Intervju med Jon Henrik Fjällgren (inför Melodifestivalens final 2019)

Foto: ESC-Panelen

MELODIFESTIVALEN 2019 – INTERVJU. På lördag är det dags för finalen i Melodifestivalen 2019. En av årets 12 finalister är Jon Henrik Fjällgren som tävlar med sin låt ”Norrsken”. Inför repetitionerna drog igång fick våra reportrar på plats en pratstund med honom.

 

Jon Henrik Fjällgren tävlar för tredje gången i Melodifestivalen och för lika många gånger lyckades han göra ett riktigt ”hat trick” med att gå direkt till final från sin deltävling, i årets fall från den tredje deltävlingen i Leksand.

– Det är helt otroligt. Vet inte riktigt vad man ska säga egentligen. Det är häftigt, säger Jon Henrik.

 

Nu har det gått några veckor sedan den deltävlingen blev avgjord och fram till finalveckan drog igång är vi såklart nyfikna på vad Jon Henrik har gjort för att ladda upp.

– De här dagarna eller veckorna har jag tagit det lugnt, men det är så i Melodifestivalen att det är mycket när det väl igång veckan innan liksom. Men de här dagarna har varit väldigt lugnt, säger han.

 

Vilan är nu över och nu är det så att säga all-in för honom till finalen. Hur känns det nu?

– Det är pirrigt, väldigt nervöst men också jäkligt roligt så jag längtar dit, säger han med ett leende.

 

”Du ska vara stark och inte ge upp”

Bidraget ”Norrsken” som Jon Henrik tävlar med bygger precis som de två föregående låtarna han har haft med på ett starkt sceniskt framträdande med mycket känslor. Årets låt bygger dessutom på egenupplevda händelser i en dröm som hjälpte Jon Henriks liv att börja ordna upp sig.

– Låten handlar om en dröm som hände en natt när jag låg och sov och jag var väldigt ledsen den här natten så jag somnade gråtandes. Då var jag i en mörk skog och då fick jag se ett norrsken som lyste bortanför skogen som jag gick fram till och där var det som det här norrskenet pratade med mig och sa ”du ska vara stark och inte ge upp”. Han gav mig hopp, säger Jon Henrik.

– När jag sedan vaknade så var det helt magiskt alltihop. Då började mitt liv att ordna upp sig på alla möjliga plan och mycket norrsken dök upp. Jag fick en sån kontakt med norrsken som jag aldrig tidigare haft. Och då kände jag att det här är något som kan hjälpa flera människor om man ber till någonting högre, jag vet inte vad det är men någonting som finns som skyddar och hjälper oss om vi bara ber om det. Så hände det i det här fallet för mig, tillägger han.

 

Så man skulle kunna säga att ”leva sina drömmar” tog en ny dimension?

– Ja att det finns hopp för alla liksom, säger Jon Henrik.

 

”Det betyder så himla mycket för mig och för samerna”

I finalen finns chansen att vinna och att därmed få bli Sveriges representant i Eurovision Song Contest. I år går tävlingen av stapeln i Tel Aviv och dit vill verkligen Jon Henrik åka om det är hans låt som blir framröstad i lördagens final.

– Det skulle betyda allt! Det är mer än en Melodifestival för mig, det betyder så himla mycket för mig och för samerna. Vi försöker komma fram hela tiden med kulturen och bli accepterade och visa att vi är en del av Sverige. Så det är väldigt många samer därute som sitter på helspänn och tänker att ”är det här nu, är tiden nu för att vi äntligen ska få bli erkända” och visa det i så här stora sammanhang, säger han.

 

På tal om just det, känner du till Norges bidrag som också har samiska influenser?

– Jo det har jag gjort, jag känner han som är med i Keiino (den grupp som representerar Norge 2019, reds.anm.) och han kommer faktiskt hit nu på lördag och hela bandet för att heja på mig. Vi har pratat en del och det skulle vara helt helt historiskt om vi skulle träffas i Tel Aviv. Jag tror jag skulle både skratta och gråta av glädje, säger Jon Henrik med ett stort leende.

 

Oavsett hur det går för Jon Henrik har han planer för den kommande tiden för det här året. Förutom ett albumsläpp håller han även på med planer för sin hemtrakt.

– Jag jobbar på ett album och ska turnera i sommar och håller på att göra en festival i eventuellt min egen hemtrakt som jag ska försöka få igång som en årlig grej, säger han.

 

Till sist…

Har du några specifika artistidoler?

– Jag har en del, både samiska och icke-samiska idoler. Det är så många som är bra, men en jag tycker väldigt mycket om är Salvador Sobral (Portugals Eurovisionvinnare 2017, reds.anm.) och så tycker jag mycket om Ted Gärdestad, jag älskar hans musik. Så gillar jag Håkan Hellström väldigt mycket. De är de jag kommer på nu som betyder mycket för mig.

 

Om du inte hade tävlat med ”Norrsken” vilken låt hade du velat sjunga då?

– Det var en svår fråga faktiskt. Måste man vara med då?, säger han och skrattar.

– Men jag vet inte, Mohombis kanske. Jag tycker om hans salsamoves, tillägger han med ett leende.

 

Med det tackar vi Jon Henrik Fjällgren för denna pratstund och önskar honom stort lycka till på lördag!

 


 

Kommentera