« Litauen NF 2019

Litauen NF 2021 »


LITAUENS UTTAGNING. TV-bolaget LRT kommer åter att välja ut Litauens representant till Eurovisionen via den nationella uttagning Pabandom iš naujo (tidigare hette uttagningen Eurovizija). Startfältet har valts ut av en jury, vars resultat ännu inte presenterats. Uttagningen är schemalagd att pågå i totalt 6 program mellan den 11:e januari och 15:e februari, och programledare blir trion Gabrielė Martirosian, Giedrius Masalskis och den tidigare Eurovision-deltagaren Ieva Zasimauskaitė (tävlade för Litauen 2018). Totalt är det 36 bidrag som gör upp om segern.

Förutom tidigare nämnda förkortad uttagningssäsong har det även meddelats några ytterligare förändringar. Bland annat får varje tävlande artist bara ha med ett bidrag, tittarnas omröstning hemlighålls till slutet av varje program och den röstande juryn kommer att sitta i en angränsande studio när de gör sina bedömningar.

 

Upplägget

Själva tävlingen inleds med tre heats med 12 tävlande per heat, där programmets jury tillsammans med tv-tittarna röstar vidare hälften av startfältet per program. Totalt går alltså 18 bidrag vidare till de två avgörande semifinalerna, där finalstartfältet väljs ut. Därefter hålls finalen som avgör en vinnare. Första heatet hålls den 11:e januari och de två efterföljande heaten sänds den 18:e och 25:e januari. De två semifinalerna avgörs den 1:a och 8:e februari medan finalen hålls den 15:e februari. Så här ser alltså schemat ut förutsatt att det inte blir några extrainsatta program (som det ibland blivit tidigare säsonger i just Litauens fall).

 

Datum & händelser


Heats

Semifinaler & final

 

Heats

Heat 1

I Litauens första heat tävlar 12 bidrag om att avancera vidare till uttagningens två semifinaler. Det är en jury som tillsammans med tv-tittarna avgör vilka bidrag som går vidare respektive åker ut. Här nedan följer information om startfältet med mera.

Notering: Eftersom att alla låtar som tävlar denna vecka inte är officiellt släppta i studioversioner kommer vi att göra våra omdömen om startfältet först efter att resultatet blivit klart.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2020-01-11

 • Tid:
 • 20:00-~22:10 CET

 • Programledare:
 • Gabrielė Martirosian, Giedrius Masalskis & Ieva Zasimauskaitė

 • Plats:
 • LRT-studio

 • Röstningsprocess:
 • TV-tittarna och en jury avlägger röster och deras gemensamma topp 6 tar sig vidare till semifinalerna. Programmet är förinspelat, men tittarnas röster adderas live.

 • TV-bolag/Stream:
 • LRT – Länk

 • Mer info:
 • Resultat »
 • Kommentarer efter sändningen »

 

Startfält

Startfältet presenteras i startnummerordning.


 1. Glossarium – “Game Over”
 2. Baltos Varnos – “Namų dvasia”
 3. Justinas Lapatinskas – “Highway Story”
 4. Aistay – “Dangus man tu”
 5. Petunija – “Show Ya”
 6. Lukas Norkūnas – “Atsiprašyk”
 7. Donata Virbilaitė – “Made of Wax”
 8. Andy Vaic – “Why Why Why”
 9. Aika – “Paradas”
 10. Meandi – “DRIP”
 11. Monika Marija – “If I Leave”
 12. Gabrielius Vagelis – ”Tave čia randu”

 

Resultat av heat 1


Det första heatet av Litauens Pabandom iš naujo är avklarat och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna* hade röstat klart blev det följande bidrag som röstades vidare till semifinalerna:

 

 • 1. Monika Marija – If I Leave” (12 + 12 = 24p)
 • 2. Baltos Varnos – Namų dvasia(10 + 10 = 20p)
 • 3. Meandi – DRIP” (10 + 8 = 18p)
 • 4. Gabrielius Vagelis – Tave čia randu” (7 + 6 = 13p)
 • 5. Andy Vaic – Why Why Why” (5 + 7 = 12p)
 • 6. Petunija – Show Ya” (6 + 5 = 11p)

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

* Programmet var förinspelat och juryn avlade sina poäng under inspelningen, medan tittarna hade möjlighet att rösta när programmet sändes ut i TV. Därefter adderades juryns och tittarnas poäng och bidragen med högst totalpoäng tog sig vidare i tävlingen.

 

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 


 

Kommentarer efter sändningen 1.  Monika Marija –  “If I leave”
 2.  Justinas Lapatinskas – “High way story”
 3. Glossarium – “Game Over”
 4.  Aika – “Paradas”
 5.  Baltos Varnos – “Namy dvasia”
 6.  Gabrielius Vagelis – “Tave cia randu”

Kan inte påstå att någon utav mina val är värst bra. Min etta kändes mest proffsig och resten av högen ångrade att jag tittade på, skulle bara lyssnat. Tror de missade att anställa en koreograf.

  1. Glossarium – “Game Over”
 2. Monika Marija – “If I Leave”
 3. Gabrielius Vagelis – “Tave čia randu”
 4. Donata Virbilaitė – “Made of Wax”
 5. Aika – “Paradas”
 6. Baltos Varnas – “Namų dvasia”

Ja, Litauens uttagning har inte riktigt börjat så bra om man ser till resultaten jämfört med min personliga topp 6. Förvisso fick jag hälften vidare, men det var inte speciellt glädjande att se mina favoriter Glossarium få respass direkt, speciellt med tanke på att de nu kom tillbaks med en bättre låt jämfört med fjolåret.

Det gör förvisso också min tvåa, Monika Marija. Hennes tidigare verk som jag lyssnat på sedan 2018 har inte alltid lyckats intressera mig, men när jag hör den här låten så känns det som att hon kommit till sin rätt, hon har hittat sin stil.

Men jag får ändå hoppas att det blir bättre längre fram i tävlingen, och framför allt att jag kan få fler favoriter vidare. 1. Monika Marija – “If I Leave”
 2. Gabrielius Vagelis – “Tave čia randu”
 3. Petunija – “Show Ya”
 4. Donata Virbilaitė – “Made of Wax”
 5. Justinas Lapatinskas – “High Way Story”
 6. Aika – “Paradas”

Vi får hoppas att Litauen får bättre ordning på sin uttagning i år som genomfört vissa förändringar och namnbyte. Från detta första heat utropar även jag likt de litauiska tittarna och juryn Monika Marija till personlig favorit. Hon var min personliga favorit ifjol och jag var så bedrövad att hon blev snuvad på segern av Jurji. Årets låt är en helt annan genre än vad hon ställde upp med ifjol (då hon förövrigt hade med två låtar). Årets låt är en modern countrylåt som är riktigt slagkraftig och Monika visar verkligen prov på sin röststyrka och sin scennärvaro. Det måste vara Jurji som sitter där på flygeln vill jag få det till. Åtminstone ser det ut som det. Det hade varit fint om så var fallet. Näst bäst tycker jag att Gabrielius Vagelis var. Han hade ett spännande scenframträdande och en udda styrsel på sig. Låten är stark, medryckande och sjungs dessutom på litauiska. Han borde nog tona ner dansen/flängandet en aning till nästa gång när det är dags för semi. Jag är förvånad att han inte fick högre poäng av tittarna och juryn. Det finns inte mycket mer att belysa från detta heat. Ett ganska medelmåttigt sådant där jag ser ut att ha hittat två starka kort som jag vill se gå hela vägen till final. Det återstår ytterligare två heat och 24 bidrag innan man kan summera potentiella favoriter på riktigt dock.

 

Heat 2

I Litauens andra heat tävlade 12 bidrag tävlar om att avancera vidare i uttagningen. Det var en jury som tillsammans med tv-tittarna som avgjorde vilka bidrag som skulle gå vidare respektive åka ut. Här nedan följer information om startfältet med mera.

Notering: Eftersom att alla låtar som tävlar i detta heat inte var officiellt släppta i studioversioner gör vi våra topplistor om startfältet först i efterhand.

 

Fakta

 • Datum:
 • 2020-01-18

 • Tid:
 • 20:00 – ~22:10 CET

 • Programledare:
 • Gabrielė Martirosian, Giedrius Masalskis & Ieva Zasimauskaitė

 • Plats:
 • LRT-studio

 • Röstningsprocess:
 • TV-tittarna och en jury avlade röster och deras gemensamma topp 6 tog sig vidare till semifinalerna.

 • TV-bolag/Stream:
 • LRT – Länk

 

Startfält

Startfältet presenteras nedan i startnummerordning. Nedan länkas de låtar som var släppta innan heatet.


 1. Ruta Loop – “We Came from Sun”
 2. Soliaris – “Breath”
 3. Kristina Jure – “My Sound of Silence”
 4. Alen Chicco – “Somewhere Out There”
 5. Indraya – “You and I”
 6. Germanas Skoris – “Chemistry”
 7. Viktorija Miškūnaitė – “The Ocean”
 8. Antturi – “I Gotta Do”
 9. Abrokenleg – “Electric Boy”
 10. Twosome – ”Playa”
 11. Moniqué – “Make Me Human”
 12. Voldemars Petersons – “Wings of Freedom”

 

Resultat av heat 2


Det andra heatet av Litauens Pabandom iš naujo är avklarat och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna* hade röstat klart blev det följande bidrag som röstades vidare till semifinalerna:

 

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

* Programmet var förinspelat och juryn avlade sina poäng under inspelningen, medan tittarna hade möjlighet att rösta när programmet sändes ut i TV. Därefter adderades juryns och tittarnas poäng och bidragen med högst totalpoäng tog sig vidare i tävlingen.

 

 

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 


 

Kommentarer efter sändningen 1.  Ruta Loop – “We came from sun”
 2.  Twosome – “Playa”
 3.  Voldemars Petersons – “Wings of freedom”
 4.  Soliaris – “Breath”
 5.  Alen Chicco – “Somewhere out there”
 6.  Indraya – “You and I”

Tänker inte bli långrandig här heller. Detta är inte värst bra. Vissa låtar kan man ha på i bakgrunden men det är allt. Enda kul i detta heat var att Litauens svar på Samir & Viktor var med och sjöng om “Playa”. Lyssna gärna på den, lite smårolig och ger good feeling.

  1. Alen Chicco – “Somewhere Out There”
 2. Twosome – “Playa”
 3. Viktorija Miškūnaitė – “The Ocean”
 4. Germanas Skoris – “Chemistry (Breaking Free)”
 5. Indraya – “You and I”
 6. Soliaris – “Breathe”

Tja… andra heatet i Litauen tyckte jag överlag kändes ganska slätstruket. Det fanns egentligen bara en låt som jag fastnade för här, och det var nog lite oväntat Alen Chicco. Som det här året valde att köra på en svulstig ballad, som förvisso tar ganska lång tid att komma igång och dess slutliga klimax blir ganska kortvarigt. Men en fint konstruerad låt oavsett. I övrigt var det inte så mycket som blåste mig av stolen, och därför kändes det inte som en större förlust att jag t ex tappade min tvåa Twosome redan i förstaheatet.


 1. Alen Chicco – “Somewhere Out There”
 2. Moniqué – “Make Me Human”
 3. Twosome – “Playa”
 4. Voldemars Petersons – “Wings of freedom”
 5. Indraya – “You and I”
 6. Kristina Jure – “My Sound of Silence”

Usch, vad usel kvalitet det var på både låtar och sånginsatser. Men det fanns några undantag och de som stack ut både vad gäller sånginsatser och låtar var Alen Chicco och Moniqué. Kvällens mest medryckande och underhållande bidrag kom från humorgruppen Twosome, som vi sett delta ett flertal gånger i den litauiska uttagningen. Det blev dessvärre ett respass direkt för deras del. I övrigt var det mesta amatörmässigt och helt ointressant. Låt oss hoppas det tredje och sista heatet innehåller bättre låtar.

 

Heat 3

I Litauens tredje och sista heat (inför semifinalerna) tävlade 12 bidrag om att avancera vidare i uttagningen. Det var en jury som tillsammans med tv-tittarna avgjorde vilka bidrag som skulle skickas vidare till semifinalomgångarna. Här nedan följer information om startfältet med mera.

Notering: Eftersom att alla låtar som tävlade i heatet inte hade släppts i studioversioner gör vi topplistor och kommentarer nu i samband med att resultatet är känt.

 

Fakta

 • Datum:
 • 2020-01-25

 • Tid:
 • 20:00 – ~22:10 CET

 • Programledare:
 • Gabrielė Martirosian, Giedrius Masalskis & Ieva Zasimauskaitė

 • Plats:
 • LRT-studio

 • Röstningsprocess:
 • TV-tittarna och en jury avlade röster och deras gemensamma topp 6 tog sig vidare till semifinalerna.

 • TV-bolag/Stream:
 • LRT – Länk

 

Startfält

Startfältet presenteras nedan i bokstavsordning.


 1. Aistė Pilvelytė – Unbreakable
 2. Bernardas – “Dad, Don’t Be Mad at Me”
 3. Evgenya Redko – “Far”
 4. Justina Žukauskaitė – Breathe In
 5. KaYra – Alligator
 6. Lukas Bartaška – “Where Is that Change?”
 7. Nombeko Augustė – “Reikia man”
 8. Rokas Povilius – Vilnius Calling
 9. Ruslanas Kirilkinas – “Soldier’s Heart”
 10. The Backs – Fully
 11. THE ROOP – On Fire
 12. Vitalijus Špokaitis – Nemušk savęs

 

Resultat av heat 3


Det tredje och sista heatet (inför semifinalerna) i Litauens Pabandom iš naujo är avklarat och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna* hade röstat klart blev det följande bidrag som röstades vidare till semifinalerna:

 

 • 1. The Roop – On Fire (12 + 12 = 24p)
 • 2. Aistė Pilvelytė – Unbreakable (8 + 10 = 18p)
 • 3. KaYra – Alligator (7 + 8 = 15p)
 • 4. Evgenya Redko – Far (10 + 4 = 14p)
 • 5. Rokas Povilius – Vilnius Calling (6 + 5 = 11p)
 • 6. The Backs – Fully (2 + 7 = 9p)

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

* Programmet var förinspelat och juryn avlade sina poäng under inspelningen, medan tittarna hade möjlighet att rösta när programmet sändes ut i TV. Därefter adderades juryns och tittarnas poäng och bidragen med högst totalpoäng tog sig vidare i tävlingen.

 

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 

Vad händer nu?

Nu är de tre heaten avgjorda och därmed har totalt 18 av de 36 bidrag som från början valdes ut gått vidare till programmets två semifinaler. Dessa två program hålls den 1:a och 8:e februari där nu finalplatserna står på spel.

 


 

Kommentarer efter sändningen 1. The Backs –  “Fully”
 2. Rokas Povilius – “Vilnius Calling”
 3. Bernardas – “Dad, Don’t Be Mad at Me”
 4. The Roop – “On Fire”
 5. Ruslanas Kirlikinas – “Soldier’s Heart”
 6. KaYra – “Alligator”

Det sista heatet tycker jag fortsätter på samma bana och får därmed samma bekymmer som omgång två, att det lämnar ett ganska slätstruket eftertryck. Jag undrar om det var medvetet när man valde ut låtarna i tävlingen, att de inte ska ha allt för mycket karaktär. Så summan av kardemumman, nja, Litauen går tillbaks till att ha en rätt så slätstruken tävling framöver, inte minst när Glossarium rykte i första heatet.

Semifinaler

 

Semifinal 1

Det har blivit dags för den första semifinalen i Litauens Pabandom iš naujo, där nio bidrag tävlar om att avancera vidare till finalen. Det är en jury som tillsammans med tv-tittarna avgör vilka bidrag som går vidare respektive åker ut. Här nedan följer information om startfältet med mera.

Nu har vi både hört och sett alla tävlingsbidrag framföras en gång i tävlingen och därför kommer vi inför programmet att avlämna våra omdömen om vilka bidrag vi personligen vill ska ta sig vidare till finalomgången.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2020-02-01

 • Tid:
 • 20:00 – ~22:20 CET

 • Programledare:
 • Gabrielė Martirosian, Giedrius Masalskis & Ieva Zasimauskaitė

 • Plats:
 • LRT-studio

 • Röstningsprocess:
 • TV-tittarna och en jury avlägger röster och deras gemensamma topp 4 tar sig vidare till finalen.

 • TV-bolag/Stream:
 • LRT – Länk kommer senare

 

Startfält

Startfältet presenteras i bokstavsordning. Länkarna går till uppträdanden i heaten.


 1. Aistė Pilvelytė – Unbreakable
 2. Alen Chicco – Somewhere Out There
 3. Baltos Varnos – Namų dvasia” 
 4. Gabrielius Vagelis – Tave čia randu” 
 5. KaYra – Alligator
 6. Kristina Jure – My Sound of Silence” 
 7. Ruta Loop – We Came from Sun
 8. The Roop – On Fire
 9. Viktorija Miškūnaitė – The Ocean

Semifinal 2

Det har blivit dags för semifinal 2 i Litauens Pabandom iš naujo, där nio bidrag tävlar om att avancera vidare till finalen. Det är en jury som tillsammans med tv-tittarna avgör vilka bidrag som går vidare respektive åker ut. Här nedan följer information om startfältet med mera.

Nu har vi både hört och sett alla tävlingsbidrag framföras en gång i tävlingen och därför kommer vi inför programmet att avlämna våra omdömen om bidragen.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2020-02-08

 • Tid:
 • 20:00 – ~22:20 CET

 • Programledare:
 • Gabrielė Martirosian, Giedrius Masalskis & Ieva Zasimauskaitė

 • Plats:
 • LRT-studio

 • Röstningsprocess:
 • TV-tittarna och en jury avlägger röster och deras gemensamma topp 4 tar sig vidare till finalen.

 • TV-bolag/Stream:
 • LRT – Länk kommer senare

 

Startfält

Startfältet presenteras i bokstavsordning.


 1. Andy Vaic – Why Why Why
 2. Evgenya Redko – Far
 3. Germanas Skoris – Chemistry (Breaking Free)
 4. Meandi – DRIP” 
 5. Monika Marija – If I Leave” 
 6. Moniqué – Make Me Human” 
 7. Petunija – Show Ya” 
 8. Rokas Povilius – Vilnius Calling
 9. The Backs – Fully

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Mello 2020

Nationella 2020

Uttagningskalender

Eurovision 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen