Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Melodifestivalen 2018

Melodifestivalen 2020 »MELODIFESTIVALEN 2019. Den 59:e upplagan av Melodifestivalen avgjordes i 6 stycken program mellan den 2:a februari och 9:e mars 2019, där totalt 28 bidrag tävlade om segern.

Vinnare blev John Lundvik med låten ”Too Late For Love”.

 

Tävlingsupplägg

SVT valde att behålla konceptet med att ha 28 bidrag fördelade på fyra deltävlingar. Dess startfältet valdes ut till en hälft av en urvalsjury och till en hälft av SVT själva. Likt de senaste åren tillsattes en joker från Sveriges Radios musiktävling Svensktoppen nästa, och precis som året innan kunde vem som helst i deras finalstartfält (som avgjordes i augusti 2018) få jokerplatsen.

För första gången sedan år 2010 hade däremot inte allmänheten någon egen antagning till Melodifestivalen, utan alla bidrag som skulle gå via juryn skickades in i en och samma antagning.

Det dröjde sedan till november 2018 innan det blev officiellt vilka bidrag och artister som valts ut.

 

Nytt poängsystem ersatte tidigare röstningsmodell

I alla program kunde tittarna påverka vilka bidrag som skulle röstas vidare, men denna gång på ett annorlunda sätt. Istället för att räkna totala antalet röster per bidrag delades tittarna in i åtta röstningsgrupper att avgöra resultatet. Sju av grupperna återfanns i appen medan telefonröstningen blev den åttonde gruppen. Det var således ej möjligt att SMS-rösta.

Det hela gick ut på att tittarna i varje röstningsgrupp rankade alla bidrag från första till sista plats. Rankingen skedde utifrån hur många röster varje bidrag fått. Vinnaren i varje grupp fick 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7-1 poäng. Ibland kunde poängen minska något beroende på hur många bidrag som tävlade.

I deltävlingarna var det de två bidrag med högst totalpoäng som gick direkt till final, medan bidragen på tredje och fjärde plats gjorde upp om fyra finalbiljetter i Andra chansen. Bidragen tävlade i dueller, där varje röstningsgrupp gav 1 poäng till sin favorit i varje duell.

Finalen avgjordes med hjälp av hälften tittarpoäng och hälften jurypoäng (internationella jurygrupper), men eftersom det var åtta tittargrupper minskades de internationella jurygrupperna från tidigare 11 till åtta och detta för att göra det jämnt upp. Därefter var reglerna precis som i deltävlingarna, att varje tittar- och jurygrupp rankade bidragen och gav poäng 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng.


Fakta


 • Värdstäder
 • Deltävling 1 (Göteborg, 2 februari)
 • Deltävling 2 (Malmö, 9 februari)
 • Deltävling 3 (Leksand, 16 februari)
 • Deltävling 4 (Lidköping, 23 februari)
 • Andra chansen (Nyköping, 2 mars)
 • Finalen (Stockholm, 9 mars)

 • Röstningssystem
 • I deltävlingar och Andra chansen avgjorde tittarna vilka bidrag som skulle gå vidare i tävlingen.
 • I finalen delade tittarna makten med åtta internationell juryer.

 • Programledare
 • Marika Carlsson, Kodjo Akolor, Eric Saade och Sarah Dawn Finer

 • Vinnare
 • John Lundvik
 • ”Too Late For Love”

 • Resultat i Eurovision
 • 5:a av 26 länder i finalen med 334 poäng (41 länder deltog detta år)

 

Resultat: finalen


Inför den avgörande finalen i Melodifestivalen 2019 hade tv-tittarna fått rösta fram alla tolv finalister via de fyra deltävlingarna och uppsamlingsheatet.

I deltävlingarna tävlade sju bidrag per program, där tittarnas två favoriter gick direkt till final. Därefter hölls ett uppsamlingsheat för bidragen som tittarna satte på tredje och fjärde plats, där ytterligare fyra bidrag utsågs till finalister. Totalt var det alltså 12 bidrag som utgjorde finalen.

Nedan presenteras finalens tävlande enligt startordning, där det fetmarkerade bidraget vann och fick representera Sverige i Eurovisionen.

 

1. Jon Henrik Fjällgren – Norrsken

Resultat: 4:a med 74 poäng


 

2. Lisa Ajax – Torn

Resultat: 9:a med 62 poäng


 

3. Mohombi – Hello

Resultat: 5:a med 74 poäng


 

4. Lina Hedlund – Victorious

Resultat: 11:a med 40 poäng


 

5. Bishara – On My Own

Resultat: 2:a med 107 poäng


 

6. Anna Bergendahl – Ashes to Ashes

Resultat: 10:a med 56 poäng


 

7. Nano – Chasing Rivers

Resultat: 8:a med 64 poäng


 

8. Hanna Ferm & Liamoo – Hold you

Resultat: 3:a med 107 poäng


 

9. Malou Prytz – I Do Me

Resultat: 12:a med 35 poäng


 

10. John Lundvik – Too Late For Love

Resultat: 1:a med 181 poäng


 

11. Wiktoria – Not With Me

Resultat: 7:a med 64 poäng


 

12. Arvingarna – I Do

Resultat: 6:a med 64 poäng


 

 

Turnéstoppen 2019


Städerna nedan var de orter som Melodifestivalen 2019 besökte. De gröna städerna representerar Deltävlingarna, röd stad representerar Andra chansen och gul stad representerar Finalen.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen