Spanien i Eurovision Song Contest 2019


« Spanien NF 2018

Spanien NF 2020 »


 

SPANIENS UTTAGNING. Det spanska TV-bolaget RTVE har bekräftat deltagande i Eurovision 2019 i Israel och har även bekräftat att man för andra året på raken kommer att hämta artist och bidrag från Idol-tävlingen Operación Triunfo. Själva säsongen pågick under hösten 2018 och för Eurovisionen kommer en specialkväll att anordnas i januari. Fram till dess pågår en omröstning och juryval för att utse tävlingsbidrag till finalen.

Vi kommer att följa Spaniens uttagning anno 2019 med stor spänning och under själva uttagningen kommer vi såklart att tycka till om vad vi tänker om deras låtar och göra våra egna personliga topplistor.

Denna artikel kommer att uppdateras kontinuerligt till dess att uttagningen är över Spaniens representant till Eurovision 2019 i Israel är utsedd.

 

Datum & händelser

 


Fakta om uttagningen

I september startade TVE den nya säsongen av den populära Idol-tävlingen Operación Triunfo, som därefter rullat på under hösten med auditions, kvalprogram, direktsändningar och final. I december avgjordes hela säsongen där artisten Famous blev säsongsvinnare. Men alla 16 artister som från början togs ut till tävlingen sades ha chans att kunna bli Spaniens representant i Eurovision 2019 oavsett hur de placerade sig i årets säsong.

 

Antagning för bidrag

Samtidigt som säsongen pågick höll TVE antagningar igång för att hitta potentiella Eurovisionbidrag. Intresserade låtskrivare hade möjlighet att ansöka om att få med bidrag, och intresset var stort då nästan 1000 bidrag skickades in. Låtskrivarna kunde välja att skriva bidrag till en eller flera i Operación Triunfo-startfältet men detta var inte bindande. Därefter gick en jurypanel igenom alla inskickade bidrag och valde ut 10 av dem till nästa steg. Parallellt med den uttagningen pågick en annan låtantagning med bidrag från skivbolag som bjudits in av TVE. Ett hundratal bidrag skickades in och en jurypanel gick även igenom dessa låtar och valde ut 10 stycken till nästa steg. Totalt skulle alltså 20 bidrag kvala vidare.

 

Tittar- och juryrröstning om startfältet

Av de 20 låtar som valts ut ansåg TVE att 17 stycken får fortsätta. Låtarna som nu parats ihop med Operación Triunfo-tävlarna innebär att 13 av de 16 artister har minst en låt inför nästa gallring. Fram till den 2:a januari 2019 är en omröstning igång där publiken får lyssna på enminutsklipp från varje låt och sedan rösta på sina favoritbidrag. Publikens tre favoriter går direkt till final. Därefter röstar en jury fram maximalt (eller upp till) sju bidrag till av de som tittarna röstat bort som också får tävla i finalen. Maximalt kan det alltså bli 10 bidrag i den avgörande finalen.


 

Finalen

Fakta inför sändningen


 • Datum:

 • 2019-01-20

 • Starttid:

 • 22:05 CET

 • Programledare:

 • Roberto Leal

 • Plats:

 • Parc Audiovisual de Catalunya, Barcelona

 • Röstningsprocess:

 • 100% tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:

 • RTVE – Länk kommer senare

 


 

Panelen inför: Spanien ska välja artist och bidrag till Eurovision 2019 genom en specialkväll i Idol-tävlingen Operación Triunfo. Själva säsongen fick redan sin vinnare i december 2018, men 13 av de 16 artister som deltog hade chansen att också få tävla i “Gala Eurovision” som nu alltså ska äga rum.

I denna final tävlar 10 bidrag om segern och det är endast tv-tittarna som röstar fram det vinnande bidraget. Skulle det av något skäl bli oavgjort mellan två eller fler bidrag kommer en ny röstningsomgång att äga rum. Men det är bara tittarna som röstar, ingen annan.


 

 

 

Startfältet

Finalisterna presenteras nedan i bokstavsordning.

 

1. Carlos Right – “Se te nota”
Text &/musik: Juan Pablo Isaza, Juan Pablo Villamil


2. Famous – “No puedo más”
Text &/musik: Leroy Sánchez, Louis Biancaniello, Nolan Sipe


3. Julia – “¿Qué quieres que haga?”
Text &/musik: David Santisteban, India Martínez


4. María – “Muérdeme”
Text &/musik: Juan Suárez, David Feito, Victoria Riba, Nuria Azzouzi, Rosa Martínez


5. Marilia – “Todo bien”
Text &/musik: Sananda, Chris Wahle, Andreas Öhrn, Juan Carlos Fuguet López


6. Miki – “La venda”
Text &/musik: Adrià Salas


7. Miki & Natalia – “Nadie se salva”
Text &/musik: María Peláe, Nil Moliner, Javi Garabatto


8. Natalia – “La clave”
Text &/musik: Merche, Ander Pérez, Nuria Azzouzi, Rosa Martínez


9. Noelia – “Hoy vuelvo a reír otra vez”
Text &/musik: Jacobo Calderón, Álex Ubago


10. Sabela – “Hoy soñaré”
Text &/musik: Jesús Cañadilla, Alejandro de Pinedo


 

 

 

Panelen tycker till (inför)

Inför finalen kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor. Du är självklart varmt välkommen att bidra med din egen topplista i kommentarsfältet!

  1. Miki – “La venda”
 2. Julia – “Qué quieres que haga”
 3. Noelia – “Hoy vuelvo a reír otra vez”
 4. Sabela – “Hoy soñaré”
 5. Carlos Right – “Se te nota”

Kommentar: Årets upplaga av spanska Operación Triunfo är ganska svår för mig att bedöma. Mest pga den anledningen att jag inte alls vart tilltalad av väldigt många låtar. Det kan nog i det här fallet ha att göra med att jag har svårt att fastna för den vanliga latino-gladpopmusik som ändå är väldigt typiskt spanskt. Det gör att jag tvingas gå emot min egna uppfattning om hur mycket jag uppskattar låtar som låter lokalt anknutna.

En annan jobbig detalj är att OT i år varit ganska tumultartat med hur det funkat när vissa artister plockats fram. Vissa som fått fler låtar än andra et cetera. Det värsta är att den som verkar vara storfavorit är María med “Muérdeme”. Varför stör jag mig så mycket på detta? Jo,  dels för att jag har den låten längst ner i min ranking, men också för att María öppet sagt att hon inte vill åka ner till Tel Aviv. Det vill däremot en annan artist, Famous, som i sin tur fick en alldeles för taskig låt serverad till sig. Den jag annars sätter mina förhoppningar till är La Venda av Miki. En låt som verkligen har ett härligt tempo och som alltid gör mig glad.

 


 


 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen