« Melodifestivalen 2018

Melodifestivalen 2020 »


Melodifestivalen 2019

Melodifestivalen 2019

Melodifestivalen 2019 kommer att bli Sveriges uttagning till musiktävlingen Eurovision Song Contest 2019, och är den 59:e Melodifestivalen i ordningen (sedan starten 1958). För 18:e året i rad kommer tävlingen först att bestå av ett antal deltävlingar med totalt 28 tävlingsbidrag, vilka sedan tävlar om ett antal platser i ett eventuellt uppsamlingsheat och final. Det vinnande bidraget i finalen blir Sveriges representant i Eurovision 2019, som avgörs i Tel Aviv i Israel den 14:e, 16:e och 18:e maj 2019.

 

Antagningsprocessen

För att utse tävlingsbidragen kommer SVT använda sig av två olika antagningsprocesser. Den första är en nationell antagning där vem som helst får skicka in tävlingsbidrag och där sedan en urvalsjury (som tillsätts av SVT) väljer ut 14 bidrag till tävlingen. Därefter utser SVT själva 14 bidrag vilka dels kan komma från bidrag som juryn ratade i första antagningen men även från specialinbjudningar.

Den nationella antagningen pågår just nu och vill du skicka in bidrag ska du göra det på laddauppmello.svt.se senast den 17:e september kl. 11:59 CEST. Läs mer om antagningen och reglerna i regelverket.

OBS! Notera att det är ingen separat antagning för icke-etablerade låtskrivare, utan alla laddar upp bidragen på samma ställe. Det finns heller ingen begränsning för hur många låtar ni får ladda upp så länge låtarna följer regelverket för tävlingen.

 

Artisterna

Eftersom att antagningen är i en pågående fas har SVT inte kunnat starta processen kring att välja ut artister och bidrag. Det enda som är 100 procent bekräftat är att duon The Lovers of Valdaro har blivit inbjudna som joker av SVT, vilket skedde genom musiktävlingen P4 Nästa 2018. Denna duo kommer dock inte få tävla i Melodifestivalen med det tävlingsbidrag som de hade i P4 Nästa, utan kommer att få göra ett nytt bidrag till Melodifestivalen.

SVT beräknar att presentera hela startfältet under senhösten 2018.

 

Mer information

Det är inte officiellt vilka städer som kommer att få besök av Melodifestivalen 2019, när biljetterna släpps, vem/vilka som blir programledare samt om det blir några större regeländringar.

Sådan information och annat kommer vi att uppdatera er om tills 2019 års tävling är avgjord.

 

Turnén

I dessa städer (och datum) äger Melodifestivalen 2019 rum:

 

– Deltävling 1 (Göteborg, 2 februari)

– Deltävling 2 (Malmö, 9 februari)

– Deltävling 3 (Leksand, 16 februari)

– Deltävling 4 (Lidköping, 23 februari)

– Andra chansen (Nyköping, 2 mars)

– Finalen (Stockholm, 9 mars)

 

Tävlingsupplägg

Tävlingen kommer att bestå av först av första fyra deltävlingar med totalt 28 tävlande, där ett antal tävlande kommer att röstas vidare till den avgörande finalen. Vissa tävlande kommer röstas vidare direkt från deltävlingarna medan de sista finalplatserna avgörs i uppsamlingsheatet Andra chansen. Väl framme i finalen kommer de framröstade bidragen att tävla om segern, där vinnaren blir den som får tävla för Sverige i Eurovision Song Contest 2019 i Israel.

Tävlingsbidragen kommer att väljas ut genom en nationell antagning samt genom specialinbjudningar från SVT till olika låtskrivare och artister. En urvalsjury får välja ut 14 bidrag (från en nationell antagning) och sedan får SVT själva välja ut ytterligare 14 bidrag. Inom SVT:s kvot ingår att utse ett bidrag till P4 nästa-jokern The Lovers of Valdaro. Det är oklart när hela startfältet kommer att offentliggöras.

Vinnaren i finalen den 9:e mars 2019 kommer att få tävla för Sverige i Eurovision Song Contest 2019 som avgörs i Tel Aviv i Israel den 14:e, 16:e och 18:e maj 2019.

 

Turnéstoppen 2019

Städerna nedan är de städer som kommer att stå värd för Melodifestivalen 2019. De gröna städerna representerar Deltävlingarna, röd stad representerar Andra chansen och gul stad representerar Finalen.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 

ESC-Panelen