SAN MARINOS UTTAGNING. Inför Eurovision 2020 valde det sanmarinska TV-bolaget SMRTV ut San Marinos artist via ett internval medan tävlingsbidraget utsågs via en webbomröstning. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Valetina Monetta hade fått representera San Marino fyra gånger och Serhat två gånger. Nu var det åter dags att skicka en bekant artist att representera San Marino i Eurovisionen och SMRTV:s val blev sångerskan Senhit, som senast tävlade för ministaten 2011. Då kallade hon sig för Senit, nu hade hon lagt in en ”h” i namnet.

Artistvalet meddelades officiellt den 6:e mars 2020. Därefter ville Senhit ha publikens hjälp att rösta fram vilket tävlingsbidrag hon skulle framföra i Eurovisionen. Det fanns dock endast två bidrag att välja på och omröstningen hölls bara öppen under helgen den 7-8 mars. Sedan lästes resultatet av och vinnarlåten meddelades den 9:e mars via Eurovision.tv:s YouTube-kanal.

 

Eurovision-resultat 2020

Vinnarlåten i San Marinos webbomröstning blev ”Freaky!”, som Gianluigi Fazio, Henrik Steen Hansen och Nanna Bottos stod bakom på upphovssidan.

Dessvärre blev det ingen tävlan i Eurovision till följd av den vid tiden rådande coronapandemin som gjorde att EBU fick ställa in. Om tävlingen hade ägt rum som planerat hade San Marino fått kvala genom semifinal 2.

 

Finalen

Fakta


  • Datum:
  • 2020-03-07 – 2020-03-08

  • Plats:
  • Onlineomröstning

  • Röstningsprocess:
  • 100% publikröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt bokstavsordning. Bägge bidragen framfördes av Senhit.

  1. Freaky!
  2. Obsessed

 

 

Resultat


Måndagen den 9:e mars stod det klart att det blir bidraget ”Freaky!” som sångerskan Senhit får med sig till Eurovision 2020 i Rotterdam. Sedan i fredags (6:e mars) har det varit officiellt att Senhit åter representerar San Marino i Eurovisionen och under helgen som följde fick publiken välja mellan två bidrag (“Freaky!” eller “Obsessed”) som hon skulle tävla med i Rotterdam.

Det blev en mycket jämn omröstning och med 51 procent av rösterna mot 48 procent blev det ”Freaky!” som vann. I samband med att resultatet stod klart släpptes också bidragets officiella musikvideo på Eurovision.tv:s YouTube-kanal:

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera