Torsdagsrepetitioner & presskonferens (Finalen, Melodifestivalen 2019)

Foto: ESC-Panelen

MELODIFESTIVALEN 2019 – FINALEN. Under torsdagen den 7:e mars hölls de första enskilda repetitionerna inför den avgörande finalen i Friends Arena. Våra reportrar Hollac16 och Lukas befann sig på plats under hela repetitionsdagen och här är deras bilder om hur numren satt.

 

Presskonferens

Dagen började runt kl. 12.00 med att presskåren fick komma in i arenan och in i pressrummet. Därefter väntade en presskonferens där alla artister fick gå in en och en på scenen innan det blev en gruppbild. Sedan fick presskåren möjligheten att göra enskilda intervjuer men bara under en kortare tid. Vi hann få ett snack med exekutiva producenten Christer Björkman, och den intervjun dyker upp här på hemsidan inom kort!

 

Repetitioner

När presskonferensen var över var det så dags för artisterna att repetera, vilket pågick i omgångar mellan kl. 13.00 och strax efter 21.00. Varje artist fick komma upp på scenen och sjunga igenom sitt bidrag upp till tre gånger (Lina Hedlund fick dock ett fjärde repetitionsförsök medan Arvingarna bara fick två försök på sig) samtidigt som presskåren på plats tog bilder och skrev sina tankar.

Våra reportrar Hollac16 och Lukas turades om att sitta i arenan respektive i pressrummet och nedan följer deras tankar om vad de fick se på scenen. Den som har kommenterat respektive låt satt i arenan där man fick bäst intryck av låten (i pressrummet fanns endast storbildsskärmar som bara följde den TV-inspelade versionen av bidraget).

OBS! Alla bilder är fotograferade av ESC-Panelen!

 


Lukas tycker till: Jon-Henrik har gjort väldigt säkra sjungningar under torsdagens rep, och man har lagt till lite extra pyro på det. När vi intervjuade honom sa han skämtsamt att han hoppas att dansarna inte fattar eld. Det var det däremot ingenting man behövde oroa sig för här. Tror dock inte det finns så stort vinnarbuzz, mycket på grund av att han ska inleda finalen.

 


Lukas tycker till: Det här blev en låt som lyfte när jag var inne i arenan och tittade. Även om jag personligen inte kände att Lisa kom ut genom rutan så värst mycket i delfinalen så ser det mycket bättre ut live, hon tog verkligen i för kung och fosterland.

 


Lukas tycker till: Mohombi levererar ett väldigt tekniskt avancerat nummer där det gäller att hitta rätt i sin position på scen kontra den musikvideo som de satt upp på en greenscreen. Annars gör han okej sånginsatser.

Förövrigt kan jag säga att Mohombi var en mycket, mycket trevlig och skön person när vi pratade med honom under intervjun vi hade. Så på det sättet vill jag ändå att det ska gå bra för honom.

 


Lukas tycker till: Här hann jag bara se två av genomsjungningarna eftersom jag och Hollac16 skulle iväg på intervju, men av det jag såg verkade Lina vara säkerheten själv. Däremot var det andra som observerade att sista genomsjungningen blev lite svårare, dels att hon snubblade till vid trappan samt att en av kamerorna slocknade. Hoppas man får ordning på de sakerna.

 


Hollac16 tycker till: När jag såg Bishara på TV i deltävlingen så fick jag ett helt okej intryck av honom och låten, men nu i arenan förstår jag vilken talang den här killen är! Han satte allting perfekt i numret och det är också visuellt snyggt. Däremot fick han lite problem med medhörningen (det såg ut som det) då han under andra genomsjungningen höll igen lite. Men till tredje och sista rundan var allting bra igen.

 


Hollac16 tycker till: För mig är det här verkligen Anna Bergendahls stora revansch! Efter fiaskot i Oslo 2010 när hon i medierna ”fick bära skulden” för att vara den enda svenska Eurovision-representant som misslyckats ta en finalplats via semi i Eurovision, så kommer hon tillbaka med en fantastiskt bra låt. Numret är snyggt, hon sjunger gudabenådat och själva akten stavas topplacering. Jag tror det kan gå riktigt bra för Anna nu på lördag, men jag tror inte hon vinner.

 


Hollac16 tycker till: Under både deltävlingarna och Andra chansen har jag inte fått lika starkt intryck av Nanos comeback-låt men precis som i fallet med Bishara så är det live i arenan som Nano verkligen kommer fram på riktigt. Förutom att han sjunger väldigt bra så är det ett otroligt snyggt visuellt nummer. Vi får se hur långt det räcker denna gång.

 


Hollac16 tycker till: När Hanna Ferm & Liamoo ställde upp som duett i Malmö-deltävlingen gillade jag deras låt, men jag måste ärligt säga att det blev en väldig nedgradering nu under torsdagens repetitioner. Under första försöket så flamsade det mest bort allt och även om numret satt bättre på version 2 och 3 så tycker jag ändå att det saknas kemi mellan dem. Man vill att känslan ska vara att de är ett par som älskar varandra (kanske som Spanien ifjol minus låten) men nu blir det mer som att man ställer två soloartister på samma scen som får sjunga samma låt samtidigt. Jag dömer däremot inte ut detta fullständigt men de har mycket att jobba på inför lördag, helt klart. Sedan vill jag även tillägga att jag inte riktigt förstår varför de har de där skynkena på scenen eller vad effekten av dessa är.

 


Hollac16 tycker till: Malou Prytz kommer nog inte ha så mycket med segern att göra på lördag (är min spontana gissning) men bara för det är detta inte dåligt. Hon sjunger väldigt bra och satte sitt nummer mer eller mindre perfekt vid alla tre repetitionstillfällen. Det är snyggt och coolt och hon kommer nog kunna få en och annan röst. Under den tredje genomsjungningen blev man tvungen att bryta låten precis när den hade börjat men det hindrade inte Malou från att göra ännu bättre ifrån sig.

 


Hollac16 tycker till: Jag skulle vilja påstå att John Lundvik vet hur man gör för att bygga upp ett vinnarframträdande på scenen. Det här är ett nummer i världsklass, både sångmässigt och scenmässigt. Och om man ser till vad som är valt runt om i Europa och Australien till Eurovision 2019 så finns det inget – och då menar jag verkligen det – som liknar detta. Så skickar vi Johns låt så kommer Sverige absolut att sticka ut genremässigt! Jag ger John Lundvik 5 av 5 poäng nu!

 


Lukas tycker till: Trots att Wiktoria valde att hålla tillbaka på sången under torsdagen är det här den låt som lämnade starkast avtryck på mig inne i arenan. Faktum var att det blev så himla starkt att jag faktiskt fick kämpa med att inte bryta ihop, så berörd blev jag. Men jag lyckades samla mig för att fortsätta observera genomsjungning 2 och 3. Wiktoria har gått och blivit min personliga favorit inför finalen, och jag hoppas att hon kan ge John Lundvik en rejäl match, kanske till och med få biljetten till Tel Aviv. På fredagsrepet kan hon nämligen inte hålla tillbaka längre då den internationella juryn ska säga sitt.

 


Lukas tycker till: Att avsluta i finalen har inte alltid varit så gynnsamt de senaste åren då feelgood-låtar på svenska inte brukar göra sig så bra hos en internationell jury, men jag tycker Arvingarna ändå gör ett riktigt bra jobb här, de är synkade. Andra repet med pyro blev lite av en chock, det var jag inte beredd på. Snacka om den totala kontrasten mellan Wiktorias djupt berörande ballad och detta. Blev nästan lite svårt för mig att landa i sinnesstämningen som Arvingarna ville förmedla. Dumt med dessa startnummer.

 


 


 

Kommentera