« Malta NF 2018

Malta NF 2020 »


 

MALTAS UTTAGNING. Det maltesiska TV-bolaget PBS/TVM bestämde sig för att det här året skrota sin tidigare nationella uttagning MESC (Malta Eurovision Song Contest) och istället välja sin artist genom den första säsongen av The X Factor Malta. Bidraget kom att väljas ut genom ett internval.

PBS/TVM meddelade redan i juni (2018) att man skulle byta uttagningsmetod till  Eurovision 2019. Istället för att på nytt anordna sin traditionella MESC-uttagning så kommer valet år 2019 att ske genom programmet The X Factor. Artisten som vinner Maltas X Factor-final får representera Malta i Eurovision 2019 i Tel Aviv. Hur vinnarens Eurovisionbidrag ska utses är i skrivande stund inte känt. Förutom äran att få representera Malta i Eurovision kommer vinnaren även att få ett skivkontrakt med Sony Music Italien.

Säsongen startade den 7:e oktober 2018 och pågick sedan varje söndag till och med lördagen den 26:e januari 2019 då finalen avgjordes. I finalen stod Michaela Pace som segrare och därmed representant för Malta i Eurovision 2019. Hennes tävlingsbidrag, låten “Chameleon” presenterades officiellt den 10:e mars och går att se här nedan:

 

Datum & händelser

 • Okt-dec 2018: Kvalprogram

 • 6:e januari 2019: Liveprogram 1

 • 13:e januari 2019: Liveprogram 2

 • 20:e januari 2019: Liveprogram 3

 • 26 januari 2019: Finalen
 • Inför finalen »
 • Resultat »

 

Resultat av tre livesändningar

Här nedan är resultatet för de tre livesändningar som genomfördes inför finalen. Dessa sändningar genomfördes den 6:e, 13:e och 20:e januari.

 

Liveprogram 1 (6:e januari)

Efter auditions och kvalheats i en mängd rundor var över påbörjades liveprogrammen. I den första liveshowen var 12 tävlande utvalda i fyra olika kategorier.

Två akter åkte ut. Först fick den artist med lägst tittarstöd lämna, vilket blev Kayati, och sedan fick programmets jury rösta bort en av de två som kommit näst näst sist respektive näst sist hos tv-tittarna. De valde att skicka hem Franklin Calleja.

 

Liveprogram 2 (13:e januari)

Det andra liveprogrammet hade samma upplägg som det första, med skillnaden att 10 akter deltog.

Två akter åkte ut. Först fick den artist med lägst tittarstöd lämna, vilket blev Xtreme, och sedan fick programmets jury rösta bort en av de två som kommit näst näst sist respektive näst sist hos tv-tittarna. De valde att skicka hem 4th Line. I och med det var också samtliga grupper ute ur serien.

 

Liveprogram 3 (20:e januari)

De åtta återstående artisterna i tävlingen framförde varsin cover samtidigt som tv-tittarna fick rösta på sina favoriter. De två artister som fick lägst antal röster åkte ut direkt.

Därefter framförde de 6 kvarvarande artisterna varsin ny cover och en ny röstningsomgång påbörjades. Den artist som fick minst antal röster av tittarna åkte ut direkt, och sedan fick programmets jury avgöra vem av den som kommit fyra eller femma som skulle få stanna kvar.

Efter sändningen avslutades var således startfältet halverats från 8 till 4 tävlande, vilka nu kommer att göra upp om segern i den första säsongen av X Factor Malta och därmed rätten att få bli Maltas representant i Eurovision 2019!

 

Finalen

Fakta inför sändningen


 • Datum:

 • 2019-01-26

 • Tid:

 • 21:00 CET

 • Programledare:

 • Ben Camille

 • Plats:

 • Malta Fairs & Conventions Centre, Malta

 • Röstningsprocess:

 • 100% tittarröster

 • TV-bolag/Stream:

 • TVM

 


 

Panelen inför: Det har blivit dags för finalen i X Factor Malta, där fyra artister (Petra, Nicole Frendo, Owen Leuellen och Michaela Pace) tävlar om att få representera Malta i Eurovision 2019.

Notera dock att i finalen väljs inte Maltas Eurovisionbidrag, utan den processen startar först efter att vinnaren är utvald.

I finalen genomgår finalisterna en rad olika röstningsomgångar innan vinnaren till sist koras.

 

 

Resultat

Foto: TVM.

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Maltas första säsong av The X Factor är nu över och vinnaren blev 17-åriga Michela Pace, som därmed kommer att bli Maltas representant i Eurovision 2019. Vilket bidrag hon får med sig till Tel Aviv avgörs dock i ett senare skede.

Efter mängder av auditions, kvalprogram och livesändningar hade fyra artister (Petra, Nicole Frendo, Owen Leuellen och Michaela Pace) lyckats ta sig hela vägen till den avgörande finalen, som bestod av en rad framträdanden och röstningsomgångar. Först fick de fyra framföra varsin cover, både solo och tillsammans med sin jurycoach, innan tv-tittarna bestämde att Petra skulle bli den första att lämna finalen. Därefter genomfördes ytterligare en telefonomröstning där Nicole Frendo blev utröstad.

Det blev sedan en avgörande duell mellan Owen Leuellen och Michaela Pace, där tv-tittarna ansåg att den sistnämnda var bäst och blev framröstad till segraren.

 

Tävlingsbidraget

Drygt en och en halv månad efter segern i X Factor Malta släpptes bidraget som Michaela ska tävla med i Tel Aviv. Låten heter “Chameleon” är gjort av teamet Joacim Person, Paula Winger, Borislav Milanov och Johan Alkenäs.

Flera personer i det här gänget kanske ni känner igen, och mycket riktigt: ja det är låtskrivarteamet (åtminstone två/tre av dem) bakom flera av de senaste årens hits i Eurovisionen, bland annat Serbiens, Bulgariens och Makedoniens Eurovisionbidrag 2017 och Österrikes bidrag 2018, som efter juryröstningen ledde stort men som sedan blev trea. Joacim Persson och Borislav Milanov låg även bakom Bulgariens Eurovisionbidrag 2016, som tog upp Bulgarien till en hedrande fjärdeplats i Globenfinalen.

Tycker du att Malta valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen