DANMARKS UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det danska TV-bolaget DR ut Danmarks artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Dansk Melodi Grand Prix 2019. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Som vanligt bestod Danmarks Melodi Grand Prix av en enda finalkväll med tio tävlingsbidrag vars upplägg innehöll två röstningsomgångar. 2019 års final avgjordes i Jyske Bank Boxen i staden Herning lördagen den 23:e februari 2019 under ledning av Johannes Nymark & Kristian Gintberg. Tävlingsbidragen utsågs efter en nationell antagning och i programmet sedan var det upp till en expertjury och publiken att rösta fram en vinnare.

Nytt för det här året var att tv-tittare på Grönland hade möjlighet att vara med och rösta i finalen (Grönland tillhör Danmark).

 

Eurovision-resultat 2019

Vinnare i Danmarks uttagning blev sångerskan Leonora med bidraget ”Love is Forever”, som trion Lise Cabble, Melanie Wehbe och Emil Lei stod bakom på upphovssidan.

I Eurovision 2019 blev Danmark lottade att kvala genom semifinal 2, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 12:e plats (av 26 länder) med 120 poäng.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2019-02-23

 • Programledare:
 • Johannes Nymark & Kristian Gintberg

 • Plats:
 • Jyske Bank Boxen, Herning

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Simone Emelie – “Anywhere”
 2. Jasmin Gabay – “Kiss Like This”
 3. Rasmus Faartoft – “Hold My Breath”
 4. Marie Isabell – “Dancing with You in My Heart”
 5. Sigmund– “Say My Name”
 6. Humørekspressen – “Dronning af baren”
 7. Julie & Nina – “League of Light”
 8. Teit Samsø – “Step It Up”
 9. Leonora – “Love Is Forever”
 10. Leeloo – “That Vibe”

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Julie & Nina – “League of Light”
 2. Leonora – “Love Is Forever”
 3. Teit Samsø – “Step It Up”
 4. Simone Emilie – “Anywhere”
 5. Jasmin Gabay – “Kiss Like This”

Kommentar: Dansk MGP brukar bjuda på bra moderna och välproducerade låtar – men oftast med dålig bredd. Ifjol var ett undantag då den ”Vikings”-inspirerade låten ”Higher ground” stormade sig till ESC och gick bärsärkagång i resultatlistan. Men i år ser vi inget liknande bidrag, där det märkligaste istället blir gruppen Humørekspressens tolkning av Ugglalåten ”Kung i baren”. Nåja. Jag hittade iallafall minst 3 låtar som jag vill utse till mina favoriter – och alla tre skulle kunna funka i ESC. Den mystiska ”League of night” introducerar det grönländska inuitspråket för första gången i ESC-sammanhang – och gör det snyggt. Hade man kunnat slänga in Roger Pontare in där också så hade det blivit perfekt! Ett annat, mer glatt multilingvistiskt nummer är ”Love is forever”, som verkligen drar nytta av artistens språkkunskaper. Vanligtvis blir sådana låtar lätt uppstyltade och pretentiösa – men jag tycker att det här funkar. Emellertid är ett säkrare kort ”Step it Up”, som är en klassisk dansk MGP-låt som både är dansvänlig och glad. Den skulle mycket väl kunna ta hem det – men jag tror iallafall att det kommer stå mellan dessa tre.


   


 1. Humørekspressen – ”Dronning af baren”
 2. Rasmus Faartoft – ”Hold My Breath”
 3. Leonora – ”Love Is Forever”
 4. Simone Emelie – ”Anywhere”
 5. Julie & Nina – ”League of Light”

Kommentar: Ifjol valde Danmark att ta en oväntad vändning med den pampiga ”Higher Ground” som svenska folket köpte (Rasmussen fick Sveriges tittartolva), och som dessutom lyfte Danmark till en imponerande niondeplats. Och då hade man hoppats på att det skulle ha funnits liknande saker det här året, men ack så fel jag hade. Överlag känns det inte som ett startfält som jag hoppar upp och ner för direkt. Därför är det inte så konstigt att jag sätter Humørekspressen som min ljusglimt här. Samtidigt vet jag att detta kan mycket väl bara vara en ren utfyllnadslåt på danska just för att de ogärna vill ha ett startfält helt på engelska. Därför tror jag inte så mycket på den, även om jag har svårt att tro att Danmark kommer klara sig särskilt högt med något annat alternativ. Kanske kan de råka missa finalen om det vill sig så illa?


 


 1. Humørekspressen – ”Dronning af baren”
 2. Julie & Nina – ”League of Light”
 3. Jasmin Gabay – “Kiss Like This”
 4. Leonora – “Love Is Forever”
 5. Teit Samsø – “Step It Up”

Kommentar: En sak är klar, ingen av bidragen lyckas toppa min favorit från fjolårets Eurovision, dvs ”Higher Ground”. Men det finns åtminstone två bidrag jag fastnat för. Dels ”Dronning Af Baren”, som inte bara är en skön låt utan även har en kul text. Jag har inga förhoppningar att den kommer att vinna DMGP, men en annan kan ju hoppas. Vore kul att få höra danska i Eurovision. Ett språk som vi dock kan komma att få höra i Tel Aviv är Grönländska. Min andra favorit ”League Of Light” framförs visserligen huvudsakligen på engelska, men innehåller några rader på grönländska. Om den låten vinner hela Eurovision så kanske tävlingen hålls i Nuuk 2020. Skulle inte satsa några pengar på det…

Det bidrag som undertecknad spår vinner är dock ”Love is forever”. Inte bara för att den har lägst odds, utan för att det är en typisk glad och catchig låt som danskarna brukar skicka till ESC.


 


 1. Leonora – “Love Is Forever”
 2. Julie & Nina – “League of Light”
 3. Marie Isabell – “Dancing with You in My Heart”
 4. Rasmus Faartoft – ”Hold My Breath”
 5. Jasmin Gabay – “Kiss Like This”

Kommentar: Det har blivit dags för vårt grannland Danmark att utse sin ESC-representant att skicka till Tel Aviv och jag känner en positiv anda inför finalen, för här finns flera bra kandidater som skulle fungera bra. Utan att kikat på oddsen innan jag genomlyssnade på låtarna, så noterar jag att de två bidrag som jag har placerat på förstaplats respektive andraplats är de två bidrag som just är storfavoriter till segern. Den simpla och supergulligt trallvänliga ”Love Is Forever” med Leonora är min absoluta favorit. Utöver min topp-5 uppskattar jag även ”Dronning af baren” och ”Anywhere”, men skulle bli besviken om någon av resterande bidrag vinner. Det ska bli spännande att se vem som slutligen tar hem det. Heja Danmark!

 

 

Resultat


Lördagen den 23:e februari 2019 avgjordes Dansk Melodi Grand Prix 2019, där det efter två röstningsomgångar stod klart att sångerskan Leonora hade tagit hem segern med låten “Love Is Forever”. Därmed blir det hon som i maj får åka till Tel Aviv och tävla för Danmark i Eurovision Song Contest 2019.

Så här såg framträdandet ut i finalen:

 

Mer finalfakta

Finalen avgjordes som sagt genom två röstningsomgångar. I den första omgången framfördes bidragen varpå en expertjury och tv-tittarna fick rösta fram tre av bidragen till en avgörande omgång. Därefter utsågs en vinnare, även den med hjälp av både jury och tv-tittarna.

 

Hela resultatet

Så här placerade sig bidragen i finalen:

 

Avgörande omgången (topp 3)

 1. Leonora – “Love Is Forever”
 2. Julie & Nina – “League of Light”
 3. Sigmund – “Say My Name”

 

Oplacerade efter första omgången (i bokstavsordning):

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


   


Årets danska Eurovisionbidrag är långt ifrån så bra som Rasmussen var ifjol, utan det här är en fin visa som är rätt välskriven. Men samtidigt tycker jag det känns lite för ”safe” för min smak, men jag tror det kan gynna Danmark för Leonora verkar ha en bra plan för att lyckas, kanske främst att hon sjunger på olika språk i slutet av låten. Men gjorde inte Italien det ifjol (även om det bara var i textform)?


 


Intressant låtval av Danmark. Jag antar att det faktum att Rasmussens vinnarlåt ifjol som hade körsång på isländska kan ha smittat av sig på årets låt Danmark kommer med, då sångerskan alltså under andra halvan av låten växlar mellan franska, engelska, danska och en rad på tyska. Återstår och se om denna språkakrobatik kommer gynna eller stjälpa dem. Vi är fortfarande inte ens halvvägs igenom alla låtar och vissa lär säkert göras om.


  


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera