Intervju med Lina Hedlund (inför Melodifestivalens final 2019)

Foto: ESC-Panelen

MELODIFESTIVALEN 2019 – INTERVJU. På lördag är det dags för finalen i Melodifestivalen 2019. En av årets 12 finalister är Lina Hedlund som tävlar med sin låt ”Victorious”. Medan repetitionerna drog igång fick våra reportrar på plats en pratstund med henne.

 

Vi möter upp Lina Hedlund i hennes loge på Friends Arena timmarna före det viktiga jurygenrepet som hölls på fredagskvällen den 8:e mars. Hon känner sig laddad inför att ställa sig på scenen inför både publikens och juryns ögon.

– Jag har laddat genom att bo på hotell själv inatt, sovit ut, tränat och fått lite egentid och varit här i arenan och går runt och bara njuter. Jag längtar så till publiken kommer ikväll för då händer något, säger Lina.

– Det är för publiken vi gör det här, tillägger hon.

 

Vi har sett att du nästan alltid har gått till final i tävlingen, hur känns det att ha folkets stöd?

– Det känns såklart helt fantastiskt. Jag är så tacksam och glad, det känns ju extra den här gången eftersom jag kliver ut från Alcazar efter 11 år och att starta min soloresa på det här sättet det var ju min förhoppning, min önskan och att få gå vidare direkt till final och här är jag och jag är så jäkla glad, säger hon.

 

En låt om att stå enade tillsammans

Lina Hedlund deltar i år för sjätte gången i Melodifestivalen. Hon har tidigare tävlat själv en gång och med sin syster Hanna en gång samt med Alcazar tre gånger, och nu är hon tillbaka själv igen med en låt som hon tycker har ett viktigt budskap.

– För mig handlar ”Victorious” om att vi måste stå tillsammans, inkludera inte exkludera, jag tycker det är ett extremt aktuellt ämne över hela världen idag. Det var det som fastnade i första lyssningen på låten för jag tycker texten verkligen säger någonting och betyder någonting för mig och är stark. Tillsammans är vi starka, säger Lina.

 

Har du några tips på hur man blir ”Victorious” själv?

– Ja, vi måste börja älska istället för att hata, vi får kramas istället för att kriga, och sen så tror jag att man i vardagen ska titta på de människorna, höja blicken och titta på människor. Man kan säga ”va fin du är” eller ”behöver du hjälp med någonting?”. Det är väldigt mycket titta ned i sin mobil nuförtiden, och jag tror att vi människor skulle må bra av att möta blickarna och få ett leende, säger hon.

 

Vurpa på scenen under repetitionerna

I sitt scenframträdande har Lina en trappa som hon går ned för under framträdandet och det är inte helt utan risker att gå ned för trappan i höga klackskor och sjunga samtidigt. På en av repetitionerna ramlade Lina även om hon inte slog sig illa. Vi undrar därför såklart hur hon känner sig efter repetitionerna som varit på torsdagen och fredagen.

– Jag börjar nästan skatta innan för det som alla frågade mig ända sedan första dagen i Leksand var ”hur går det med trappan?”. ”Nämen det går så bra” sa jag och så igår ramlade jag. Jag missade sista trappsteget, säger hon med ett leende.

– Sen så ska jag dansa, jag har lagt till några danssteg och de har jag inte dansat med min cap, men det visar sig att det var lite svårare än jag trott. För om jag kliver på den så blir det glashalt med den på det blanka scengolvet och klackskor. Så nu druttade jag på rumpan under repet här när pressen inte var med.

– Jag är showgirl och har ramlat på scenen förut men det kommer inte att hända nu.

 

Starkt startfält i finalen

Lina håller med tyckarna om att det här är en av de starkaste finalerna på väldigt länge och hon är glad att få vara en del av den finalen.

– Alltså det här är en extremt stark final, alla pratar om det att det är den starkaste finalen på många många år, vilket ju är jättekul. Och att få vara med i den finalen känns extra kul. Det är tolv starka låtar, starka artister, olika genrer på låtar vilket gör att det kommer att bli ett grymt underhållningsprogram på bästa sändningstid på lördag, säger hon.

 

”Det skulle vara magiskt att få representera Sverige”

Lina hoppas verkligen på att hennes bidrag ska ta sig segrande i finalen och att hon därmed får tävla för Sverige i Eurovision 2019.

– Det skulle kännas så sjukt coolt, och det skulle kännas mäktigt om en kvinna vann det var fem år sedan sist. Det skulle vara magiskt att få representera Sverige och jag tror att ”Victorious” skulle funka i Tel Aviv, säger Lina.

– Så ja, jag åker gärna till Tel Aviv! Jag har även hört att det ska vara en magisk plats och jag har inte varit där än, tillägger hon.

 

Det finns en seger i familjen med Martin Stenmarck och vinner du så blir det 1-1. Kommer ni ställa upp som en duett nu så det blir 2-2?

– Njae, då blir det Hannas (Hedlund, reds.anm.) och Nasims (al Fakir, reds.anm.) tur att ställa upp, säger hon med ett leende.

– Det skulle kännas skönt att vinna för den sakens skull, att vi har två vinster i familjen, tillägger hon glatt.

 

Till sist…

Om du inte hade fått tävla med ”Victorious” vilken låt hade du velat tävla med då?

– Jag tycker det finns något mäktigt i John Lundviks gospel, den har också den här gemenskapskänslan och den är så happy och man blir så sjukt glad av den låten, säger Lina.

 

Om du hade fått ta in en duettpartner i din låt vem hade du då valt (av alla finalisterna)?

– Det blir nog John på den frågan med, eller Mohombi för han är ute i Europa och kör så mycket. Dessutom har han jobbat med Jennifer Lopez, så det vore nice, säger hon glatt.

 

Med det tackar vi så mycket för pratstunden och vi önskar Lina Hedlund stort lycka till i finalen!

 


 

Kommentera