Intervju med Wiktoria (inför Melodifestivalens final 2019)

Foto: ESC-Panelen

MELODIFESTIVALEN 2019 – INTERVJU. På lördag är det dags för finalen i Melodifestivalen 2019. En av årets 12 finalister är Wiktoria som tävlar med sin ballad ”Not With Me”. Inför repetitionerna drog igång fick våra reportrar på plats en pratstund med henne.

 

Vi möter upp Wiktoria på artisthotellet i Stockholm dagen före repetitionerna drog igång. Hon hade då precis flyttat in på hotellet för att kliva in i Mello-bubblan igen. Med tanke på att hon gick vidare i den första deltävlingen i Göteborg har hon fått ganska många veckors vila vilket hon själv tycker har varit skönt.

– Jag har bara gått tillbaka till vardag, hängt i studion varit med kompisar och levt ett helt vanligt liv. Men det var verkligen så här att jag gick ut ur bubblan och kom verkligen ut ur bubblan. Och därför känns det lite svårt att gå in i den igen och ladda om, säger Wiktoria.

– Men det är också rätt skönt att få lämna allting och vara lugn i allt att jag är i final, jag behöver inte vara nervös för nu har jag kommit så långt jag ville. Och i och med det har jag redan vunnit!, tillägger hon.

 

Tävlar med en personlig låt

Som känt tävlar Wiktoria med en känslosam ballad i årets Melodifestival, vilket på pappret kan verka som ett märkligt hopp med tanke på att hon tidigare ställt upp med glada countryinspirerade poplåtar. Men för Wiktoria föll valet helt naturligt.

– I år kände jag att allting var så naturligt och då kände jag att det här är min låt och det måste vara på mitt sätt. Jag hade sån klar bild och det var så fint att alla följde det och lyssnade på vad jag hade att säga och fått min vision att bli sann. Det kände jag när jag stod där på scenen i Göteborg att jag ”blottar mig totalt just nu” och att nu gör vi det här, nu visar jag alla vem jag är, säger hon.

 

Så regnet i numret används som en effekt för att förstärka de här känslorna?

– Precis och det var det vi kände och jag var så glad att det blev så bra som det blev. Vi vill inte bara göra något som skulle sno showen och fokus från låten utan skulle stärka känslan i låten och jag känner verkligen att vi lyckades hitta det, säger hon.

 

”Det var bara terapi och en låt som handlar om mig och mina känslor”

”Not With Me” som Wiktorias bidrag heter kom till i studion när Wiktoria satt med Joy och Linnea Deb och gjorde musik. Hon berättade om sina upplevelser och förklarade sin historia och de tyckte den var intressant. Den skrevs ned och sedan skapades melodin.

– Det är på det sättet jag tycker är härligast att skriva musik, det är då jag tycker det blir som allra bäst när det bara är känslorna som får flöda mer än att ”vi måste hitta en hits som låter så eller så”, säger hon och tillägger:

– Det var verkligen bara en låt jag skrev för min skull egentligen som jag kanske inte tänkte att folk skulle höra. Utan det var bara terapi och en låt som handlar om mig och mina känslor. Men det känns otroligt coolt att få spela upp den och uppträda med den.

 

Var nervöst i Göteborg

Även om Wiktoria nu är en rutinerad artist som gör Mello för tredje gången så var det fortfarande väldigt nervöst för henne i deltävlingen i Göteborg under det avgörande momentet.

– Jag var jättenervös, jag tror man såg det på mig också. Det var en sådan lättnad när de sa mitt namn och att jag var först ut också så man slapp stå där jättelänge och stå och vänta, säger Wiktoria.

– Det var skönt att få reda på det direkt och det var ju ett väldigt härligt resultat. Så jag är jätteglad nu i efterhand, tillägger hon med ett leende.

 

Hur är känslan när man väntar på resultatet?

– Det är väldigt nervöst, för det är också lite konstigt man tänker inte att det är på riktigt för man har gjort det så många gånger på genrep och rep man har suttit och övat och det är människor som har gått vidare på låtsas då. Så när det väl gäller så tänker man ”det här är ju ett rep” så man har väldigt svårt att det är nu det händer. Det är nu vi får reda på resultatet och det är väldigt läskigt. Men det är väldigt nervöst men det är också en del av tävlingen, säger Wiktoria.

 

”Jag vill verkligen till Tel Aviv”

Wiktoria är här för att vinna även om det just nu är svårbeskrivet.

– Oj, jag vet inte jag hade nog haft svårt att ta till mig det tror jag. Jag hade nog inte förstått innan det hade varit dags kanske. Men det hade varit jättehärligt såklart. Jag hade blivit sååå glad verkligen. Jag vill verkligen till Tel Aviv och det är en av anledningarna till att jag vill vinna, säger hon.

 

Samtidigt ser hon startfältet som jättebra med många bra tävlande och samtidigt att det har ett väldigt öppet slut.

– Jag tycker det är en väldigt bra final, bra låtar framförallt med snygga nummer och jag tror det kan gå lite hursomhelst. 2016 när jag var med då kände alla i luften att det var Frans som skulle vinna. Men 2017 var det helt annorlunda då var det som att vem som helst kan vinna. Och jag känner att det är lite samma i år, säger hon.

 

Hur ser hon då på sina egna vinstchanser? Ja, Wiktoria ser sina egna vinstchanser som att det är helt upp till överlämnar det helt till den internationella juryn och tv-tittarna som avgör hur det ska gå.

– Jag tror att låten tas emot väl men man vet ju aldrig, vad som helst kan hända, säger hon.

 

Planerna härnäst

Efter Melodifestivalen väntar en turné för Wiktoria men än så länge är inte alla planer helt spikade, framförallt om det nu skulle gå hela vägen på lördag.

– Vi håller på och bestämmer vilka stopp det ska bli och vad för typ av spelningar. Det är också lite beroende på hur det går, hur mycket vi kan boka in och om man skulle kunna få in något utomlands också. Det är jag väldigt taggad på, säger Wiktoria.

 

I övrigt kommer det att komma fler låtar från henne men i detta sound.

– Ja absolut, det är inte bara så att jag kommer släppa ballader men det här med lite ”urban-basen” fast pop det är de kommande singlarna. Det är nu åt detta hållet jag kommer att gå, säger Wiktoria.

 

Till sist…

Om du hade fått framföra din låt i en duett – vem hade du valt som duettpartner (av vem som helst i världen)?

– Den första jag kommer och tänka på är John Lundvik för att han sjunger så extremt bra. Men om det är för hela världen så hade jag valt Bruno Mars, säger Wiktoria.

 

Om någon annan hade fått framträda med din låt vem hade du valt då?

– Molly Hammar.

 

Och om du hade fått framträda med någon av de andra finalisternas låtar, vilken hade du valt?

– Jag hade valt John Lundviks låt , jag gillar den jättemycket, säger Wiktoria med ett leende.

 

Med det tackar vi Wiktoria för denna pratstund och önskar henne stort lycka till i finalen!

 


 

Kommentera