Panelen tycker till inför Finalen i Eurovision 2024

EUROVISION 2024. Snart ska årets Eurovision Song Contest avgöras där Loreen får överlämna vinnarpokalen till nästa ESC-vinnare. Innan vi vet vem som har vunnit gör vi en sista spekulation om hur vi tror det går i finalen samt vilka personliga favoriter vi har av de som är kvar i tävlingen.

 

OBS! Denna artikel har sedan publiceringen uppdaterats efter det beslut EBU fattade att inte längre låta Nederländernas bidrag medverka i finalen.

 

Panelens åsikter om Finalen

1. Vilket land tror du vinner finalen (och varför)?

Jag har en svag känsla av att Israel kommer att vinna årets final, inte p.g.a. låten i sig, utan p.g.a allt ståhej kring den. Jag är helt övertygad om att många kommer att proteströsta på den för att visa sitt stöd, precis på samma sätt som Ukraina 2022. De som är emot Israel kommer ju inte ha något tydligt bidrag att rösta på, så jag gissar att Israel står som vinnare i slutändan.

 

2. Om Sverige INTE vinner, vilken placering tror du ”Unforgettable” får?

Jag tror på 14:e plats.

 

3. Vilka länder tror du kan placera sig bättre eller sämre än vad spekulationerna säger inför finalavgörandet?

Jag har svårt att se hur Frankrike kan ligga så högt i oddsen som de gör, jag tror snarare att de slutar i botten i år faktiskt. I övrigt gissar jag att Lettland slipper sistaplatsen – jag tror faktiskt de kommer landa någonstans runt 18:e – 20:e.

Min topp 10

 1. Kroatien
 2. Israel
 3. Schweiz
 4. Österrike
 5. Sverige
 6. Italien
 7. Ukraina
 8. Grekland
 9. Storbritannien
 10. Lettland

 

 

1. Vilket land tror du vinner finalen (och varför)?

Jag tror att Schweiz vinner Eurovision Song Contest 2024! Anledning varför? Jag tror att Schweiz vinner i år då låten håller en jämn kvalité och har ett väldigt proffsigt scenframträdande som kommer minnas år framåt. Jag tror att Schweiz kommer kunna locka till sig nästa alla 12-poängare bland jurygrupperna och sen kommer de i topp 4 hos folket.

 

2. Om Sverige INTE vinner, vilken placering tror du ”Unforgettable” får?

Jag tror att Sverige kommer komma bland plats 13 till 18, alltså mittenskiftet. Sverige startar årets final och oftast så har den som öppnat än final inte slutat i toppen. Sverige kommer kunna få mest röster från jurygrupperna.

 

3. Vilka länder tror du kan placera sig bättre eller sämre än vad spekulationerna säger inför finalavgörandet?

Jag tror att Luxemburg kommer kunna ta sig till en top 10 position om allt skulle gå vägen! Anledning är att de gör comeback efter 31 år! Och det kan få folk att rösta på dem.

Min topp 10

 1. Norge
 2. Schweiz
 3. Irland
 4. Ukraina
 5. Serbien
 6. Finland
 7. Armenien
 8. Litauen
 9. Luxemburg
 10. Italien

 

 

1. Vilket land tror du vinner finalen (och varför)?

Kroatien sticker ut i mängden. Baby Lasagna äger scenen. Tror han lätt tar tittarna. Juryn kommer ha svårt att inte dras med i det också. Det är för bra för att misslyckas.

 

2. Om Sverige INTE vinner, vilken placering tror du ”Unforgettable” får?

Någonstans mellan plats 10 och 15 känns rimligt.

 

3. Vilka länder tror du kan placera sig bättre eller sämre än vad spekulationerna säger inför finalavgörandet?

Bättre: Israel & Irland. Detta om man utgår hur snacket gick inför tävlingen och inte efter semifinalen.

Sämre: Frankrike & Italien. Imponerade inte alls när de fick scenen.

Min topp 10

 1. Kroatien
 2. Israel
 3. Ukraina
 4. Armenien
 5. Norge
 6. Österrike
 7. Italien
 8. Slovenien
 9. Sverige
 10. Schweiz

 

 

1. Vilket land tror du vinner finalen (och varför)?

Jag tror att oddsfavoriten Kroatien vinner, men det skulle också kunna bli en final där både juryn och tittarna har olika vinnare och att en tredje låt vinner (som det exempelvis var i Stockholm 2016). Personligen tror jag inte att juryn kommer att ha Kroatien som sin vinnare, men däremot i topp 5, men att möjligen tittarna har Baby Lasagna som sin etta (som de hade Käärijä ifjol) och att det då räcker för en första ESC-vinst för Kroatien som ett självständigt land.

 

2. Om Sverige INTE vinner, vilken placering tror du ”Unforgettable” får?

Sverige får ingen dubbel vinst i rad men jag tror det kan bli en bra placering ändå för Sverige. Eller snarare tror jag det kan bli en favorit i repris á la 2018 – där Marcus & Martinus får mycket jurypoäng men inte lika mycket tittarpoäng. Det bör nog räcka till en topp 10-placering men kanske snarare runt plats 10 än plats 1.

 

3. Vilka länder tror du kan placera sig bättre eller sämre än vad spekulationerna säger inför finalavgörandet?

En gissning jag har är att Lettland kommer att göra bättre ifrån sig hos jurygrupperna på samma sätt som Alika gjorde för Estland ifjol. Det skulle kunna bli en topp 10-placering. Luxemburg, Portugal och Storbritannien tror jag också kan göra bättre ifrån sig än vad oddsen tror. Möjligen att Litauen kan få sin bästa placering någonsin (det skulle de verkligen förtjäna).

Åt andra hållet tror jag faktiskt att Finland inte kommer göra lika bra ifrån sig – i alla fall inte hos jurygrupperna. Jag skulle heller inte bli förvånad om Spanien kommer på sistaplatsen.

Min topp 10

 1. Frankrike
 2. Kroatien
 3. Litauen
 4. Slovenien
 5. Georgien
 6. Lettland
 7. Serbien
 8. Norge
 9. Luxemburg
 10. Sverige

 

 

1. Vilket land tror du vinner finalen (och varför)?

Jag tror Kroatien kommer vinna, dels för att de har varit favorittippade länge men också för att de har en unik låt som blandar lite olika stilar och det verkar gå hem hos folk. Låten är catchig och de har ett snyggt scenframträdande, 10/10!

 

2. Om Sverige INTE vinner, vilken placering tror du ”Unforgettable” får?

Plats 14.

 

3. Vilka länder tror du kan placera sig bättre eller sämre än vad spekulationerna säger inför finalavgörandet?

Jag tror att Irland kan placera sig högt och att Italien får en lite sämre placering.

Min topp 10

 1. Litauen
 2. Kroatien
 3. Cypern
 4. Österrike
 5. Storbritannien
 6. Frankrike
 7. Italien
 8. Ukraina
 9. Georgien
 10. Luxemburg

 

 

1. Vilket land tror du vinner finalen (och varför)?

Jag tror Kroatien kommer vinna! Av allt att döma så går de hem hos en bred publik. Sen är catchy, har ett starkt sound och är rolig och galen på samma gång. Tycker den står för allt som Eurovision är. Det behöver inte vara perfekt sång och dans för att framställa en bra show och få med alla på tåget, gammal som ung.

 

2. Om Sverige INTE vinner, vilken placering tror du ”Unforgettable” får?

Det gillas att diskuteras en hel del om Sveriges bidrag, både bra och dåligt. Däremot tror jag inte det kommer gå så dåligt som många tror. Av alla miljoner som ser och hör bidraget för första gången på lördag kommer de flesta bli imponerade. Jag gissar på en 13:e plats.

 

3. Vilka länder tror du kan placera sig bättre eller sämre än vad spekulationerna säger inför finalavgörandet?

Jag tror inte det kommer gå så bra för Spanien och Italien även om de är poppis bland fansen. Frankrike gör en stor miss med sin show så det kommer inte heller gå så bra. Portugal och Israel ger båda vackra intryck och kommer gå bättre än förväntat.

Min topp 10

 1. Kroatien
 2. Österrike
 3. Georgien
 4. Cypern
 5. Schweiz
 6. Litauen
 7. Luxemburg
 8. Finland
 9. Israel
 10. Irland

 

 

1. Vilket land tror du vinner finalen (och varför)?

Jag tror Kroatien (hade tidigare velat säga Schweiz men när det landet inte ens utmanar oddsmässigt längre utan sladdat bak desto mer, så känns Kroatien mest realistiskt).

 

2. Om Sverige INTE vinner, vilken placering tror du ”Unforgettable” får?

10:e plats.

 

3. Vilka länder tror du kan placera sig bättre eller sämre än vad spekulationerna säger inför finalavgörandet?

Israel kan placera sig sämre, men Lettland tror jag kan hamna högre än väntat

Min topp 10

 1. Schweiz
 2. Estland
 3. Finland
 4. Irland
 5. Frankrike
 6. Lettland
 7. Kroatien
 8. Norge
 9. Serbien
 10. Litauen

 

 

1. Vilket land tror du vinner finalen (och varför)?

Kroatien vinner. Inför tävlingen pratades det framför allt om två bidrag, dvs Rim Tim Tagi Dim (Kroatien) & The Code (Schweiz). Personligen skulle jag hellre se Nemo från Schweiz som segrare, men då Kroatien dragit iväg ordentligt i oddslistorna, samt det faktum att det har ett visuellt roligare nummer och en låt som är lättare att nynna med i så tror jag Kroatien drar det längsta strået och tar sin först seger under egen flagg.

 

2. Om Sverige INTE vinner, vilken placering tror du ”Unforgettable” får?

Det är möjligt att juryn placerar Sverige i topp 10 med knapp marginal. Jag tror dock att de kommer få svårt att få mig sig tittarna och hade haft det även om det startat långt senare under kvällen. Skulle inte bli förvånad om de får ungefär lika få poäng av tittarna som en viss Ingrosso 2018… Allt som allt tror jag på en 17:e plats.

 

3. Vilka länder tror du kan placera sig bättre eller sämre än vad spekulationerna säger inför finalavgörandet?

Jag tror att Lettland kan sluta högre än väntat. Just nu ligger landet sist hos spelbolagen men jag tror på en topp 15-placering. Dons har ett något knepigt utgångsläge då han startar efter Irlands representant Bambie Thug. Det faktum att han ens tog sig till final visar dock att låten har sina fans, dessutom känns låten tämligen juryvänlig. Varpå jag tror Lettland kommer slut högre än väntat.

På tal om Irland tror jag att de kan sluta lägre än väntat. När de senast var i final 2018 låg de 4:a hos spelbolagen men slutade på en snöplig 16:e plats. Då det även finns andra galna bidrag som dessutom startar senare tror jag att hypen kan komma att lägga sig och Irland placerar sig utanför topp 10.

Min topp 10

 1. Finland
 2. Österrike
 3. Estland
 4. Israel
 5. Schweiz
 6. Kroatien
 7. Norge
 8. Luxemburg
 9. Lettland
 10. Sverige

 

 

1. Vilket land tror du vinner finalen (och varför)?

Jag tror att Kroatien vinner för att det är årets mest energifyllda och bästa bidrag och framträdandet från den första semifinalen imponerade på mig. Det gjorde mig bara ännu mer säker på att det blir Kroatien som får hålla i värdskapet nästa år. Det skulle vara en skräll om något annat land kniper vinsten.

 

2. Om Sverige INTE vinner, vilken placering tror du ”Unforgettable” får?

Inom topp 10 hoppas jag på och tror, men det kan lika gärna bli strax utanför också, typ runt plats 11-16

 

3. Vilka länder tror du kan placera sig bättre eller sämre än vad spekulationerna säger inför finalavgörandet?

Det går bättre för Luxemburg och sämre för Irland.

Min topp 10

 1. Kroatien
 2. Litauen
 3. Frankrike
 4. Österrike
 5. Storbritannien
 6. Sverige
 7. Cypern
 8. Spanien
 9. Finland
 10. Italien

 

 

1. Vilket land tror du vinner finalen (och varför)?

Kroatien vinner för att det är en banger! Det är väl detta som är den moderna Schlagern – Galen, rolig, underhållande och catchy!

 

2. Om Sverige INTE vinner, vilken placering tror du ”Unforgettable” får?

Plats 9.

 

3. Vilka länder tror du kan placera sig bättre eller sämre än vad spekulationerna säger inför finalavgörandet?

Jag är urusel på spekulationer och går ofta på personlig känsla. Men blev glad åt att Lettland faktiskt gick vidare till final. Numret gör sig fantastiskt bra på arenan med hela scenproduktionen samtidigt som den går igenom tv-rutan på ett oerhört bra sätt. Att Dons sen har en av de bästa manliga rösterna i tävlingen skadar inte heller. Så, att bara ta sig till final var lite av en skräll i sammanhanget och kanske de som röstar tar till sig av numret precis som jag gjorde.

Min topp 10

 1. Schweiz
 2. Frankrike
 3. Kroatien
 4. Norge
 5. Sverige
 6. Israel
 7. Portugal
 8. Tyskland
 9. Litauen
 10. Georgien

 


 

Kommentera