« Spanien NF 2018

Spanien NF 2020 »


 

SPANIENS UTTAGNING. Det spanska TV-bolaget RTVE har bekräftat deltagande i Eurovision 2019 i Israel och har även bekräftat att man för andra året på raken kommer att hämta artist och bidrag från Idol-tävlingen Operación Triunfo. Själva säsongen pågick under hösten 2018 och för Eurovisionen kommer en specialkväll att anordnas i januari. Fram till dess pågår en omröstning och juryval för att utse tävlingsbidrag till finalen.

Vi kommer att följa Spaniens uttagning anno 2019 med stor spänning och under själva uttagningen kommer vi såklart att tycka till om vad vi tänker om deras låtar och göra våra egna personliga topplistor.

Denna artikel kommer att uppdateras kontinuerligt till dess att uttagningen är över Spaniens representant till Eurovision 2019 i Israel är utsedd.

 

Datum & händelser

 


Fakta om uttagningen

I september startade TVE den nya säsongen av den populära Idol-tävlingen Operación Triunfo, som därefter rullat på under hösten med auditions, kvalprogram, direktsändningar och final. I december avgjordes hela säsongen där artisten Famous blev säsongsvinnare. Men alla 16 artister som från början togs ut till tävlingen sades ha chans att kunna bli Spaniens representant i Eurovision 2019 oavsett hur de placerade sig i årets säsong.

 

Antagning för bidrag

Samtidigt som säsongen pågick höll TVE antagningar igång för att hitta potentiella Eurovisionbidrag. Intresserade låtskrivare hade möjlighet att ansöka om att få med bidrag, och intresset var stort då nästan 1000 bidrag skickades in. Låtskrivarna kunde välja att skriva bidrag till en eller flera i Operación Triunfo-startfältet men detta var inte bindande. Därefter gick en jurypanel igenom alla inskickade bidrag och valde ut 10 av dem till nästa steg. Parallellt med den uttagningen pågick en annan låtantagning med bidrag från skivbolag som bjudits in av TVE. Ett hundratal bidrag skickades in och en jurypanel gick även igenom dessa låtar och valde ut 10 stycken till nästa steg. Totalt skulle alltså 20 bidrag kvala vidare.

 

Tittar- och juryrröstning om startfältet

Av de 20 låtar som valts ut ansåg TVE att 17 stycken får fortsätta. Låtarna som nu parats ihop med Operación Triunfo-tävlarna innebär att 13 av de 16 artister har minst en låt inför nästa gallring. Fram till den 2:a januari 2019 är en omröstning igång där publiken får lyssna på enminutsklipp från varje låt och sedan rösta på sina favoritbidrag. Publikens tre favoriter går direkt till final. Därefter röstar en jury fram maximalt (eller upp till) sju bidrag till av de som tittarna röstat bort som också får tävla i finalen. Maximalt kan det alltså bli 10 bidrag i den avgörande finalen.


 

Finalen

Fakta inför sändningen


 • Datum:

 • 2019-01-20

 • Starttid:

 • 22:05 CET

 • Programledare:

 • Roberto Leal

 • Plats:

 • Parc Audiovisual de Catalunya, Barcelona

 • Röstningsprocess:

 • 100% tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:

 • RTVE – Länk

 


 

Panelen inför: Spanien ska välja artist och bidrag till Eurovision 2019 genom en specialkväll i Idol-tävlingen Operación Triunfo. Själva säsongen fick redan sin vinnare i december 2018, men 13 av de 16 artister som deltog hade chansen att också få tävla i “Gala Eurovision” som nu alltså ska äga rum.

I denna final tävlar 10 bidrag om segern och det är endast tv-tittarna som röstar fram det vinnande bidraget. Skulle det av något skäl bli oavgjort mellan två eller fler bidrag kommer en ny röstningsomgång att äga rum. Men det är bara tittarna som röstar, ingen annan.


 

 

 

Startfältet

Finalisterna presenteras nedan i startnummerordning.

 

1. Marilia – “Todo bien”
Text &/musik: Sananda, Chris Wahle, Andreas Öhrn, Juan Carlos Fuguet López


2. Sabela – “Hoy soñaré”
Text &/musik: Jesús Cañadilla, Alejandro de Pinedo


3. Famous – “No puedo más”
Text &/musik: Leroy Sánchez, Louis Biancaniello, Nolan Sipe


4. Natalia – “La clave”
Text &/musik: Merche, Ander Pérez, Nuria Azzouzi, Rosa Martínez


5. Julia – “¿Qué quieres que haga?”
Text &/musik: David Santisteban, India Martínez


6. Miki – “La venda”
Text &/musik: Adrià Salas


7. Noelia – “Hoy vuelvo a reír otra vez”
Text &/musik: Jacobo Calderón, Álex Ubago


8. Carlos Right – “Se te nota”
Text &/musik: Juan Pablo Isaza, Juan Pablo Villamil


9. Miki & Natalia – “Nadie se salva”
Text &/musik: María Peláe, Nil Moliner, Javi Garabatto


10. María – “Muérdeme”
Text &/musik: Juan Suárez, David Feito, Victoria Riba, Nuria Azzouzi, Rosa Martínez


 

 

 

Panelen tycker till (inför)

Inför finalen kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor. Du är självklart varmt välkommen att bidra med din egen topplista i kommentarsfältet!

 

 1. María – “Muérdeme”
 2. Miki – “La venda”
 3. Sabela – “Hoy soñaré”
 4. Carlos Right – “Se te nota”
 5. Marilia – “Todo bien”

Kommentar: Bra startfält i Spanien i år, mycket bättre än ifjol. Frågan är dock hur synkade spanjorerna är rent musikaliskt med resten av Europa? De senaste årens dåliga placeringar i ESC tyder på att Spanien behöver göra ett omtänk och satsa på något nytt – och tyvärr är inte startfältet här speciellt nytänkande. Däremot är det många trevliga och välgjorda låtar, men kanske inga större utmanare till ESC-segern.

 


 1. Miki – “La venda”
 2. Sabela – “Hoy soñaré”
 3. Marilia – “Todo bien”
 4. Noelia – “Hoy vuelvo a reír otra vez”
 5. Carlos Right – “Se te nota”

Kommentar: Överlag har Spanien en riktigt stark final med flera bra kandidater som jag är övertygad om kan göra bra ifrån sig i Tel Aviv – förutsatt att de håller live. Det är svårt att avgöra genom bara bra gjorda studioversioner. Men den jag tycker bäst om är Mikis glada “La Venda” som jag verkligen hoppas tar hem det. Sedan är den mäktiga balladen som Sabela bjuder på också mycket fin, och Marilias låt blir jag glad av. Så gärna någon av de tre får gärna vinna för mig.

 


 

 1. Miki – “La venda”
 2. Julia – “Qué quieres que haga”
 3. Noelia – “Hoy vuelvo a reír otra vez”
 4. Sabela – “Hoy soñaré”
 5. Carlos Right – “Se te nota”

Kommentar: Årets upplaga av spanska Operación Triunfo är ganska svår för mig att bedöma. Mest pga den anledningen att jag inte alls vart tilltalad av väldigt många låtar. Det kan nog i det här fallet ha att göra med att jag har svårt att fastna för den vanliga latino-gladpopmusik som ändå är väldigt typiskt spanskt. Det gör att jag tvingas gå emot min egna uppfattning om hur mycket jag uppskattar låtar som låter lokalt anknutna.

En annan jobbig detalj är att OT i år varit ganska tumultartat med hur det funkat när vissa artister plockats fram. Vissa som fått fler låtar än andra et cetera. Det värsta är att den som verkar vara storfavorit är María med “Muérdeme”. Varför stör jag mig så mycket på detta? Jo, dels för att jag har den låten längst ner i min ranking, men också för att María öppet sagt att hon inte vill åka ner till Tel Aviv. Vad sänder det för signaler egentligen? Det vill däremot en annan artist, Famous, som i sin tur fick en alldeles för taskig låt serverad till sig. Den jag annars sätter mina förhoppningar till är La Venda av Miki, och det överlägset. En låt som verkligen har ett härligt tempo och som alltid gör mig glad.

 


 

 1. Marilia – “Todo bien”
 2. María – “Muérdeme”
 3. Natalia – “La clave”
 4. Carlos Right – “Se te nota”
 5. Miki & Natalia – “Nadie se salva”

Kommentar: Förra året så var Spaniens bidrag Tu Canción (Alternativt Tu cancerión som jag alltid kallar den.) mitt absoluta hatobjekt. Faktum är att jag redan då dömde ut låten som tidernas sämsta ESC-bidrag, och faktum är att den åsikten kvarstår än idag. Men det var hur som helst 2018, nu blickar vi framåt. Oavsett vad Spanien väljer att skicka till Tel Aviv så kommer det omöjligen bli någonting sämre än föregående års bidrag, hur kan jag då vara så säker? Jo för samtliga bidrag i det här startfältet är i en helt annan liga. Visst, alla låtarna är inte bra, men ingen av dessa får mig att må illa samtidigt som mina stackars öron förblöder. Någon som läser det här kan tycker att jag låter oproffsig, och överdriver. Men jag tycker faktiskt så pass illa om Tu Canción. Som sagt så oavsett vad spanjorerna skickar till Tel Aviv så lär de inte bli min sista plats i år igen.


 

 1. Miki – “La venda”
 2. Julia – “Qué quieres que haga”
 3. Sabela – “Hoy soñaré”
 4. Noelia – “Hoy vuelvo a reír otra vez”
 5. Carlos Right – “Se te nota”

Kommentar: Spanien bjuder på en final bestående av flera jämnbra låtar. Överlägset bäst i denna final är “La Venda” av Miki. En fartfylld och glad låt som hade fungerat perfekt på ESC-scenen i Tel Aviv. Blir det inte han som kammar hem det hoppas jag att en av balladerna ror hem segern. Jag hoppas att Spanien väljer fram en vinnare som det kan gå bra för. Det är på tiden att de hittar tillbaka till topp 10-placeringarna. Det har varit för många bottenplaceringar nu.

 


Resultat

Foto: RTVE

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Sent på kvällen söndagen den 20:e januari 2019 (som mer eller mindre övergick till måndagen den 21:a innan ett resultat var klart) avgjordes Spaniens uttagning Operation Triunfo. Tv-tittarna hade hela makten att bestämma utgången av finalen, och de gav flest röster till sångaren Miki med låten “La venda” som därmed blir Spaniens representant i Eurovision 2019.

För andra året i rad valde Spanien att välja artist från den populära Idol-uttagningen Operation Triunfo (OT 2018), som även denna gång hade ett specialprogram helt i Eurovision-anda. Åtta av säsongens 16 artister fick med bidrag i “Gala Eurovision” och totalt tävlade 10 bidrag (två av artisterna fick med två bidrag vardera) och sedan var det upp till de spanska tv-tittarna att rösta fram en vinnare.

Vi noterar även att sångaren Famous vann den officiella finalen av OT 2018 (som avgjordes i december 2018), men han blev inte segrare när man skulle välja artist till Eurovision 2019.

 

Hela resultatet

Så här placerade sig bidragen i finalen (med hur många procent av rösterna bidragen fick):

 

 1. Miki – La venda(34%)
 2. María – Muérdeme (22%)
 3. Miki & Natalia – Nadie se salva(14%)
 4. Noelia – Hoy vuelvo a reír otra vez (7%)
 5. Natalia – La clave(6%)
 6. Marilia – Todo bien (6%)
 7. Famous – No puedo más (5%)
 8. Julia – ¿Qué quieres que haga?(3%)
 9. Sabela – Hoy soñaré(2%)
 10. Carlos Right – Se te nota (1%)

 

Här nedan kan ni se ett klipp där Miki framför sitt tävlingsbidrag:

 

Tycker du att Spanien valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


 

Panelens slutkommentarer

Här kommer våra spontana första åsikter om finalens slutresultat:


Äntligen! Spanien väljer en riktigt bra låt till Eurovision som inte följer popmönstret eller andra aktuella trender. Miki levererade bäst på scenen och för alla som kommer att vara på plats i Tel Aviv kommer inte kunna stå still en enda minut under framträdandet. Jag skulle gärna redan nu vilja utse Spanien till segrare men eftersom bara två av 42 bidrag är klara så avvaktar jag till senare. Dock tror jag Spanien har goda chanser på bra slutplacering!

 


 

Yes! Spanjorerna skickar alltså min storfavorit La Venda till Eurovision! Det här är riktigt catchigt och underhållande, detta. Jag måste nog erkänna att jag inte alltid brukar vara något stort fan till de typiska dansanta låtarna som ofta brukar dominera i dessa sammanhang, men den här gör mig glad på riktigt. Kanske är det för att den låter annorlunda än den typiska “snabbmatsmusiken” som annars dominerat ganska mycket sedan en viss Fuego tog Europa med storm. All cred till Miki också som framförde häcken utav denna låt, han hade verkligen kul på scen märkte man och han besitter en otrolig karisma. Kul att Spanien inte faller i Fuego-träsket utan väljer att ta ut svängarna!

 


Så har det första big-5 landet valt sitt bidrag. Låten som vann, dvs La Venda var inte i min topp 5 innan finalen. Och andra sidan så var inte Franrikes bidrag Mercy från 2018 heller i min topp 5 när den vann sin nationella final, men den låten växte för mig och blev sedan en av mina absoluta favoriter förra året.

Även om La Venda inte är lika vacker som Mercy så är den catchig och framförs på det egna språket, det känns som en låt som skulle kunna växa mycket för mig, uppskattar den redan mer nu när jag fått höra den igen efter finalen. Hur det än blir kommer Spanien knappast att bli min jumbo i år igen, de har ju åtminstone hittat en bätttre låt än Albanien.

 


 

Helt rätt vinnare som Spanien utsåg. Det är en dansant, medryckande och grymt uppiggande & glad låt av en energisk och charmig artist. Något som man behövs göras inför Eurovision 2019 är att slipa på framträdandet, så det inte låter så ansträngt. Man hör direkt att detta bidrag kommer från Spanien.

 


 

 


 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen