Panelen tycker till om finalen i Melodifestivalen 2019

De tävlande i Finalen. Foto: ESC-Panelen

MELODIFESTIVALEN 2019. Ikväll (lördag 9:e mars) kommer det att avgöras vilken artist som ska få representera Sverige i Eurovision 2019. Vi skribenter här på ESC-Panelen har följt årets säsong med mycket glädje och nu har stunden kommit för oss att presentera vilken artist som var och en av oss vill se som slutgiltig segrare 2019.

Du är varmt välkommen att bidra med sin topplista och kommentar om årets finalstartfält. Det är bara att lägga en kommentar i fältet nedanför artikeln.

 

 

 1. John Lundvik – “Too Late For Love”
 2. Jon Henrik Fjällgren – “Norrsken”
 3. Arvingarna – “I Do”
 4. Bishara – “On My Own”
 5. Malou Prytz – “I Do Me”
 6. Lina Hedlund – “Victorious”
 7. Anna Bergendahl – “Ashes to Ashes”
 8. Nano – “Chasing Rivers”
 9. Lisa Ajax – “Torn”
 10. Hanna Ferm & Liamoo – “Hold you”
 11. Mohombi – “Hello”
 12. Wiktoria – “Not With Me”

Kommentar: För min del var det länge sedan som jag hade en så klar favorit till segern. 2014 var jag helt såld på Sanna Nielsens bidrag, men sedan dess så har jag faktiskt inte varit särskilt fäst vid något bidrag i finalerna. Förrän i år då, för John Lundviks ”Too late for love” blev en omedelbar favorit hos mig, men framförallt så lyckas den inge både glädje och hopp på ett sätt som bara de stora ESC-vinnarna har lyckats gör förut. Visst har man inte nått hela vägen med scennumret, men min förhoppning är att de förändrar det ifall John skulle gå hela vägen till Tel Aviv. I vilket fall som helst så ser jag inga klara utmanare som kan slå honom, även om startfältet faktiskt är riktigt bra. Jon Henriks låt är allsångsmässig och vacker, men dessvärre alldeles för Disney-aktig med renar och dansare. Det blir svårt att ta på allvar tycker jag då. Arvingarna lider också av samma problem, även om anledningen där snarare är att låten är en tvättäkta schlager, vilket rimmar illa med de moderna tiderna. Bishara är den ende utmanaren som jag vill ge någon chans, då hans låt och hans fantastiska sångröst (och ålder) gör allting väldigt speciellt och minnesvärt. Han skulle ha kunnat ta hem det alla andra år, men dessvärre kommer han lite i skymmundan i år. Malou har ju samma förutsättningar, men hennes låt är kanske lite väl ”tonårs-tuggummi-pop” för att komma särskilt långt. Den som annars lyfts fram i odds m.m. är ”Hold you” med Hanna Ferm och Liamoo, men jag fastnade aldrig för den låten. Den är inte särskilt minnesvärd i mina öron, och jag hajar bara inte grejen. Kanske går det bra ändå för dem, men jag kommer inte hålla tummarna för dem…

 

 

 1. John Lundvik – “Too Late For Love”
 2. Mohombi – “Hello”
 3. Lisa Ajax – “Torn”
 4. Wiktoria – “Not With Me”
 5. Nano – “Chasing Rivers”
 6. Hanna Ferm & Liamoo – “Hold you”
 7. Jon Henrik Fjällgren – “Norrsken”
 8. Malou Prytz – “I Do Me”
 9. Anna Bergendahl – “Ashes to Ashes”
 10. Bishara – “On My Own”
 11. Arvingarna – “I Do”
 12. Lina Hedlund – “Victorious”

Kommentar: Då var det äntligen dags. Efter veckor av deltävlingar och en andra chans är vi nu i den stora finalen. Ur ren underhållningssynvinkel så kan det bli en rätt kul med stor variation. Lite balladtungt, men det stör mig inte så värst mycket då kvalitén på balladerna är hög i år. Vi har ett brett spektrum och till och med två svenska låtar i årets final. Det ska definitivt bli en rolig final att titta på.

Så vad tycker jag och vem tror jag vinner? John Lundvik blev en helt överlägsen favorit sedan första gången jag hörde låten och är min personliga favorit. Jag tycker att den låten är på en annan nivå jämfört med resten av startfältet och allt annat än en seger för John vore en skandal i min mening. Han är vår största chans till en hög placering i Tel-Aviv och vår största chans att vinna tillbaka folket, som inte riktigt vart så generösa mot Sverige de senaste åren. Jag har stuckit ut min nacke på sociala medier den senaste veckan och sagt att om inte John Lundvik vinner så kommer jag tappa allt förtroende för det svenska folket och dess musiksmak, samt att jag kommer bojkotta Melodifestivalen framöver. Och jag står fast vid mitt ord!

Resten av bidragen då? Mohombi var min favorit tills det absolut sista bidraget framfördes, som var John Lundvik. Därför får han andraplatsen av mig. Det är en av de mest catchiga låtarna på länge och en låt jag nynnat på enormt. Lisa Ajax har gått från en i mängden till att växa sig starkt hos mig den senaste veckan. Wiktoria och Nano är också solida. Resten är som det är . Känner inte att jag ska behöva förklara varenda bidrag igen.

Nu ser jag bara fram emot underhållningen och förhoppningsvis ett resultat som jag vill ha. Min personliga favorit har inte vunnit sedan 2007. Och för en gång skull vore det kul att ha Sverige som favoritlåt i Eurovision också!

 

 1. John Lundvik – “Too Late For Love”
 2. Anna Bergendahl – “Ashes to Ashes”
 3. Wiktoria – “Not With Me”
 4. Jon Henrik Fjällgren – “Norrsken”
 5. Arvingarna – “I Do”
 6. Nano – “Chasing Rivers”
 7. Lina Hedlund – “Victorious”
 8. Mohombi – “Hello”
 9. Bishara – “On My Own”
 10. Malou Prytz – “I Do Me”
 11. Hanna Ferm & Liamoo – “Hold you”
 12. Lisa Ajax – “Torn”

Kommentar: Efter att ha varit på plats i Friends Arena i två dagar och fått höra alla artister live så har jag fått en mycket bättre uppfattning om finalbidragen. En hel del låtar har växt rejält och jag tycker därför att ingen här är sämre än betyg 3. Men bara för att det är bra så betyder inte det att jag kan tänka mig att skicka vem som helst till Eurovisionen, utan min topplista går från den jag tycker är bäst till den jag tycker har den minst bästa finallåten. Min solklara vinnare i det här startfältet är John Lundvik som inte bara visar på artisteri i total världsklass med sitt nummer utan som också bjuder så enormt på sig själv på scenen vilket gör allting både äkta och härligt. Jag vill jättegärna att John Lundvik ska vinna, inte bara för att han har en riktigt bra låt utan även för att ingen annan i Eurovisionstartfältet har en sådan här typ av låt.

Min andraplats går till Anna Bergendahl och tredjeplatsen till Wiktoria. Bägge dessa tjejer gjorde superbra ifrån sig på genrepet och deras låtar blir bara bättre för varje gång jag hör låtarna. Men, jag ser ett problem att skicka dem till Eurovision och det är att det är lite för många tjejer med den typen av låtar som redan har valts ut till tävlan. I den semifinal som Sverige kvalar genom är det just nu rätt många kvinnliga solister med ballad/liknande låtar. Hade det varit tvärtom så hade min ståndpunkt varit annorlunda men nu är det som det är. Även om Wiktoria har sitt regnfall och ett jättebra nummer så finns det en risk att hon kommer glömmas bort av publiken i Tel Aviv. Tyvärr alltså.

I övrigt är startfältet som sagt starkt i år och bidragen på min femte till 12:e plats ger jag samtliga treor eller fyror till. Däremot är de inte tillräckligt bra för att nå hela vägen till Tel Aviv och jag tror tyvärr inte heller att de skulle ha så stor chans där heller (låtarna alltså). Utan jag önskar dem lycka till i finalen och att man förhoppningsvis får se dem live i sommar på Allsången eller i något annat sammanhang.

 

 1. Wiktoria – “Not With Me”
 2. Arvingarna – “I Do”
 3. Anna Bergendahl – “Ashes to Ashes”
 4. Lisa Ajax – “Torn”
 5. Jon Henrik Fjällgren – “Norrsken”
 6. Lina Hedlund – “Victorious”
 7. Nano – “Chasing Rivers”
 8. Bishara – “On My Own”
 9. Mohombi – “Hello”
 10. Hanna Ferm & Liamoo – “Hold You”
 11. John Lundvik – “Too Late For Love”
 12. Malou Prytz – “I Do Me”

Kommentar: För mig som nu varit på plats på Friends och bevakat repetitionerna så kan jag säga att det har varit mycket gynnsamt, för jag tycker att, trots att min ranking lite grann består om man ser på hur mina betyg sett ut under veckorna, att flertalet av låtarna höjt sig. En som gått och blivit personlig favorit, och som mycket väl skulle kunna bli en fempoängare om den representerar Sverige, är Wiktoria. Jag tycker verkligen hon har hittat rätt med sin ballad på alla plan, hon känner det hon sjunger, jag som satt i arenan kände vad hon sjöng, och jag hoppas att både jury och tittare gör det.

Jag skulle nog också säga att mycket av min ranking kanske inte förändrats så mycket, men jag kan däremot säga att de jag har på plats 1-9 låter betydligt starkare än under deltävlingarna, medan de jag har underst mer låter som de gjorde under respektive deltävling.

Jag är medveten om att John Lundvik hypas upp en del, men jag säger ”nja” på det. Jag tycker personligen man luras lite av att andra pratar om den så mycket (ex. större press) att man influeras väldigt lätt utav det. Själv har jag fortfarande inte tilltalats av den, även om jag vet att det finns styrkor i den (levande kör, tack så mycket för det!), men när jag tittat på framträdandena från pressrummet så tycker jag kanske inte riktigt att John kommer ut genom rutan. Jag tror förvisso han kan ta hem det fortfarande, men det blir inte alls så överlägset. Wiktoria kan mycket väl vara den största utmanaren här. De två är närmast varandra i startnummer men har en såpass stark kontrast gentemot varandra, det kommer ges och tas såpass mycket att det egentligen står och faller kring vilket humör betraktaren är på när det väl gäller.

Under den tid jag följt Mello har jag aldrig någonsin sett min favorit vinna. Kanske blir det ändring på det? Ber till högre makter…

 

 

 1. Jon Henrik Fjällgren – “Norrsken”
 2. Mohombi – “Hello”
 3. Arvingarna – “I Do”
 4. Malou Prytz – “I Do Me”
 5. Lisa Ajax – “Torn”
 6. Lina Hedlund – “Victorious”
 7. Nano – “Chasing Rivers”
 8. Hanna Ferm & Liamoo – “Hold you”
 9. John Lundvik – “Too Late For Love”
 10. Anna Bergendahl – “Ashes to Ashes”
 11. Bishara – “On My Own”
 12. Wiktoria – “Not With Me”

Kommentar: Så var det äntligen dags för Melodifestival-final. Bortsett från faktumet att vi redan vet vinnaren (Lundvik) så är jag övertygad om att det kommer bli en tämligen underhållande final. Min klara favorit är Herr Fjällgren, vet dock inte om det är en bra idé att skicka honom till ESC nu i år. Tror det är bättre att vänta tills han kommer tillbaka med en mycket starkare låt. Dessutom tävlar norska Keiino i samma semifinal, också med jojk. Risken är att de tar ut varandra. Eftersom Keiino startar i andra halvan, och Sveriges bidrag i den första så lär Norge vinna fler röster i ett sådant scenario. Min andra favorit är Mohombi. Hans låt har vuxit enormt för mig sedan han tävlade i deltävlingen. Snyggt framträdande och en låt som berör framförd av en världsartist. Det kan ju inte annat en fungera i Eurovision. Ärligt talat så tror jag faktiskt att Mohombi skulle ha betydligt större chans att vinna hela Eurovision än någon av de förhandstippade bidragen. Men men, vem lyssnar på mig.

 

 

 1. John Lundvik – “Too Late For Love”
 2. Nano – “Chasing Rivers”
 3. Jon Henrik Fjällgren – “Norrsken”
 4. Anna Bergendahl – “Ashes to Ashes”
 5. Mohombi – “Hello”
 6. Arvingarna – “I Do”
 7. Wiktoria – “Not With Me”
 8. Hanna Ferm & Liamoo – “Hold you”
 9. Malou Prytz – “I Do Me”
 10. Bishara – “On My Own”
 11. Lina Hedlund – “Victorious”
 12. Lisa Ajax – “Torn”

Kommentar: Jag tycker att årets upplaga av Melodifestivalen har varit helt fantastiskt. Vi har sluppit massa tramsbidrag och istället fått se mycket kvalitet. Det är mängder av låtar som har blivit stora hits och kommer ha ett liv efter tävlingen. I kväll är det dags för Sverige att välja ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2019. Jag kommer för första gången att uppleva min första final på plats och det ska bli jätteskoj. Den solklara vinnarkandidaten måste ju vara John Lundvik. Han är den jag tror skulle kunna göra bäst för Sverige i Eurovision. Vi vill ju vinna i Tel Aviv, inte sant? Finalstartfältet innehåller många andra bra kandidater som också skulle kunna vara bra representanter. Det finns ingen direkt låt som är dålig här. Gissningsvis tror jag att det kan bli en jordskredsseger för John, men vi har ju sett förhandsfavoriter falla, exempelvis Yohio (2013) och Nano (2017). Jag ser fram emot en spännande kväll och en grym show. NU KÖR VI!!!

 

 


 

Så här tycker alltså vi om Finalen – nu undrar vi vad du tycker!

Kommentera gärna här nedanför och ifrågasätt gärna våra omdömen 🙂

 

 

 


 

Kommentera