Ungern i Eurovision Song Contest 2019


« Ungern NF 2018

Ungern NF 2020 »


 

UNGERNS UTTAGNING. Det ungerska TV-bolaget MTVA kommer att välja ut Ungerns artist och bidrag till Eurovision 2019 genom uttagningen A Dal 2019. Uttagningen utgör en större uttagning som innefattar totalt tre heats och två semifinaler innan finalen avgörs, och kommer att pågå under perioden 19:e januari till 23:e februari 2019. Det är den åttonde säsongen av programserien som är mycket populär på hemmaplan.

Vi kommer att följa Ungerns Eurovision-uttagning anno 2019 med stor spänning och rapportera om allt som rör den, samt såklart ge våra åsikter om tävlingsbidragen. Lite längre ned i artikeln kommer det att finnas information om de olika momenten i denna uttagning och under varje sådan sektion kommer ni att hitta topplistor och kommentarer.

Denna sida kommer att uppdateras kontinuerligt till dess att uttagningen fått en vinnare, den som förhoppningsvis (om inget annat meddelas) får representera Ungern i Eurovision 2019.

 

Datum & händelser

Dessa datum äger A Dal 2019 rum:

 

 • 19 januari 2019: Heat 1
 • Inför heat 1 »
 • Panelen tycker till (inför) »

 • 26 januari 2019: Heat 2

 • 2 februari 2019: Heat 3

 • 9 februari 2019: Semifinal 1

 • 16 februari 2019: Semifinal 2

 • 23 februari 2019: Finalen

 

Startfältet

Totalt är det 30 bidrag som ska tävla och MTVA avslöjade namnen på de tävlande artisterna den 3:e december. Här nedan presenteras samtliga av dem med länkar till respektive bidrags studioversion.

 

 1. Acoustic Planet – “Nyári zápor”
 2. Barni Hamar – “Wasted”
 3. Bence Vavra – “Szótlanság”
 4. Bogi Nagy – “Holnap”
 5. Dávid Heatlie – “La Mama Hotel”
 6. DENIZ – “Ide várnak vissza”
 7. Diana – “Little Bird”
 8. Fatal Error – “Kulcs”
 9. Gergő Oláh – “Hozzád bújnek”
 10. Gergő Szekér – “Madár, repülj!”
 11. Gotthy – “Csak 1 perc”
 12. Joci Pápai – “Az én apám”
 13. Klára Hajdu – “You’re Gonna Rise”
 14. Konyha – “Százszor visszajátszott”
 15. Kyra – “Maradj még”
 16. László Váray – “Someone Who Lives Like This”
 17. Leander Kills – “Hazavágyom”
 18. Mocsok 1 Kölykök – “Egyszer”
 19. Monyo Project – “Run Baby Run”
 20. Nomad – “A remény hídjai”
 21. Olivér Berkes – “Világítótorony”
 22. Petruska – “Help Me Out of Here”
 23. Rozina Pátkai – “Frida”
 24. Ruby Harlem – “Forró”
 25. Salvus – “Barát”
 26. The Middletonz – “Roses”
 27. The Sign – “Ő”
 28. Tímea Antal feat. Gergő Demko – “Kedves Világ!”
 29. USNK – “Posztolj”
 30. yesyes – “Incomplete”

 


Fakta om uttagningen

A Dal har använts som Ungerns Eurovisionuttagning varje år sedan år 2012, och på hemmaplan är det ett mycket populärt uttagningsformat. Formatet består av 6 stycken program: först tre inledande heats, därefter två semifinaler och sedan en avgörande final. Från start tävlar 30 artister uppdelade i heaten, där en fyramannajury och tv-tittarna får vara med och rösta vidare ett antal tävlande genom säsongen, först till semifinalerna och därefter till finalen.

Programledare i denna säsong blir en duo bestående av 2016 års ungerska Eurovisionrepresentant Gábor Alfréd Fehérvári (mer känd under artistnamnet Freddie) och Bogi Dallos (som tävlat i A Dal 2013, 2014 och 2015). Programmets jury kommer att utgöras av kvartetten Miklós Both, Misi Mező, Lilla Vincze och Feró Nagy.

En intressant detalj är att så mycket som 19 låtar framförs på ungerska i detta årets startfält. Klar majoritet med andra ord.

 

Återkommande artister

I startfältet hittas två tidigare ungerska Eurovisionrepresentanter i form av András Kállay-Saunders (2014) och Joci Pápai (2017), som bägge två lyckades ta upp Ungern på topp 10-placering i Eurovisionfinaler (den förstnämnde innehar Ungerns näst högsta slutplacering genom tiderna med sin femteplats). András Kállay-Saunders har efter sitt Eurovisionäventyr försökt få representera Ungern igen (både 2016 och 2017) men inte lyckats, denna gång tävlar han tillsammans med sitt band The Middletonz.

Ytterligare artister som känns igen från tidigare upplagor av A Dal:


 

Heats
Heat 1

Fakta inför sändningen


 • Datum:

 • 2019-01-19

 • Tid:

 • 19:30 – 21:40 CET

 • Programledare:

 • Bogi Dallos och Freddie 

 • Plats:

 • MTVA Studios

 • Röstningsprocess:

 • TV-tittarna och programmets jury röstar tillsammans vidare bidrag till semis, därefter utser tittarna ett wildcard

 • TV-bolag/Stream:

 • MTVA/Duna TV – Länk kommer senare

 


 

Panelen inför: Det har blivit dags för Ungerns första heat där 10 bidrag tävlar om att avancera vidare till semifinalerna.

Upplägget för programmet ser ut som följer att varje bidrag framförs samtidigt som TV-tittarna kan rösta via SMS och en app. Efter varje framträdande får programmets fyramannajury (Miklós Both, Misi Mező, Lilla Vincze och Feró Nagy) rösta med poäng 1-10. Därefter adderas tittarnas poäng som blir ett snitt av hur många röster som inkommit.

De bidrag som fått högst totalpoäng efter juryns och tittarnas dom går direkt till semifinalerna. TV-tittarna ges därefter möjlighet att rösta fram ett wildcard bland de bidrag som “åkte ut” i sändningen.

 

Startfältet

De tävlande i semi 1 presenteras enligt bokstavsordning.

 

1. Barni Hamar – “Wasted”
Text &/musik: Barni Hamar


2. DENIZ – “Ide várnak vissza”
Text &/musik: András Vámos, Dénes Rizner Dénes


3. Gergő Oláh – “Hozzád bújnek”
Text &/musik: Gábor Mészáros, Mária Osztás


4. Gergő Szekér – “Madár, repülj!”
Text &/musik: Gergő Szekér


5. Konyha – “Százszor visszajátszott”
Text &/musik: Mátyás Szepesi, Miklós Toldi, Dániel Haller, Márk Badics


6. László Váray – “Someone Who Lives Like This”
Text &/musik: László Váray


7. Nomad – “A remény hídjai”
Text &/musik: Szabolcs Jánosi, Marcell Juhász, Ábel Mihalik, Levente Nagy


8. Olivér Berkes – “Világítótorony”
Text &/musik:  Olivér Berkes, Arnold Vígh, Tamás Molnár


9. Rozina Pátkai – “Frida”
Text &/musik: Rozina Pátkai, Márton Fenyvesi, Zsófia Bán


10. Tímea Antal feat. Gergő Demko – “Kedves világ!”
Text &/musik: Tímea Antal, Johanna Szigyártó


 

 

 

 

 

Panelen tycker till (inför)

Inför detta heat kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor. Du är självklart varmt välkommen att bidra med din egen topplista i kommentarsfältet!

 

 1. Tímea Antal feat. Gergő Demko – “Kedves világ!”
 2. Olivér Berkes – “Világítótorony”
 3. Rozina Pátkai – “Frida”
 4. Gergő Oláh – “Hozzád bújnek”
 5. Barni Hamar – “Wasted”
 6. László Váray – “Someone Who Lives Like This”

Kommentar: Ungerns uttagning, A Dal, är helt klart en av årets höjdpunkter! Den har nästan alltid en hög musikalisk nivå, och jag tycker att man hittat en bra balans i både genrer och artister även i år. Första deltävlingen erbjuder inte så många egentliga vinnarkandidater kanske, men “Kedves világ!” är helt klart min stora favorit. Visst är det lite 90-tals känsla över den, framförallt The Corrs-vibbar, och det värmer mig verkligen! Dock ger jag den inte världens högsta chanser att gå vidare, men den får hedersomnämnade av mig. I övrigt lär slaget om finalplatserna stå mellan någon av de andra på min lista, men jag hoppas att hip-hop bidragen i startfältet missar finalen. Just de känns väldigt platta i årets A Dal.

  1. Rozina Pátkai – “Frida”
 2. Timi Antal feat. Gergő Demko – “Kedves Világ!”
 3. Olivér Berkes – “Világítótorony”
 4. Barni Hamar – “Wasted”
 5. Nomad – “A remény hídjai”
 6. László Váray – “Someone Who Lives Like This”

Kommentar: A Dal står vid dörren och vädrar morgonluft och man har varit såpass generösa att man släppt samtliga låtar i förväg vilket gjort att förutsättningarna till att tycka till och rangordna startfältet inte varit mer optimala. När jag lyssnat på samtliga låtar i år har jag tyckt att ungrarna bjudit på ett riktigt starkt startfält. Det får jag dock inte se just här, då alla mina sex favoriter nu ser ut att ha blivit disponerade över Heat 2 och 3. Men det finns så klart bra saker även här också, då samtliga låtar i min topp 3 går under kategorin “bra”. A Dal brukar annars bjuda på en sjujävla bredd i sitt startfält, och det saknas inte direkt här heller.

 


 

 1. Tímea Antal feat. Gergő Demko – “Kedves Világ!”
 2. Gergő Oláh – “Hozzád bújnek”
 3. Gergő Szekér – “Madár, repülj!”
 4. DENIZ – “Ide várnak vissza”
 5. Nomad – “A remény hídjai”
 6. Konyha – “Százszor visszajátszott”

Kommentar: A Dal, min personliga favorituttagning, ja förutom Melodifestivalen såklart. Första startfältet är tämligen starkt, Ungern har till skillnad från vissa andra länder valt att ta med många bidrag på det egna språket vilket uppskattas då ungerska är ett av mina favoritspråk. Mina två favoritbidrag i första omgången är Hozzád bújnek & Kedves Világ! Dock av olika anledningar. Den ena ena låten är en ödmjuk ballad medan den andra är mer upptempo blandad med folk. A Dal pågår dock lika länge som Melodifestivalen, mycket kan komma att hända.

 

 


 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen