« Melodifestivalen 2018

Melodifestivalen 2020 »Foto: ESC-Panelen

Melodifestivalen 2019 var Sveriges uttagning till musiktävlingen Eurovision Song Contest 2019, och var den 59:e Melodifestivalen i ordningen (sedan starten 1958). Slutgiltiga vinnaren blev John Lundvik med låten “Too Late For Love”.

2019 års programledare bestod av kvartetten Marika Carlsson, Kodjo Akolor, Eric Saade och Sarah Dawn Finer.

 

Fakta om programmen

I dessa städer (och datum) ägde Melodifestivalen 2019 rum:

 

Deltävling 1 (Göteborg, 2 februari)

Deltävling 2 (Malmö, 9 februari)

Deltävling 3 (Leksand, 16 februari)

Deltävling 4 (Lidköping, 23 februari)

Andra chansen (Nyköping, 2 mars)

Finalen (Stockholm, 9 mars)

 

Tävlingsupplägg

För 18:e året i rad gav sig festivalen sig ut på en 6 veckor lång turné runt om i Sverige innan finalen till sist avgjordes i Friends Arena i Stockholm. Tävlingen bestod från början av fyra deltävlingar om sju tävlande per omgång, där tv-tittarna röstade vidare två bidrag till final samt två bidrag till uppsamlingsheatet Andra chansen, där sedan ytterligare fyra bidrag fick finalplatser. Totalt tävlade 12 bidrag i finalen innan vinnaren korades.

 

Nytt poängsystem

SVT valde att införa ett poängsystem i tävlingen, som innebar att tittarna delades in i åtta så kallade tittargrupper. Sju av dessa var åldersuppdelade i Melodifestivalens app och telefonröstningen var en åttonde jurygrupp. SMS-röstningen togs bort helt. Varje tittargrupp rankade sedan bidragen i deltävlingarna och i finalen och gav sin vinnare 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7-1 poäng. I deltävlingarna var de lägre summorna inte med p.g.a. att det bara var sju bidrag som tävlade. Så istället för att räkna antalet inkomna röster blev det poäng istället.

I Andra chansen fortsatte poängsystemet men eftersom det var dueller med två bidrag som mötte varandra gav varje tittargrupp 1 poäng till den låt som fått flest röster. Då det var åtta tittargrupper kunde det bli 4-4 i duellerna och i detta läge räknades istället antalet inkomna röster per bidrag.

Finalen avgjordes med hjälp av hälften tittarpoäng och hälften jurypoäng (internationella jurygrupper), men eftersom det var åtta tittargrupper minskades de internationella jurygrupperna från tidigare 11 till åtta och detta för att göra det jämnt upp. Därefter var reglerna precis som i deltävlingarna, att varje tittar- och jurygrupp rankade bidragen och gav poäng 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng.

 

Startfältet

De 28 bidragen valdes ut av en urvalsjury och av SVT själva. Under början av september 2018 hölls en antagning öppen dit vem som helst fick skicka in bidrag. Antagningen inbringade 2295 bidrag, och sedan fick en av SVT tillsatt urvalsjury gå igenom och välja ut 14 bidrag till startfältet. Därefter tog SVT:s Melodifestivalredaktion över, under ledning av exekutiv producent Christer Björkman och biträdande tävlingsproducent Karin Gunnarsson, och fick välja ut ytterligare 14 bidrag till startfältet. I SVT:s kvot ingick det även att välja ut ett nytt bidrag till den inbjudna P4 Nästa-jokern The Lovers of Valdaro.

Hela startfältet presenterades vid en presskonferens i SVT-huset i Stockholm den 27:e november 2018.

 

 

Turnén

Kartan nedan redovisar mer detalj vilka städer det gäller (de gröna städerna representerar Deltävlingarna, röd stad representerar Andra chansen och gul stad representerar Finalen).

 


1 kommentar

  1. L skriver:

    Hanna Ferm o Liamo’s bidrag är en kopia!
    The cranberries: go your own way


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Efterspelet av Tel Aviv

Best of Nationella 2019

Eurovision 2019

Eurovision 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen