FINLANDS UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det finska TV-bolaget Yle ut Finlands artist via ett internval medan tävlingsbidraget utsågs via en mindre final av UMK 2019. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


För andra året i rad valde det finska TV-bolaget Yle att utse sin artist till Eurovision internt medan låten fick väljas publikt genom en mindre final av UMK (Uuden Musiikin Kilpailu). Den här gången valde YLE valt ut Dj Darude, eller Ville Virtanen som han egentligen heter, som representant. Men DJ Darude skulle inte komma vara ensam på scenen, utan han fick även med sig sångaren Sebastian Rejman från gruppen The Giant Leep på scenen. Denna duo utgjorde Finlands representant i Eurovision.

Tävlingsbidraget utsågs som tidigare nämnt i en mindre final av UMK där det fanns tre låtar att välja på. Med störst möjliga marginal vann låten ”Look Away” som Darude och Sebastian själva stod bakom. Finalen avgjordes av tittarna och åtta internationella jurypersoner.

 

Eurovision-resultat 2019

I Eurovision 2019 blev Finland lottade att kvala genom semifinal 1, men bidraget misslyckades att kvala vidare till finalen när jury- och tittarpoängen lagts samman. Slutresultatet blev istället 17:e plats (av 17 länder) med 23 poäng.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2019-03-02

 • Programledare:
 • Krista Siegfrids, Christoffer Strandberg & Mikko Silvennoinen

 • Plats:
 • Logomo, Åbo

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Alla låtar framfördes av DJ Darude & Sebastian Rejman.

 1.  “Release Me
 2. Superman
 3. Look Away

 

Panelen tyckte till!


    


 1. ”Superman”
 2. ”Release Me”
 3. ”Look Away”

Kommentar: Vad ska man säga? Det är i vart fall ingen sandstorm som Darude bjuder på den här gången, om ens en vindpust. När jag satte upp min ranking här kändes det som att jag kunde placera låtarna i princip hur som helst, det hela startfältet smälter samman som en 9 minuter lång låt som man delat upp i tre delar! Precis som förra året kommer jag nog förmodligen inte känna så mycket av att Finland är med i år, ända sedan de fick för sig att köra på internval av artist har de tappat en hel del intresse. Och är det bara jag som tycker det såg väldigt konstigt ut när de sände hela grejen live ifjol? Nej, jag får hoppas att finnarna tar nya tag nästa år och styr upp en renodlad nationell final istället för detta. Tycker det säger en del när den enda artist som velat ställa upp för dem är en DJ som har en 20 år gammal hit på sin meritlista.


 


 1. ”Look Away”
 2. ”Superman”
 3. ”Release Me”

Kommentar: Tycker hela konceptet är fånigt, att bara ha en artist som dessutom skall sjunga ynka tre bidrag. Bidragen i fråga är dessutom snarlika. Vad är ens poängen med en nationell final då? Jag har aldrig varit en fan av EDM och fastnade inte för något av bidragen. Sandstorm i all ära dock.


 


 1. ”Superman”
 2. ”Release Me”
 3. ”Look Away”

Kommentar: Jag längtar också tillbaka tillbaka till en renodlad nationell final än en låt-final med bara en artist, men nu är läget som det är och det är bara att gilla läget. Jag tycker dock man har hittat en bra kandidat och tre jämnbra låtar som är moderna och dansanta och där jag tycker det är svårt att rangordna de i rätt ordning. Bedömt efter studioversionerna så gillade jag Superman bäst, men tror att de två andra låtarna har större chans att placera sig bättre i ESC 2019. Välj vilken låt ni känner för, Finland. Jag kommer ändå ge mitt fulla support till er i år oavsett vilken låt ni tar med er till Tel Aviv.

 

 

Resultat


Sedan i slutet av januari har det varit officiellt att DJ:n Darude och sångaren Sebastian Rejman gör sällskap som Finlands Eurovision-representant till Eurovision 2019 i Tel Aviv. Men valet av låt har skett genom en mindre UMK-final som avgjordes på lördagskvällen den 2:a mars. Själva finalen ägde rum i Åbo med Krista Siegfrids, Christoffer Strandberg och Mikko Silvennoinen som programledare.

I finalen framförde duon tre bidrag och därefter var det upp till jury och tv-tittarna att bestämma vilket bidrag som får följa med dem på Eurovision-resan till Israel. Vinnande bidraget blev låten ”Look Away” som Darude och Sebastian Rejman gjort tillsammans.

 

Resultat

Så här blev resultatet (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 1. ”Look Away” (96+148 = 244p)
 2. ”Superman” (74+73 = 147p)
 3. ”Release Me” (70+19 = 89p)

 

Så här ser vinnarlåtens musikvideo ut:

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


Mycket märkligt av Finland att välja just denna artist till ESC, ävenom låten i slutändan funkade bäst med artistvalet. Att välja just 90-talets DJ-gigant Darude till ESC 2019 var inget man hade trott innan, och jag tvivlar på att Europa kommer att förstå varför. Visst har Darude upplevt lite av en renässans de sista 10 åren då ”Sandstorm” blivit en nostalgisk meme på internet, men att producera ny musik för ESC känns inte som ett logisk efterkommande steg. Nej, det är inte mycket som stämmer här, och med tanke på hur liveframträdandet såg ut i finalen så tvivlar jag på avancemang för Finland. Då skall man ha rejält svagt motstånd i sådana fall.


  


Njae, jag tycker inte att Finland gjorde något bra val den här gången. Jag tycker vinnarlåten känns otroligt daterad. Det låter mer 2001 än 2019, men å andra sidan skulle det eventuellt kunna funka om startfältet i semi 1 blir svagt. Jag ser detta som en möjlig bubblare men i så fall till tiondeplatsen som det blev ifjol. Just nu lutar magkänslan mer åt bottenplacering. Kanske också mest för att även Estland tävlar med en liknande låt i samma semifinal med ett senare startnummer (åtminstone en annan starthalva) som är sååå mycket bättre än detta.


 


Finlands nationella final… vilken jäkla icke-säsong! Nu har jag inte hittat några liveklipp från uppträdandena så jag kan inte säga så mycket. Men som jag sagt tidigare så har jag tyckt att det vart jättekonstigt att se en finalkväll där artisten redan är utvald och sen när resultatet presenterats vilken låt de vinner med, så ska de jubla som om de drog det längsta strået i en riktig tävling med hård konkurrens. Nej, som jag sa innan, YLE, gå tillbaks till en renodlad nationell final tack!


  


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera