TJECKIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det tjeckiska TV-bolaget ČT ut Tjeckiens artist och tävlingsbidrag via den nationella webbuttagningen Eurovision Song CZ. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Efter den stora succén året innan då Tjeckien tog sin första topp 10-placering i Eurovision valde ČT att än en gång pröva att välja artist och tävlingsbidrag via en onlinefinal. Upplägget blev snarlikt fjolårets tävling med att ett antal bidrag utsågs och därefter fick publiken och internationella tyckare rösta fram en vinnare. Startfältet utökades från 6 till 8 bidrag, vilket stod klart den 7:e januari då ČT presenterade startfältet.

Omröstningen var öppen mellan den 7:e och 21:a januari, därefter sammanställdes alla resultat. Först den 28:e januari kom beskedet om vilken artist och låt som vunnit uttagningen.

 

Eurovision-resultat 2019

Vinnare i Tjeckiens uttagning blev gruppen Lake Malawi med bidraget ”Friend of a Friend”, som Jan Steinsdoerfer, Maciej Mikolaj Trybulec och Albert Černý stod bakom på upphovssidan.

I Eurovision 2019 blev Tjeckien lottade att kvala genom semifinal 1, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 11:e plats (av 26 länder) med 157 poäng.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2019-01-28 (omröstning pågick mellan 2019-01-07 – 2019-01-21)

 • Plats:
 • Onlineröstning

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt bokstavsordning.

 1. Andrea Holá – “Give Me a Hint”
 2. Barbora Mochowa – “True Colors”
 3. Hana Barbara – “Poslední slova tobě”
 4. Jakub Ondra – “Space Sushi”
 5. Jara Vymer – “On My Knees”
 6. Lake Malawi – “Friend of a Friend”
 7. Pam Rabbit – “Easy to Believe”
 8. Tomáš Boček – “Don’t Know Why”

Mer fakta om startfältet

Om du vill veta mer om respektive artist så har Eurovision.tv satt ihop en guide. Nedan följer också en snabbgenomgång av alla bidrag:

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Barbora Mochowa – “True Colors”
 2. Lake Malawi – “Friend of a Friend”
 3. Andrea Holá – “Give Me a Hint”
 4. Hana Barbara – Poslední slova tobě“
 5. Pam Rabbit – “Easy to Believe”
 6. Tomáš Boček – “Don’t Know Why”
 7. Jara Vymer – “On My Knees”
 8. Jakub Ondra – “Space Sushi”

Kommentar: Tjeckerna har sedan debuten 2007 verkligen haft det svårt i ESC, och mycket beror på att man helt enkelt inte legat i fas med vad övriga Europa gillar. Förra året så träffade de dock helt rätt, med en kaxig och glad poplåt som var väldigt svår att ogilla. I år finns ingen sådan låt med i uttagningen, tvärtom är det mycket nedtempo och halvtempo med 80-talsvibbar och avskalade gitarrballader. Inget av det kommer att nå speciellt långt i ESC. Däremot finns ju iallafall ett bidrag som gör det på ett bra sätt – ”True colors” – som jag anser är det enda bidraget med vettig chans att nå ESC-finalen i maj.


  


 1. Lake Malawi – “Friend of a Friend”
 2. Barbora Mochowa – “True Colors”
 3. Tomáš Boček – “Don’t Know Why”
 4. Pam Rabbit – “Easy to Believe”
 5. Andrea Holá – “Give Me a Hint”
 6. Hana Barbara – “Poslední slova tobě“
 7. Jara Vymer – “On My Knees”
 8. Jakub Ondra – “Space Sushi”

Kommentar: Min spontana kommentar på Tjeckiens startfält anno 2019 är att det är en otrolig nedgradering från fjolåret! Även om jag inte gillade alla låtar då så fanns det i alla fall betydligt mer kvalité än vad det finns det här året. Känslan är lite som en av de sämre deltävlingarna i Melodifestivalen 2018 som inte bjöd på mer än halvtama låtar och rätt oinspirerat material. Så man kan ifrågasätta vilka ”sämre” låtar som åkte ut inför denna omröstning?

I vilket fall som helst så utser jag Lake Malawis “Friend of a Friend” som den bästa låten i startfältet. Däremot vill jag inte se de vinna allt detta och jag tror heller inte att de har en chans att ta hem det. Istället vill jag se Barbora Mochowas låt segra, och anledningen är att jag tror att den låten har störst potential att växa hos folk och att den därmed tar Tjeckien till en ny finalplats. Bidraget påminner (i stil – inte plagiat) om Gabriela Gunčíkovás låt ”I Stand” från 2016 (som var en av mina favoriter det året) och det gillar jag skarpt! Dock, om Barbora vinner så måste hon och låtskrivarna verkligen fixa till låten rejält för nu är den alldeles för långsam till och med för mig. Så jag hoppas det bara är demoversionen som har publicerats (eller att en alternativ version släpps senare).

Men med tanke på det skojspår som tog Tjeckien till final ifjol så räknar jag inte bort att det till sist ändå blir Rymdsushin som tar hem det. Inte för att jag personligen vill det, utan för att den typ av låt brukar gå hem i stugorna. Tyvärr, men sant. Blir det scenariot verklighet säger jag bara: Herrrrrrrrrrrregud!


 


 1. Barbora Mochowa – ”True Colors”
 2. Jara Vymer – ”On My Knees”
 3. Andrea Holá – ”Give Me a Hint”
 4. Hana Barbara – Poslední slova tobě”
 5. Tomáš Boček – ”Don’t Know Why”
 6. Pam Rabbit – ”Easy to Believe”
 7. Jakub Ondra – ”Space Sushi”
 8. Lake Malawi – ”Friend of a Friend”

Kommentar: Tjeckien kör återigen på sin onlineuttagning som gav dem sitt genombrott ifjol. Varför ändra på ett vinnande koncept? Man tänker att de går in i detta med ett gott självförtroende, men när jag ser detta startfält undrar jag lite om tjeckerna fortfarande letar lite efter sin identitet i Eurovision. Standarden i detta startfält är i vart fall inte särskilt hög, bortsett från ”True Colors” som vuxit mycket hos mig. Den låten verkar ha seglat upp som en av favoriterna vilket glädjer mig, men en annan däremot som också gjort det, lite retligt för min del, är ”Space Sushi”, en låt som jag skulle kunna kategorisera som ”oavsiktlig plojlåt”, alltså en låt som ska vara en seriös tävlande men som inte går att ta seriöst för fem öre. Å andra sidan var det det som gick hem ifjol, så jag förstår att det är lätt att fastna i gamla hjulspår. Jag hoppas dock inte på det.


 


 1. Hana Barbara – Poslední slova tobě”
 2. Tomáš Boček – ”Don’t Know Why”
 3. Lake Malawi – ”Friend of a Friend”
 4. Pam Rabbit – ”Easy to Believe”
 5. Andrea Holá – ”Give Me a Hint”
 6. Jakub Ondra – ”Space Sushi”
 7. Barbora Mochowa – ”True Colors”
 8. Jara Vymer – ”On My Knees”

Kommentar: Bortsett från förra året så har det historiskt sätt gått tämligen dåligt för Tjeckien i Eurovision. Jag har svårt att se hur de skulle kunna få en mer framstående placering i Tel Aviv då inget av bidragen i den här nationella finalen sticker ut. Ingen har det lilla extra, utom möjligtvis min favorit Poslední slova tobě men det enda som egentligen sticker ut med den är att den framföras på det egna språket istället för engelska. Det kan också vara så att något av bidragen har gått över huvudet på mig vilket i sin tur kan leda till att landet faktiskt vinner hela Eurovision. Men på min personliga topplista lär de inte hamna speciellt högt.


 


 1. Barbora Mochowa – “True Colors”
 2. Tomáš Boček – “Don’t Know Why”
 3. Hana Barbara – “Poslední slova tobě“
 4. Lake Malawi – “Friend of a Friend”
 5. Pam Rabbit – “Easy to Believe”
 6. Andrea Holá – “Give Me a Hint”
 7. Jara Vymer – “On My Knees”
 8. Jakub Ondra – “Space Sushi”

Kommentar: Detta blir Tjeckiens åttonde deltagande i Eurovisionen och femte raka deltgandet. Nu gäller det att hitta ett minst lika starkt bidrag som kan fortsätta den positiva trenden som Mikolas Josef och hans ”Lie to me” ordnade ifjol. Av dessa åtta final-bidrag finner jag fyra stycken som är intressanta och bra. Det finns dock en låt som är i en klass för sig och det är den mäktiga balladen ”True Colors” av Barbora Mochowa. Det skulle isåfall vara mitt favoritbidrag från Tjeckien någonsin. I min värld är det dessutom en het kandidat till att kunna ro hem hela Eurovision Song Contest 2019 om den röstas fram som Tjeckiens ESC-representant.

 

 

Resultat


Måndagen den 28:e januari presenterades resultatet i Tjeckiens uttagning, där det stod klart att gruppen Lake Malawi hade tagit hem segern med sin låt ”Friend of a friend”. Därmed blir det de som i maj får åka till Tel Aviv och tävla för Tjeckien i Eurovision Song Contest 2019. Så här ser deras musikvideo ut:

 

Totaltabellen

Så här placerade sig bidragen i finalen:

 1. Lake Malawi – “Friend of a Friend” , 22 poäng
 2. Jakub Ondra – “Space Sushi”, 18 poäng
 3. Pam Rabbit – “Easy to Believe”, 18 poäng
 4. Barbora Mochowa – “True Colors”, 18 poäng
 5. Andrea Holá – “Give Me a Hint”, 12 poäng
 6. Tomáš Boček – “Don’t Know Why”, 9 poäng
 7. Jara Vymer – “On My Knees”, 5 poäng
 8. Hana Barbara – “Poslední slova tobě“, 5 poäng

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


Minns Estlands gamla bidrag från 2003; ”Eighties coming back…”, och slås av hur rätt deras spådom var. Detta är en ganska harmlös och lättlyssnad 80-tals inspirerad midtempolåt som förmodligen inte kommer slå någon i ESC. Lite synd, men inte oväntat val – tyvärr. Tjeckien är dessvärre inte en nation som fått in någon tradition av bra produktioner i ESC, och detta mycket slätstrukna bidrag är bara ännu ett exempel på det.


  


Personligen borde jag vara glad över Tjeckiens val eftersom att jag hade vinnaren som personlig etta. Men jag skrev samtidigt att jag tror inte att de har en speciellt god chans i Eurovision. Låten är bra men den känns som en ofärdig demo i det skick den är i nu. Så min förhoppning är att gruppen (som jag nu förstått att de är) sätter sig ned och verkligen mixar om det här bidraget och att de finslipar på alla detaljer. Då skulle det kanske kunna gå vägen. Men jag tror tyvärr idag att tjeckernas chanser att ens nå till final är rätt låga.

Idag ger jag ändå låten 3 av 5 i betyg för att jag gillar känslan i låten.


 


Jahapp, Tjeckien fortsätter sin ökenvandring i Eurovision. Precis som Robban skriver längre ner var True Colors den låt som hade kunnat vara det allena saliggörande för tjeckerna. Men så skickar man en låt som inte bara är skrattretande gammaldags, utan också fruktansvärt repetitiv. Ni vet vad som händer när man hör ett ord väldigt många gånger? Det slutar låta som ett ord, utan låter mer bara som ett random ljud. Jisses, rädda oss…


 


Tänka sig, jag hade nästan glömt bort att jag tyckt till om den här nationella finalen. Jag kom inte ihåg någon av låtarna. Men jag lyssnade givetvis en gång på vinnarlåten nu efter att resultatet offentliggjorts. Och kan ni tänka er, jag har redan glömt låten. Nej, det blir nog ingen topplacering för Tjeckien i år. Kanske att de går till final, men de lär nog ha svårt att kvala in i topp 20. Bättre lycka nästa år.


 


Här gjorde Tjeckien bort sig rejält. Man hade alla möjligheter att fortsätta den positiva trenden i Eurovision om man hade valt fram ”True Colors” med Barbora Mochowa som sitt tävlingsbidrag för 2019. Det är precis som jag skrev inför avgörandet: ”Det finns dock en låt som är i en klass för sig och det är den mäktiga balladen ”True Colors” som om den skulle röstas fram som Tjeckiens ESC-bidrag 2019 skulle det isåfall vara mitt favoritbidrag från Tjeckien någonsin. I min värld skulle det dessutom varit en het kandidat till att kunna ro hem hela Eurovision Song Contest 2019 om den röstas fram som Tjeckiens ESC-representant”. Jag är oerhört besviken över detta resultatet.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera