Intervju med Christer Björkman (inför Mellofinalen 2019)

Foto: ESC-Panelen

MELODIFESTIVALEN 2019 – FINAL. Inför finalen av årets Melodifestival fick vi oss en liten pratstund med exekutiva producenten Christer Björkman om finaluppladdningen.

 

Melodifestivalen 2019 börjar närma sig sitt slut och snart kommer en vinnare koras. Även i år har den svenska uttagningen omfattats av en sex veckor lång turné runt om i Sverige som nu landat i Friends Arena i Stockholm för ett finalavgörande. Christer Björkman, exekutiv producent för hela tävlingen, ser tillbaka på årets turné med glädje.

– Väldigt, väldigt kul. Den har varit fantastiskt spännande, det har varit stort drama och vi har en fantastisk final. Den är lite mognare, musikaliskt väldigt gedigen, väldigt öppet och tajt och det handlar bara om vad man gillar för slags musik egentligen, säger Christer.

– Alla genrer har värdiga representanter, tillägger han.

 

Inga nya tendenser i röstningen trots nytt poängsystem

Nytt för Melodifestivalen 2019 blev att SVT införde ett poängsystem i alla program. Istället för att bara mäta hur många enskilda röster varje bidrag fått i både deltävlingar och Andra chansen delades tittarna upp i åtta tittargrupper som fått ranka bidragen genom appen och telefonröstningen. Varje tittargrupps vinnare har fått 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt. Bidragen med högst totalpoäng har alltså tagit sig vidare i tävlingen istället för bara enskilda röster. Christer menar att det fanns naturliga skäl att införa detta just i år.

– Skälet till att vi gjorde det här var att det hade blivit någon slags tabloidsanning att det är barnen som bestämmer. Vi som såg alla siffror kunde se att de äldre röstar exakt likadant som de yngre i nio fall av tio. Det finns undantag som är specifika barnakter. Men förutom de så röstar äldre likadant därför vi har vant vår publik med att det är väldigt modern musik som gäller, säger Christer.

– För att bevisa det och visa upp det som en mot-grej mot den här tabloidsanningen så gjorde vi det här systemet. Det har visat sig nu också att det är så att de här unga akterna åker ut för poängsystemet utan de åker ut för att de inte har tillräckligt många röster. Även om det då i vissa fall hade skilt på en sjätte/sjundeplats eller sjätte/femte det hjälper inte, tillägger han.

 

Färre internationella jurygrupper i finalen

I finalen är det första gången för det här årets Melodifestivalturné som tittarna inte har all makt att bestämma resultatet, utan halva makten står internationella jurygrupper för. Tidigare  (2011-2018) har andelen röstande länder varit elva till antalet, men eftersom SVT vill att makten ska vara delad har antalet jurygrupper minskat till åtta. Vi undrar hur Christer och hans team valde ut årets jurygrupper.

– Det vi försöker göra är att hitta en spridning att de ska representera olika delar av Europa, säger han.

– Det som är nytt är att de är färre och det är något vi får titta på efteråt för vi vet inte vad det får för effekt. Men åtta är oerhört mycket mindre än elva statistiskt sett. Om någon jury går helt fel då får det stor påverkan på resultatet det är lite läskigt, tillägger han.

 

Efter lottningen i Eurovision så visar det sig dock att endast två av de åtta jurygrupperna är länder som kan påverka Sveriges resultat i semifinalstadiet i Tel Aviv, i det här fallet Österrike samt extraröstande Storbritannien. Dock kan SVT inte påverka hur den fördelningen blir i och med att länderna till Melodifestivalens finalröstning tillfrågas och väljs ut redan före jul. Och Christer själv tycker inte att det spelar så stor roll heller hur många länder det blir på det sättet.

– Det spelar ingen roll egentligen, du måste få höga poäng av alla länder för att vinna den där tävlingen. Det är en bisak faktiskt, säger han.

– Det vi skickar ska hålla för alla länder, det är det som är vitsen, tillägger han.

 

Finns det en Eurovisiovinnare i startfältet?

På välkomstmiddagen på Berns salonger uttryckte sig Christer Björkman att han anser att det finns en Eurovisionvinnare i finalstartfältet. Vi är nyfikna kring detta och ber honom att utveckla sitt resonemang, bland annat om han sett de de andra ländernas bidrag och jämfört med vad som finns i Melodifestivalens startfält.

– Ja det har jag givetvis gjort. Men det bygger inte på det utan går man in i en tävling så måste avsikten vara att vinna. Hade jag inte haft tron på den då har vi gjort något fel för länge sedan och det anser jag inte att vi har gjort, säger han.

– Jag anser att det här startfältet innehåller låtar som absolut kan tävla om vinsten. Sedan är det alltid i slutändan det som händer där och då på scen som avgör. Jag har ingen aning om vilka nummer folk kommer att ha, det kanske kommer någon med något fenomenalt som vi aldrig har sett förut som Måns gjorde 2015. Och då sitter du där i alla fall. Så det vet man aldrig, men nu i det här läget där vi är nu anser jag att vi givetvis inte bara har en utan många vinnarkandidater, tillägger han.

 

Vad händer framöver?

Till sist är vi såklart nyfikna över vad Christer Björkman har för planer framöver under våren, men det är något han inte vill uttala sig om just nu.

– Ja du det vår vi se, säger Christer hemlighetsfullt.

 

Med det tackar vi för denna intervju och vi önskar Christer Björkman, hans team och hela produktionen all lycka till i finalen!

 


 

Kommentera