SPANIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det spanska TV-bolaget RTVE ut Spaniens artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Operación Triunfo. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


I september 2018 startade RTVE den nya säsongen av den populära Idol-tävlingen Operación Triunfo, som därefter rullade på under hösten med auditions, kvalprogram, direktsändningar och final. I december avgjordes hela säsongen där artisten Famous blev säsongsvinnare. Men alla 16 artister som från början togs ut till tävlingen sades ha chans att kunna bli Spaniens representant i Eurovision 2019 oavsett hur de placerade sig.

 

Eurovision-specialen

För samtidigt som originalsäsongen pågick hölls två antagningar för att hitta potentiella Eurovision-bidrag. Den första var en allmän antagning som efter stängning hade inbringat närmare tusen inskickade bidrag och den andra var en antagning för skivbolag (som fick in ett hundratal låtar). Alla låtar granskades i egna högar och totalt kvalade 20 bidrag vidare, vilket sedan reviderades till 17 låtar. Dessa parades samman med Operación Triunfo-artisterna vilka sedan publicerades online där publiken fick rösta fram tre favoriter. Bland de kvarvarande bidragen utsåg en jury ytterligare sju bidrag.

När bidragen hade utsetts hölls en final där tittarna ensamt fick avgöra sin vinnare, dvs. Spaniens Eurovision-representant till 2019.

 

Eurovision-resultat 2019

Vinnare i Spaniens uttagning blev sångaren Miki med bidraget ”La venda”, som Adrià Salas stod bakom på upphovssidan.

Eftersom Spanien tillhör de direktkvalificerade länderna slapp de kvala via Eurovisions semifinaler och var därmed klara för finalen. Där hamnade bidraget på 22:a plats (av 26 länder) med 54 poäng.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2019-01-20

 • Programledare:
 • Roberto Leal

 • Plats:
 • Parc Audiovisual de Catalunya, Barcelona

 • Röstningsprocess:
 • 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Marilia – “Todo bien”
 2. Sabela – “Hoy soñaré”
 3. Famous – “No puedo más”
 4. Natalia – “La clave”
 5. Julia – “¿Qué quieres que haga?”
 6. Miki – “La venda”
 7. Noelia – “Hoy vuelvo a reír otra vez”
 8. Carlos Right – “Se te nota”
 9. Miki & Natalia – “Nadie se salva”
 10. María – “Muérdeme”

 

Panelen tyckte till!


 


 1. María – “Muérdeme”
 2. Miki – “La venda”
 3. Sabela – “Hoy soñaré”
 4. Carlos Right – “Se te nota”
 5. Marilia – “Todo bien”

Kommentar: Bra startfält i Spanien i år, mycket bättre än ifjol. Frågan är dock hur synkade spanjorerna är rent musikaliskt med resten av Europa? De senaste årens dåliga placeringar i ESC tyder på att Spanien behöver göra ett omtänk och satsa på något nytt – och tyvärr är inte startfältet här speciellt nytänkande. Däremot är det många trevliga och välgjorda låtar, men kanske inga större utmanare till ESC-segern.


  


 1. Miki – “La venda”
 2. Sabela – “Hoy soñaré”
 3. Marilia – “Todo bien”
 4. Noelia – “Hoy vuelvo a reír otra vez”
 5. Carlos Right – “Se te nota”

Kommentar: Överlag har Spanien en riktigt stark final med flera bra kandidater som jag är övertygad om kan göra bra ifrån sig i Tel Aviv – förutsatt att de håller live. Det är svårt att avgöra genom bara bra gjorda studioversioner. Men den jag tycker bäst om är Mikis glada ”La Venda” som jag verkligen hoppas tar hem det. Sedan är den mäktiga balladen som Sabela bjuder på också mycket fin, och Marilias låt blir jag glad av. Så gärna någon av de tre får gärna vinna för mig.


 


 1. Miki – ”La venda”
 2. Julia – ”Qué quieres que haga”
 3. Noelia – ”Hoy vuelvo a reír otra vez”
 4. Sabela – ”Hoy soñaré”
 5. Carlos Right – ”Se te nota”

Kommentar: Årets upplaga av spanska Operación Triunfo är ganska svår för mig att bedöma. Mest pga den anledningen att jag inte alls vart tilltalad av väldigt många låtar. Det kan nog i det här fallet ha att göra med att jag har svårt att fastna för den vanliga latino-gladpopmusik som ändå är väldigt typiskt spanskt. Det gör att jag tvingas gå emot min egna uppfattning om hur mycket jag uppskattar låtar som låter lokalt anknutna.

En annan jobbig detalj är att OT i år varit ganska tumultartat med hur det funkat när vissa artister plockats fram. Vissa som fått fler låtar än andra et cetera. Det värsta är att den som verkar vara storfavorit är María med ”Muérdeme”. Varför stör jag mig så mycket på detta? Jo, dels för att jag har den låten längst ner i min ranking, men också för att María öppet sagt att hon inte vill åka ner till Tel Aviv. Vad sänder det för signaler egentligen? Det vill däremot en annan artist, Famous, som i sin tur fick en alldeles för taskig låt serverad till sig. Den jag annars sätter mina förhoppningar till är La Venda av Miki, och det överlägset. En låt som verkligen har ett härligt tempo och som alltid gör mig glad.


 


 1. Marilia – “Todo bien”
 2. María – “Muérdeme”
 3. Natalia – “La clave”
 4. Carlos Right – “Se te nota”
 5. Miki & Natalia – “Nadie se salva”

Kommentar: Förra året så var Spaniens bidrag Tu Canción (Alternativt Tu cancerión som jag alltid kallar den.) mitt absoluta hatobjekt. Faktum är att jag redan då dömde ut låten som tidernas sämsta ESC-bidrag, och faktum är att den åsikten kvarstår än idag. Men det var hur som helst 2018, nu blickar vi framåt. Oavsett vad Spanien väljer att skicka till Tel Aviv så kommer det omöjligen bli någonting sämre än föregående års bidrag, hur kan jag då vara så säker? Jo för samtliga bidrag i det här startfältet är i en helt annan liga. Visst, alla låtarna är inte bra, men ingen av dessa får mig att må illa samtidigt som mina stackars öron förblöder. Någon som läser det här kan tycker att jag låter oproffsig, och överdriver. Men jag tycker faktiskt så pass illa om Tu Canción. Som sagt så oavsett vad spanjorerna skickar till Tel Aviv så lär de inte bli min sista plats i år igen.


 


 1. Miki – “La venda”
 2. Julia – ”Qué quieres que haga”
 3. Sabela – “Hoy soñaré”
 4. Noelia – “Hoy vuelvo a reír otra vez”
 5. Carlos Right – “Se te nota”

Kommentar: Spanien bjuder på en final bestående av flera jämnbra låtar. Överlägset bäst i denna final är ”La Venda” av Miki. En fartfylld och glad låt som hade fungerat perfekt på ESC-scenen i Tel Aviv. Blir det inte han som kammar hem det hoppas jag att en av balladerna ror hem segern. Jag hoppas att Spanien väljer fram en vinnare som det kan gå bra för. Det är på tiden att de hittar tillbaka till topp 10-placeringarna. Det har varit för många bottenplaceringar nu.

 

 

Resultat


Sent på kvällen söndagen den 20:e januari 2019 avgjordes Spaniens uttagning Operation Triunfo. Tv-tittarna hade hela makten att bestämma utgången av finalen, och de gav flest röster till sångaren Miki med låten “La venda” som därmed blir Spaniens representant i Eurovision 2019. Hans framträdande såg ut som följer:

 

Mer finalfakta

För andra året i rad valde Spanien att välja artist från den populära Idol-uttagningen Operation Triunfo (OT 2018), som även denna gång hade ett specialprogram helt i Eurovision-anda. Åtta av säsongens 16 artister fick med bidrag i ”Gala Eurovision” och totalt tävlade 10 bidrag (två av artisterna fick med två bidrag vardera) och sedan var det upp till de spanska tv-tittarna att rösta fram en vinnare.

Vi noterar även att sångaren Famous vann den officiella finalen av OT 2018 (som avgjordes i december 2018), men han blev inte segrare när Spanien skulle välja artist till Eurovision 2019.

 

 

Totaltabell

Så här placerade sig bidragen i finalen (med hur många procent av rösterna bidragen fick):

 1. Miki – La venda(34%)
 2. María – Muérdeme (22%)
 3. Miki & Natalia – Nadie se salva(14%)
 4. Noelia – Hoy vuelvo a reír otra vez (7%)
 5. Natalia – La clave(6%)
 6. Marilia – Todo bien (6%)
 7. Famous – No puedo más (5%)
 8. Julia – ¿Qué quieres que haga?(3%)
 9. Sabela – Hoy soñaré(2%)
 10. Carlos Right – Se te nota (1%)

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


   


Äntligen! Spanien väljer en riktigt bra låt till Eurovision som inte följer popmönstret eller andra aktuella trender. Miki levererade bäst på scenen och för alla som kommer att vara på plats i Tel Aviv kommer inte kunna stå still en enda minut under framträdandet. Jag skulle gärna redan nu vilja utse Spanien till segrare men eftersom bara två av 42 bidrag är klara så avvaktar jag till senare. Dock tror jag Spanien har goda chanser på bra slutplacering!


 


Yes! Spanjorerna skickar alltså min storfavorit La Venda till Eurovision! Det här är riktigt catchigt och underhållande, detta. Jag måste nog erkänna att jag inte alltid brukar vara något stort fan till de typiska dansanta låtarna som ofta brukar dominera i dessa sammanhang, men den här gör mig glad på riktigt. Kanske är det för att den låter annorlunda än den typiska ”snabbmatsmusiken” som annars dominerat ganska mycket sedan en viss Fuego tog Europa med storm. All cred till Miki också som framförde häcken utav denna låt, han hade verkligen kul på scen märkte man och han besitter en otrolig karisma. Kul att Spanien inte faller i Fuego-träsket utan väljer att ta ut svängarna!


 


Så har det första big-5 landet valt sitt bidrag. Låten som vann, dvs La Venda var inte i min topp 5 innan finalen. Och andra sidan så var inte Franrikes bidrag Mercy från 2018 heller i min topp 5 när den vann sin nationella final, men den låten växte för mig och blev sedan en av mina absoluta favoriter förra året.

Även om La Venda inte är lika vacker som Mercy så är den catchig och framförs på det egna språket, det känns som en låt som skulle kunna växa mycket för mig, uppskattar den redan mer nu när jag fått höra den igen efter finalen. Hur det än blir kommer Spanien knappast att bli min jumbo i år igen, de har ju åtminstone hittat en bätttre låt än Albanien.


 


Helt rätt vinnare som Spanien utsåg. Det är en dansant, medryckande och grymt uppiggande & glad låt av en energisk och charmig artist. Något som man behövs göras inför Eurovision 2019 är att slipa på framträdandet, så det inte låter så ansträngt. Man hör direkt att detta bidrag kommer från Spanien.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera