« Melodifestivalen 2018

Melodifestivalen 2020 »


Melodifestivalen 2019

Melodifestivalen 2019

Melodifestivalen 2019 kommer att bli Sveriges uttagning till musiktävlingen Eurovision Song Contest 2019, och är den 59:e Melodifestivalen i ordningen (sedan starten 1958). För 18:e året i rad kommer tävlingen först att bestå av ett antal deltävlingar med totalt 28 tävlingsbidrag, vilka sedan tävlar om ett antal platser i ett eventuellt uppsamlingsheat och final. Det vinnande bidraget i finalen blir Sveriges representant i Eurovision 2019, som avgörs i Israel.

 

Antagningsprocessen

För att utse tävlingsbidragen kommer SVT använda sig av två olika antagningsprocesser. Den första är en nationell antagning där vem som helst får skicka in tävlingsbidrag och där sedan en urvalsjury (som tillsätts av SVT) väljer ut 14 bidrag till tävlingen. Därefter utser SVT själva 14 bidrag vilka dels kan komma från bidrag som juryn ratade i första antagningen men även från specialinbjudningar. Den nationella antagningen kommer att vara öppen via svt.se/melodifestivalen mellan den 31:a augusti och 17:e september 2018.

Läs mer om antagningen och reglerna i regelverket.

 

Artisterna

Eftersom att antagningen inte har öppnat ännu har processen kring att välja ut artister och bidrag inte påbörjats. Det enda som är känt är att SVT kommer att erbjuda en plats i startfältet till en av finalisterna i Sveriges Radios musiktävling P4 Nästa 2018. Detta blir sjunde gången gillt som SVT går ut med ett sådant erbjudande. Den artisten/gruppen kommer dock inte få tävla i Melodifestivalen med det tävlingsbidrag som den/de haft i P4 Nästa, utan kommer att få göra ett nytt bidrag till Melodifestivalen.

SVT beräknar att presentera hela startfältet under senhösten 2018.

 

Mer information

Det är inte officiellt vilka städer som kommer att få besök av Melodifestivalen 2019, när biljetterna släpps, vem/vilka som blir programledare samt om det blir några större regeländringar.

Sådan information och annat kommer vi att uppdatera er om tills 2019 års tävling är avgjord.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 

ESC-Panelen