« Slovenien NF 2018

Slovenien NF 2020 »


 

SLOVENIENS UTTAGNING. Det slovenska TV-bolaget RTVSLO valde att fortsätta med sin nationella uttagning EMA som uttagning till Eurovision 2019. Däremot slopades semifinalprogrammen denna gång och man körde på en enda finalkväll med tio tävlande. Efter en final med två röstningsomgångar stod det klart att det blir duon Zala Kralj & Gašper Šantl som får representera Slovenien denna gång.

 

Datum & händelser


Fakta om uttagningen

Slovenien bekräftade sin medverkan i Eurovision 2019 under hösten 2018, och öppnade därefter en nationell antagning för att få in bidrag till sin uttagning EMA. För att få vara med och tävla krävdes slovenskt medborgarskap, samt att man inte var yngre än 16 år gammal. Antagningen avslutades i mitten av december 2018 och inbringade totalt 103 bidrag. Därefter gick en jury igenom alla låtar och valde ut 10 bidrag som fick tävla i finalen.

I avgörandet kom sedan tv-tittarna och jury ha makt att bestämma vilken akt som får tävla för Slovenien i Eurovision 2019 – men genom två röstningsrundor. Först fick nämligen programmets jury rösta fram två bidrag som de anser var bäst, och därefter fick tittarna rösta fram en av dessa två bidrag till att bli Sloveniens nästa Eurovision-representant.


 

Finalen

Fakta inför sändningen


 • Datum:

 • 2019-02-16

 • Tid:

 • 20:00 CET

 • Programledare:

 • Oklart

 • Plats:

 • Oklart

 • Röstningsprocess:

 • Jury röstar fram två bidrag till en andra omgång, därefter väljer tittarna sin vinnare

 • TV-bolag/Stream:

 • RTVSLO – Länk

 


 

Panelen inför: Slovenien väljer sin artist och sitt Eurovisionbidrag till Tel Aviv genom den nationella uttagningen EMA. Till skillnad från fjolåret är uttagningen nedbantad till bara en finalkväll med 10 tävlande.

I finalen framförs bidragen och därefter utser en jury två bidrag som folket får rösta bland. Folket får alltså avgörandet i sin hand om vem som ska få tävla för Slovenien i Eurovision 2019.

Vi hittar två tidigare artister i startfältet: Raiven (som tävlat i EMA 2016 och 2017 och varit nära vinst bägge gångerna) samt Ula Ložar som representerade Slovenien i Junior Eurovision 2014.

Eftersom att inga studioversioner släpps i förväg så kommer vi bara tycka till om den låt som slutligen vinner.

 

 

Startfältet

Finalisterna presenteras nedan i startnummerordning.

 

1. Kim – “Rhythm Back to You”
Text &/musik: Maraaya, Jimmy Jansson, Samuel Waermö, Art Hunter


2. Renata Mohorič – “Three Bridges”
Text &/musik: Grigor Koprov, Stiko Per Larsson


3. René – “Ne poveš”
Text &/musik: Jean Markič


4. Fed Horses – “Ti ne poznaš konjev”
Text &/musik: Jure Mihevc, Urša Mihevc


5. Ula Ložar – “Fridays”
Text &/musik: Maraaya, Anej Piletič, Charlie Mason


6. Lumberjack – “Lepote dna”
Text &/musik: Drago Popovič, Jaka Novak, Robi Glač, Blaž Kuster, David Podgornik, Rok Ahačevčič


7. Okustični – “Metulji plešejo”
Text &/musik: Mate Bro, Karin Zemljič


8. INMATE – “Atma”
Text &/musik: Andrej Bezjak, Marko Duplišak, Jure Grudnik, Miha Oblišar


9. Zala Kralj & Gašper Šantl – “Sebi”
Text &/musik: Zala Kralj, Gašper Šantl


10. Raiven – “Kaos”
Text &/musik: Sara Briški Cirman, July Jones, Lazy Joe, Peter Khoo, Alba


 

Resultat

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir en duo bestående av artisterna Zala Kralj & Gašper Šantl som kommer att representera Slovenien i Eurovision 2019. Detta stod klart efter att slovenska EMA-finalen avgjordes den 16:e februari.

Tio bidrag tävlade genom två röstningsomgångar, där först en jury fick välja ut två bidrag som de ansåg vara bäst innan tv-tittarna till sist fick rösta fram den slutgiltiga vinnaren. I startfältet återfanns bl.a. Ula Ložar som var Sloveniens Junior Eurovision-representant 2014 samt sångerskan Raiven som deltagit i slovenska EMA flera gånger och i stort sett alltid varit väldigt nära att vinna. Den här gången var hon lika nära att vinna då hon återigen fick en andraplats. Segern gick istället till duon Zala Kralj & Gašper Šantl, som därmed blir Sloveniens 25:e Eurovisionrepresentant genom tiderna!

 

Här nedan kan ni se ett klipp där vinnaren framför vinnarlåten:

 

Hela resultatet

Så här placerade sig bidragen i finalens avgörande omgång:

 1. Zala Kralj & Gašper Šantl – “Sebi”
 2. Raiven – “Kaos”

 

Oplacerade bidrag efter finalens första omgång (i bokstavsordning):

 

Tycker du att Slovenien valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


 

Panelens slutkommentarer

Här kommer våra spontana första åsikter om finalens slutresultat:

 


Gud vad jag blir besviken på Slovenien i år!!!!! Jag vet inte vad man försöker göra, men det känns bara extremt märkligt det här. En slags konstnärlig röra som jag inte begriper mig på. Det enda hopp jag har nu är att de förmodligen kommer att bearbeta låten till musikvideoform och då kanske man får ett större helhetsgrepp om låten. Annars är det här Sloveniens klart sämsta bidrag på år och dar!

 


 

Mycket märklig låt som slovenerna fastnade för. Jag vet faktiskt inte hur man tänker här. Låten blir väldigt minimalistisk för sitt bästa och duon verkar vara rejält otajt. Näe, det fanns bättre akter att välja. Och jag märker redan att denna låt har delat väldigt många fans. De flesta är nog ganska sura över att Raiven föll mot detta.

Så här såg i vart fall min topp 5 ut:

 1. Lumberjack – “Lepote Dna”
 2. Inmate – “Atma”
 3. Raiven – “Kaos”
 4. Okustični – “Metulji Plešejo”
 5. Kim – “Rhythm Back to You”

 


Till skillnad från mina panelkollegor så är jag nöjd med Slovenines val. Tycker personligen att Sebi är en behaglig låt, även om jag hellre skulle ha sett Ti ne poznaš konjev i Tel Aviv. Just den låten kändes mer medryckande.

Min topp 5:

 1. Zala Kralj & Gašper Šantl – “Sebi”
 2. Fed Horses – “Ti ne poznaš konjev”
 3. Kim – “Rhythm Back to You”
 4. Inmate – “Atma”
 5. Lumberjack – “Lepote Dna”

 

Slovenien valde fram ett rätt så tråkigt vinnarbidrag att skicka till Eurovision. Den här finalen innehöll enligt mig endast ett trovärdigt klassbidrag och jag talar givetvis om den unga talangfulla sångerskan Ula Ložar med låten “Fridays” skriven av Charlie Mason och Maraaya (ESC-representant 2015). En medryckande och fartfylld låt som man blir glad av. Nu får vi istället en lågmäld och dyster historia i Tel Aviv från slovenerna istället.

Min topp 5 efter finalen:

 1. Ula Ložar – “Fridays”
 2. Kim – “Rhythm Back to You”
 3. Zala Kralj & Gašper Šantl – “Sebi”
 4. Fed Horses – “Ti ne poznaš konjev”
 5. Okustični – “Metulji plešejo”

 


 

 


 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen