Serbien i Eurovision Song Contest 2019


« Serbien NF 2018

Serbien NF 2020 »


 

SERBIENS UTTAGNING. Det serbiska TV-bolaget RTS har bekräftat deltagande i Eurovision 2019 i Israel och kommer att anordna den nationella finalen Beovizija 2019 som uttagning. Det är nu andra året på raken som den uttagningen används och för första gången sedan år 2009 kommer även semifinaler att användas i programmet.

Vi kommer att följa Serbiens uttagning anno 2019 med stor spänning och under själva uttagningen kommer vi såklart att tycka till om vad vi tänker om deras låtar och göra våra egna personliga topplistor. Denna artikel kommer att uppdateras kontinuerligt till dess att uttagningen är över Serbiens representant till Eurovision 2019 i Israel är utsedd.

 

Datum & händelser

 • 27 februari 2019: Semifinal 1

 • 28 februari 2019: Semifinal 2

 • 3 mars 2019: Finalen


Fakta om uttagningen

För att utse tävlingsbidrag anordnade RTS en nationell antagning som efter stängning hade fått ihop 76 bidrag. En jury bestående av personer som arbetar inom musikbranschen i Serbien fick sedan uppgiften att sålla bland de inskickade bidragen och slutligen välja ut de bidrag som de tyckt bäst om. Totalt blev det 24 bidrag, vilka kommer att tävla genom två semifinaler inför finalen avgörs. Enligt uppgifter kommer respektive semifinal innehålla 12 tävlande, där hälften av startfältet i varje semi röstas vidare till finalen. Publiken och jury kommer att ha delad makt i avgörandet. Samtliga bidrag släpps senare i februari, däremot är det i skrivande stund oklart när uppdelningen av semifinalerna görs.

 

Återkommande artister

I startfältet finns flera återkommande artister, däribland två tidigare Eurovision-representanter. Det handlar dels om Extra Nena som representerade dåvarande Jugoslavien i Eurovision 1992 med låten Ljubim te pesmama (som kom på 13:e plats i Eurovision-finalen), det var för övrigt det sista året som Jugoslavien tävlade som en nation i Eurovisionen. Dessutom återvänder sångerskan Nevena Božović som var en av tre medlemmar i gruppen Moje3, som representerade Serbien 2013 med låtenLjubav je svuda som trots att de gick ut sist i startfältet i sin semifinal endast uppnådde en elfteplats och därmed fick Serbien vara utan finalbiljett det året.

Från förra årets (2018 års) Beovizija återvänder tre artister som inte vann nationella uttagningen: Saška Janks (som blev tvåa med låten Pesma za tebe), Lord (som blev fyra med låten Samo nek se okreće) och Lana & Aldo (som blev 15:e med låten Jača od svih).

Sedan gör vi även en notering att att tvillingsystrarna Ylva & Linda Persson, som är årligen flitiga låtskrivare till Eurovisionbidrag runt om i Europa, har tillsammans med bl.a. Dimitri Strasos fått med bidraget “Ti znaš da ne znaš me” i 2019 års Beovizija. Låten kommer att framföras av artisten Goga Stanić.


 

Semifinaler

Följande 24 bidrag tävlar i årets uttagning (de listas i bokstavsordning efter artist tills semifinaluppdelning gjorts):

 

 1. Aleksandra Sekulić – “Tugo”
 2. Ana Popović – “Lutaš”
 3. Dunja Vujadinović – “7”
 4. Dženan Lončarević – “Nema suza”
 5. Džipsikord – “Boje”
 6. Eleonora – “Samo lagano”
 7. Extra Nena – “Još ti čujem glas”
 8. Funked Up – “Zašto da se ne desi”
 9. Goga Stanić – “Ti znaš da ne znaš me”
 10. Ivan Kurtić – “Bella”
 11. Ivana Vladović & Wonder Strings – “Moja bol”
 12. Jana Šušteršić – “Viktorija”
 13. Lana & Aldo – “Pogledaj u nebo”
 14. Lord – “Radnički sin”
 15. Majdan – “Budim te”
 16. Mr DOO – “Do 100”
 17. Nataša & Una – “Slobodna”
 18. Nevena Božović – “Kruna”
 19. Osvajači – “Vatra i plamen”
 20. Sanja Rio – “Ljubimo se”
 21. Saška Janks – “Da li čuješ moj glas”
 22. Sofija Perić – “Aritmija”
 23. Tamara Milanović – “Reči nisu dovoljne”
 24. Tina & Lola Amvon – “Tvoje oči”
 


 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen