SLOVENIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det slovenska TV-bolaget RTVSLO ut Sloveniens artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen EMA 2019. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Slovenien bekräftade sin medverkan i Eurovision 2019 under hösten 2018, och öppnade därefter en nationell antagning för att få in bidrag till sin uttagning EMA. För att få vara med och tävla krävdes slovenskt medborgarskap, samt att man inte var yngre än 16 år gammal. Antagningen avslutades i mitten av december 2018 och inbringade totalt 103 bidrag. Därefter gick en jury igenom alla låtar och valde ut 10 bidrag som fick tävla i finalen. I startfältet deltog bland andra Raiven som tävlat i EMA 2016 och 2017 och varit nära vinst bägge gångerna samt Ula Ložar som representerade Slovenien i Junior Eurovision 2014.

Finalen avgjordes i vanlig ordning i två röstningsrundor. Efter att bidragen framförts fick en tremannajury bestämma sig för två bidrag som de ansåg var bäst, vilka gick vidare till en duell där tv-tittarna fick makten att bestämma sin vinnare.

Inför finalen släpptes aldrig några studioversioner varför vi tyckte till om låtarna efter att resultatet blivit känt.

 

Eurovision-resultat 2019

Vinnare i Sloveniens uttagning blev duon Zala Kralj & Gašper Šantl med bidraget ”Sebi”, som de själva stod bakom på upphovssidan.

I Eurovision 2019 blev Slovenien lottade att kvala genom semifinal 1, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 15:e plats (av 26 länder) med 105 poäng.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2019-02-16

 • Programledare:
 • Ajda Smrekar

 • Plats:
 • TV-studio i Ljubljana

 • Röstningsprocess:
 • Första omgången: 100% juryröstning
 • Andra omgången: 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Kim – “Rhythm Back to You”
 2. Renata Mohorič – “Three Bridges”
 3. René – “Ne poveš”
 4. Fed Horses – “Ti ne poznaš konjev”
 5. Ula Ložar – “Fridays”
 6. Lumberjack – “Lepote dna”
 7. Okustični – “Metulji plešejo”
 8. INMATE – “Atma”
 9. Zala Kralj & Gašper Šantl – “Sebi”
 10. Raiven – “Kaos”

 

 

Resultat


Det blir en duo bestående av artisterna Zala Kralj & Gašper Šantl som kommer att representera Slovenien i Eurovision 2019. Detta stod klart efter att slovenska EMA-finalen avgjordes den 16:e februari. Så här såg deras framträdande ut:

 

Mer finalfakta

Tio bidrag tävlade genom två röstningsomgångar, där först en jury fick välja ut två bidrag som de ansåg vara bäst innan tv-tittarna till sist fick rösta fram den slutgiltiga vinnaren. I startfältet återfanns bl.a. Ula Ložar som var Sloveniens Junior Eurovision-representant 2014 samt sångerskan Raiven som deltagit i slovenska EMA flera gånger och i stort sett alltid varit väldigt nära att vinna. Den här gången var hon lika nära att vinna då hon återigen hamnade på andraplats. Segern gick istället till duon Zala Kralj & Gašper Šantl, som därmed blir Sloveniens 25:e Eurovisionrepresentant genom tiderna!

 

Totaltabellen

Så här placerade sig bidragen i finalens avgörande omgång:

 1. Zala Kralj & Gašper Šantl – “Sebi”
 2. Raiven – “Kaos”

 

Oplacerade bidrag efter finalens första omgång (i bokstavsordning):

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!

Våra åsikter bygger på liveframträdanden, ej studioversioner.


   


Gud vad jag blir besviken på Slovenien i år!!!!! Jag vet inte vad man försöker göra, men det känns bara extremt märkligt det här. En slags konstnärlig röra som jag inte begriper mig på. Det enda hopp jag har nu är att de förmodligen kommer att bearbeta låten till musikvideoform och då kanske man får ett större helhetsgrepp om låten. Annars är det här Sloveniens klart sämsta bidrag på år och dar!


 


 1. Lumberjack – ”Lepote Dna”
 2. Inmate – ”Atma”
 3. Raiven – ”Kaos”
 4. Okustični – ”Metulji Plešejo”
 5. Kim – ”Rhythm Back to You”

Mycket märklig låt som slovenerna fastnade för. Jag vet faktiskt inte hur man tänker här. Låten blir väldigt minimalistisk för sitt bästa och duon verkar vara rejält otajt. Näe, det fanns bättre akter att välja. Och jag märker redan att denna låt har delat väldigt många fans. De flesta är nog ganska sura över att Raiven föll mot detta.


 


 1. Zala Kralj & Gašper Šantl – “Sebi”
 2. Fed Horses – “Ti ne poznaš konjev”
 3. Kim – ”Rhythm Back to You”
 4. Inmate – ”Atma”
 5. Lumberjack – ”Lepote Dna”

Till skillnad från mina panelkollegor så är jag nöjd med Slovenines val. Tycker personligen att Sebi är en behaglig låt, även om jag hellre skulle ha sett Ti ne poznaš konjev i Tel Aviv. Just den låten kändes mer medryckande.


 


 1. Ula Ložar – “Fridays”
 2. Kim – ”Rhythm Back to You”
 3. Zala Kralj & Gašper Šantl – “Sebi”
 4. Fed Horses – “Ti ne poznaš konjev”
 5. Okustični – “Metulji plešejo”

Slovenien valde fram ett rätt så tråkigt vinnarbidrag att skicka till Eurovision. Den här finalen innehöll enligt mig endast ett trovärdigt klassbidrag och jag talar givetvis om den unga talangfulla sångerskan Ula Ložar med låten “Fridays” skriven av Charlie Mason och Maraaya (ESC-representant 2015). En medryckande och fartfylld låt som man blir glad av. Nu får vi istället en lågmäld och dyster historia i Tel Aviv från slovenerna istället.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera