« Tjeckien NF 2018

Tjeckien NF 2020 »


 

TJECKIENS UTTAGNING. Det tjeckiska TV-bolaget Česka televize (ČT) har bekräftat deltagande i Eurovision 2019 i Israel, och efter en nationell antagning har ČT även gått ut med att man ska välja sin artist och sitt tävlingsbidrag genom en internationell omröstning som pågår mellan den 7:e och 21:a januari.

Det blir alltså ingen nationell final eller liknande även detta år, utan allting hålls online. Den 7:e januari presenterade ČT ett startfält om åtta tävlande som nu läggs i händerna på publiken och en internationell jury. Vem som helst har rätt att rösta på bidragen och detta sker genom nedladdning av Eurovision:s app. Samtidigt som publikröstningen pågår inhämtas också röster från en internationell jury, vars makt delas lika med övrig publik.

När publikomröstningen är avslutad och juryn har sagt sitt vägs deras röster samman och den låt som fått högst totalpoäng vinner och blir Tjeckiens representant i Eurovision 2019.

Resultatet kommer att bli offentligt på måndag den 28:e januari.

Denna artikel kommer att uppdateras kontinuerligt till dess att uttagningen är över och Tjeckiens representant till Eurovision 2019 i Israel är utsedd.

 

Datum & händelser

 

Omröstningen

Fakta


 • Datum:

 • Januari 2019

 • Röstningsprocess:

 • 50% jury- och 50% publikröstning

 • TV-bolag/Stream:

 •  Česka televize (ČT)

 


 

Panelen inför: För andra året på raken väljer Tjeckien artist och bidrag till Eurovision genom en nationell uttagning istället för genom traditionellt internval. Man blev ju som sagt 6:a i finalen ifjol, vilket är landets dittills bästa placering någonsin och med tanke på vilka dåliga placeringar man har haft förut blev Mikolas Josef den räddning som Tjeckien behövde i den här tävlingen.

I år blir det en liknande tillställning vid artist- och bidragsvalet. Ett antal tävlande har valts ut och publiken och en internationell jury ska få rösta fram en vinnare.

Fram till den 21:a januari 2019 kan vem som helst i världen vara med och rösta på Tjeckiens bidrag. Publikröstningen sker endast via Eurovision:s app som du kan ladda ned via denna länk.

 

 

Startfältet

Finalisterna presenteras nedan i bokstavsordning.

 

1. Andrea Holá – “Give Me a Hint”
Text &/musik: František Valena


2. Barbora Mochowa – “True Colors”
Text &/musik: Barbora Mochowa, Viliam Béreš, Koos Kamerling


3. Hana Barbara – “Poslední slova tobě”
Text &/musik: Hana Schořová, Marcus Tran


4. Jakub Ondra – “Space Sushi”
Text &/musik: Jakub Ondra, Michael Gubler, Boris Carloff, Viktor Dyk, Alasdair Bouch


5. Jara Vymer – “On My Knees”
Text &/musik: Mátyás Szepesi, Miklós Toldi, Dániel Haller, Márk Badics


6. Lake Malawi – “Friend of a Friend”
Text &/musik: Jan Steinsdoerfer, Maciej Mikolaj Trybulec, Albert Černý


7. Pam Rabbit – “Easy to Believe”
Text &/musik: João Filipe de Carvalho, Pamela Koky


8. Tomáš Boček – “Don’t Know Why”
Text &/musik:  Tomáš Boček, Boris Carloff, Alasdair Bouch


 

Om du vill veta mer om respektive artist så har Eurovision.tv satt ihop en guide, som vi länkar till här.

 

Nedan följer också en snabbgenomgång av alla bidrag (gjord av Eurovision.tv):

 

Panelen tycker till (inför)

Inför finalen kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor. Du är självklart varmt välkommen att bidra med din egen topplista i kommentarsfältet!

 

 1. Barbora Mochowa – “True Colors”
 2. Lake Malawi – “Friend of a Friend”
 3. Andrea Holá – “Give Me a Hint”
 4. Hana Barbara – Poslední slova tobě“
 5. Pam Rabbit – “Easy to Believe”
 6. Tomáš Boček – “Don’t Know Why”
 7. Jara Vymer – “On My Knees”
 8. Jakub Ondra – “Space Sushi”

Kommentar: Tjeckerna har sedan debuten 2007 verkligen haft det svårt i ESC, och mycket beror på att man helt enkelt inte legat i fas med vad övriga Europa gillar. Förra året så träffade de dock helt rätt, med en kaxig och glad poplåt som var väldigt svår att ogilla. I år finns ingen sådan låt med i uttagningen, tvärtom är det mycket nedtempo och halvtempo med 80-talsvibbar och avskalade gitarrballader. Inget av det kommer att nå speciellt långt i ESC. Däremot finns ju iallafall ett bidrag som gör det på ett bra sätt – “True colors” – som jag anser är det enda bidraget med vettig chans att nå ESC-finalen i maj.

 


 1. Lake Malawi – “Friend of a Friend”
 2. Barbora Mochowa – “True Colors”
 3. Tomáš Boček – “Don’t Know Why”
 4. Pam Rabbit – “Easy to Believe”
 5. Andrea Holá – “Give Me a Hint”
 6. Hana Barbara – “Poslední slova tobě“
 7. Jara Vymer – “On My Knees”
 8. Jakub Ondra – “Space Sushi”

Kommentar: Min spontana kommentar på Tjeckiens startfält anno 2019 är att det är en otrolig nedgradering från fjolåret! Även om jag inte gillade alla låtar då så fanns det i alla fall betydligt mer kvalité än vad det finns det här året. Känslan är lite som en av de sämre deltävlingarna i Melodifestivalen 2018 som inte bjöd på mer än halvtama låtar och rätt oinspirerat material. Så man kan ifrågasätta vilka “sämre” låtar som åkte ut inför denna omröstning?

I vilket fall som helst så utser jag Lake Malawis “Friend of a Friend” som den bästa låten i startfältet. Däremot vill jag inte se de vinna allt detta och jag tror heller inte att de har en chans att ta hem det. Istället vill jag se Barbora Mochowas låt segra, och anledningen är att jag tror att den låten har störst potential att växa hos folk och att den därmed tar Tjeckien till en ny finalplats. Bidraget påminner (i stil – inte plagiat) om Gabriela Gunčíkovás låt “I Stand” från 2016 (som var en av mina favoriter det året) och det gillar jag skarpt! Dock, om Barbora vinner så måste hon och låtskrivarna verkligen fixa till låten rejält för nu är den alldeles för långsam till och med för mig. Så jag hoppas det bara är demoversionen som har publicerats (eller att en alternativ version släpps senare).

Men med tanke på det skojspår som tog Tjeckien till final ifjol så räknar jag inte bort att det till sist ändå blir Rymdsushin som tar hem det. Inte för att jag personligen vill det, utan för att den typ av låt brukar gå hem i stugorna. Tyvärr, men sant. Blir det scenariot verklighet säger jag bara: Herrrrrrrrrrrregud!

 


 

 1. Barbora Mochowa – “True Colors”
 2. Jara Vymer – “On My Knees”
 3. Andrea Holá – “Give Me a Hint”
 4. Hana Barbara – Poslední slova tobě”
 5. Tomáš Boček – “Don’t Know Why”
 6. Pam Rabbit – “Easy to Believe”
 7. Jakub Ondra – “Space Sushi”
 8. Lake Malawi – “Friend of a Friend”

Kommentar: Tjeckien kör återigen på sin onlineuttagning som gav dem sitt genombrott ifjol. Varför ändra på ett vinnande koncept? Man tänker att de går in i detta med ett gott självförtroende, men när jag ser detta startfält undrar jag lite om tjeckerna fortfarande letar lite efter sin identitet i Eurovision. Standarden i detta startfält är i vart fall inte särskilt hög, bortsett från “True Colors” som vuxit mycket hos mig. Den låten verkar ha seglat upp som en av favoriterna vilket glädjer mig, men en annan däremot som också gjort det, lite retligt för min del, är “Space Sushi”, en låt som jag skulle kunna kategorisera som “oavsiktlig plojlåt”, alltså en låt som ska vara en seriös tävlande men som inte går att ta seriöst för fem öre. Å andra sidan var det det som gick hem ifjol, så jag förstår att det är lätt att fastna i gamla hjulspår. Jag hoppas dock inte på det.

 


 

 1. Hana Barbara – Poslední slova tobě”
 2. Tomáš Boček – “Don’t Know Why”
 3. Lake Malawi – “Friend of a Friend”
 4. Pam Rabbit – “Easy to Believe”
 5. Andrea Holá – “Give Me a Hint”
 6. Jakub Ondra – “Space Sushi”
 7. Barbora Mochowa – “True Colors”
 8. Jara Vymer – “On My Knees”

Kommentar: Bortsett från förra året så har det historiskt sätt gått tämligen dåligt för Tjeckien i Eurovision. Jag har svårt att se hur de skulle kunna få en mer framstående placering i Tel Aviv då inget av bidragen i den här nationella finalen sticker ut. Ingen har det lilla extra, utom möjligtvis min favorit Poslední slova tobě men det enda som egentligen sticker ut med den är att den framföras på det egna språket istället för engelska. Det kan också vara så att något av bidragen har gått över huvudet på mig vilket i sin tur kan leda till att landet faktiskt vinner hela Eurovision. Men på min personliga topplista lär de inte hamna speciellt högt.

 


 

 1. Barbora Mochowa – “True Colors”
 2. Tomáš Boček – “Don’t Know Why”
 3. Hana Barbara – “Poslední slova tobě“
 4. Lake Malawi – “Friend of a Friend”
 5. Pam Rabbit – “Easy to Believe”
 6. Andrea Holá – “Give Me a Hint”
 7. Jara Vymer – “On My Knees”
 8. Jakub Ondra – “Space Sushi”

Kommentar: Detta blir Tjeckiens åttonde deltagande i Eurovisionen och femte raka deltgandet. Nu gäller det att hitta ett minst lika starkt bidrag som kan fortsätta den positiva trenden som Mikolas Josef och hans “Lie to me” ordnade ifjol. Av dessa åtta final-bidrag finner jag fyra stycken som är intressanta och bra. Det finns dock en låt som är i en klass för sig och det är den mäktiga balladen “True Colors” av Barbora Mochowa. Det skulle isåfall vara mitt favoritbidrag från Tjeckien någonsin. I min värld är det dessutom en het kandidat till att kunna ro hem hela Eurovision Song Contest 2019 om den röstas fram som Tjeckiens ESC-representant.

 


Resultat

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Måndagen den 28:e januari avgjordes Tjeckiens uttagning, där det efter omröstningen blev gruppen Lake Malawi som tog hem segern med låten “Friend of a friend”. Därmed blir det de som i maj får åka till Tel Aviv och tävla för Tjeckien i Eurovision Song Contest 2019.

Bidraget valdes ut genom en internetbaserad uttagning där vem som helst fick rösta genom Eurovisions officiella app. En jury bestående av tidigare Eurovisiondeltagare fick först lämna sina röster. Dessa röster omvandlades sedan till poäng och sedan lämnades onlinerösterna.

 

Här nedan kan ni se ett klipp där vinnaren framför vinnarlåten:

 

Hela resultatet

Så här placerade sig bidragen i finalen:

 

 1. Lake Malawi – “Friend of a Friend” , 22 poäng
 2. Jakub Ondra – “Space Sushi”, 18 poäng
 3. Pam Rabbit – “Easy to Believe”, 18 poäng
 4. Barbora Mochowa – “True Colors”, 18 poäng
 5. Andrea Holá – “Give Me a Hint”, 12 poäng
 6. Tomáš Boček – “Don’t Know Why”, 9 poäng
 7. Jara Vymer – “On My Knees”, 5 poäng
 8. Hana Barbara – “Poslední slova tobě“, 5 poäng

 

Tycker du att Tjeckien valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


Panelens slutkommentarer

Här kommer våra spontana första åsikter om finalens slutresultat:

Minns Estlands gamla bidrag från 2003; “Eighties coming back…”, och slås av hur rätt deras spådom var. Detta är en ganska harmlös och lättlyssnad 80-tals inspirerad midtempolåt som förmodligen inte kommer slå någon i ESC. Lite synd, men inte oväntat val – tyvärr. Tjeckien är dessvärre inte en nation som fått in någon tradition av bra produktioner i ESC, och detta mycket slätstrukna bidrag är bara ännu ett exempel på det.

 


Personligen borde jag vara glad över Tjeckiens val eftersom att jag hade vinnaren som personlig etta. Men jag skrev samtidigt att jag tror inte att de har en speciellt god chans i Eurovision. Låten är bra men den känns som en ofärdig demo i det skick den är i nu. Så min förhoppning är att gruppen (som jag nu förstått att de är) sätter sig ned och verkligen mixar om det här bidraget och att de finslipar på alla detaljer. Då skulle det kanske kunna gå vägen. Men jag tror tyvärr idag att tjeckernas chanser att ens nå till final är rätt låga.

Idag ger jag ändå låten 3 av 5 i betyg för att jag gillar känslan i låten.

 


 

Jahapp, Tjeckien fortsätter sin ökenvandring i Eurovision. Precis som Robban skriver längre ner var True Colors den låt som hade kunnat vara det allena saliggörande för tjeckerna. Men så skickar man en låt som inte bara är skrattretande gammaldags, utan också fruktansvärt repetitiv. Ni vet vad som händer när man hör ett ord väldigt många gånger? Det slutar låta som ett ord, utan låter mer bara som ett random ljud. Jisses, rädda oss…

 


 

Tänka sig, jag hade nästan glömt bort att jag tyckt till om den här nationella finalen. Jag kom inte ihåg någon av låtarna. Men jag lyssnade givetvis en gång på vinnarlåten nu efter att resultatet offentliggjorts. Och kan ni tänka er, jag har redan glömt låten. Nej, det blir nog ingen topplacering för Tjeckien i år. Kanske att de går till final, men de lär nog ha svårt att kvala in i topp 20. Bättre lycka nästa år.

 


 

Här gjorde Tjeckien bort sig rejält. Man hade alla möjligheter att fortsätta den positiva trenden i Eurovision om man hade valt fram “True Colors” med Barbora Mochowa som sitt tävlingsbidrag för 2019. Det är precis som jag skrev inför avgörandet: “Det finns dock en låt som är i en klass för sig och det är den mäktiga balladen “True Colors” som om den skulle röstas fram som Tjeckiens ESC-bidrag 2019 skulle det isåfall vara mitt favoritbidrag från Tjeckien någonsin. I min värld skulle det dessutom varit en het kandidat till att kunna ro hem hela Eurovision Song Contest 2019 om den röstas fram som Tjeckiens ESC-representant”. Jag är oerhört besviken över detta resultatet.

 


 

 


 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen