LITAUENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2020 valde det litauiska TV-bolaget LRT ut Litauens artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Pabandom iš naujo. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Litauens Eurovision-uttagning 2020 blev en fortsättning på att LRT höll en längre uttagning i form av heats och semifinaler inför finalen med några skillnader från året innan. Bland annat bytte uttagningen bytte namn från Eurovizijos till Pabandom iš naujo och alla program sändes varje vecka utan något uppehåll. Dessutom gjordes inga regelförändringar under tävlingens gång.

 

Upplägget

Själva tävlingen inleddes med tre heats med 12 tävlande per heat, där programmets studiojury tillsammans med tv-tittarna röstade vidare hälften av startfältet i respektive heat. De 18 bidrag som kvalat vidare från grundomgången fick sedan mötas i två semifinaler (nio bidrag per semifinal) där fyra bidrag per semi gick till final. Där tävlade åtta bidrag som  med hjälp av juryns och tittarnas röster korade en vinnare.

Likt tidigare år spelades alla heats in i förväg medan semifinalerna och finalen var direktsända. Med anledning av detta i kombination med att nästan inga studioversioner släpptes inför heaten valde vi att kommentera bidragen först efter varje heat hade sänts. I semifinalerna och finalen kommenterade vi istället inför sändning.

 

Noteringar

Inför den andra semifinalen tvingades sångerskan Evgenya Redko, som skulle ha tävlat med bidraget Far, lämna återbud på grund av att hon drabbats av ryggmärgsbråck. Inget bidrag ersatte hennes plats och det var också anledningen till att åtta och inte nio bidrag tävlade i denna semifinal.

 

Eurovision-resultat 2020

Vinnare i Litauens uttagning blev gruppen The Roop med bidraget ”On Fire”, som gruppmedlemmarna själva (Vaidotas Valiukevičius, Robertas Baranauskas och Mantas Banišauskas) stod bakom på upphovssidan.

Dessvärre blev det ingen tävlan i Eurovision till följd av den vid tiden rådande coronapandemin som gjorde att EBU fick ställa in. Om tävlingen hade ägt rum som planerat hade Litauen fått kvala genom semifinal 1.

 

Heats

Heat 1

Fakta


 • Datum:
 • 2020-01-11

 • Programledare:
 • Gabrielė Martirosian, Giedrius Masalskis och Ieva Zasimauskaitė

 • Plats:
 • TV-studio (LRT Studios)

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Glossarium – “Game Over”
 2. Baltos Varnos – “Namų dvasia”
 3. Justinas Lapatinskas – “Highway Story”
 4. Aistay – “Dangus man tu”
 5. Petunija – “Show Ya”
 6. Lukas Norkūnas – “Atsiprašyk”
 7. Donata Virbilaitė – “Made of Wax”
 8. Andy Vaic – “Why Why Why”
 9. Aika – “Paradas”
 10. Meandi – “DRIP”
 11. Monika Marija – “If I Leave”
 12. Gabrielius Vagelis – ”Tave čia randu”

 

 

Resultat: Heat 1


Det första heatet av Litauens Pabandom iš naujo är avklarat och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna* hade röstat klart blev det följande bidrag som röstades vidare till semifinalerna:

 • 1. Monika Marija – If I Leave(12 + 12 = 24p)
 • 2. Baltos Varnos – Namų dvasia(10 + 10 = 20p)
 • 3. Meandi – DRIP(10 + 8 = 18p)
 • 4. Gabrielius Vagelis – Tave čia randu(7 + 6 = 13p)
 • 5. Andy Vaic – Why Why Why(5 + 7 = 12p)
 • 6. Petunija – Show Ya(6 + 5 = 11p)

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

* Programmet var förinspelat och juryn avlade sina poäng under inspelningen, medan tittarna hade möjlighet att rösta när programmet sändes ut i TV. Därefter adderades juryns och tittarnas poäng och bidragen med högst totalpoäng tog sig vidare i tävlingen.

 

Panelen tyckte till!

 1. Monika Marija – ”If I leave”
 2. Justinas Lapatinskas – ”High way story”
 3. Glossarium – ”Game Over”
 4. Aika – ”Paradas”
 5. Baltos Varnos – ”Namy dvasia”
 6. Gabrielius Vagelis – ”Tave cia randu”

Kan inte påstå att någon utav mina val är värst bra. Min etta kändes mest proffsig och resten av högen ångrade att jag tittade på, skulle bara lyssnat. Tror de missade att anställa en koreograf. 1. Glossarium – ”Game Over”
 2. Monika Marija – ”If I Leave”
 3. Gabrielius Vagelis – ”Tave čia randu”
 4. Donata Virbilaitė – ”Made of Wax”
 5. Aika – ”Paradas”
 6. Baltos Varnas – “Namų dvasia”

Ja, Litauens uttagning har inte riktigt börjat så bra om man ser till resultaten jämfört med min personliga topp 6. Förvisso fick jag hälften vidare, men det var inte speciellt glädjande att se mina favoriter Glossarium få respass direkt, speciellt med tanke på att de nu kom tillbaks med en bättre låt jämfört med fjolåret.

Det gör förvisso också min tvåa, Monika Marija. Hennes tidigare verk som jag lyssnat på sedan 2018 har inte alltid lyckats intressera mig, men när jag hör den här låten så känns det som att hon kommit till sin rätt, hon har hittat sin stil.

Men jag får ändå hoppas att det blir bättre längre fram i tävlingen, och framför allt att jag kan få fler favoriter vidare.

 1. Monika Marija – ”If I Leave”
 2. Gabrielius Vagelis – ”Tave čia randu”
 3. Petunija – ”Show Ya”
 4. Donata Virbilaitė – ”Made of Wax”
 5. Justinas Lapatinskas – ”High Way Story”
 6. Aika – “Paradas”

Vi får hoppas att Litauen får bättre ordning på sin uttagning i år som genomfört vissa förändringar och namnbyte. Från detta första heat utropar även jag likt de litauiska tittarna och juryn Monika Marija till personlig favorit. Hon var min personliga favorit ifjol och jag var så bedrövad att hon blev snuvad på segern av Jurji. Årets låt är en helt annan genre än vad hon ställde upp med ifjol (då hon förövrigt hade med två låtar). Årets låt är en modern countrylåt som är riktigt slagkraftig och Monika visar verkligen prov på sin röststyrka och sin scennärvaro. Det måste vara Jurji som sitter där på flygeln vill jag få det till. Åtminstone ser det ut som det. Det hade varit fint om så var fallet. Näst bäst tycker jag att Gabrielius Vagelis var. Han hade ett spännande scenframträdande och en udda styrsel på sig. Låten är stark, medryckande och sjungs dessutom på litauiska. Han borde nog tona ner dansen/flängandet en aning till nästa gång när det är dags för semi. Jag är förvånad att han inte fick högre poäng av tittarna och juryn. Det finns inte mycket mer att belysa från detta heat. Ett ganska medelmåttigt sådant där jag ser ut att ha hittat två starka kort som jag vill se gå hela vägen till final. Det återstår ytterligare två heat och 24 bidrag innan man kan summera potentiella favoriter på riktigt dock.


 


 

 

Heat 2

Fakta


 • Datum:
 • 2020-01-18

 • Programledare:
 • Gabrielė Martirosian, Giedrius Masalskis och Ieva Zasimauskaitė

 • Plats:
 • TV-studio (LRT Studios)

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Ruta Loop – “We Came from Sun”
 2. Soliaris – “Breath”
 3. Kristina Jure – “My Sound of Silence”
 4. Alen Chicco – “Somewhere Out There”
 5. Indraya – “You and I”
 6. Germanas Skoris – “Chemistry”
 7. Viktorija Miškūnaitė – “The Ocean”
 8. Antturi – “I Gotta Do”
 9. Abrokenleg – “Electric Boy”
 10. Twosome – ”Playa”
 11. Moniqué – “Make Me Human”
 12. Voldemars Petersons – “Wings of Freedom”

 

 

Resultat: Heat 2


Det andra heatet av Litauens Pabandom iš naujo är avklarat och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna* hade röstat klart blev det följande bidrag som röstades vidare till semifinalerna:

 

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

* Programmet var förinspelat och juryn avlade sina poäng under inspelningen, medan tittarna hade möjlighet att rösta när programmet sändes ut i TV. Därefter adderades juryns och tittarnas poäng och bidragen med högst totalpoäng tog sig vidare i tävlingen.

 

 

Panelen tyckte till!

 1. Ruta Loop – ”We came from sun”
 2. Twosome – ”Playa”
 3. Voldemars Petersons – ”Wings of freedom”
 4. Soliaris – ”Breath”
 5. Alen Chicco – ”Somewhere out there”
 6. Indraya – ”You and I”

Tänker inte bli långrandig här heller. Detta är inte värst bra. Vissa låtar kan man ha på i bakgrunden men det är allt. Enda kul i detta heat var att Litauens svar på Samir & Viktor var med och sjöng om ”Playa”. Lyssna gärna på den, lite smårolig och ger good feeling. 1. Alen Chicco – ”Somewhere Out There”
 2. Twosome – ”Playa”
 3. Viktorija Miškūnaitė – ”The Ocean”
 4. Germanas Skoris – ”Chemistry (Breaking Free)”
 5. Indraya – ”You and I”
 6. Soliaris – ”Breathe”

Tja… andra heatet i Litauen tyckte jag överlag kändes ganska slätstruket. Det fanns egentligen bara en låt som jag fastnade för här, och det var nog lite oväntat Alen Chicco. Som det här året valde att köra på en svulstig ballad, som förvisso tar ganska lång tid att komma igång och dess slutliga klimax blir ganska kortvarigt. Men en fint konstruerad låt oavsett. I övrigt var det inte så mycket som blåste mig av stolen, och därför kändes det inte som en större förlust att jag t ex tappade min tvåa Twosome redan i förstaheatet.
 1. Alen Chicco – ”Somewhere Out There”
 2. Moniqué – “Make Me Human”
 3. Twosome – ”Playa”
 4. Voldemars Petersons – ”Wings of freedom”
 5. Indraya – ”You and I”
 6. Kristina Jure – “My Sound of Silence”

Usch, vad usel kvalitet det var på både låtar och sånginsatser. Men det fanns några undantag och de som stack ut både vad gäller sånginsatser och låtar var Alen Chicco och Moniqué. Kvällens mest medryckande och underhållande bidrag kom från humorgruppen Twosome, som vi sett delta ett flertal gånger i den litauiska uttagningen. Det blev dessvärre ett respass direkt för deras del. I övrigt var det mesta amatörmässigt och helt ointressant. Låt oss hoppas det tredje och sista heatet innehåller bättre låtar.


 


 

Heat 3

Fakta


 • Datum:
 • 2020-01-25

 • Programledare:
 • Gabrielė Martirosian, Giedrius Masalskis och Ieva Zasimauskaitė

 • Plats:
 • TV-studio (LRT Studios)

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Aistė Pilvelytė – Unbreakable
 2. Bernardas – “Dad, Don’t Be Mad at Me”
 3. Evgenya Redko – “Far”
 4. Justina Žukauskaitė – Breathe In
 5. KaYra – Alligator
 6. Lukas Bartaška – “Where Is that Change?”
 7. Nombeko Augustė – “Reikia man”
 8. Rokas Povilius – Vilnius Calling
 9. Ruslanas Kirilkinas – “Soldier’s Heart”
 10. The Backs – Fully
 11. THE ROOP – On Fire
 12. Vitalijus Špokaitis – Nemušk savęs

 

 

Resultat: Heat 3


Det tredje och sista heatet av Litauens Pabandom iš naujo är avklarat och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna* hade röstat klart blev det följande bidrag som röstades vidare till semifinalerna:

 

 • 1. The Roop – On Fire (12 + 12 = 24p)
 • 2. Aistė Pilvelytė – Unbreakable (8 + 10 = 18p)
 • 3. KaYra – Alligator (7 + 8 = 15p)
 • 4. Evgenya Redko – Far (10 + 4 = 14p)
 • 5. Rokas Povilius – Vilnius Calling (6 + 5 = 11p)
 • 6. The Backs – Fully (2 + 7 = 9p)

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

* Programmet var förinspelat och juryn avlade sina poäng under inspelningen, medan tittarna hade möjlighet att rösta när programmet sändes ut i TV. Därefter adderades juryns och tittarnas poäng och bidragen med högst totalpoäng tog sig vidare i tävlingen.

 

Vad händer nu?

Nu är de tre heaten avgjorda och därmed har totalt 18 av de 36 bidrag som från början valdes ut gått vidare till programmets två semifinaler. Dessa två program hålls den 1:a och 8:e februari där nu finalplatserna står på spel.

 

Panelen tyckte till!

 1. The Roop – ”On Fire”
 2. Evgenya Redko – ”Far”
 3. Justina Žukauskaitė – ”Breathe In”
 4. Vitalijus Špokaitis – ”Nemušk savęs”
 5. Aistė Pilvelytė – ”Unbreakable”
 6. KaYra – ”Alligator”

Äntligen lite mer kvalité i låtarna. Älskar The Roop! Han är cool och ganska galen vilket gör halva låten. Hoppas han vinner! Min tvåa är en snygg låt med intressanta inslag som gör den annorlunda. Förstår inte varför det gick så dåligt för min trea som är en genuin och skön ballad. Att G:son medverkar på ”Unbreakable” hörs långa vägar men vet inte om det är en fördel. Pampig schlagerdänga om man nu gillar sånt. 1. The Backs – ”Fully
 2. Rokas Povilius – ”Vilnius Calling
 3. Bernardas – ”Dad, Don’t Be Mad at Me
 4. The Roop – ”On Fire
 5. Ruslanas Kirlikinas – ”Soldier’s Heart
 6. KaYra – ”Alligator

Det sista heatet tycker jag fortsätter på samma bana och får därmed samma bekymmer som omgång två, att det lämnar ett ganska slätstruket eftertryck. Jag undrar om det var medvetet när man valde ut låtarna i tävlingen, att de inte ska ha allt för mycket karaktär. Så summan av kardemumman, nja, Litauen går tillbaks till att ha en rätt så slätstruken tävling framöver, inte minst när Glossarium rykte i första heatet.

 1. Aistė Pilvelytė – “Unbreakable”
 2. The Roop – ”On Fire
 3. Ruslanas Kirlikinas – ”Soldier’s Heart”
 4. Vitalijus Špokaitis – “Nemušk savęs”
 5. KaYra – ”Alligator
 6. Bernardas – ”Dad, Don’t Be Mad at Me

Det klart bästa heatet utspelade sig i helgen. Dock tycker jag några favoriter föll bort, men är framförallt jätteglad att både tittarna och juryn röstade vidare powerschlager-bidraget ”Unbreakable” som Thomas G:son & Johnny Sanchez står som upphovsmän åt. Då har vi fått höra samtliga 36 tävlingslåtar och även om mycket har varit smörja, så finns det gott om guldkorn som skulle kunna göra bra ifrån sig i Rotterdam för Litauens räkning.


 


 

 

Semifinaler

Semifinal 1

Fakta


 • Datum:
 • 2020-02-01

 • Programledare:
 • Gabrielė Martirosianaitė och Giedrius Masalski

 • Plats:
 • TV-studio (LRT Studios)

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Länkarna går till tidigare framträdanden i heaten.

 1. KaYra – Alligator
 2. Viktorija Miškūnaitė – The Ocean
 3. Baltos Varnos – Namų dvasia
 4. Ruta Loop – We Came from Sun
 5. Gabrielius Vagelis – Tave čia randu
 6. The Roop – On Fire
 7. Kristina Jure – My Sound of Silence
 8. Alen Chicco – Somewhere Out There
 9. Aistė Pilvelytė – Unbreakable

 

Panelen tyckte till!


 1. Ruta Loop – “We Came from Sun”
 2. KaYra – “Alligator”
 3. Gabrielius Vagelis – ”Tave čia randu”
 4. Alen Chicco – “Somewhere Out There”
 5. Kristina Jure – “My Sound of Silence”
 6. The Roop – “On Fire”
 7. Baltos Varnos – “Namų dvasia”
 8. Aistė Pilvelytė – “Unbreakable”
 9. Viktorija Miškūnaitė – “The Ocean”

Kommentar: Litauen är väldigt bra på att vara svåra, och här i första semin får vi verkligen bevis för detta. De låtar som jag tycker minst om är typexempel på låtar med för hög ambitionsnivå – där artisten helt enkelt inte orkar hålla uppe låten. Istället blir det falsksång och allmän tandagnisslan! Sen har vi låtar som bara kan beskrivas som konstiga – och det är nog Litauens paradgren. Alen Chicco, The Roop m.m. håller visserligen hög klass men gör det verkligen på ett annorlunda sätt, som inte helt bidrar med något positivt för helheten. Tvärtom känner jag mig mest förvirrad. Lite halvgalet, men ändå trallvänligt i ”Alligator”, men min favorit är en mycket modern och välproducerad ”We came from the sun”.

 1. The Roop – “On Fire”
 2. Ruta Loop – “We Came from Sun”
 3. Alen Chicco – “Somewhere Out There”
 4. Gabrielius Vagelis – ”Tave čia randu”
 5. Aistė Pilvelytė – “Unbreakable”
 6. Kristina Jure – “My Sound of Silence”
 7. KaYra – “Alligator”
 8. Baltos Varnos – “Namų dvasia”
 9. Viktorija Miškūnaitė – “The Ocean”

Kommentar: Jag bara älskar ”The Roop”! Jag kan t.o.m se den vinna Eurovision Song Contest. Den är bara så härlig och lite annorlunda. Rutas låt är också lite udda men lite snällare och väldigt bra den också men den saknar styrka. Min trea och fyra är två mysiga ballader där rösterna gör halva jobbet med att lyfta låtarna. Snälla Litauen – välj rätt låt nu!


 1. Alen Chicco – “Somewhere Out There”
 2. Gabrielius Vagelis – ”Tave čia randu”
 3. The Roop – “On Fire”
 4. KaYra – “Alligator”
 5. Viktorija Miškūnaitė – “The Ocean”
 6. Baltos Varnos – “Namų dvasia”
 7. Kristina Jure – “My Sound of Silence”
 8. Ruta Loop – “We Came from Sun”
 9. Aistė Pilvelytė – “Unbreakable”

Kommentar: Utgallringen av låtar inför Litauens final går vidare med semifinalerna. Just här har jag egentligen bara en låt som jag håller ett extra öga för, och det är Alen Chicco med ”Somewhere Out There”. De övriga låtarna? Inte dåliga egentligen, utan bara allmänt mjäkiga. Har inte så mycket mer att kommentera.


 1. Baltos Varnos – “Namų dvasia”
 2. Gabrielius Vagelis – ”Tave čia randu”
 3. The Roop – “On Fire”
 4. Alen Chicco – “Somewhere Out There”
 5. Viktorija Miškūnaitė – “The Ocean”
 6. Ruta Loop – “We Came from Sun”
 7. Aistė Pilvelytė – “Unbreakable”
 8. Kristina Jure – “My Sound of Silence”
 9. KaYra – “Alligator”

Kommentar: Tycker om bidragen i min topp 3, men Namų dvasia är en klar favorit. Övriga bidrag känns antaingen som utfyllnad eller bara allmänt konstiga. Litauen har ju en ovana att skicka mindre framstående bidrag till Eurovision, vilket är förståeligt när man lyssnar igenom startfältet.


 1. Aistė Pilvelytė – “Unbreakable”
 2. Gabrielius Vagelis – ”Tave čia randu”
 3. Alen Chicco – “Somewhere Out There”
 4. The Roop – “On Fire”
 5. KaYra – “Alligator”
 6. Kristina Jure – “My Sound of Silence”
 7. Viktorija Miškūnaitė – “The Ocean”
 8. Baltos Varnos – “Namų dvasia”
 9. Ruta Loop – “We Came from Sun”

Kommentar: Jag har följt uttagningen noggrant och har hittat mina fyra favoriter som jag vill se i finalen. Som tidigare nämnt har mycket smörja tagit sig vidare, men även en hel del bra bidrag. Genom åren har jag haft otur med mina favoriter i den litauiska uttagningen, så jag är inställd på att en eller flera av mina favoriter får lämna här. Men stort lycka till önskar jag Aiste, Gabrielius, Alen och The Roop.


 

Resultat: Semifinal 1


Den första semifinalen i Litauens uttagning är avklarad och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat klart blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

 

Semifinal 2

Fakta


 • Datum:
 • 2020-02-08

 • Programledare:
 • Gabrielė Martirosianaitė och Giedrius Masalski

 • Plats:
 • TV-studio (LRT Studios)

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Meandi – DRIP
 2. Petunija – Show Ya
 3. Germanas Skoris – Chemistry (Breaking Free)
 4. Moniqué – Make Me Human
 5. Rokas Povilius – Vilnius Calling
 6. Monika Marija – If I Leave
 7. Andy Vaic – Why Why Why
 8. The Backs – Fully

 

Panelen tyckte till!


 1. Monika Marija – “If I Leave”
 2. Moniqué – “Make Me Human”
 3. Andy Vaic – “Why Why Why”
 4. Petunija – “Show Ya”
 5. Rokas Povilius – “Vilnius Calling”
 6. The Backs – “Fully”
 7. Meandi – “DRIP”
 8. Germanas Skoris – “Chemistry (Breaking Free)”

Kommentar: Spännande semi med mycket högt och mycket lågt! I vanlig ordning så erbjuder Litauen ett lapptäcke av genrer och artister med varierande kvalitet och talang – exmpelvis ”Why why why” som är en förträfflig låt som lätt hade kunnat platsa i ESC om inte den framförts av Andy Vaic – som hade platsat bättre på en karaokebar. Som bartender. Nåja. Många udda bidrag, det är det, men även riktiga hits: ”If I leave” känns som en given kandidat till Rotterdam, och framstår för mig som en av landets bästa chanser till framgång. Även ”Make me human” är, trots sin udda touch, en riktigt stark kandidat. Frågan är om Litauen också ser detta?

 1. Monika Marija – “If I Leave”
 2. The Backs – “Fully”
 3. Andy Vaic – “Why Why Why”
 4. Rokas Povilius – “Vilnius Calling”
 5. Germanas Skoris – “Chemistry (Breaking Free)”
 6. Moniqué – “Make Me Human”
 7. Meandi – “DRIP”
 8. Petunija – “Show Ya”

Kommentar: Den här semin är katastrof i mina öron. Finns bara en låt som kan vinna där sångerskan verkar proffsig och vet vad hon gör. Gillar countrysoundet och hade kunnat tänka mig höra Jill Jonsson göra en version.


 1. Monika Marija – “If I Leave”
 2. The Backs – “Fully”
 3. Rokas Povilius – “Vilnius Calling”
 4. Germanas Skoris – “Chemistry (Breaking Free)”
 5. Moniqué – “Make Me Human”
 6. Andy Vaic – “Why Why Why”
 7. Petunija – “Show Ya”
 8. Meandi – “DRIP”

Kommentar: Finns väl inte så mycket att skriva hem om denna semifinal. Monika Marija står som min personliga favorit med ”If I Leave” och bör, om det finns rättvisa, flyga vidare till finalen ganska enkelt. Annars har jag inte så mycket mer att kommentera om övriga fältet.

Annars, kan jag också nämna, trist också för Evgenya Redko som fick avsluta sitt tävlande på det sätt som det blev (ryggmärgsbråck dvs). Även om jag förvisso inte var särskilt förtjust alls i hennes låt.


 1. Meandi – “DRIP”
 2. Monika Marija – “If I Leave”
 3. Germanas Skoris – “Chemistry (Breaking Free)”
 4. Rokas Povilius – “Vilnius Calling”
 5. Moniqué – “Make Me Human”
 6. Andy Vaic – “Why Why Why”
 7. The Backs – “Fully”
 8. Petunija – “Show Ya”

Kommentar: Nä vilken dålig semifinal! Endast ett bidrag faller mig i smaken nämligen min etta DRIP och det enbart för att låten sticker ut. Övriga bidrag är i bästa fall medelmåttiga. Låten Show Ya kan vara det sämsta bidrag från alla nationella uttagningar det här året.

Om Litauen vill ha en seriös chans att gå till final i Rotterdam bör de undvika att välja någon av bidragen från den här semifinalen, med undantag av DRIP.


 1. Monika Marija – “If I Leave”
 2. Moniqué – “Make Me Human”
 3. The Backs – “Fully”
 4. Petunija – “Show Ya”
 5. Rokas Povilius – “Vilnius Calling”
 6. Andy Vaic – “Why Why Why”
 7. Germanas Skoris – “Chemistry (Breaking Free)”
 8. Meandi – “DRIP”

Kommentar: Förra veckan hölls den första semin och då fick jag vidare två av fyra bidrag till final som jag hade på min topplista. B.la min etta och trea. Återstår att se om jag om jag får vidare ytterligae några favoriter den här veckan när det har blivit dags att utse de fyra sista finalisterna i Semi 2. Här håller jag stenhårt på Monika Marija och Moniqué främst, men även The Backs.


 

 

Resultat: Semifinal 2


Den andra semifinalen i Litauens uttagning är avklarad och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat klart blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 • 1. Monika Marija – If I Leave(12 + 10 = 22p)
 • 2. Moniqué – Make Me Human(10 + 12 = 22p)
 • 3. Meandi – DRIP(8 + 6 = 14p)
 • 4. The Backs – Fully (6 + 8 = 14p)

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

Inför den andra semifinalen lämnade sångerskan Evgenya Redko återbud på grund av att hon drabbats av ryggmärgsbråck. Inget bidrag ersatte hennes plats och det blev anledningen till att åtta och inte nio bidrag tävlade i denna semifinal.

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2020-02-15

 • Programledare:
 • Gabrielė Martirosianaitė och Giedrius Masalski

 • Plats:
 • TV-studio (LRT Studios)

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Aistė Pilvelytė – Unbreakable
 2. Ruta Loop – We Came from Sun
 3. KaYra – Alligator
 4. Monika Marija – If I Leave
 5. Meandi – DRIP
 6. The Roop – On Fire
 7. The Backs – Fully
 8. Moniqué – Make Me Human

 

Panelen tyckte till!


 1. The Roop – “On Fire”
 2. Ruta Loop – “We Came from Sun”
 3. Monika Marija – “If I Leave”
 4. Aistė Pilvelytė – “Unbreakable”
 5. The Backs – “Fully”
 6. KaYra – “Alligator”
 7. Moniqué – “Make Me Human”
 8. Meandi – “DRIP”

Kommentar: För mig finns bara en vinnare! The Roop tillför allt roligt på scen. Den är medryckande, kul att se på och han har härlig karisma. Ruta har också en kul låt men inte lika glad. Håller tummarna för att det inte blir en ballad i alla fall. Sren förstår jag inte hur låten ”Drip” ens kan vara i final, en pinsam låt.


 1. Monika Marija – “If I Leave”
 2. The Backs – “Fully”
 3. The Roop – “On Fire”
 4. Moniqué – “Make Me Human”
 5. KaYra – “Alligator”
 6. Ruta Loop – “We Came from Sun”
 7. Aistė Pilvelytė – “Unbreakable”
 8. Meandi – “DRIP”

Kommentar: Ja, som tidigare nämnt, kan jag känna att det varit en ganska slätstruken upplaga av Litauens nationella final. Min personliga favorit blir nu till slut Monika Marija, vilket i och för sig är ganska kul med tanke på att jag annars inte vurmat så mycket för hennes tidigare verk. Men samtidigt ser jag att många snackar om Moniqué’s ”Make Me Human”, och i ärlighetens namn ser jag inte några större problem med den heller. Vet dock inte så mycket om någon av dessa låtar kommer ge Litauen någon större chans i Europa.


 1. Meandi – “DRIP”
 2. The Roop – “On Fire”
 3. Monika Marija – “If I Leave”
 4. Ruta Loop – “We Came from Sun”
 5. Moniqué – “Make Me Human”
 6. The Backs – “Fully”
 7. Aistė Pilvelytė – “Unbreakable”
 8. KaYra – “Alligator”

Kommentar: Vet inte riktigt vad jag skall kommentera här. Visserligen kan jag tycka att bidragen DRIP & On Fire är någorlunda intressanta. Men resten av startfältet känns bara som ren utfyllnad. Allt är bara oinspirerat och ointressant. Speglar Litauens eurovisionhistoria rätt bra…


 1. Aistė Pilvelytė – “Unbreakable”
 2. Monika Marija – “If I Leave”
 3. The Roop – “On Fire”
 4. Moniqué – “Make Me Human”
 5. The Backs – “Fully”
 6. KaYra – “Alligator”
 7. Ruta Loop – “We Came from Sun”
 8. Meandi – “DRIP”

Kommentar: Litauens final består av minst 5 bidrag som skulle fungera bra att skicka till Eurovision. Men för mig går hoppet till underbara Thomas G:son powerschlagern ”Unbreakable” med Aistė Pilvelytė. Monika Marija var ytterst nära att knipa segern ifjol och är därmed revanschsugen på att knipa segern i år. Även om hon inte har en lika bra låt i år så är hon definitivt en riktigt bra kandidat att skicka till Rotterdam för Litauens räkning. Låten ”On Fire” med The Roop är galet underhållande och medryckande och Moniqué har en mystisk och konstnärlig ballad i form av ”Make Me Human”.


 

 

Resultat


Efter 6 veckor med heats och semifinaler nådde Litauen till sist slutet på sin Eurovision-uttagning Pabandom iš naujo. I den avgörande finalen den 15:e februari blev det gruppen The Roop med bidraget “On Fire” som röstades fram till vinnare och som därmed blir Litauens representant i Eurovision 2020 i Rotterdam senare i maj. Så här såg deras finalframträdande ut:

 

Mer finalfakta

Det var både tittarnas och juryns röster som tillsammans avgjorde vem som skulle vinna. Bägge parter hade The Roop som vinnare vilket gjorde att det var enkelt att kora en vinnare. På andra plats hade både jury och tittare sångerskan Moniqué med bidraget “Make Me Human”. Först på tredje plats hade juryn och tittarna olika val – juryns var sångerskan Monika Marija med bidraget “If I Leave” medan tittarnas val var sångerskan Aistė Pilvelytė med bidraget “Unbreakable” .

Så här placerade sig bidragen i finalen (jurypoäng + tittarpoäng = summa):

 1. The Roop – On Fire (12 + 12 = 24p)
 2. Moniqué – Make Me Human(10 + 10 = 20p)
 3. Monika Marija – If I Leave(8 + 7 = 15p)
 4. Ruta Loop – We Came from Sun(7 + 6 = 13p)
 5. Aistė Pilvelytė – Unbreakable(5 + 8 = 13p)
 6. Meandi – DRIP(6 + 3 = 9p)
 7. KaYra – Alligator(4 + 5 = 9p)
 8. The Backs – Fully(3 + 4 = 7p)

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!Okej, jag kan ge Litauen pluspoäng för att de kommer med en hyfsat modern låt. Men helhetsmässigt med den show The Roop bjuder på gör att detta känns som ett teaterkollektiv som spårat ur fullständigt. Man kan någonstans fråga sig hur dåliga övriga låtar var om denna låt vann…

Ett humoristiskt, lekfullt & ett seriöst och extremt catchy bidrag. Jag har gillat den här låten från The Roop från första stund, även om jag hellre hade sett Thomas G:son schlagern ”Unbreakable” med Aiste som vinnare istället. Den sticker verkligen ut med sitt udda scenframträdande. Kan bli en farlig utmanare i Rotterdam. Det har ju gått bra för Litauen när de skickat knasiga & medryckande låtar tidigare, så varför inte?


 


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera