “Nú og hér”
 2. Daníel Óliver – “Samt ekki”
 3. Kristina Skoubo – “Ég á mig sjálf”
 4. Hera Björk – “Eitt andartak”
 5. Hatari – “Hatrið mun sigra”

Kommentar: Kul att islänningarna håller på traditionen att sjunga på det egna språket i sin nationella final. Det är inte utan att det känns en aning värdelöst dock då samtliga (utom Eyþór Ingi 2013) valt att framföra sina bidrag på engelska i Eurovision. Kanske blir årets tävling ett undantag. Hoppas dock inte att vinnaren kommer från den här semifinalen då nivån är tämligen låg.


 


 1. Kristina Skoubo – “Ég á mig sjálf”
 2. Þórdís Imsland – “Nú og hér”
 3. Daníel Óliver – “Samt ekki”
 4. Hera Björk – “Eitt andartak”
 5. Hatari – “Hatrið mun sigra”

Kommentar: En rätt tråkig första semifinal från Island och jag är jättebesviken på Hera Björk:s återkomst. Hennes låt är så ointressant och slätstruken. Nej, istället är det Kristina Skoubo och Þórdís Imsland som fångar mitt intresse. Den sistnämnda sångerskans låt är skriven av b.la Svala Björgvinsdóttir som representerade Island i Eurovision Song Contest 2017 med låten ”Paper”. Vi får hoppas att nästa semifinal bjuder på guldkornen istället, för det finns ingen i detta startfältet som jag tycker är värdig ESC-biljetten till Tel Aviv.

 

 

Resultat: Semifinal 1


Den första semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

 

Semifinal 2

Fakta


 • Datum:
 • 2019-02-16

 • Programledare:
 • Fannar Sveinsson & Benedikt Valsson

 • Plats:
 • Háskólabíói

 • Röstningsprocess:
 • 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Elli Grill, Skaði, Glymur – “Jeijó, keyrum alla leið”
 2. Friðrik Ómar – “Hvað ef ég get ekki elskað?”
 3. Ívar Daníels – “Þú bætir mig”
 4. Tara Mobee – “Betri án þín”
 5. Heiðrún Anna Björnsdóttir – “Helgi”

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Tara Mobee – “Betri án þín”
 2. Heiðrún Anna Björnsdóttir – “Helgi”
 3. Friðrik Ómar – “Hvað ef ég get ekki elskað?”
 4. Ívar Daníels – “Þú bætir mig”
 5. Elli Grill, Skaði, Glymur – “Jeijó, keyrum alla leið”

Kommentar: Detta är enligt mig en snäppet starkare semifinal än den förra, och jag tvekar inte på att vi här har åtminstone 2 av topp-3 i finalen. Personligen föll jag hårt för den moderna Axwell/Ingrosso-inspirerade “Betri án þín”, som bjuder på bra clubmusic på isländska. Även ”Helgi” är skön att lyssna på, om än kanske inte någon kioskvältare. I övrigt känns bidragen lite väl utdaterade, i still med Ari Ólufsson förra året, fast bättre producerade. Friðrik Ómar är en bra artist och har en i grunden bra låt, men det är alltjämt lite väl utdaterat. Vad beträffar Elli Grill, Skaði, Glymur så är det bara att hålla för öronen och tänka på något fint. Glass till exempel.


   


 1. Friðrik Ómar – “Hvað ef ég get ekki elskað?”
 2. Heiðrún Anna Björnsdóttir – “Helgi”
 3. Elli Grill, Skaði, Glymur – “Jeijó, keyrum alla leið”
 4. Tara Mobee – “Betri án þín”
 5. Ívar Daníels – “Þú bætir mig”

Kommentar: Semi 2 fortsätter vidare lite grann på samma bekymmer som jag hade med semi 1, att det inte riktigt funnits så mycket som jag tror kommer klara sig särskilt nämnvärt i Eurovision. Förra semin fanns det i alla fall en låt som stack ut, men här gör det inte det. Tror inte vi kommer få se vinnaren i denna semi om jag ska vara helt ärlig. Jag undrar lite grann vad som hänt med Island på senare år…


 


 1. Ívar Daníels – “Þú bætir mig”
 2. Tara Mobee – “Betri án þín”
 3. Friðrik Ómar – “Hvað ef ég get ekki elskað?”
 4. Heiðrún Anna Björnsdóttir – “Helgi”
 5. Elli Grill, Skaði, Glymur – “Jeijó, keyrum alla leið”

Kommentar: Tycker majoriteten av alla bidragen i Islands uttagning låter som covers på medelmåttiga amerikanska/brittiska radiopoplåtar. Det blir svårt att välja en favorit då jag helt enkelt inte fastnade för en enda låt. Det är verkligen sorgligt. Island har haft många bra bidrag förr. Oavsett vad de till slut väljer tror jag knappast de kommer att sluta högt på min personliga topplista. Förutsatt att den slutgiltiga vinner inte helt random börja växa så det knakar efteråt.


 


 1. Ívar Daníels – “Þú bætir mig”
 2. Friðrik Ómar – “Hvað ef ég get ekki elskað?”
 3. Heiðrún Anna Björnsdóttir – “Helgi”
 4. Elli Grill, Skaði, Glymur – “Jeijó, keyrum alla leið”
 5. Tara Mobee – “Betri án þín”

Kommentar: Mina två personliga favoriter i denna semin är utan tvekan Ívar Daníels och Friðrik Ómar. Förutom att de har de bästa låtarna enligt mig så har de också de bästa rösterna att kunna leverera sina låtar live. Jag gillar också Heiðrún Anna Björnsdóttir, men har hört hennes engelska version (som hon kommer framföra vid en eventuell finalplats) och den tilltalar inte alls mig, så jag har även vägt in det i min bedömning. Mina två toppfavoriter låter bra oavsett isländsk eller engelsk tolkning.

 

 

Resultat: Semifinal 2


Den andra semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att juryn juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

* Wildcardet utsågs efter att bägge semifinalerna hade avgjorts.

 

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2019-03-02

 • Programledare:
 • Fannar Sveinsson & Benedikt Valsson

 • Plats:
 • Laugardalshöll

 • Röstningsprocess:
 • Första omgången: delad jury- och tittarröstning
 • Andra omgången: 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Friðrik Ómar – “Hvað ef ég get ekki elskað?”
 2. Kristina Skoubo – “Mama Said” (live, isländska versionen)
 3. Tara Mobee – “Fighting for Love” (live, isländska versionen)
 4. Hera Björk – “Moving On” (live, isländska versionen)
 5. Hatari – “Hatrið mun sigra”

 

Panelen tyckte till!


 


Min finaltopplista ser ut som följer:

 1. Hatari – “Hatrið mun sigra”
 2. Friðrik Ómar – ”Hvað ef ég get ekki elskað?”
 3. Hera Björk – ”Moving On”
 4. Kristina Skoubo – ”Mama Said”
 5. Tara Mobee – ”Fighting for Love”

   


 1. Hatari – “Hatrið mun sigra”
 2. Hera Björk – ”Moving On”
 3. Friðrik Ómar – ”Hvað ef ég get ekki elskað?”
 4. Kristina Skoubo – ”Mama Said”
 5. Tara Mobee – ”Fighting for Love”

Kommentar: Hatari etta? E ja go i hövvet eller? Det kan jag mycket väl vara. I vart fall är det så att plats 2-4 är låtar som kan nosa på en stark trea i min betygsskala för att de är habila. Men mig veterligen så räcker det inte att en låt är hyfsad för att den ska komma långt. Och Islands resultat de senaste fyra åren tycker jag speglar detta, man kan inte vara bara ok för att komma långt. Och efter deras semijumbo i fjol så känns det verkligen som att de inte har något att förlora, framför allt har de inget att förlora på att skicka nåt som sticker ut, som till exempel ett gäng hatare i BDSM-kläder.


 


 1. Friðrik Ómar – ”Hvað ef ég get ekki elskað?”
 2. Tara Mobee – ”Fighting for Love”
 3. Kristina Skoubo – ”Mama Said”
 4. Hera Björk – ”Moving On”
 5. Hatari – “Hatrið mun sigra”

Kommentar: Har aldrig förstått charmen med Hataris bidrag, men det är väl för att jag startogillar musik där folk bara står och brölar i mikrofonen. Jag förstår inte låten, jag tycker inte om den och hoppas inte att den vinner. Angående de fyra övriga bidragen så är min åsikt att de bara är allmänt ointressanta. Som om Islänningarna inte riktigt försöker i år. Zzz…


 


 1. Friðrik Ómar – ”Hvað ef ég get ekki elskað?”
 2. Kristina Skoubo – ”Mama Said”
 3. Tara Mobee – ”Fighting for Love”
 4. Hera Björk – ”Moving On”
 5. Hatari – “Hatrið mun sigra”

Kommentar: Jag har hört att Hatari är storfavorit att vinna finalen, men jag uppskattar inte deras gap- & skrik-låt utan riktar in mig på artister bra sångröst och bra låtar. Kvällens bästa sångare är utan tvekan Friðrik Ómar som representerade Island år 2008 med Euroband och låten ”This is my life”. Jag håller tummarna för att han ska ta hem det och jag är glad att han behöll den på isländska. Vidare är jag glad att Kristina Skoubo fick en wildcard-plats i finalen och hon väljer nu att byta till engelska. Kanske ett smart drag, då den isländska versionen inte fick någon respons senast. Dock gillade jag den versionen bättre.  Mitt tredjehands-val är Tara Mobee.

 

 

Resultat


Islands Söngvakeppnin 2019 är avgjord, där det blev gruppen Hatari som tog hem segern med låten “Hatrið mun sigra”. Därmed blir det de som i maj får representera Island i Eurovision 2019 i Tel Aviv. Så här såg deras finalframträdande ut:

 

Mer finalfakta

Inför finalen hade RÚV anordnat två semifinaler om fem tävlande per semifinal. Från respektive kvalprogram röstades två akter vidare till finalen och detta med hjälp av jury- och tittarröstning. Ytterligare en akt valdes ut som wildcard. I själva finalen framfördes bidragen och sedan fick jury och tv-tittarna tillsammans rösta vidare två bidrag till en avgörande omgång där vinnaren slutligen korades.

Den röstande juryn hade även det här året internationella jurymedlemmar, dvs. personer som inte var från Island. Sju av juryns tio medlemmar kom från Belgien, Tjeckien, Sverige, Norge, Grekland, Azerbajdzjan och Danmark. Resterande tre medlemmar var från Island.

Förutom tävlingsbidragen kan vi även nämna att fjolårets isländska Eurovsionrepresentant Ari Ólafsson samt Eurovisiontvåan Eleni Foueira (som representerade Cypern) fanns på plats som gästartister.

 

Totaltabellen

Så här placerade sig bidragen i finalens avgörande omgång:

 1. Hatari – ”Hatrið mun sigra”
 2. Friðrik Ómar – ”Hvað ef ég get ekki elskað?”

 

Utslagna i första omgången:

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


Hatet segrade, vilket intressant nog kan bli Islands biljett till sin bästa placering i ESC på 10 år! Man kan verkligen ha vilka åsikter man vill om låten, den är inte mainstream direkt, men man måste erkänna att islänningarna har hittat något som får dem att sticka ut rejält i år! Dessutom ser jag gruppen mycket som avancerad och intellektuell satir, nästan i stil med vad Francesco Gabbani försökte sig på 2017 – men utan att lyckas eftersom han framförde allt på italienska. Hatari kommer förmodligen gå i samma fälla, då de förmodligen inte översätter någontin till engelska. Lite synd är det, för gruppens idé och något skruvade sätt gör att gemene man nog skulle kunna tycka om dem om de bara förstod vad de sjunger – men ack… Detta blir nog bara en hype, som resten av Europa lite förvirrat förströr sig med ett tag. Precis som Francesco 2017…


  


Förvisso känns detta som en lika intern handling som t.ex. Tjeckiens Eurovisionlåt 2007 och det finska bidraget 2015. Men Hatari gör det effektfullt åtminstone nu. Jag tror det här skulle kunna funka men absolut inte till seger i Tel Aviv. Det känns som en för intern handling på något sätt.


 


Precis som jag misstänkte så kände säkert isländska folket att de måste våga satsa på någonting speciellt. Så man skickar alltså ett gäng hatare i BDSM-kläder som brölar klagosång på ett språk ingen annan förstår. Och vet ni vad? Jag tror det här kan funka! Jag skulle inte gå så långt och säga seger, men den kan mycket väl bryta deras finaltorka. Visst kan man dra paralleller till Kabát (Tjeckien 2007) eller Pertti Kurikan Nimipäivät (Finland 2015), men skillnaden är att det är en helt annan stil, ett helt annat gäng, och en betydligt större hype kring denna låt jämfört med de andra två. Hatari mun sigra!


  


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera