Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Malta NF 2018

Malta NF 2020 »


MALTAS UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det maltesiska TV-bolaget PBS/TVM ut Maltas artist via den nationella uttagningen X Factor Malta medan tävlingsbidraget utsågs internt. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 • – Okt-dec 2018: Kvalprogram
 • 6 januari: Liveshow 1
 • 13 januari: Liveshow 2
 • 20 januari: Liveshow 3
 • 26 januari: Finalen
 • Inför finalen »
 • Resultat »

 


Det maltesiska TV-bolaget PBS/TVM bestämde sig för att det här året skrota sin tidigare nationella uttagning MESC (Malta Eurovision Song Contest) och istället välja sin artist genom den första säsongen av The X Factor Malta. Bidraget kom att väljas ut genom ett internval.

Säsongen startade den 7:e oktober 2018 med klassiska auditions där sökande fick sjunga covers framför programmets jury (Ira Losco, Howard Keith Debono, Ray Mercieca och Alexandra Alden). Från dessa gick 120 vidare till nästa steg där nya auditions tog fart som i slutändan gjorde att endast 12 akter fördelade på de fyra kategorierna killar, tjejer, över 25 och grupper gick vidare till liveshowerna. I dessa framförde deltagarna varje vecka covers och sedan fick jury och tittarna utse vilka som skulle gå vidare. I finalen tävlade fyra deltagare där en röstades fram till vinnare.

 

Eurovision-resultat 2019

Vinnare i Maltas uttagning blev Michaela Pace som kom att tävla med bidraget ”Chameleon”, som Joacim Persson, Paula Winger, Borislav Milanov och Johan Alkanäs stod bakom på upphovssidan.

I Eurovision 2019 blev Malta lottade att kvala genom semifinal 2, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 14:e plats (av 26 länder) med 107 poäng.

 

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2019-01-26

 • Programledare:
 • Ben Camille

 • Plats:
 • Malta Fairs & Conventions Centre, Malta

 • Röstningsprocess:
 • 100% tittarröstning

 

Inför finalen

Det har blivit dags för finalen i X Factor Malta, där fyra artister (Petra Zammit, Nicole Frendo, Owen Leuellen och Michaela Pace) tävlar om att få representera Malta i Eurovision 2019.

Notera dock att i finalen väljs inte Maltas Eurovisionbidrag, utan den processen startar först efter att vinnaren är utvald.

I finalen genomgår finalisterna en rad olika röstningsomgångar innan vinnaren till sist koras.

 

 

Resultat


Maltas första säsong av The X Factor är nu över och vinnaren blev 17-åriga Michela Pace, som därmed kommer att bli Maltas representant i Eurovision 2019. Vilket bidrag hon får med sig till Tel Aviv avgörs dock i ett senare skede.

Efter mängder av auditions, kvalprogram och livesändningar hade fyra artister (Petra, Nicole Frendo, Owen Leuellen och Michaela Pace) lyckats ta sig hela vägen till den avgörande finalen, som bestod av en rad framträdanden och röstningsomgångar. Först fick de fyra framföra varsin cover, både solo och tillsammans med sin jurycoach, innan tv-tittarna bestämde att Petra skulle bli den första att lämna finalen. Därefter genomfördes ytterligare en telefonomröstning där Nicole Frendo blev utröstad.

Det blev sedan en avgörande duell mellan Owen Leuellen och Michaela Pace, där tv-tittarna ansåg att den sistnämnda var bäst och blev framröstad till segraren.

 

Tävlingsbidraget

Drygt en och en halv månad efter segern i X Factor Malta släpptes bidraget som Michaela ska tävla med i Tel Aviv. Låten heter ”Chameleon” är gjort av teamet Joacim Person, Paula Winger, Borislav Milanov och Johan Alkenäs.

Så här såg den officiella musikvideon ut till bidraget:

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen