UNGERNS UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det ungerska TV-bolaget MTVA ut Ungerns artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen A Dal 2019. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


För åttonde året i rad var det A Dal som MTVA och Duna TV använde för att utse Ungerns artist och bidrag till Eurovision Song Contest. Efter en nationell antagning utsågs 30 bidrag som fick tävla genom tre heats och två semifinaler tills det bara var åtta bidrag kvar.

Programledare för sändningarna i 2019 års omgång av A Dal blev artisterna Bogi Dallos och Gábor Alfréd Fehérvári (mer känd under sitt artistnamn Freddie). Programmets jury utgjordes av kvartetten Miklós Both, Misi Mező, Lilla Vincze och Feró Nagy.

 

Programupplägget

Varje heat bestod av tio bidrag där det var fyramannajuryn och tv-tittarna som tillsammans utsåg fem bidrag som de skickade vidare till semifinalerna. Detta skedde genom poängsättning, dels jurymedlemmarnas enskilda poängsättning och tittarnas snittpoängsättning via en app och SMS-röstning. Bland bidragen som återstod fick tittarna sedan rösta fram ett wildcard.

Semifinalerna hade samma upplägg som heaten, med skillnaden att bara nio låtar tävlade i varje program och att juryn och tittarna i första omgången valde ut tre bidrag till final. Sedan kompletterade tittarna med sitt wildcard.

I finalen tävlade åtta bidrag, där först programmets jury röstade fram fyra av dem till en avgörande omgång där sedan tittarna fick hela makten att bestämma en vinnare.

 

Eurovision-resultat 2019

Vinnare i Ungerns uttagning blev sångaren Joci Pápai med bidraget ”Az én apám”, som han själv stod bakom på upphovssidan tillsammans med Ferenc Molnár ’Caramel’ (som tidigare var jurymedlem i A Dal 2017). Det här var andra gången som Joci tävlade för Ungern i Eurovision Song Contest.

I Eurovision 2019 blev Ungern lottade att kvala genom semifinal 1, men bidraget misslyckades att kvala vidare till finalen när jury- och tittarpoängen lagts samman. Slutresultatet blev istället 12:e plats (av 17 länder) med 97 poäng. Det här var första gången sedan Ungerns senaste comeback 2011 som landet inte tog sig till final!

 

Heats

Heat 1

Fakta


 • Datum:
 • 2019-01-19

 • Programledare:
 • Bogi Dallos & Freddie

 • Plats:
 • TV-studio i Budapest

 • Röstningsprocess:
 • Första omgången: delad jury- och tittarröstning
 • Andra omgången: 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Gergő Szekér – “Madár, repülj!”
 2. Konyha – “Százszor visszajátszott”
 3. László Váray – “Someone Who Lives Like This”
 4. Rozina Pátkai – “Frida”
 5. Barni Hamar – “Wasted”
 6. Olivér Berkes – “Világítótorony”
 7. Tímea Antal feat. Gergő Demko – “Kedves világ!”
 8. Nomad – “A remény hídjai”
 9. Gergő Oláh – “Hozzád bújnek”
 10. DENIZ – “Ide várnak vissza”

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Tímea Antal feat. Gergő Demko – “Kedves világ!”
 2. Olivér Berkes – “Világítótorony”
 3. Rozina Pátkai – “Frida”
 4. Gergő Oláh – “Hozzád bújnek”
 5. Barni Hamar – “Wasted”
 6. László Váray – “Someone Who Lives Like This”

Kommentar: Ungerns uttagning, A Dal, är helt klart en av årets höjdpunkter! Den har nästan alltid en hög musikalisk nivå, och jag tycker att man hittat en bra balans i både genrer och artister även i år. Första deltävlingen erbjuder inte så många egentliga vinnarkandidater kanske, men ”Kedves világ!” är helt klart min stora favorit. Visst är det lite 90-tals känsla över den, framförallt The Corrs-vibbar, och det värmer mig verkligen! Dock ger jag den inte världens högsta chanser att gå vidare, men den får hedersomnämnade av mig. I övrigt lär slaget om finalplatserna stå mellan någon av de andra på min lista, men jag hoppas att hip-hop bidragen i startfältet missar finalen. Just de känns väldigt platta i årets A Dal.


   


 1. Rozina Pátkai – ”Frida”
 2. Timi Antal feat. Gergő Demko – ”Kedves Világ!”
 3. Olivér Berkes – ”Világítótorony”
 4. Barni Hamar – ”Wasted”
 5. Nomad – ”A remény hídjai”
 6. László Váray – ”Someone Who Lives Like This”

Kommentar: A Dal står vid dörren och vädrar morgonluft och man har varit såpass generösa att man släppt samtliga låtar i förväg vilket gjort att förutsättningarna till att tycka till och rangordna startfältet inte varit mer optimala. När jag lyssnat på samtliga låtar i år har jag tyckt att ungrarna bjudit på ett riktigt starkt startfält. Det får jag dock inte se just här, då alla mina sex favoriter nu ser ut att ha blivit disponerade över Heat 2 och 3. Men det finns så klart bra saker även här också, då samtliga låtar i min topp 3 går under kategorin ”bra”. A Dal brukar annars bjuda på en sjujävla bredd i sitt startfält, och det saknas inte direkt här heller.


 


 1. Tímea Antal feat. Gergő Demko – “Kedves Világ!”
 2. Gergő Oláh – “Hozzád bújnek”
 3. Gergő Szekér – “Madár, repülj!”
 4. DENIZ – “Ide várnak vissza”
 5. Nomad – “A remény hídjai”
 6. Konyha – “Százszor visszajátszott”

Kommentar: A Dal, min personliga favorituttagning, ja förutom Melodifestivalen såklart. Första startfältet är tämligen starkt, Ungern har till skillnad från vissa andra länder valt att ta med många bidrag på det egna språket vilket uppskattas då ungerska är ett av mina favoritspråk. Mina två favoritbidrag i första omgången är Hozzád bújnek & Kedves Világ! Dock av olika anledningar. Den ena ena låten är en ödmjuk ballad medan den andra är mer upptempo blandad med folk. A Dal pågår dock lika länge som Melodifestivalen, mycket kan komma att hända.


 


 1. Gergő Oláh – “Hozzád bújnek”
 2. Gergő Szekér – “Madár, repülj!”
 3. Olivér Berkes – “Világítótorony”
 4. Konyha – “Százszor visszajátszott”
 5. Nomad – “A remény hídjai”
 6. Tímea Antal feat. Gergő Demko – “Kedves Világ!”

Kommentar: Jag har uttryckt detta flera gånger tidigare och det tåls att upprepas. Ungerns A Dal är en av de mest intressanta uttagningarna med en bra mix av genrer, spännande upplägg och slutligen bra låtar. Årets upplaga kommer inte vara något undantag och jag är spänd och förväntansfull på vad Ungern beslutar sig för att skicka till Tel Aviv och ESC 2019. Ungern ska ha en eloge för att de går sin egen väg och inte anpassar sin musik efter vad som passar Europa. Det är alltid svårt att gissa slutvinnaren år efter år eftersom det är så många starka jämnbra kandidater som det står emellan och ibland kan en uppstickare segla förbi och vinna alltihopa. I det första heatet hittar vi tre återkommande A Dal-deltagare i form av Gergő Oláh, Olivér Berkes och Tímea Antal . Den förstnämnda artisten är en personliga favoritartist. De två förstnämnda artisterna har varit nära att knipa segern i tidigare upplagor. Återstår att se hur det går för de båda i årets A Dal som alltså äntligen drar igång, igen. Det första heatet är väldigt intressant och det finns en hel del bra bidrag. Min topplista kan förändras framöver beroende på hur framträdandena kommer att se ut och låta. De två som jag gillar bäst i detta heatet på förhand är Gergő Szekér samt Gergő Oláh.

 

 

Resultat: Heat 1


Det första heatet är nu avgjort och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till semifinalerna:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

 

Heat 2

Fakta


 • Datum:
 • 2019-01-26

 • Programledare:
 • Bogi Dallos & Freddie

 • Plats:
 • TV-studio i Budapest

 • Röstningsprocess:
 • Första omgången: delad jury- och tittarröstning
 • Andra omgången: 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Dávid Heatlie – “La Mama Hotel”
 2. The Middletonz – “Roses”
 3. Klára Hajdu – “You’re Gonna Rise”
 4. Gotthy – “Csak 1 perc”
 5. Acoustic Planet – “Nyári zapor”
 6. Fatal Error – “Kulcs”
 7. Bence Vavra – “Szótlanság”
 8. Diana – “Little Bird”
 9. The Sign – “Ő”
 10. Yesyes – “Incomplete”

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Yesyes – “Incomplete”
 2. Dávid Heatlie – “La Mama Hotel”
 3. The Middletonz – “Roses”
 4. Fatal Error – “Kulcs”
 5. The Sign – “Ő”
 6. Gotthy – “Csak 1 perc”

Kommentar: Det märks att förra årets bidrag satte avtryck i Ungerns musiksmak. Rockbidragen i den andra deltävlingen är oerhört starka och jag hoppas faktiskt att några av dem kommer att kunna utmana om slutsegern i årets A Dal. Men min favoritlåt i detta startfält blir ändå ”Incomplete” som känns perfekt för finalen. Just nu är det den mest ”kompletta” låten Ungern kan producera och blir därför min favorit här.


   


 1. Fatal Error – ”Kulcs”
 2. The Middletonz – ”Roses”
 3. Dávid Heatlie – ”La Mama Hotel”
 4. yesyes – ”Incomplete”
 5. Diana – ”Little Bird”
 6. Klára Hajdu – ”You’re Gonna Rise”

Kommentar: Innan jag går in på Heat 2 kan jag konstatera att Heat 1 var kantat med väldigt mycket skrällar, framför allt det att Olivér Berkes som rosades som storfavorit att till och med gå och vinna A Dal, åkte ut med huvudet före. Lite oförtjänt, kan jag tycka.

Heat 2 i vart fall innehåller tre av låtarna från min topp 6 inför denna säsong: Fatal Error, The Middletonz och Dávid Heatlie. Fatal Error kan jag konstatera fortsätter vidare på den väg som AWS banade ifjol, inte så konstigt kanske med tanke på att de två banden har turnerat ihop. Sen måste jag ta det här med The Middletonz. En som gör comeback i denna akt är ingen mindre än forne Eurovisionsalumnen András Kállay-Saunders, och han blir jag verkligen inte klok på. För trots att han vanligen kör i en genre som inte brukar vara min favorit alla gånger har han lyckats golva mig x antal gånger. Inte bara med ”Running” som han tävlade med 2014, utan även i år också. Dávid Heatlie kommer därefter med en låt som har ett väldigt tungt gung, och faktiskt också ett relevant budskap. ”La Mama Hotel” ska om jag förstått det rätt handla om unga vuxna som fortfarande tvingas bo kvar hos sina föräldrar och således inte vågar ta steget ut till propert vuxenliv (därav låttiteln). Stort hopp ner till fyran ligger en annan förhandstippad låt från fjolårets A Dal-superfinalist yesyes. Denna låt, även om jag vill gilla den mer, har samma problem som deras fjolårsförsök, nämligen att låten är lite konstigt byggd: ”All build-up, no pay-off”.

I vart fall håller jag fast vid min topp 3 och hoppas givetvis att samtliga tre tar sig vidare.


 


 1. Dávid Heatlie – ”La Mama Hotel”
 2. Gotthy – “Csak 1 perc”
 3. Bence Vavra – “Szótlanság”
 4. Acoustic Planet – “Nyári zapor”
 5. Fatal Error – ”Kulcs”
 6. The Middletonz – ”Roses”

Kommentar: Förra veckan var en succé för min del då hela min topp 6 gick raka vägen till semifinalen, samtidigt som de fyra jag placerat i botten snällt fick lämna tävlingen. Lyckan lär dock bli kortvarig då fjolårets tvåa Yesyes som tävlar i rond 2 hamnar utanför min topp 6. Deras bidrag är en fanfavorit så jag tror tyvärr att de går vidare, men man kan ju hoppas på annat. Personligen skulle jag säga att den andra omgången är svagare än den första överlag. Inte pga en låg lägsta nivå utan snarare för en lägre högsta nivå.


 


 1. Bence Vavra – “Szótlanság”
 2. Acoustic Planet – “Nyári zapor”
 3. yesyes – ”Incomplete”
 4. Dávid Heatlie – ”La Mama Hotel”
 5. Fatal Error – ”Kulcs”
 6. Gotthy – “Csak 1 perc”

Kommentar: Till skillnad från det första heatet, då det var oerhört svårt att få plats med alla favoriter på topplistan tvingas jag sätta in två låtar jag lika gärna hade kunnat klara mig utan. Det första heatet var klart mycket bättre kan jag konstatera. I det andra heatet hittar vi förra årets toppkandidat yesyes med Szabo Ádam i spetsen samt Eurovision-representanten från 2014, Kállay-Saunders András med sitt nya band The Middletonz. Båda dessa kandidater har sämre låtar denna gång. Dessutom återkommer Vavra Bence som också tävlade ifjol som Ceasefire X med låten ”Satellites”, som nådde semifinal. Vavra Bence är min toppkandidat på förhand i detta heat.

 

 

Resultat: Heat 2


Det andra heatet är nu avgjort och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till semifinalerna:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

 

Heat 3

Fakta


 • Datum:
 • 2019-02-02

 • Programledare:
 • Bogi Dallos & Freddie

 • Plats:
 • TV-studio i Budapest

 • Röstningsprocess:
 • Första omgången: delad jury- och tittarröstning
 • Andra omgången: 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Leander Kills – “Hazavágyom”
 2. Petruska – “Help Me Out of Here”
 3. Monyo Project – “Run Baby Run”
 4. Bogi Nagy – “Holnap”
 5. Salvus – “Barát”
 6. Ruby Harlem – “Forró”
 7. Joci Pápai – “Az én apám”
 8. Kyra – “Maradj még”
 9. USNK – “Posztolj”
 10. Mocsok 1 Kölykök – “Egyszer”

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Salvus – “Barát”
 2. Kyra – “Maradj még”
 3. Ruby Harlem – “Forró”
 4. Mocsok 1 Kölykök – “Egyszer”
 5. Leander Kills – “Hazavágyom”
 6. Petruska – “Help Me Out of Here”

Kommentar: Lite halvtamt sista startfält i årets A Dal måste jag säga. Personligen hittar jag inget starkt bidrag för ESC här, men jag tycker ändå att ungrarna hittat bra rocklåtar i år. ”Barát” är det enda bidraget som verkligen fastnar hos mig, och skulle inte bli besviken att se det i Tel Aviv. Men i övrigt finns mycket önska, och jag hoppas verkligen att finalen iallafall kan sortera fram en någorlunda vettig segrare om några veckor.


   


 1. Salvus – ”Barát”
 2. Mocsok 1 Kölykök – ”Egyszer”
 3. Leander Kills – ”Hazavágyom”
 4. Petruska – ”Help Me Out of Here”
 5. USNK – ”Posztolj”
 6. Bogi Nagy – ”Holnap”

Kommentar: Vi rundar av de 30 låtarna med Heat 3 och de sista 10. Här har Salvus, Mocsok 1 Kölykök och Leander Kills parkerat i min topp 3. Salvus blir min favorit i detta heat av egentligen samma anledning som jag hade Fatal Error som min etta i Heat 2. Det är helt enkelt en låt i min genre. Sen måste jag lyfta Leander Kills, för de chockar mig faktiskt lite i år. Under deras tidigare försök (inklusive 2015 när deras profilstarke frontman Leander körde i en annan grupp) har de också kört helt och hållet på rå hårdrock. Nu kör de istället på folkmusik! Det tog ett tag för mig att svälja den låten, men sedan dess har den vuxit. Påminner mig lite grann om musiken från Loke Nyberg, en av mina favoritartister från Sverige, märk väl.

Precis som med Heat 2, blir det återigen så att de har jag som etta, tvåa och trea, givetvis är de jag ställer förhoppningar till att de klarar sig vidare.


 


 1. Leander Kills – “Hazavágyom”
 2. Joci Pápai – “Az én apám”
 3. Kyra – “Maradj még”
 4. Salvus – ”Barát”
 5. Ruby Harlem – “Forró”
 6. USNK – ”Posztolj”

Kommentar: Nu har vi hört alla årets 30 låtar. Ett tämligen starkt startfält om ni frågar mig. Min favorit i hela startfältet är Kedves Világ! som tävlade i Heat 1. Min solklara tvåa hittar vi dock här i heat nummer 3. Nämligen Hazavágyom som framförs av gruppen Leander Kills. Låten innehåller inslag av folkmusik, någonting som jag uppskattar. En annan låt jag föll för var Joci Pápais Az én apám. Joci tävlade som bekant i ESC 2017 med låten Origo som var en av mina personliga favoriter det året och faktiskt mitt favoritbidrag från Ungern någonsin. Jag anser inte att han lyckas toppa den låten. Men om nu ungrarna får för sig att skicka honom till Tel Aviv så inte mig emot.


 


 1. Joci Pápai – “Az én apám”
 2. Leander Kills – ”Hazavágyom”
 3. Petruska – ”Help Me Out of Here”
 4. Monyo Project – “Run Baby Run”
 5. Bogi Nagy – ”Holnap”
 6. Kyra – “Maradj még”

Kommentar: Då har vi hört samtliga bidrag från årets upplaga av A Dal och jag kan konstatera att det som vanligt har varit underhållande och bra. Dock tycker jag att den sista deltävlingen var den sämre av de tre. Det var kul att återse Joci Pápai, Leander Kills och Petruska. Framförallt Joci som har tävlat för Ungern för två år sedan med den fantastiska etnolåten ”Origio”. Årets tävlingslåt är inte lika direkt och med lika stor power, men den är helt klart en av de bättre i årets A Dal och jag hoppas och tror att han är en av de sista 6 som tar sig vidare till semifinalerna.

 

 

Resultat: Heat 3


Det tredje heatet är nu avgjort och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till semifinalerna:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

 

Semifinaler

Semifinal 1

Fakta


 • Datum:
 • 2019-02-09

 • Programledare:
 • Bogi Dallos & Freddie

 • Plats:
 • TV-studio i Budapest

 • Röstningsprocess:
 • Första omgången: delad jury- och tittarröstning
 • Andra omgången: 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. USNK – “Posztolj”
 2. Yesyes – “Incomplete”
 3. Konyha – “Százszor visszajátszott”
 4. The Sign – “Ő”
 5. Petruska – “Help Me Out of Here”
 6. Acoustic Planet – “Nyári zapor”
 7. DENIZ – “Ide várnak vissza”
 8. The Middletonz – “Roses”
 9. Bence Vavra – “Szótlanság”

 

Panelen tyckte till!


 


 1. yesyes – “Incomplete”
 2. Bence Vavra – “Szótlanság”
 3. The Middletonz – “Roses”
 4. The Sign – “Ő”
 5. Acoustic Planet – “Nyári zapor”

Kommentar: Många av mina favoriter försvann i första omgången, så jag känner inte att semifinalerna håller särskilt hög nivå. Däremot finns vissa ljuspunkter, bl.a. Yesyes och Bence Vavra, som har två riktigt bra låtar. Tyvärr höll deras röster inte särskilt bra live, vilket gör att det hela får lite karaoke-känsla. Kallay Saunders och The middletonz är å andra sidan klart bäst vad gäller liveframträdandet – men låten är tyvärr ingen jättehöjdare. Dessa tre känns dock som givna i finalen.


   


 1. The Middletonz – ”Roses”
 2. Petruska – ”Help Me Out of Here”
 3. yesyes – ”Incomplete”
 4. USNK – ”Posztolj”
 5. The Sign – ”Ő”

Kommentar: Innan jag pratar Semifinal 1 så kan jag konstatera att jag inte hade så stort flyt i Heat 3 där två av mina tre favoriter åkte ut med huvudet före (Leander Kills och Salvus).

Över till semifinal 1 då. Av de tre favoriter jag har kvar är jag desto nöjdare med hur man disponerat ut dem. The Middletonz är en solklar etta för min del, det är ytterst sällan en låt i den genren appellerar till mig, men det gör det här. Plus att Slashkovic (andra killen) är väldigt duktig med rappandet här. Har både flow, snabbhet och tyngd i orden. Därefter är det ett ganska stort hopp ner till tvåan och trean för min del. Petruskas låt har växt en del för mig medans Yesyes låt sjönk. Kan mycket väl vara att Ádám Szábos röst inte håller live. Och det är inte heller ett färskt problem, utan även förra året tänkte jag på det, att hans röst skar sig lite emellanåt. Nu fick Yesyes dessutom behöva bli räddade av tittarna för att ta sig vidare, så jag tror inte på dem. I övrigt är det ganska öppet här om vem jag tror går vidare.


 


 1. Bence Vavra – “Szótlanság”
 2. DENIZ – “Ide várnak vissza”
 3. Acoustic Planet – “Nyári zapor”
 4. USNK – ”Posztolj”
 5. The Sign – ”Ő”

Kommentar: Även om några av mina favoriter inte klara sina respektive heat så känner jag att semifinalen håller en stabil nivå. Dessutom så finns det alltid utrymme för att bidragen kan komma att växa i efterhand. Från den här semifinalen så hoppas jag att åtminstone Szótlanság & Ide várnak vissza skall ta sig till final, medan låtarna Help Me Out of Here & Incomplete gärna får stanna kvar i semifinalen och ruttna bort.


 


 1. yesyes – “Incomplete”
 2. Acoustic Planet – “Nyári zapor”
 3. DENIZ – “Ide várnak vissza”
 4. Petruska – “Help Me Out of Here”
 5. Konyha – “Százszor visszajátszott”

Kommentar: Då var det dags att gallra fram de första finalisterna i ungerska A Dal 2019. Jag är säker på att min topplista inte kommer spegla resultatet, då jag tror att The Middletonz (med Kallay Saunders András – ESC 2014 i spetsen) kommer vara bland de fyra i topp. Vidare är jag livrädd för att ungrarna även röstar vidare rap-gruppen USNK som jag tycker är den sämsta låten i A Dal 2019. Jag håller tummarna för att yesyes blir en av finalisterna som plåster på såren. Deras låt ”Incomplete” är inte alls lika bra som ”I let you run away” som de tävlade med ifjol, men låten är lätt en av de bästa i årets upplaga samt att jag tycker att de har en modern, internationell touch som skulle funka bra i Eurovision.

 

 

Resultat: Semifinal 1


Den första semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

* Petruska diskvalificerades från A Dal 2019 p.g.a. plagiatanklagelser och fick således inte tävla i finalen. Detta skedde dock efter att semifinalerna var avklarade och därför fick artisten som varit närmast finalplats ta över hans finalplats.
Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

 

Semifinal 2

Fakta


 • Datum:
 • 2019-02-16

 • Programledare:
 • Bogi Dallos & Freddie

 • Plats:
 • TV-studio i Budapest

 • Röstningsprocess:
 • Första omgången: delad jury- och tittarröstning
 • Andra omgången: 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Gergő Szekér – “Madár, repülj!”
 2. Nomad – “A remény hídjai”
 3. Mocsok 1 Kölykök – “Egyszer”
 4. Bogi Nagy – “Holnap”
 5. Gergő Oláh – “Hozzád bújnek”
 6. Tímea Antal feat. Gergő Demko – “Kedves világ!”
 7. Fatal Error – “Kulcs”
 8. Ruby Harlem – “Forró”
 9. Joci Pápai – “Az én apám”

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Tímea Antal feat. Gergő Demko – “Kedves világ!”
 2. Ruby Harlem – “Forró”
 3. Gergő Oláh – “Hozzád bújnek”
 4. Bogi Nagy – “Holnap”
 5. Fatal Error – “Kulcs”

Kommentar: Inte den bästa semin i Ungern, men än dock är det ett antal starka bidrag som lyft sig under livesändning. ”Kedves világ!” framstår nu som en potentiell vinnarkandidat i Ungern, med ett ganska minnesvärt enkelt liveframträdande. I övrigt så ser jag dock den käcka låten “Forró” och välgjorda “Hozzád bújnek” som favoriter i denna semi.


   


 1. Fatal Error – ”Kulcs”
 2. Mocsok 1 Kölykök – ”Egyszer”
 3. Tímea Antal feat. Gergő Demko – “Kedves világ!”
 4. Nomad – ”A Remény Hídjai”
 5. Bogi Nagy – ”Holnap”

Kommentar: Att andra semin i A Dal blir dödens grupp är nog förmodligen ”Understatement of the year”. För här trängs nämligen samtliga fem låtar som vunnit respektive heat! Gergő Szekér och Gergő Oláh som delade förstaplatsen i Heat 1, Fatal Error (mina favoriter för övrigt) som vann Heat 2, och så Bogi Nagy och Joci Pápai som delade förstaplatsen i Heat 3! Väldigt ovisst med andra ord. I denna semi ställer jag mina förhoppningar till, föga förvånande, båda rocklåtar, ”Kulcs” och ”Egyszer”. Hoppas verkligen åtminstone att en utav dem, men helst båda, fixar det, och kanske står som segrare om några veckor.


 


 1. Tímea Antal feat. Gergő Demko – “Kedves világ!”
 2. Joci Pápai – “Az én apám”
 3. Gergő Szekér – “Madár, repülj!”
 4. Gergő Oláh – “Hozzád bújnek”
 5. Nomad – “A remény hídjai”

Kommentar: Andra länder borde titta åt Ungerns håll. Ungrarna vet nämligen hur man anordnar en hög kvalitativ nationell final. Bara i den här semifinalen finns det inte mindre än fyra bidrag som jag gladeligen skulle se tävla i Eurovsion. Men nog vore det extra kul om min absoluta favorit från hela A Dal 2019 Kedves világ! kunde få vinna alltihopa. Jag håller tummarna för att Ungrarna väljer rätt.


 


 1. Gergő Oláh – “Hozzád bújnek”
 2. Gergő Szekér – “Madár, repülj!”
 3. Joci Pápai – “Az én apám”
 4. Tímea Antal feat. Gergő Demko – “Kedves világ!”
 5. Nomad – “A remény hídjai”

Kommentar: Den andra semifinalen anser jag är den mest intressanta av de båda semifinalerna. Här finns mina personliga storfavoriter som jag hoppas alla kvalar in till finalen. “Hozzád bújnek” med Gergő Oláh är min absoluta favorit i A Dal 2019, den bara måste vara en av finalisterna när vi summerar resultatet av denna semin.

 

 

Resultat: Semifinal 2


Den andra semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

* Gergő Oláh gick vidare till final som reserv efter att Petruska, som tävlade i semifinal 1, hade diskvalificerats. Han fick finalplatsen i och med att han var den som var närmast att gå till final bland låtarna som slogs ut i semifinalerna.
Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2019-02-23

 • Programledare:
 • Bogi Dallos & Freddie

 • Plats:
 • TV-studio i Budapest

 • Röstningsprocess:
 • Första omgången: 100% juryröstning
 • Andra omgången: 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. The Middletonz – “Roses”
 2. Gergő Oláh – “Hozzád bújnek”
 3. Bogi Nagy – “Holnap”
 4. Fatal Error – “Kulcs”
 5. Joci Pápai – “Az én apám”
 6. Gergő Szekér – “Madár, repülj!”
 7. Acoustic Planet – “Nyári zápor”
 8. Bence Vavra – “Szótlanság”

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Fatal Error – “Kulcs”
 2. The Middletonz – “Roses”
 3. Bence Vavra – “Szótlanság”
 4. Gergő Szekér – “Madár, repülj!”
 5. Joci Pápai – “Az én apám”

Kommentar: Jag är ändå rätt nöjd med startfältet i finalen, trots att många av mina favoritbidrag åkte ut innan. Men känner ändå att flera av bidragen kan komma att göra bra ifrån sig, även i ESC. Min personliga favorit är ”Kulcs”, men nu är kanske inte just detta en metallåt som kan gå hem hela vägen till ESC. Visst skickade Ungern ett liknande och mycket hårdare bidrag ifjol, men jag är ändå tveksam till att det skulle kunna gå hem. Mina pengar ligger istället på ”Roses”, där Kállay-Saunders lyfter upp allt till en helt ny nivå. Skulle kunna placera sig väldigt bra i Europa. Även Bence Vavra, och ev. Joci Pápai gör bra scennummer, men kanske lite svagare låtar. Gergő Szekér skulle däremot helt gå vidare tack vare sitt nummer, som är outstanding. Bra underhållning att vänta i finalen alltså!


   


 1. Fatal Error – ”Kulcs”
 2. The Middletonz – ”Roses”
 3. Bogi Nagy – ”Holnap”
 4. Gergő Szekér – ”Madár, repülj!”
 5. Acoustic Planet – ”Nýari zápor”

Kommentar: Jag har länge pratat gott om Ungerns uttagning i år, men nu när finalen kommer igång så ser utsikterna faktiskt inte så ljusa ut, trots att mina två storfavoriter fortfarande är kvar där (och det är verkligen mil mellan tvåan och trean kan jag säga). Grejen var den att båda två lyckades ta sig vidare från respektive semifinal… med tittarnas hjälp. Det brukar aldrig vara fördelaktigt.

Sen måste jag ta det hela med Petruska. Förjävligt att det händer givetvis, men samtidigt kan jag tycka att det var ganska dåligt av MTVA att göra nån åtgärd åt detta först nu, för dessa plagiatanklagelser lär nog förmodligen inte ha varit en nyhet för dem. I så fall borde de ha agerat tidigare. (För övrigt, hade han vart i final nu, så hade han tagit min tredjeplats). Sen är det förvisso så att fatta beslut som rör ämnet att eventuellt diska en låt aldrig skulle vara enkelt, och då kan man ofta uppfatta att det blir fel oavsett vad de gör (till exempel SVT:s missar med att vara passiva kring när låtar läcker ut i vår mello). Förut har det varit så att det dykt upp låtar i A Dal som sen dragit sig ur innan tävlingens start. I år hände inte det så jag trodde då att allt skulle vara ”smooth sailing”, men så blir det så igen.

Nåja, hoppet är det sista som överger en. Jag hoppas givetvis att när de ska annonsera ut vinnaren att det kommer ropas ut antingen Fatal Error eller Middletonz. Förra året slog min önskan igenom när de ropade upp AWS som vinnare. Kan detta hända igen? Hoppas det, men som sagt, utsikten är inte särskilt ljus…


 


 1. Gergő Oláh – “Hozzád bújnek”
 2. Joci Pápai – “Az én apám”
 3. Gergő Szekér – “Madár, repülj!”
 4. Bence Vavra – “Szótlanság”
 5. Acoustic Planet – “Nyári zápor”

Kommentar: Vill börja med att säga att det inte var någon som helst förlust att bidraget ”Help me out of here” blev diskkvalificerat, uppfattade låten som tämligen tråkig och lite fånig. Hade inte velat se Petruska i Tel Aviv. Nu till finalen: Precis som förra året misslyckades min storfavorit med att ta sig till final, i år rörde det sig om Tímea Antal feat. Gergő Demko – “Kedves világ!” som snällt fick lämna i den andra semifinalen. Även om det letat sig några svagare bidrag in i finalen så finns det tre låtar som mer eller mindre berör mig och som undertecknad mer än gärna skulle vilja se Ungern skicka till dessa är “Hozzád bújnek”, “Az én apám” &“Madár, repülj!”. Ungerska är ju ett tämligen vackert språk så min bestämda åsikt är att Ungern definitivt skall fortsätta sjunga på det språket i ESC. Enda hoiet är bidraget ”Roses”, vilket inte är en dålig låt på något sätt. Men Eurovision har redan engelskspråkiga bidrag så det räcker och blir över. Kort sagt så hejar jag på Gergő Oláh, Joci Pápai & Gergő Szekér!


 


 1. Gergő Oláh – “Hozzád bújnek”
 2. Joci Pápai – “Az én apám”
 3. Gergő Szekér – “Madár, repülj!”
 4. Acoustic Planet – “Nyári zápor”
 5. Bence Vavra – “Szótlanság”

Kommentar: Då var det dags för avgörandets stund i en av mina absoluta favorituttagningar A Dal. Som vanligt grämer man sig att en och annan favorit åkt ut och borde kvalat in till final, men jag är så himla glad att Oláh Gergő (min toppfavorit) fick en finalplats trots att han snubblade på målsnöret i semin, men ersätter nu alltså Petruska som diskvalificerades. Det känns alltid lika ovisst hur finalerna i Ungern ska sluta eftersom det är juryn som först utser vilka fyra bidrag tittarna ska få sista ordet om. Min förhoppning är att det blir en vinnare från min topp 5 och att vi slipper se någon av de urtråkiga bidragen ”Roses” eller ”Holnap” som vinnare. Pápai Joci eller Szekér Gergő tror jag ligger nog bäst till att kunna ta hem det om de röstas fram till slutfasen. Gärna för mig, men främst håller jag på “Hozzád bújnek” med Oláh Gergő som jag föll pladask för redan första gången jag såg framträdandet i heat-rundan. Ungern har ett fantastiskt facit i Eurovision sedan man införde A Dal år 2012. Samtliga gånger har deras representant kvalat in till ESC-finalen och jag hoppas den sviten håller i sig även i år oavsett vem som väljs fram som vinnare. Ska även tillägga att även år 2011 när man utsåg sitt ESC-bidrag internt så kvalade man även den gången in till ESC-finalen, så åtta år i rad har man lyckats med den bedriften. Kul 🙂

 

 

Resultat


Efter tre heats med 30 tävlande, som blev två semifinaler med 18 tävlande nådde Ungerns A Dal 2019 sin final med sina åtta tävlande. I finalen korades sångaren Joci Pápai med låten “Az én apám” till vinnare, och därmed som representant för Ungern i Eurovision 2019! Det är andra gången han får göra Eurovision-resan, sist blev det en åttondeplats i finalen 2017 för låten Origo.

Så här såg hans framträdande ut i årets final:

 

Mer finalfakta

Först fick juryn (Miklós Both, Misi Mező, Lilla Vincze och Feró Nagy) ge sina poäng till bidragen. Till skillnad från heaten och semifinalerna var det inte poäng 1-10 utan fasta summor, där varje jurymedlems vinnare fick 10 poäng, tvåan 8 poäng, trean 6 poäng och fyran 4 poäng. Därefter räknades totalsummorna ihop och de fyra bidrag med högst jurypoäng fick tävla vidare i finalen, resterande slogs ut direkt. Sedan lämnades juryns makt därhän och tv-tittarna fick rösta fram en av dessa fyra utvalda artister som vinnare av A Dal 2019. De valde Joci Pápai!

 

Hela resultatet

Första omgången

I den första röstningsomgången placerades sig bidragen på följande sätt (de fetmarkerade gick vidare):

 

 1. Joci Pápai – “Az én apám” (26p)
 2. Acoustic Planet – “Nyári zápor” (22p)
 3. Bence Vavra – “Szótlanság” (20p)
 4. Bogi Nagy – “Holnap” (16p)
 5. Gergő Szekér – “Madár, repülj!” (12p)
 6. Fatal Error – “Kulcs” (8p)
 7. The Middletonz – “Roses” (8p)
 8. Gergő Oláh – “Hozzád bújnek” (0p)

 

Andra omgången

Efter juryns dom fick tittarna beslutsrätten att välja vinnaren. Tittarna valde Joci Pápai med “Az én apám”!

Övriga tre bidrag (Acoustic Planet med “Nyári zápor”, Bence Vavra med “Szótlanság” och Bogi Nagy med “Holnap”) blev oplacerade då MTVA aldrig gick ut med resultatssiffrorna.

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


   


Jag ska erkänna det att jag var inget större fans av Jocis förra Eurovision-låt ”Origo”, även om jag insåg att den skulle komma högt i tävlingen på grund av sitt budskap (som jag är väldigt positiv till). Det var själva låten jag tyckte var rätt tråkig men inte budskapet eller artisten. Nu när Joci får tävla igen så tycker jag att han kommer med en så mycket bättre låt. Det är dock fortfarande vissa delar jag inte riktigt tycker håller, men helhetligt är detta en av de bättre låtarna som hittills valt ut. Jag hoppas och tror att Ungern kan vara uppe och fajtas i toppen igen.


 


Ja… tyvärr blev mina farhågor besannade i och med att varken Fatal Error eller Middletonz ens röstades vidare till andra omgången. Efter en nationell uttagning som jag länge sett fram emot blir det här tyvärr ett antiklimax. Joci Pápai anser jag ha varit en lovande artist, men låtarna han har haft har vart alldeles för tråkiga. Och jag tycker det känns tråkigt att Ungern, som annars brukat ta den ena oväntade satsningen efter den andra, nu väljer att gå tillbaka till gamla hjulspår. Och i ett startfält som är ganska tätt på både ballad och midtempo blir detta ingenting som kommer sticka ut nämnvärt.


 


Precis som förra året så vill jag säga att det var kul att följa A Dal, helt klat den bästa nationella uttagningen (förutom Melodifestivalen såklart) många bra bidrag och till slut så vann visserligen inte min absoluta favorit, men en låt värdig eurovision. Origo som Joci tävlade med 2017 är faktiskt min favoritlåt från Ungern. Tyvärr toppar inte årets bidrag den låten. Jag är pckså glad att Ungern för tredje året i rad väljer att skicka en låt på det egna språket, någonting som jag är övertygad kommer att gynna dem i Tel Aviv.

Heja Joci Pápai!


 


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera