SERBIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det serbiska TV-bolaget RTS ut Serbiens artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Beovizija 2019. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Beovizija var här för att stanna som serbisk uttagning och det här året utökades uttagningen med två semifinaler inför finalen, vilket var första gången sedan 2009 det användes. I respektive semifinal fick jury och tittarna tillsammans välja ut 6 av 12 bidrag till finalen och i avgörandet tillsammans kora en vinnare.

För att utse tävlingsbidrag anordnade RTS en nationell antagning som efter stängning hade fått ihop 76 bidrag. Därefter fick en jury gå igenom låtarna och välja ut sin topp 24 som blev årets tävlingsbidrag.

I startfältet fanns en del artister som synts till förut i sammanhanget, däribland Eurovision-representanterna Extra Nena (Jugoslavien 1992) och Nevena Božović (i Moje3 för Serbien 2013). Dessutom deltog även Saška Janks, Lord och Lana & Aldo som tävlat i Beovizija 2018 igen. På låtskrivarsidan fanns också delvis svensk inblandning från systrarna Ylva & Linda Persson som tillsammans med bland andra Dimitri Stassos gjort bidraget som Goga Stanić framförde.

 

Eurovision-resultat 2019

Vinnare i Serbiens uttagning blev sångerskan Nevena Božović med bidraget ”Kruna”, som hon själv stod bakom på upphovssidan.

I Eurovision 2019 blev Serbien lottade att kvala genom semifinal 1, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 18:e plats (av 26 länder) med 89 poäng.

 

Semifinaler

Semifinal 1

Fakta


 • Datum:
 • 2019-02-27

 • Programledare:
 • Dragana Kosjerina & Ivan Mihailović

 • Plats:
 • TV-studio i Belgrad

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Funked Up – ”Zašto da se ne desi”
 2. Aleksandra Sekulić – ”Tugo”
 3. Osvajači – ”Voda i plamen”
 4. Dunja Vujadinović – ”7”
 5. Mr. Doo – ”Do 100”
 6. Saška Janks – ”Da li čuješ moj glas”
 7. Ivan Kurtić – ”Bela”
 8. Sofija Perić – ”Aritmija”
 9. Extra Nena – ”Još ti čujem glas”
 10. Eleonora – ”Samo lagano”
 11. Wonder Strings & Ivana Vladović – ”Moja bol”
 12. Nataša Guberinić & Una Senić – ”Samo bez straha”

 

Panelen tyckte till!


    


 1. Extra Nena – ”Još ti čujem glas”
 2. Funked Up – ”Zašto da se ne desi”
 3. Ivana Vladović & Wonder Strings – ”Moja bol”
 4. Mr. Doo – ”Do 100”
 5. Osvajači – ”Voda i plamen”
 6. Aleksandra Sekulić – ”Tugo”

Kommentar: Serbien väljer alltså att expandera Beovizija från en kväll till tre stycken. Men jag själv när jag studerat startfältet undrar lite om det blev lite kvantitet före kvalitet då det inte var någon låt som hoppade upp för mig som någon stekhet utmanare. I denna semi har jag satt på första plats den forne Eurovisionsalumnen Extra Nena (1992), som visar att erfarenheten slår här.


 


 1. Sofija Perić – ”Aritmija”
 2. Eleonora – ”Samo lagano”
 3. Ivana Vladović & Wonder Strings – ”Moja bol”
 4. Ivan Kurtić – ”Bela”
 5. Nataša Guberinić & Una Senić – ”Samo bez straha”
 6. Aleksandra Sekulić – ”Tugo”

Kommentar: Serbiska är ett vackert språk, härligt att serberna väljer att sjunga på det istället gör engelska. Att hitta en favorit i ett sådant här startfält är inte alltid en lätt uppgift, det handlar om att verkligen sätta sig in i startfältet och känna efter vilket bidrag som ligger en varmast om hjärtat. Idag hann jag dessvärre bara lyssna igenom samtliga bidrag en enda gång. Men jag har försökt göra en så rättvis bedömning som möjligt och rangordnar bidragen efter vad mitt hjärta har sagt. Det är som Friends sjöng för 18 år sedan, ”Lyssna till ditt hjärta”


 


 1. Ivana Vladović & Wonder Strings – ”Moja bol”
 2. Sofija Perić – ”Aritmija”
 3. Osvajači – ”Voda i plamen”
 4. Dunja Vujadinović – ”7”
 5. Aleksandra Sekulić – ”Tugo”
 6. Funked Up – ”Zašto da se ne desi”

Kommentar: En småtrevlig första semifinal som serberna bjuder oss på. Jag är glad att de delat upp sin uttagning till tre livesända program istället för en mega-final med 24 bidrag likt ifjol. Man får bättre grepp på låtarna när man ska genomlyssna 12 bidrag åt gången och ta ut 6 favoriter. Och sen är det skönt att kunna ångra sig inför finalen när man sett liveframträdandena och jämför med studioversionerna samt att man får se hur många av ens favoriter som kvarstår till finalen. Det var rätt svårt att göra en rättvis rangordning då jag tycker samtliga på min topplista är jämnbra. ”Moja bol” känns på förhand som en balkanballad i min smak och som jag är oerhört svag för, så den får bli min etta här.

 

 

Resultat: Semifinal 1


Den första semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

 

Semifinal 2

Fakta


 • Datum:
 • 2019-02-28

 • Programledare:
 • Dragana Kosjerina & Ivan Mihailović

 • Plats:
 • TV-studio i Belgrad

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Sanja Rio – ”Ljubimo se”
 2. Majdan – ”Budim te”
 3. Goga Stanić – ”Čudo”
 4. Ana Popović – ”Lutaš”
 5. Lord – ”Radnički sin”
 6. Nevena Božović – ”Kruna”
 7. Gipsykord – ”Boje”
 8. Jana Šušteršić – ”Viktorija”
 9. Lana & Aldo – ”Pogledaj u nebo”
 10. Dženan Lončarević – ”Nema suza”
 11. Tina & Lola Amvon – ”Tvoje oči”
 12. Tamara Milanović – ”Reči nisu dovoljne”

 

Panelen tyckte till!


    


 1. Lord – ”Radnički sin”
 2. Sanja Rio – ”Ljubimo se”
 3. Goga Stanić – ”Čudo”
 4. Lana & Aldo – ”Pogledaj u nebo”
 5. Tina & Lola Amvon – ”Tvoje oči”
 6. Gipsykord – ”Boje”

Kommentar: Jag måste faktiskt erkänna att jag fått revidera mitt tidigare första intryck i just denna semi! Här trodde jag lite att det var lite som i första semin, att man fixat lite större bredd i vart fall, men att jag inte riktigt känt att den riktiga kioskvältaren varit där. Fram tills jag tog och åter lyssnade på Lords låt och i refrängen hände nånting. Nu vaknade helt plötsligt hela låten till liv! Jag sätter därmed den låten som absolut etta och hoppas han sticker till Tel Aviv!


 


 1. Tamara Milanović – ”Reči nisu dovoljne”
 2. Jana Šušteršić – ”Viktorija”
 3. Dženan Lončarević – ”Nema suza”
 4. Goga Stanić – ”Čudo”
 5. Lord – ”Radnički sin”
 6. Sanja Rio – ”Ljubimo se”

Kommentar: Min upplevelse är att andelen udda bidrag i den andra semifinal är större äni den första semifinalen. Dock så har undertecknad övervägt, funderat samt grubblat. Efter mycket om och men är slutsatsen att den första semifinalen faktiskt hade ett starkare startfält. Hur det kommer sig vet jag faktiskt inte, om det var ett medvetet val eller om bidragen lottades. Nu är det som det är och nu gäller det bara att blicka framåt mot den stora finalen där det skall avgöras vem som får den mycket stora äran att få representera Serbien i Eurovision Song Contest 2019 i Tel Aviv.


 


 1. Jana Šušteršić – ”Viktorija”
 2. Lord – ”Radnički sin”
 3. Sanja Rio – ”Ljubimo se”
 4. Goga Stanić – ”Čudo”
 5. Dženan Lončarević – ”Nema suza”
 6. Lana & Aldo – ”Pogledaj u nebo”

Kommentar: Den andra semifinalen är inte lika bra som den första enligt mig. Överlägen etta i denna semin är Jana Šušteršić med låten ”Viktorija” som låtgeniet Vladimir Graić ligger bakom. Sångaren Lord hade den bästa tävlingslåten ifjol, men i år kommer han inte upp i samma nivå med sin låt ”Radnički sin”, även om låten fortfarande är fartfyllt medryckande & bra och ligger högt hos mig i topplistan inför.

 

 

Resultat: Semifinal 2


Den andra semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2019-03-03

 • Programledare:
 • Dragana Kosjerina & Ivan Mihailović

 • Plats:
 • TV-studio i Belgrad

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Saška Janks – ”Da li čuješ moj glas”
 2. Majdan – ”Budim te”
 3. Sofija Perić – ”Aritmija”
 4. Dženan Lončarević – ”Nema suza”
 5. Wonder Strings & Ivana Vladović – ”Moja bol”
 6. Jana Šušteršić – ”Viktorija”
 7. Lord – ”Radnički sin”
 8. Nevena Božović – ”Kruna”
 9. Ana Popović – ”Lutaš”
 10. Ivan Kurtić – ”Bela”
 11. Nataša Guberinić & Una Senić – ”Samo bez straha”
 12. Aleksandra Sekulić – ”Tugo”

 

Panelen tyckte till!


    


 1. Lord – ”Radnički sin”
 2. Saška Janks – ”Da li čuješ moj glas”
 3. Nevena Božović – ”Kruna”
 4. Majdan – ”Budim te”
 5. Wonder Strings & Ivana Vladović – ”Moja bol”
 6. Dženan Lončarević – ”Nema suza”

Kommentar: Inför semifinal två nämnde jag att jag hade fått revidera min åsikt om en låt till det positiva, och det var ”Radnički sin” med Lord, som lyckligt nog också tog sig vidare till finalen och fortsätter att vara min favorit nu inför Beovizija-finalen. Det hade inte skadat att Serbien skickar lite härlig Balkan-brass till Eurovision. Men en annan låt som jag också fått revidera min åsikt kring… slår mig att jag inte ens hade henne på min topp 6 i den semifinalen då, det är Saška Janks. Och detta mycket tack vare slutet på låten där de slänger in nånting jag väldigt ofta älskar att höra: drum-n-bass! Perfekt grej att ha så att låten inte blir för långsam, men hade gärna fått dyka upp tidigare.


 


 1. Wonder Strings & Ivana Vladović – ”Moja bol”
 2. Saška Janks – ”Da li čuješ moj glas”
 3. Lord – ”Radnički sin”
 4. Sofija Perić – ”Aritmija”
 5. Ivan Kurtić – ”Bela”
 6. Dženan Lončarević – ”Nema suza”

Kommentar: Nu hade jag äntligen tid att lyssna igenom Serbiens bidrag mer ordentligt än under semifinalerna. Så kan det vara att livet hamnar i vägen och man har annat som måste prioriteras. Det jag kan säga är att finalen har ett stabilt startfält även om det smugit sig in en och annan sämre låt. Min klara favorit är etnolåten ”Moja bol” som klart berörde mig mest. Må den nu vinna så hela Europa får höra den.


 


 1. Wonder Strings & Ivana Vladović – ”Moja bol”
 2. Jana Šušteršić – ”Viktorija”
 3. Lord – “Radnički sin”
 4. Sofija Perić – ”Aritmija”
 5. Aleksandra Sekulić – “Tugo”
 6. Ivan Kurtić – “Bela”

Kommentar: Serbien har en bra final framför sig med olika slags låtgenrer. Det finns det traditionella balkanballad-soundet och lite mer moderna upptempo-låtar. Jag tror att framgångskonceptet är om man går utanför sin ”comfort-zone” och skickar något mer modernt, då balkanballaderna inte har en suck längre om man inte heter typ Zeljko Joksimovic eller Knez. Folk verkar ha tröttnt på de traditionella balkanballaderna, men personligen fullkomligt älskar jag mina två högst placerade favoriter ”Viktorija” och ”Moja bol”.

 

 

Resultat


Söndagen den 3 mars avgjordes Serbiens uttagning Beovizija 2019, där det slutligen omröstningen blev Nevena Božović som tog hem segern med låten ”Kruna”. Därmed blir det hon som i maj får åka till Tel Aviv och tävla för Serbien i Eurovision Song Contest 2019. Så här såg finalframträdandet ut:

 

Mer finalfakta

12 tävlande bidrag framträdde i finalen i en tv-studio i Belgrad på söndagskvällen. Tidigare hade två semifinaler hållits där totalt 24 bidrag tävlat i årets upplaga av Beovizija.

Noterbart är att tittarna och juryn var oense om vem som borde vunnit. Juryn placerade sångerskan Nevena Božović som etta medan tittarna satte henne först på tredje plats. Folkets tolvpoängare gick istället till Nataša & Una med låten ”Samo bez straha, men den låten fick alldeles för låga jurypoäng för att ens vara i närheten av att vinna och de kom slutligen på fjärde plats.

Eurovision Song Contest är ingen ny erfarenhet för Nevena Božović, då hon redan representerat sitt land i tävlingen år 2013 i Malmö i trion Moje 3 med låten ”Ljubav Je Svuda”. Den gången blev det inte någon finalplats även om det var med liten marginal.

 

Totaltabellen

Så här placerade sig bidragen i finalen:

 1. Nevena Božović – ”Kruna”, 20 poäng
 2. Dženan Lončarević – ”Nema suza”, 17 poäng
 3. Saška Janks – ”Da li čuješ moj glas”, 16 poäng
 4. Nataša & Una – ”Samo bez straha”, 14 poäng
 5. Wonder Strings & Ivana Vladović – ”Moja bol”, 13 poäng
 6. Ivan Kurtić – ”Bella”, 11 poäng
 7. Majdan – ”Budim te”, 8 poäng
 8. Lord – ”Radnički sin”, 8 poäng
 9. Sofija Perić – ”Aritmija”, 5 poäng
 10. Jana Šušteršić – ”Viktorija”, 3 poäng
 11. Aleksandra Sekulić – ”Tugo”, 1 poäng
 12. Ana Popović – ”Lutaš”, 0 poäng

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


Vi får dessvärre lite gammal skåpmat av Serbien i år, för detta har vi hört förut. Inte bara artisten själv, som ju har varit med ett antal gånger, utan även låten som ganska mycket låter som ballader brukar göra. Nu sjunger hon för visso väldigt bra, det gör hon, men det räcker inte när låten aldrig lyfter eller presenterar någon tydlig hook. Anonymt och ointressant dessvärre. Men, återigen, bra artistval!


   


Även Serbien skickar en artist som varit med i de här svängarna förut. Nevena har, trots att hon bara är 24, redan mycket rutin från dels när hon tävlade i Junior ESC 2007 och fixade brons där, och sen 2013 när hon var med i Moje 3. Men i alla fall, den här låten gillade jag till en början, men sen tappade den lite. Jag vet inte riktigt varför. Men kanske hittar jag tillbaks till den framåt maj, vi får se.


  


Nej, detta var långt i från vad jag hoppats på skulle vinna den serbiska finalen. Det fanns helt klart intressantare bidrag som hade kunnat få vinna istället. Bra artist, men urtråkig låt. En ballad i mängden som saknar tryck och en bra refräng. Jag blir varken berörd eller intresserad att lyssna på låten. Tveksam om denna låten kommer växa på mig fram till maj månad. Min personliga åsikt behöver dock inte avspegla hur resultatet kommer att bli i Tel Aviv. Hon kanske står där som vinnare och berör miljontals tittare, vad vet jag. Dock har jag svårt att tro det.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera