LETTLANDS UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det lettiska TV-bolaget LTV ut Lettlands artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Supernova 2019. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Den femte säsongen av Lettlands Supernova bestod av 16 bidrag som fördelades in i två semifinaler, från vilka åtta bidrag röstades vidare till finalen. Det här var ett lite nytt upplägg i jämförelse med året innan (som hade haft tre heats med totalt 21 bidrag). Men i vanlig ordning delades makten mellan tittarröster, juryröster och Spotifylyssningar. Från semifinalerna var det respektive topp fyra som tog sig till final.

Från början anordnades en nationell antagning där intresserade artister och låtskrivare hade möjlighet att skicka in bidrag. De 64 av 83 inskickade bidrag som LTV godkände skickades vidare till en jury bestående av intressenter i den lettiska musikbranschen vilka utsåg 33 låtar som gick vidare till en audition. Efter att den var klar lades inspelade klipp upp för jury och publiken att tycka till om låtarna och det var ett sammanlagt resultat som avgjorde startfältets 16 semifinalbidrag.

Bland artisterna som valdes ut i tävlan fanns några välkända ansikten från förr som Markus Riva, Samanta Tina och Edgars Kreilis. Dessutom tävlade sångerskan Aminata åter som låtskrivare i tävlingen, denna gång bakom bidraget som artisten Alekss Silvērs framförde.

 

Eurovision-resultat 2019

Vinnare i Lettlands uttagning blev gruppen Carousel med bidraget ”That Night”, som Mārcis Vasiļevskis och Sabīne Žuga stod bakom på upphovssidan.

I Eurovision 2019 blev Lettland lottade att kvala genom semifinal 2, men bidraget misslyckades att kvala vidare till finalen när jury- och tittarpoängen lagts samman. Slutresultatet blev istället 15:e plats (av 18 länder) med 50 poäng.

 

Semifinaler

Semifinal 1

Fakta


 • Datum:
 • 2019-01-26

 • Programledare:
 • Dagmāra Legante, Ketija Šēnberga och Mārtiņš Kapzems

 • Plats:
 • TV-studio i Riga

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Kris & Oz – “Midnight Streets”
 2. Alekss Silvērs – “Fireworks”
 3. Līga Rīdere – “Būšu tepat”
 4. Laime Pilnīga – “Awe”
 5. Edgars Kreilis – “Cherry Absinthe”
 6. Elza Rozentāle – “You Came on Tiptoe”
 7. Avio Oskis – “Somebody’s Got My Lover”
 8. Samanta Tīna – “Cutting the Wire”

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Samanta Tīna – “Cutting the Wire”
 2. Alekss Silvērs – “Fireworks”
 3. Līga Rīdere – “Būšu tepat”
 4. Laime Pilnīga – “Awe”
 5. Kris & Oz – “Midnight Streets”
 6. Avio Oskis – “Somebody’s Got My Lover”

Kommentar: Om det är någon nation som har haft det knackigt i ESC på sistone, är det ju Lettland. De har bara kvalificerat sig till ESC-finalen vid 2 tillfällen de senaste 10 åren (2015 & 2016), och båda gångerna låg artisten och låtskrivaren Aminata Savadogo bakom bidragen. Och Lettland har heller inte förtjänat mycket bättre, för Supernova har mestadels bjudit på ointressanta och illa producerade dussinlåtar. De senaste åren har man dock försökt kopiera Aminatas sound, vilket funkat sådär… I år öppnar man Supernova med ännu ett svagt startfält, där Aminata faktiskt bidrar med det mest intressanta bidraget ”Fireworks”. Men den klart bästa artisten är Samanta Tina, som sjunger brallan av alla i startfältet – och jag hoppas se henne i finalen.


   


 1. Samanta Tīna – ”Cutting the Wire”
 2. Alekss Silvērs – “Fireworks”
 3. Līga Rīdere – “Būšu tepat”
 4. Kris & Oz – “Midnight Streets”
 5. Laime Pilnīga – ”Awe”
 6. Elza Rozentāle – “You Came on Tiptoe”

Kommentar: Som ovan nämnt har Lettland haft det väldigt knackigt de senaste åren sedan med 2015 och till viss del 2016 som undantag. Man hade nog trott att en ny nationell final skulle ge nytändning åt detta sorgebarn, men det har inte riktigt fungerat. I fjol till exempel kom jag ihåg att de låtar som tävlade var riktigt svaga. I år är det lite högre standard, men inte jättemycket. Samanta Tīna är den som ligger högst upp på min ranking i detta heat, men hon måste jobba på sitt engelska uttal om hon ska en sula. Jag noterar att jag och Adrian har exakt samma topp 3.


 


 1. Līga Rīdere – “Būšu tepat”
 2. Edgars Kreilis – “Cherry Absinthe”
 3. Samanta Tīna – “Cutting the Wire”
 4. Kris & Oz – “Midnight Streets”
 5. Elza Rozentāle – “You Came on Tiptoe”
 6. Avio Oskis – “Somebody’s Got My Lover”

Kommentar: Här var det tämligen svårt att sätta ihop en topplista, dock av helt fel anledning. Det här startfältet är absolut inte starkt, det är tvärtom bland det svagaste undertecknad har hört. Inte ens min etta Būšu tepat är en favorit eller känns som en låt som jag skulle kunna heja på i Eurovision, kanske att den skulle kunna växa för mig, lettiska är ju trots allt ett av mina favoritspråk. Jag har dock lyssnat på den andra semifinalen också och vet därför att det åtminstone finns två bidrag där att hänga i granen vilket jag kommer att diskutera då.


 


 1. Līga Rīdere – “Būšu tepat”
 2. Samanta Tīna – “Cutting the Wire”
 3. Edgars Kreilis – “Cherry Absinthe”
 4. Alekss Silvērs – “Fireworks”
 5. Avio Oskis – “Somebody’s Got My Lover”
 6. Kris & Oz – “Midnight Streets”

Kommentar: En rätt svag start på årets lettiska uttagning. Jag tycker personligen jag har prickat in de fyra kvalitetsbidragen från denna semi på min topplista. Samanta Tina är en personlig favoritartist. Hon sjunger gudomligt bra, men dock tycker jag årets tävlingslåt inte är så jätteintressant. Den bästa låten enligt mig är “Būšu tepat” av Līga Rīdere. Det sägs ju att om en låt tilltalas vid första lyssningen, så är det en riktigt bra låt, så jag håller tummarna för att Līga Rīdere tar sig till final.

 

 

Resultat: Semifinal 1


Den första semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

 

Semifinal 2

Fakta


 • Datum:
 • 2019-02-02

 • Programledare:
 • Dagmāra Legante, Ketija Šēnberga och Mārtiņš Kapzems

 • Plats:
 • TV-studio i Riga

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Dziļi Violets feat. Kozmens – “Tautasdziesma”
 2. Peress – “Smaragdi un pelni”
 3. Laika Upe – “Listen to the Way That I Breathe”
 4. Carousel – “That Night”
 5. Kristiāna – “Remedy”
 6. Double Faced Eels – “Fire”
 7. Adriana Miglāne – “Scared of Love”
 8. Markus Riva – “You Make Me So Crazy”

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Double Faced Eels – “Fire”
 2. Markus Riva – “You Make Me So Crazy”
 3. Peress – “Smaragdi un pelni”
 4. Dziļi Violets feat. Kozmens – “Tautasdziesma”
 5. Adriana Miglāne – “Scared of Love”
 6. Kristiāna – “Remedy”

Kommentar: Andra semifinalen är klart starkare än den föregående, och här kommer verkligen de Aminata-inspirerade bidragen fram ordentligt! Detta startfält är modernt, utmanande och stundtals väldigt märkligt. Allra märkligast är nog Dzili Violets feat. Kozmens, där jag ärligt talat inte ens kan klassificera vad det är för musikgenrer. Men min stora favorit är ”Fire” med Double Faced Eels, en riktigt snygg modern pop-rock låt, som visserligen låter helt annorlunda mot vad Lettland brukar skicka – men det är just därför den är så bra. ESC behöver mer rock och mer band! Dock ska jag slänga in en brasklapp  och säga att både Markus Riva och Peress nog har goda chanser att vinna också, med sina Aminata/80-tals inspirerade låtar. Men mycket kommer att hänga på scenframträdandet för dem, för låtarna är alldeles för svåra att fastna för bara genom att lyssna på dem.


   


 1. Peress – “Smaragdi un pelni”
 2. Dziļi Violets feat. Kozmens – “Tautasdziesma”
 3. Carousel – “That Night”
 4. Kristiāna – “Remedy” 
 5. Laika Upe – ”Listen to the Way That I Breathe”
 6. Adriana Miglāne – “Scared of Love”

Kommentar: Lite högre standard i denna semifinal jämfört med den förra, men inte jättemycket. En låt som blev en tidig favorit för mig inför auditionrundan (där man bl a fick höra flertalet låtar som till slut inte kvalade in) var Tautasdziesma. Och det är återigen för hur galet udda den är. Nu när de gjort om den låten har den dock tappat lite då det känts som att den hamnat i obalans på något vis. Därför blir min etta just nu Smaragdi un Pelni. Peress sånginsats var dock stundtals svajig i auditionsrundan, men om hon får ordning på det kan hennes låt växa.


 


 1. Dziļi Violets feat. Kozmens – “Tautasdziesma”
 2. Adriana Miglāne – “Scared of Love”
 3. Carousel – “That Night”
 4. Peress – “Smaragdi un pelni”
 5. Double Faced Eels – “Fire”
 6. Kristiāna – “Remedy” 

Kommentar: Snacka om skillnad i kvalité. Hälften av bidragen i den här semifinalen hade varit min etta om de tävlat i den första. En annan undrar ju om de har lottat startordningen eller om detta var ett medvetet val. Den klara favoriten är Tautasdziesma som är en tämligen udda låt. Hur vida den skulle fungera i Eurovision är jag rädd för att vi aldrig kommer att få erfara. Min andra favorit Scared of love lär ha bättre chanser att vinna Lettlands uttagning, låten påminner om någonting från början av 00-talet, vilket visserligen faller mig i smaken. Men om letterna skulle få för sig att skicka den till Tel Aviv lär de få stanna i semifinalen i år igen, och om låten mot förmodan skulle gå till den stora finalen lär den nog hamna i botten…


 


 1. Adriana Miglāne – “Scared of Love”
 2. Laika Upe – ”Listen to the Way That I Breathe”
 3. Markus Riva – “You Make Me So Crazy”
 4. Kristiāna – “Remedy” 
 5. Dziļi Violets feat. Kozmens – “Tautasdziesma”
 6. Carousel – “That Night”

Kommentar: En mycket bättre och jämnare semifinal än vad den första semin bjöd på. Av 8 tävlingsbidrag finns det endast 1 bidrag som jag ogillar och det är “Smaragdi un pelni” av Peress. Det är mycket svårare att rangordna en topplista och jag befarar att en hel del bra låtar kommer missa finalen. Rutinerade Markus Riva levererar som vanligt och han är en personlig lettisk favoritartist genom tiderna. Dock håller jag låtarna “Scared of Love” av Adriana Miglāne och ”Listen to the Way That I Breathe” av Laika Upe som mina absoluta favoriter på förhand. Återstår att se om detta förändras efter att ha sett liveframträdandena.

 

 

Resultat: Semifinal 2


Den andra semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2019-02-16

 • Programledare:
 • Dagmāra Legante, Ketija Šēnberga och Mārtiņš Kapzems

 • Plats:
 • TV-studio i Riga

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Markus Riva – “You Make Me So Crazy”
 2. Edgars Kreilis – “Cherry Absinthe”
 3. Avio Oskis – “Somebody’s Got My Lover”
 4. Double Faced Eels – “Fire”
 5. Dziļi Violets feat. Kozmens – “Tautasdziesma”
 6. Laime Pilnīga – “Awe”
 7. Samanta Tīna – “Cutting the Wire”
 8. Carousel – “That Night”

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Samanta Tīna – “Cutting the Wire”
 2. Carousel – “That Night”
 3. Double Faced Eels – “Fire”
 4. Laime Pilnīga – “Awe”
 5. Avio Oskis – “Somebody’s Got My Lover”
 6. Edgars Kreilis – “Cherry Absinthe”

Kommentar: Letterna har det inte lätt i år (Pun intended)… Man har ännu en gång misslyckats med att skaka fram något bidrag som potentiellt skulle kunna stå sig i den internationella konkurrensen, och tyvärr så verkar det inte som att det finns något ljus i sikte. Av finalens 8 bidrag så ser jag mestadels i princip inga solklara ESC-bidrag, inga välproducerade eller moderna alster, och inte ens heller någon snygg scenproduktion. Jag står däremot fast vid att ”Cutting the wire” är det bidrag som kommer närmast godkänt bland dessa – då Samanta iallafall är bombsäker på scenen och sjunger enormt bra. Låten har även riktigt snygga partier, som påminner om modern pop. Men även om hon skulle vinna så skulle jag inte våga satsa pengar på att den går till ESC-final. Tvärtom känns det som Lettland behöver ta ett helt nytt grepp om sin antagning och satsa på något helt annat än detta.


   


 1. Dziļi Violets feat. Kozmens – “Tautasdziesma”
 2. Samanta Tīna – “Cutting the Wire”
 3. Carousel – ”That Night”
 4. Double Faced Eels – ”Fire”
 5. Laime Pilnīga – ”Awe”

Kommentar: En sak som verkar ganska typisk för mig nu när jag följt de nationella uttagningarna är att jag, i alla fall vad gäller de som hålls på Baltikum, fastnar väldigt mycket för de udda eller lite skämtsamma låtarna. Inte minst här märks det, då Tautasdziesma, som var en favorit tidigt, nu åter tagit täten för mig. Jag nämnde att jag var lite smått besviken när jag hörde studioversionen, men när de framförde låten i semifinalen så kändes det som att låten vaknade till liv igen. Jag tror dock en vinst känns ganska långt borta för den, tror det finns ett x antal andra låtar som har större chans här, vissa som dock ligger långt ner i min ranking.


 


 1. Dziļi Violets feat. Kozmens – “Tautasdziesma”
 2. Edgars Kreilis – “Cherry Absinthe”
 3. Carousel – “That Night”
 4. Avio Oskis – “Somebody’s Got My Lover”
 5. Samanta Tīna – “Cutting the Wire”

Kommentar: Den som påstår att Lettlands final är mansdominerad, den personen har alldeles rätt. Faktum är att bara två av bidragen sjungs av tjejer. Aja, min personliga favorit Tautasdziesma framförs åtminstone av en grupp med män. Och det fungerar det med. Jag tror faktiskt att Letterna skulle ha störst chans att lyckas i Tel Aviv om de skickade just Tautasdziesma. Och de behöver sannerligen välja noga med tanke på vilken semifinal de blivit lottade till. Den som lever får se.


 


 1. Markus Riva – “You Make Me So Crazy”
 2. Edgars Kreilis – “Cherry Absinthe”
 3. Samanta Tīna – “Cutting the Wire”
 4. Carousel – “That Night”
 5. Avio Oskis – “Somebody’s Got My Lover”

Kommentar: Okej, till att börja med så har samtliga mina storfavoriter redan åkt ut i semifinalerna som hölls innan den här finalen. Ingen av dessa åtta finalbidragen är några av mina förstahandsval till segern, men jag tycker det är på tiden att Markus Riva får sin efterlängtade seger nu efter många tappra försök att få representera Lettland i Eurovision. Dock måste han leverera bättre live, då sånginsatsen inte riktigt håller. Men rent låtmässigt har han den mest intressanta låten i det här finalstartfältet. Även Edgars Kreilis och Samanta Tina har också framträtt i den lettiska uttagningen och är även de förtjänta av att få den där ESC-biljetten. Oavsett vem som vinner, så tror jag Lettland kommer få det väldigt svårt att kvala in till ESC-finalen från Semifinal 2, samma semi som även Sverige är allokerad i.

 

 

Resultat


Lördagen den 16:e februari 2019 avgjordes Lettlands uttagning Supernova 2019, där det efter omröstningen blev gruppen Carousel som tog hem segern med låten ”That Night”. Därmed blir det de som i maj får åka till Tel Aviv och tävla för Lettland i Eurovision Song Contest 2019. Så här såg deras finalframträdande ut:

 

Mer finalfakta

Precis som i semifinalerna avgjordes finalen med hjälp av lika delar tittarröster, juryröster och streams på Spotify. När allt var sammanräknat och klart hade gruppen Carousel fått högst totalpoäng och blir därmed Lettlands representant i Eurovision 2019!

Slutligen, så här placerade sig bidragen i finalen:

 1. Carousel – “That Night”
 2. Markus Riva – “You Make Me So Crazy”
 3. Laime Pilnīga – “Awe”
 4. Double Faced Eels – “Fire”
 5. Dziļi Violets feat. Kozmens – “Tautasdziesma”
 6. Edgars Kreilis – “Cherry Absinthe”
 7. Samanta Tīna – “Cutting the Wire”
 8. Avio Oskis – “Somebody’s Got My Lover”

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


   


Lite mystisk låt skulle jag beskriva Lettlands låt. Nu vet jag inte hur de andra låtarna som tävlade lät, men jag tycker det svänger. Det är intimt men på rätt sätt. Sedan hur långt det tar sig är svårt att säga, men jag skulle utpeka Lettland som en bubblare i semifinalen. För detta är inte dåligt, det beror mest på vilket humör folk är på i maj.


 


Lettland fortsätter vidare på den väg som de gjort nu de senaste fyra åren, nämligen att skicka låtar med ganska mörka backdrops och lite så där halvmystisk atmosfär. Jämfört med de andra nationella uttagningarna som gått där jag blev ganska besviken gång på gång så är var jag ändå relativt nöjd här. Jämfört med mycket annat så är den här ändå lättlyssnad och ganska småmysigt. Det är samtidigt svårt att veta vad som kommer hända på scenen, men kan de göra ett nummer där man kommer väldigt nära gruppen, kan den här eventuellt vara en outsider. Fortfarande för tidigt att säga dock i det här laget.


  


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera