« Finland NF 2018

Finland NF 2020 »


 

FINLANDS UTTAGNING. För andra året i rad valde det finska TV-bolaget YLE valt metoden att välja sin artist till Eurovision internt medan låten väljs genom en mindre final av UMK (Uuden Musiikin Kilpailu) som ägde rum den 2:a mars 2019.

Den här gången har YLE valt ut Dj Darude, eller Ville Virtanen som han egentligen heter, som representant. Det här är en av Finlands mest kända artister som verkat i branschen sedan 1990-talet. Främst är han känd för sin hit “Sandstorm” som släpptes 1999 (för 20 år sedan i år). Men DJ Darude kommer inte vara ensam på scenen utan han får även med sig sångaren Sebastian Rejman som är känd från gruppen The Giant Leep. De kommer att tävla tillsammans för Finland i Eurovision med låten “Look Away” som röstades fram i UMK-finalen den 2:a mars.

 

Datum & händelser

 

Finalen

Fakta inför sändningen


 • Datum:

 • 2019-03-02

 • Tid:

 • 20:00-21:30 CET

 • Programledare:

 • Krista Siegfrids, Christoffer Strandberg & Mikko Silvennoinen

 • Plats:

 • Logomo, Åbo

 • Röstningsprocess:

 • 50% jury- & 50% tittarröster

 • TV-bolag/Stream:

 • YLE – Länk

 


 

Panelen inför: Finland väljer för andra året i rad metoden med först internval av artist och därefter att välja tävlingsbidrag genom en mindre UMK-final. Det här året valdes DJ Darude feat. Sebastian Rejman ut som artist och de två kommer att tävla med tre bidrag i denna final. Därefter är det upp till tv-tittarna och jury att besluta vilket bidrag som de ska ta med sig till Eurovision 2019 i Tel Aviv.

De tre bidragen har officiellt presenteras under februari och släppts ett i taget varje vecka. DJ Darude (som egentligen heter Ville Virtanen) står bakom samtliga bidrag som upphovsperson – alla dock tillsammans med andra personer.

Finalen programleds av duon Krista Siegfrids & Mikko Silvennoinen.

 

 

Startfältet

De tre låtar som DJ Darude feat. Sebastian Rejman framträder med är:

 

1. “Release Me“
Text &/ musik: Ville Virtanen, Jaakko Manninen, Brandyn Burnette


2. “Superman“
Text &/musik: Ville Virtanen, Chris Hope, Thom Bridges


3. “Look Away“
Text &/musik: Sebastian Rejman, Ville Virtanen


 

 

 

Panelen tycker till (inför)

Inför finalen kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor. Du är självklart varmt välkommen att bidra med din egen topplista i kommentarsfältet!

  1. “Superman”
 2. “Release Me”
 3. “Look Away”

Kommentar: Vad ska man säga? Det är i vart fall ingen sandstorm som Darude bjuder på den här gången, om ens en vindpust. När jag satte upp min ranking här kändes det som att jag kunde placera låtarna i princip hur som helst, det hela startfältet smälter samman som en 9 minuter lång låt som man delat upp i tre delar! Precis som förra året kommer jag nog förmodligen inte känna så mycket av att Finland är med i år, ända sedan de fick för sig att köra på internval av artist har de tappat en hel del intresse. Och är det bara jag som tycker det såg väldigt konstigt ut när de sände hela grejen live ifjol? Nej, jag får hoppas att finnarna tar nya tag nästa år och styr upp en renodlad nationell final istället för detta. Tycker det säger en del när den enda artist som velat ställa upp för dem är en DJ som har en 20 år gammal hit på sin meritlista.

 


 

 1. “Look Away”
 2. “Superman”
 3. “Release Me”

Kommentar: Tycker hela konceptet är fånigt, att bara ha en artist som dessutom skall sjunga ynka tre bidrag. Bidragen i fråga är dessutom snarlika. Vad är ens poängen med en nationell final då? Jag har aldrig varit en fan av EDM och fastnade inte för något av bidragen. Sandstorm i all ära dock.

 


 

 1. “Superman”
 2. “Release Me”
 3. “Look Away”

Kommentar: Jag längtar också tillbaka tillbaka till en renodlad nationell final än en låt-final med bara en artist, men nu är läget som det är och det är bara att gilla läget. Jag tycker dock man har hittat en bra kandidat och tre jämnbra låtar som är moderna och dansanta och där jag tycker det är svårt att rangordna de i rätt ordning. Bedömt efter studioversionerna så gillade jag Superman bäst, men tror att de två andra låtarna har större chans att placera sig bättre i ESC 2019. Välj vilken låt ni känner för, Finland. Jag kommer ändå ge mitt fulla support till er i år oavsett vilken låt ni tar med er till Tel Aviv.

 


 

Resultat

Foto: Miikka Varila/YLE

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Sedan i slutet av januari har det varit officiellt att DJ:n Darude och sångaren Sebastian Rejman gör sällskap som Finlands Eurovision-representant till Eurovision 2019 i Tel Aviv. Men valet av låt har skett genom en mindre UMK-final som avgjordes på lördagskvällen den 2:a mars. Själva finalen ägde rum i Åbo med Krista Siegfrids, Christoffer Strandberg och Mikko Silvennoinen som programledare.

I finalen framförde duon tre bidrag och därefter var det upp till jury och tv-tittarna att bestämma vilket bidrag som får följa med dem på Eurovision-resan till Israel. Vinnande bidraget blev låten “Look Away” som Darude och Sebastian Rejman gjort tillsammans.

 

Resultat

Så här blev resultatet (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 1. “Look Away” (96+148 = 244p)
 2. “Superman” (74+73 = 147p)
 3. “Release Me” (70+19 = 89p)

 

Så här ser vinnarlåtens musikvideo ut:

 

Tycker du att Finland valde rätt eller fel vinnarlåt? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


 

Panelens slutkommentarer

Här kommer våra spontana första åsikter om finalens slutresultat:

 

 

Mycket märkligt av Finland att välja just denna artist till ESC, ävenom låten i slutändan funkade bäst med artistvalet. Att välja just 90-talets DJ-gigant Darude till ESC 2019 var inget man hade trott innan, och jag tvivlar på att Europa kommer att förstå varför. Visst har Darude upplevt lite av en renässans de sista 10 åren då “Sandstorm” blivit en nostalgisk meme på internet, men att producera ny musik för ESC känns inte som ett logisk efterkommande steg. Nej, det är inte mycket som stämmer här, och med tanke på hur liveframträdandet såg ut i finalen så tvivlar jag på avancemang för Finland. Då skall man ha rejält svagt motstånd i sådana fall.

 


Njae, jag tycker inte att Finland gjorde något bra val den här gången. Jag tycker vinnarlåten känns otroligt daterad. Det låter mer 2001 än 2019, men å andra sidan skulle det eventuellt kunna funka om startfältet i semi 1 blir svagt. Jag ser detta som en möjlig bubblare men i så fall till tiondeplatsen som det blev ifjol. Just nu lutar magkänslan mer åt bottenplacering. Kanske också mest för att även Estland tävlar med en liknande låt i samma semifinal med ett senare startnummer (åtminstone en annan starthalva) som är sååå mycket bättre än detta.

 


 

Finlands nationella final… vilken jäkla icke-säsong! Nu har jag inte hittat några liveklipp från uppträdandena så jag kan inte säga så mycket. Men som jag sagt tidigare så har jag tyckt att det vart jättekonstigt att se en finalkväll där artisten redan är utvald och sen när resultatet presenterats vilken låt de vinner med, så ska de jubla som om de drog det längsta strået i en riktig tävling med hård konkurrens. Nej, som jag sa innan, YLE, gå tillbaks till en renodlad nationell final tack!

  


 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen