Panelen tycker till: Andra deltävlingen i Melodifestivalen 2019

MELODIFESTIVALEN 2019 – DELTÄVLING 2. Det har blivit dags för oss skribenter i ESC-Panelen att ge våra omdömen och åsikter om bidragen som tävlade i den andra deltävlingen i lördags (9:e februari).

Nytt för i år är att vi först bara betygsätter bidragen från betyg 0-5, och därefter får ni helhetskommentarer från var och en där vi fördjupar vad som var bra, mindre bra och vad vi ser fram emot till nästa deltävling.

Du är mycket varmt välkommen att själv lämna dina åsikter i kommentarsfältet längst nere i artikeln!

 

Mycket nöje 🙂

önskar Adrian, Haris, Hollac16, Lukas, Markus och Robban

 

Betygsättningar

 

 


AdrianHarisHollac16LukasMarkusRobban 

 


AdrianHarisHollac16LukasMarkusRobban 

 


AdrianHarisHollac16LukasMarkusRobban 

 


AdrianHarisHollac16LukasMarkusRobban 

 


 AdrianHarisHollac16LukasMarkusRobban 

 


AdrianHarisHollac16LukasMarkusRobban 

 


AdrianHarisHollac16LukasMarkusRobban 

 

Panelens topplistor & omdömen

Här nedan följer respektive skribents åsikter om bidragen och sändningen i stort. Kommentera gärna vad du själv tyckte om sändningen, och ifrågasätt gärna våra omdömen 🙂

 

Topplista

 1. Margaret – “Tempo”
 2. Malou Prytz – “I Do Me”
 3. Hanna Ferm & Liamoo – “Hold you”
 4. Oscar Enestad – “I Love It”
 5. Andreas Johnson – “Army of us”
 6. Jan Malmsjö – “Leva livet”
 7. Vlad Reiser – “Nakna i regnet”

 

Motiveringar

Jag är lite putt över att mitt favoritbidrag, faktiskt det enda bidraget hittills i Melodifestivalen som jag faktiskt gått igång ordentligt på, skrällartat åkte ut redan nu. Margaret förtjänade verkligen att gå vidare, i synnerhet när konkurrenterna bestod av den fånigaste artisten med den kanske sämsta låten i år – Vlad Reiser. Tillika gick ju Andreas Johnson vidare på Margarets bekostnad, trots en låt som balanserade på plagiat, även om det kanske inte var riktigt så illa som alla ”experter” skrivit. Men för mig var ”Tempo” helt klart ett finalbidrag, och jag undrar verkligen varför det inte gick hem i stugorna. Visst, scennumret var nog kanske lite jobbigt att se på och en smula överarbetat, och Margaret är väl kanske världens mest photogeniska artist, men låten var rent popgodis. Vi lär höra mer av den på radio framöver! Vad gäller Malou och Liamoo & Hanna Ferm är det bara att konstatera att de sjöng oerhört bra och hade snygga bidrag – även om jag kanske inte känner att någon av dem är vinnarlåtar. Men iallafall, väl värda att gå vidare!

 

Helhetskommentar

Återigen var programmet snyggt producerat och manuset helt ok. Visserligen var pausunderhållningen nu en smula ”budgetbetonad” då den var både förinspelad och lite väl tillrättalagd och klämkäck, men helhetsintrycket var ju ändå bra. Känns som att SVT har fattat galoppen nu! Men, till skillnad från förra deltävlingen så saknar jag en wow-upplevelse, något att tappa hakan över. Då hade de ett israeliskt schlagermedley som t.o.m. blev uppmärksammat internationellt – men något sådant uteblev i lördags. Dessutom saknar jag fortfarande en vinnarlåt. Med undantag från Vlad Reiser (och felspekuleringen Jan Malmsjö) så är det enbart artisternas förtjänst som gör att bidragen ändå går hem hyfsat bra hos mig. Man har hittat ett ungt stjärnskott i Malou Prytz (som potentiellt kan bli hur stor som helst), och dessutom hittat ett superpar som tillsammans är helt fantastiska på scenen – Liamoo och Hanna Ferm. Och de är inte ensamma om att imponera på mig, men jag väntar fortfarande på en låt som imponerar på mig!

 


 

Topplista

 1. Andreas Johnson – “Army of us”
 2. Hanna Ferm & Liamoo – “Hold you”
 3. Malou Prytz – “I Do Me”
 4. Oscar Enestad – “I Love It”
 5. Margaret – “Tempo”
 6. Jan Malmsjö – “Leva livet”
 7. Vlad Reiser – “Nakna i regnet”

 

Motiveringar

För mig fanns det bara två låtar i denna deltävling. Och vi börjar bakifrån även denna vecka.

På en överlägset sista plats finner vi pinsamheten som går under namnet Vlad Reiser. Varför är SVT besatta med att ha in dessa talanglösa youtubers som inte kan någonting om musik eller har en musikalisk gen i kroppen? Detta var inte ens musik eller sång, det var bara ljud. Men det kommer alltid ta sig vidare pga deras ”fans” på youtube. Jockeboi nästa år kanske?

Jag har inte så mycket att säga om Jan Malmsjö. Det var knappast så jag förväntade mig något annat av en herre i Jans ålder. Inget som tilltalar mig.

Jag kommer säga något kontroversiellt nu, men Margaret är en rätt dålig sångerska. Jag blev faktiskt glad att hon inte gick till final. Hennes låt lät som något vi hört tidigare från både henne och andra andra artister. Hon är jättesöt, men har noll karisma och känns bara obekväm på scen. Jag fick känslan av att hon inte riktigt ville vara där.

Oscar Enestad hamnar i mitten av en enkel anledning. Han var inte bra, men det under honom var sämre. Och det över honom kan han inte nå. Refrängen var catchig iaf.

Malou Prytz hade egentligen en rätt tråkig låt, men hon sjunger bra. För mig är detta ett under att det ens tog sig final, men med tanke på motståndet är det kanske inte så förvånande. Det är lite smått underhållande och det verkar räcka för en finalplats.

Vilken jäkla pipa på Hanna Ferm. Jag hade aldrig hört henne sjunga innan måste jag erkänna, så jag blev positivt överraskad. Hanna och Liamoo kompletterade varandra perfekt och det kändes som att de verkligen menade det de sjöng till varandra.

För mig var Andreas Johnson den bästa artisten med den bästa låten denna kväll. Och nu är jag inte ens partisk för jag råkar gilla honom, utan jag tycker genuint detta var den bästa låten och Andreas var ett proffs på scen. Det kommer alltid plagiatanklagelser runt Andreas känns det som, och så även i år. Visst känns det som att det påminner om något man hört innan, men jag tycker ändå det var så pass bra kvalité att jag inte ens tänkte på det. Men visst nynnade jag lite på ”You. You’re the one that’s making me strong. I’ll be looking, looking for you”

 

Helhetskommentar

Faktiskt en rätt tråkig deltävling. Två bra låtar i mitt tycke. Resten hade jag kunnat skippa och jag hade inte missat något. Man kan till och med säga att om du inte såg denna deltävling så missade du inget speciellt ändå. Som helhet var detta bland de tråkigaste deltävlingarna på många år. De manliga programledarna saknades och jag som faktiskt uppskattade deras humor i första deltävlingen, framför allt Kodjo Akolor. Här fick vi istället en tråkig förinspelad mellanakt där grabbarna påpekar hur alla hatar på Mello men tittar ändå, vilket de iofs har en poäng i. Men det känns som ett ämne Mello-produktionen ständigt ska påpeka, nästan så det börjar bli lite tjatigt. ”Rap Battlen” i början av showen var bland det pinsammaste jag sett. Nästan värre än Vlad Reiser. Och är det bara jag som inte förstår mig på Marika Carlssons humor? Hoppas nästa vecka blir bättre!

 


 

Topplista

 1. Hanna Ferm & Liamoo – “Hold you”
 2. Malou Prytz – “I Do Me”
 3. Andreas Johnson – “Army of us”
 4. Margaret – “Tempo”
 5. Vlad Reiser – “Nakna i regnet”
 6. Oscar Enestad – “I Love It”
 7. Jan Malmsjö – “Leva livet”

 

Motiveringar

För det första så tycker jag att låtarna som tävlade denna gång var betydligt bättre mot förra veckan och jag tycker också det var större variation denna gång med. Alla låtar var också väldigt bra, undantaget Jan Malmsjös låt som mest kändes ganska så malplacerad, men i övrigt mer än godkänt hos alla låtar.

Min personliga vinnare är duetten som Hanna Ferm & Liamoo genomförde. Det märks att de är rutinerade och de har en bra kemi, det jag däremot önskar är ännu mer kemi mellan dem och lite mer tryck i låten. Då hade detta varit min vinnare. Nu gissar jag att det kommer gå rätt bra för dem i finalen, men jag tvekar lite om det ändå är rätt att skicka dem till Eurovision. Det är en chansning, helt klart. I övrigt så är låtarna jämnstarka och alla som stod topp 5 förtjänade att gå vidare. Att Margaret åkte ut är lite tråkigt för jag tycker ärligt att hon hade en väldigt mycket bättre låt denna gång jämfört med ifjol. Men jag gillar Vlads låt lika mycket så det spelar inte så stor roll där.

De enda två låtar som inte riktigt höll måttet var de två som fick lämna tävlingen direkt. Oscar Enestads låt var bättre än vad jag hade förväntat mig men det kändes mer som att han hade tittat mer på vad alla andra gjort tidigare (framförallt Benjamin Ingrosso ifjol) än att komma med något eget. Vad Jan Malmsjö gjorde i tävlingen vet jag inte mer än att det blev till att tappa text. Så intressant var det numret i mina ögon. Jag vill däremot inte ge låten underkänt men det är rätt nära.

 

Helhetskommentar

För ett år sedan beskrev jag den andra deltävlingen som en total katastrof och den låt jag hade på förstaplatsen på topplistan fick knappt ens en tvåa i betyg för mig. I år är det totalt tvärtom och jag är så tacksam att SVT lyssnat och tagit till sig av kritiken. Programmen är däremot långt ifrån vad de var för några år sedan då jag personligen gillade upplägget mer. Jag kan sakna den tiden lite men samtidigt hade det varit samma sak år efter år så hade nog även jag tröttnat till sist. Däremot märker jag att Melodifestivalen är på bättringsvägen och jag hoppas verkligen att det här årets festival tar lite revansch på hur det har sett ut åtminstone de senaste två åren som mer eller mindre varit (i mina ögon) katastrofalt dåliga, med nära på underkänt i betyg. Just nu är det medelbetyg med plus i kanten.

 


 

Topplista

 1. Andreas Johnson – “Army of us”
 2. Jan Malmsjö – “Leva livet”
 3. Oscar Enestad – “I Love It”
 4. Hanna Ferm & Liamoo – “Hold you”
 5. Malou Prytz – “I Do Me”
 6. Vlad Reiser – “Nakna i regnet”
 7. Margaret – “Tempo”

 

Motiveringar

De som tittat på mina betyg har sett att jag behövt slå till med tre nollor, så jag tror att jag får ta och bita i den sura svensken och motivera varför:

Om vi börjar med Malou Prytz så är jag smärtsamt medveten om hur impopulär jag kommer göra mig själv när jag sågar en direktfinalist på det här sättet, men det här är dessvärre en sorts låt som aldrig skulle kunna falla mig i smaken hur mycket jag än försöker. Jag är medveten att hon ska köra på kortet som stavas kaxighet, men för mig blir helheten bara tafflig, tafatt och helt död. Tyvärr! Kunde verkligen inte se vad denna har att göra i en final på Friends Arena.

Vlad Reisers låt (min andra nolla) faller in i kategorin ”Oavsiktlig skämtlåt”, alltså en låt som är menad att vara seriös men som inte går att ta seriöst för fem öre. Och när jag såg hans framträdande kände jag verkligen, ”Vad håller du på med Vlad?” Jag har vart införstådd med att han vanligtvis sysslar med prank-videos på Youtube, och personligen tycker jag han får hålla sig till det.

Och sen har vi Margaret… vänta lite här nu, finns det ett speciellt uttryck för när en artist plagierar sin egna låt? För ”Tempo” (vars titel INTE speglar låtens BPM om man säger så) låter för Sören som en ren karbonkopia av ”Cool Me Down”! För övrigt var den låten inte heller någon favorit hos mig, så ”Tempo” hade knappast någon som helst optimal förutsättning.

Nu till de låtar har jag värderar mer positivt så att jag inte slösar hela denna kommentarsrad med att gnälla.

I topp satte jag Andreas Johnson. Inga större konstigheter här; hyfsad arenapoplåt med en rutinerad artist som Andreas ändå är. Tror aldrig jag direkt ogillat någon av hans låtar i Mellon faktiskt.

Jan Malmsjö stod nog för underhållningen här faktiskt. Jag kom ihåg när jag hörde låtarna i korthet att den låten faktiskt gav mig ett garv, låten lät som en gladare variant av ”Var Beredd” från Lejonkungen! Dock inte oväntat att han skulle vara utslagen. För övrigt vill jag konstatera att Jans tidigare försök i mellon var 1969 med ”Hej clown”, som jag förövrigt tycker är en väldigt fin låt. Kolla upp den!

Kvar har jag då att kommentera en finalist samt deltävlingens jumbo.

Hanna Ferm & Liamoo belönade jag inte mer än bara två poäng till. Låten tyckte jag blev ganska tråkig, även om jag ändå tycker att båda två sjöng den bra. Samtidigt kan jag inte komma ifrån känslan av att här har de bara satt ihop två personer enbart för det här tillfället. Nu vet jag i och för sig inte hur tajta Hanna & Liam är utanför scenen, så jag kanske inte ska kommentera för mycket. Men saken var den att de ursprungligen hade skickat in varsin låt till tävlingen och resultatet blir att de blir till en duett istället.

Oscar Enestads låt trodde jag också skulle bli en rentav pinsam historia, men till min förvåning tyckte jag inte det, trots den bisarra historien som låten berättar. Faktum var att jag faktiskt trodde att han skulle nå finalen väldigt lätt, men ojojoj vad fel jag hade där. Å andra sidan så tror jag det till viss del, problematiskt nog, kan ha varit pga Oscar själv. Av de tre tidigare FO&O-killarna tror jag han var den som stack ut minst. Medan Felix och Omar båda till viss del hittat sina egna identiteter när de gått solo så har inte Oscar det, och han har således blivit den av dem som har minst karisma.

 

Helhetskommentar

Ja… kan jag ha varit med om en svagare deltävling än denna sett till de tävlande låtarna? Den ligger ganska risigt till att kunna vara det i alla fall. Det känns som det har gått ganska långsamt för Melodifestivalens låtkvalité att komma framåt sedan magplasket ifjol, och då fanns det ändå några enstaka låtar som ändå var ganska intressanta/underhållande (t. ex ”Fuldans”, förvisso av fel anledning men ändå). Lite skojigt kan man ändå tycka som statistiker hur resultaten föll ut, med skrällande debutanter (Malou Prytz) och tunga favoritfall (Oscar Enestad och Margaret). Men jag hoppas verkligen att nästa vecka kan bjuda på någonting bättre än det här.

 


 

Topplista

 1. Jan Malmsjö – “Leva livet”
 2. Vlad Reiser – “Nakna i regnet”
 3. Malou Prytz – “I Do Me”
 4. Hanna Ferm & Liamoo – “Hold you”
 5. Andreas Johnson – “Army of us”
 6. Margaret – “Tempo”
 7. Oscar Enestad – “I Love It”

 

Motiveringar

Jag tänkte börja i botten och sluta i toppen. Herr Enestad är min sjua för den här deltävlingen och hade det bidraget som jag hittills tyckt minst om i årets tävling. Jag tycker inte alls om FO&O och efter hans före detta kollega Sandmans framgångar 2018 kunde jag inte låta bli att jubla när det stod klart att Herr Enestad slutat fetsist i sin deltävling. Tycker för övrigt att själva låten är ganska så platt och hans röst är inte direkt vacker. Undertecknad är dessutom lika gammal som Enestad, och min mor är lika gammal som hans flickvän. Hela situationen känns så ledes bara allmänt skum…

Margaret bevisade att det faktiskt går att misslyckas med att gå vidare även om man startar sist i sin deltävling, härligt. Även om låten Tempo är en uppgradering gentemot In my cabana så är den fortfarande inte mer spännande än en blaskig lättöl.

Andreas Johnson var en artist som hade min förväntningar betydligt högre upp. Bidraget var dock en besvikelse. Hade förväntat mig något i stil med Sing for me alternativt A little bit of love. Istället fick vi en låt som Avicii skulle kunna ha slängt i papperskorgen. Gör om gör rätt, tack.

Tycker att Hold you är gravt överskattad. Folk verkar redan ha dömt ut den som potentiell vinnare. Jag hoppas inte att den vinner, men det finns klart sämre alternativ kvar i tävlingen.

Är fortfarande i ett mindre chocktillstånd efter att Malou Prytz trots sitt startnummer skrällde sig hela vägen till final. Att hon gick vidare samtidigt som Oscar & Margaret åkte ut måste vara största skrällen i Melodifestivalens historia. Låten växer för varje lyssning. Vem vet, kanske blir det första gången någonsin som en låt med startnummer 2 i en deltävling faktiskt vinner hela mello?

Herr Reiser framförde en partylåt som påminner om något som Samir & Viktor hade kunnat framföra. Även om han kanske inte lät helt rent live så kan en annan inte låta bli att bli förtjust i studioversionen. Förutsatt att han inte får möta någon av mina andra favoriter i andra chansen så hoppas jag han går vidare till final så småningom.

Jan Malmsjö var min klara favorit i den här deltävlingen. Leva Livet var den enda låten i kväll som berörde mig någorlunda ikväll. Vacker melodi och en väldigt fin och poetisk text. Efter hans lite tafatta framträdande kändes det dock mer än självklart att han inte skulle gå vidare. Faktum är att sedan jag började kollade på melodifestivalen (2005) så har bara tre av mina favoriter i deltävling 2 gått hela vägen till finalen. De övriga har åkt ut oftast redan i deltävlingen.

 

Helhetskommentar

Undertecknad kommer alltid att minnas det här som deltävlingen som gav statistiken långfingret. Om någon hade berättat för mig i Onsdags att Malou skulle gå direkt till final samtidigt som Herr Enestad & Margaret skulle åka ut så skulle jag bara skrattat åt den personen. Det har aldrig hänt förut att en låt med startnummer 2 gått vidare direkt till final samtidigt som den som startat sist åkt ut. Det nya röstningssystemet med åldersgrupper faller mig verkligen i smaken. Herr Enestad fick nämligen ca 109000 röster fler än Herr Malmsjö och kom ändå sist. Det är nästan för bra för att vara sant. Vill även poängtera hur bra mellanakterna är i år. Jag älskade Marika & Sarahs rap-battle samt Eric & Kodjos mellokavalkad. Kvalitén på årets melodifestival ligger hittills på topp. Även om vi inte är i närheten av 00-talets höga nivåer.

 


 

Topplista

 1. Margaret – “Tempo”
 2. Hanna Ferm & Liamoo – “Hold you”
 3. Andreas Johnson – “Army of us”
 4. Jan Malmsjö – “Leva livet”
 5. Malou Prytz – “I Do Me”
 6. Oscar Enestad – “I Love It”
 7. Vlad Reiser – “Nakna i regnet”

 

Motiveringar

Den här gången tänkte jag motivera mina placeringar och börjar den här gången från plats 7 till plats 1.

7:e plats satte jag Vlad Reiser med låten ”Nakna i regnet

Spexiga youtubern Vlad hade en medelmåttig & catchy låt med ett modernt sound. Lite fånig text och jag hade svårt att ta detta bidrag seriöst. Vlad överöstes säkerligen av mängder med tonårsröster och följare från hans Youtube-kanal som tog honom vidare till Andra Chansen. Lite oväntat måste jag ändå säga att han tog sig vidare före exempelvis Margaret som hade en mycket bättre låt och som dessutom är en etablerad artist. Men i Mello är det mesta möjligt. Skönhet före kvalitet. Och missförstå mig inte nu. Det jag menar är att tonårsröstandet tenderar på att rikta in sig på unga, snygga killar.

6:e plats satte jag Oscar Enestad med låten ”I Love It

Den mest anonyma av The Fooo-grabbarna levererade en snygg och modern poplåt där han berättar sin story om sitt förhållande till sin äldre flickvän och om alla fördomarna från hans omgivning om detta. Jag tycker att alla har rätten att få bestämma vem man älskar och väljer att vara tillsammans med, så stå på dig Oscar.  Själva låten som sådan var ingen personlig favorit, men den växer ju mer man hör den i efterhand. Dock maler den på utan att riktigt tända till. Jag trodde aldrig att detta bidraget skulle hamna på jumboplatsen.

5:e plats satte jag Malou Prytz med låten ”I Do Me

Mot alla odds tog 15-åriga Malou Prtyz en av finalplatserna i vad som får ses som den största skrällen hittills i tävlingen. Jag var inte jätteförtjust i låten första gången jag hörde den, men likt Oscar Enestads låt, så växer den ju mer man hör den och den är både medryckande och charmig. Något som är häftigt är att hela Malous gäng är enbart tjejer, från upphovsmän till artisten själv samt hennes bakgrundsdansare. Ett riktigt girlpower-bidrag med andra ord. Kul när sådana här skrällar och genombrott inträffar. Det händer allt för sällan i  Mello-sammanhang. Vi kommer att få se mer av Malou Prytz efter Melodifestivalen oavsett hur det går i finalen är jag säker på.

4:e plats satte jag Jan Malmsjö med låten ”Leva Livet

Som sann schlagerdyrkare kan jag ju inte motstå den här sortens låtar. Det är inget fel på låten som sådan, men Jan Malmsjö var nog inte rätt artist för den här låten. Hans medverkan har mer känts som ett ofrivilligt tvång och en börda än en härlig och njutbar upplevelse. Någon vidare bra sångare kan man inte säga att Janne Malmsjö är heller. Att en såpass rutinerad legendar glömmer texten, mumlar och missar en massa är lite pinsamt, men med tanke på hans höga ålder är det inte speciellt förvånande. Han får nöja sig med att han åtminstone inte kom sist, vilket är en liten seger i sig.

På plats 3:e plats satte jag Andreas Johnson med låten ”Army Of Us

Rutinerade Andreas Johnson gjorde sitt sjunde framträdande i Melodifestivalen med en Coldplay-Avicii-inspiererad arenapoplåt. En av de bättre låtarna som han har tävlat med, men inte i närheten av samma klass som ”Sing For Me” och ”A little bit of love”. Andreas är stabil och trygg på scenen och levererade med bravur i vanlig ordning. Jag är glad att han inte mötte samma öde som många återkommande veteraner får uppleva. Skulle vara roligt om han knep en finalplats via Andra Chansen, förutsatt att han inte ställs mot Nano eller Anna Bergendahl som jag tycker har strået vassare låtar.

2:a plats satte jag Hanna Ferm & Liamoo med låten ”Hold You

Storfavoriten inför den här deltävlingen och tillika årets enda duett lyckades ta sig till final. Deras intima och känslofyllda kärleksballad gick verkligen hem i stugorna och det var grym scennärvaro och kemi mellan Hanna och Liamoo och en mäktig röststyrka. Det strålade om de båda och de var verkligen värda finalbiljetten.

1:a plats satte jag Margaret med låten ”Tempo

Jag är fortfarande förvånad att denna dansanta låten inte tog sig till Andra Chansen. Istället blev det en snöplig 5:e plats. Det var enligt mig den bästa låten i denna deltävlingen och var både fartfylld, medryckande och underhållande. Ifjol kom hon 7:a i finalen efter att ha tagit sig dit via Andra Chansen med låten ”In my cabana” som spelades flitigt på radion under hela fjolåret. Jag tycker att ”Tempo” är en bättre låt än vad ”In my cabana” var och hon borde absolut ha fått en andra chans, istället för Vlad. Synd, men låten lär ha sitt liv efter tävlingen iallafall.

 

Helhetskommentar

Jag får nog säga att deltävlingen i Göteborg var klart mycket bättre vad gäller låtarna och underhållningen. Men spänningsvärdet var desto hetare denna veckan. Mest gläds jag åt den unga Malou som skrällde till en finalplats och att duetten med Hanna och Liamoo hittils som jag placerade som tvåa är min favorit inför finalen hittills. Tro mig, det kommer komma fram andra favoriter som går om de, både i kommande deltävlingar men också från Andra Chansen. Om en vecka bjuds vi på ytterligare sju nya bidrag som ska försöka charma Sverige för att få så många röster som möjligt för att ta de vidare. Det vill vi allt för världen inte missa.

 


 

 

Så här tyckte alltså vi om sändningen, nu vill vi veta vad du tyckte!

Kommentera gärna!

 


 

Kommentera