Lettland i Eurovision Song Contest 2019


« Lettland NF 2018

Lettland NF 2020 »


 

LETTLANDS UTTAGNING. Det lettiska TV-bolaget LTV har bekräftat deltagande i Eurovision 2019 i Israel och för femte gången gillt blir det uttagningen Supernova som gäller. 2019 år säsong kommer att först att utgöras av 16 bidrag som fördelas in i två semifinaler, och därefter en final.

Vi kommer att följa Lettlands Eurovision-uttagning anno 2019 med stor spänning och rapportera om allt som rör den, samt såklart ge våra åsikter om tävlingsbidragen. Lite längre ned i artikeln kommer det att finnas information om de olika momenten i denna uttagning och under varje sådan sektion kommer ni att hitta topplistor och kommentarer.

Denna sida kommer att uppdateras kontinuerligt till dess att uttagningen fått en vinnare, den som förhoppningsvis (om inget annat meddelas) får representera Lettland i Eurovision 2019.

 

Datum & händelser

Dessa datum äger Supernova 2019 rum:

 


Fakta om uttagningen

Från början anordnades en nationell antagning där intresserade artister och låtskrivare hade möjlighet att skicka in bidrag. Totalt inkom 83 bidrag, varav 64 uppfyllde regelverket och gick vidare i tävlingen till en jury som representerades av intressenter i den lettiska musikbranschen. Efter juryns runda ansågs 33 bidrag värdiga att gå vidare till nästa omgång.

I den andra omgången fick de 33 bidrag som valts ut framföras live inför en fyramannajury. Allting spelades in och några dagar senare lades dessa audition-klipp upp för allmänheten på både Supernovas hemsida samt Youtube med anledning av att man även ville höra allmänhetens röst kring vilka bidrag som var värdiga att ta ut i tävlan. Efter ett antal dagars röstande sammanvägdes tittar- och juryresultatet och efter detta utsågs 16 bidrag in i tävlingen.

 

Noteringar i startfältet

Ett välbekant namn är Markus Riva som tävlat ett flertal gånger tidigare. Senast i år 2018 med låten “This Time” som kom på 5:e plats i den nationella finalen av Supernova 2018.

Vidare hittar vi även Samanta Tina som även hon har tävlat ett flertal gånger i Lettlands Eurovision-uttagning och även i Litauens Eurovision-uttagning. Hon kom bland annat tvåa i Eurovision-uttagningen 2013 med låten “I need a hero“.

Edgars Kreilis deltog även han i 2018 års upplaga av Supernova 2018 med låten “Younger Days” som hamnade på 6:e plats i finalen.

Sångerskan Aminata, som representerade Lettland i Eurovision 2015, och som låtskrivare i Eurovision 2016, har fått med bidraget “Fireworks”. Dock är det inte hon som ska tävla utan artisten Alekss Silvērs.

 


 

Semifinaler
Semifinal 1

Fakta inför sändningen


  • Datum:

  • 2019-01-26

  • Tid:

  • XX:XX – XX:XX CET

  • Programledare:

  • Dagmāra Legante
  • Ketija Šēnberg


 • Röstningsprocess:

 • 50% jury- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:

 • LTV – Länk kommer senare

 


 

Panelen inför: Det har blivit dags för Lettlands första semifinal där 8 bidrag tävlar om fyra platser i finalen.

I detta program kommer bidragen att framföras och sedan är det upp till tv-tittarna samt en jurypanel att rösta fram finalbidragen.

 

 

 

Startfältet

De tävlande i semi 1 presenteras i bokstavsordning.

 

1. Avio Oskis – “Somebody’s Got My Lover”
Text &/musik: Ruslans Kuksinovičs, Aivo Oskis


2. Alekss Silvērs – “Fireworks”
Text &/musik: Aminata Savadogo


3. Edgars Kreilis – “Cherry Absinthe”
Text &/musik: Edgars Kreilis, Jūlijs Melngailis, Arnis Račinskis


4. Elza Rozentāle – “You Came on Tiptoe”
Text &/musik: Māra Upmane-Holšteine, Mārtiņš Gailītis, Jānis Niedra, Elza Rozentāle, Reinis Straume


5. Kris & Oz – “Midnight Streets”
Text &/musik: Artūrs Osipovs, Kristīna Morins, Aleksandrs Solovjovs


6. Laime Pilnīga – “Awe”
Text &/musik: Ervīns Ramiņš, Mārcis Vasiļevskis, Elvijs Mamedovs, Jānis Olekšs


7. Līga Rīdere – “Būšu tepat”
Text &/musik: Arnis Ieviņš, Līga Rīdere


8. Samanta Tīna – “Cutting the Wire”
Text &/musik: Arnis Račinskis, Lisbee Stainton, Samanta Tīna


 

Panelen tycker till (inför)

Inför denna första semifinal kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor. Du är självklart varmt välkommen att bidra med din egen topplista i kommentarsfältet!

 1.  Samanta Tīna – “Cutting the Wire”
 2. Alekss Silvērs – “Fireworks”
 3. Līga Rīdere – “Būšu tepat”
 4. Laime Pilnīga – “Awe”
 5. Kris & Oz – “Midnight Streets”
 6. Avio Oskis – “Somebody’s Got My Lover”

Kommentar: Om det är någon nation som har haft det knackigt i ESC på sistone, är det ju Lettland. De har bara kvalificerat sig till ESC-finalen vid 2 tillfällen de senaste 10 åren (2015 & 2016), och båda gångerna låg artisten och låtskrivaren Aminata Savadogo bakom bidragen. Och Lettland har heller inte förtjänat mycket bättre, för Supernova har mestadels bjudit på ointressanta och illa producerade dussinlåtar. De senaste åren har man dock försökt kopiera Aminatas sound, vilket funkat sådär… I år öppnar man Supernova med ännu ett svagt startfält, där Aminata faktiskt bidrar med det mest intressanta bidraget “Fireworks”. Men den klart bästa artisten är Samanta Tina, som sjunger brallan av alla i startfältet – och jag hoppas se henne i finalen.

 
 1. Līga Rīdere – “Būšu tepat”
 2. Edgars Kreilis – “Cherry Absinthe”
 3.  Samanta Tīna – “Cutting the Wire”
 4. Kris & Oz – “Midnight Streets”
 5.  Elza Rozentāle – “You Came on Tiptoe”
 6. Avio Oskis – “Somebody’s Got My Lover”

Kommentar: Här var det tämligen svårt att sätta ihop en topplista, dock av helt fel anledning. Det här startfältet är absolut inte starkt, det är tvärtom bland det svagaste undertecknad har hört. Inte ens min etta Būšu tepat är en favorit eller känns som en låt som jag skulle kunna heja på i Eurovision, kanske att den skulle kunna växa för mig, lettiska är ju trots allt ett av mina favoritspråk. Jag har dock lyssnat på den andra semifinalen också och vet därför att det åtminstone finns två bidrag där att hänga i granen vilket jag kommer att diskutera då.


Semifinal 2

Fakta inför sändningen


 • Datum:

 • 2019-02-02

 • Tid:

 • XX:XX – XX:XX CET

 • Programledare:

 • Dagmāra Legante
 • Ketija Šēnberg

 • Plats:

 • Arena, stad [] (om oklart – ta bort) []

 • Röstningsprocess:

 • 50% jury- & 50% tittarröster

 • TV-bolag/Stream:

 • LTV – Länk kommer senare

 


 

Panelen inför: Det har blivit dags för Lettlands andra och avslutande semifinal, där 8 bidrag tävlar om de fyra sista platserna i finalen.

Precis som i föregående semifinal kommer bidragen att framföras varpå tv-tittarna och jurypanelen får rösta fram vilka bidrag de vill se i finalen.

 

 

 

 

Startfältet

De tävlande presenteras i bokstavsordning.

1. Adriana Miglāne – “Scared of Love”
Text &/musik: Jānis Driksna, Monta Ķimene


2. Carousel – “That Night”
Text &/musik: Mārcis Vasiļevskis, Sabīne Žuga


3. Double Faced Eels – “Fire”
Text &/musik: Mārtiņš Gailītis, Reinis Straume


4. Dziļi Violets feat. Kozmens – “Tautasdziesma”
Text &/musik: Nauris Brikmanis, Valters Osis, Viesturs Butāns, Edgars Jercums, Jānis Skutelis, Mārtiņš Kozlovskis


5. Kristiāna – “Remedy”
Text &/musik: Kristiāna Bumbiere


6. Laika Upe – “Listen to the Way That I Breathe”
Text &/musik: Armands Varslavāns, Annemarija Linka


7. Markus Riva – “You Make Me So Crazy”
Text &/musik: Markus Riva, Roman Nepomiashchyi


8. Peress – “Smaragdi un pelni”
Text &/musik: Kristīne Pastare, Ieva Katkovska, Iluta Alsberga


 

Panelen tycker till (inför)

Inför den andra semifinalen kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor. Du är självklart varmt välkommen att bidra med din egen topplista i kommentarsfältet!

 1. Double Faced Eels – “Fire”
 2. Markus Riva – “You Make Me So Crazy”
 3. Peress – “Smaragdi un pelni”
 4. Dziļi Violets feat. Kozmens – “Tautasdziesma”
 5. Adriana Miglāne – “Scared of Love”
 6. Kristiāna – “Remedy”

Kommentar: Andra semifinalen är klart starkare än den föregående, och här kommer verkligen de Aminata-inspirerade bidragen fram ordentligt! Detta startfält är modernt, utmanande och stundtals väldigt märkligt. Allra märkligast är nog Dzili Violets feat. Kozmens, där jag ärligt talat inte ens kan klassificera vad det är för musikgenrer. Men min stora favorit är “Fire” med Double Faced Eels, en riktigt snygg modern pop-rock låt, som visserligen låter helt annorlunda mot vad Lettland brukar skicka – men det är just därför den är så bra. ESC behöver mer rock och mer band! Dock ska jag slänga in en brasklapp  och säga att både Markus Riva och Peress nog har goda chanser att vinna också, med sina Aminata/80-tals inspirerade låtar. Men mycket kommer att hänga på scenframträdandet för dem, för låtarna är alldeles för svåra att fastna för bara genom att lyssna på dem.

 
 1. Dziļi Violets feat. Kozmens – “Tautasdziesma”
 2. Adriana Miglāne – “Scared of Love”
 3. Carousel – “That Night”
 4. Peress – “Smaragdi un pelni”
 5. Double Faced Eels – “Fire”
 6. Kristiāna – “Remedy” 

Kommentar: Snacka om skillnad i kvalité. Hälften av bidragen i den här semifinalen hade varit min etta om de tävlat i den första. En annan undrar ju om de har lottat startordningen eller om detta var ett medvetet val. Den klara favoriten är Tautasdziesma som är en tämligen udda låt. Hur vida den skulle fungera i Eurovision är jag rädd för att vi aldrig kommer att få erfara. Min andra favorit Scared of love lär ha bättre chanser att vinna Lettlands uttagning, låten påminner om någonting från början av 00-talet, vilket visserligen faller mig i smaken. Men om letterna skulle få för sig att skicka den till Tel Aviv lär de få stanna i semifinalen i år igen, och om låten mot förmodan skulle gå till den stora finalen lär den nog hamna i botten…

 
 


 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen