LETTLANDS UTTAGNING. Inför Eurovision 2020 valde det lettiska TV-bolaget LTV ut Lettlands artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Supernova 2020. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


LTV valde för det sjätte året på raken artist och bidrag till Eurovisionen via uttagningen Supernova. Skillnaden denna gång var att uttagningen endast innehöll en finalkväll istället för heats och semifinaler som varit aktuellt alla tidigare år.

Själva startfältet utsågs efter en nationell antagning som följde jurygranskning och en audition. Av 26 bidrag som fick delta vid auditionen utsåg urvalsjuryn endast nio tävlande. Juryns resultat redovisades den 16:e januari 2020. Även om det var jury som fick hela makten att utse startfältet var det bara tittarnas röster avgjorde vinnaren i finalen.

 

Eurovision-resultat 2020

Vinnare i Lettlands uttagning blev sångerskan Samanta Tīna med bidraget ”Still Breathing”, som hon själv stod bakom på upphovssidan tillsammans med Aminata Savadogo.

Dessvärre blev det ingen tävlan i Eurovision till följd av den vid tiden rådande coronapandemin som gjorde att EBU fick ställa in. Om tävlingen hade ägt rum som planerat hade Lettland fått kvala genom semifinal 2.

 

Finalen

Fakta

 • Datum:
 • 2020-02-08

 • Programledare:
 • Ketija Šēnberga, Toms Grēviņš och Beta Beidz

 • Plats:
 • ?

 • Röstningsprocess:
 • 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Seleste – ”Like Me
 2. DRIKSNA – ”Stay
 3. Katrīna Bindere – ”I Will Break Your Heart
 4. Edgars Kreilis – ”Tridymite
 5. Katrīna Dimanta – ”Heart Beats
 6. Miks Dukurs –I’m Falling For You
 7. ANNNA – ”Polyester
 8. Bad Habits – ”Sail With You
 9. Samanta Tīna – ”Still Breathing

 

Panelen tyckte till!


 1. Samanta Tīna – ”Still Breathing”
 2. Katrīna Dimanta – ”Heart Beats”
 3. DRIKSNA – ”Stay”
 4. Katrīna Bindere – ”I Will Break Your Heart”
 5. Seleste – ”Like Me”
 6. Bad Habits – ”Sail With You”
 7. Edgars Kreilis – ”Tridymite”
 8. Miks Dukurs – ”I’m Falling For You”
 9. ANNNA – ”Polyester”

Kommentar: Fortfarande imponerad över att Aminata Savadogo alltjämt sätter trenden i Lettland ESC uttagning. Hon ligger bakom startfältets enda riktiga upptempolåt tillika den mest intressanta av alla låtarna. ”Still Breathing” är en typisk Aminatalåt, fast i upptempo, vilket vi inte sett tidigare. Det är faktiskt riktigt bra, iallafall om man gillar annorlunda och suggestiva danslåtar. Annars är startfältet ganska tafatt i tempo, med en del glimrande inslag från alternativa genrer, bl.a. ”Heart beats” och ”Stay” som är riktigt sköna att lyssna på. Tyvärr inga kioskvältare, och det är just kioskvältare som Lettland behöver.

 1. DRIKSNA – ”Stay”
 2. Miks Dukurs – ”I’m Falling For You”
 3. Katrīna Dimanta – ”Heart Beats”
 4. Samanta Tīna – ”Still Breathing”
 5. Edgars Kreilis – ”Tridymite”
 6. Katrīna Bindere – ”I Will Break Your Heart”
 7. ANNNA – ”Polyester”
 8. Bad Habits – ”Sail With You”
 9. Seleste – ”Like Me”

Kommentar: Lettland erbjuder tyvärr inget mer än mediokra låtar som bäst så det var inte lätt att hitta en vinnare bland dessa. Driksna var den som kändes mest genuin. Rösten kanske inte passar låten helt men tyckte hela paketet var bra här. Flera fina melodier men tyvärr räcker inte sången till då den är för svag eller dålig. Tror inte någon utav dessa ens kommer nå finalen i ESC.


 1. Katrīna Dimanta – ”Heart Beats”
 2. Samanta Tīna – ”Still Breathing”
 3. Bad Habits – ”Sail With You”
 4. Seleste – ”Like Me”
 5. DRIKSNA – ”Stay”
 6. Katrīna Bindere – ”I Will Break Your Heart”
 7. Edgars Kreilis – ”Tridymite”
 8. Miks Dukurs – ”I’m Falling For You”
 9. ANNNA – ”Polyester”

Kommentar: Lettland bjuder på en rätt så intressant kavalkad i finalen, detta trots den stora bomben, att Markus Riva som vanligtvis omnämns som en favorit att vinna varje år han är med, inte ens tog sig vidare från förkvalet! Men trots det finns det några låtar där uppe i min ranking som jag gillar. Delas har vi Katrīna Dimanta, tidigare medlem i Aarzemnieki (Lettland 2014) som bjuder på en glad folklig låt med Heart Beats, och så Samanta Tīna som i år har en… intressnt låt minst sagt. Det jag mest lägger märke till med den låten är att dess drop påminner mig om en sån där låt jag kan höra i ett av mina favoritspel, Dance Dance Revolution. Och det är ändå roligt!


 1. Katrīna Dimanta – ”Heart Beats”
 2. Samanta Tīna – ”Still Breathing”
 3. Edgars Kreilis – ”Tridymite”
 4. Seleste – ”Like Me”
 5. ANNNA – ”Polyester”
 6. Bad Habits – ”Sail With You”
 7. DRIKSNA – ”Stay”
 8. Katrīna Bindere – ”I Will Break Your Heart”
 9. Miks Dukurs – ”I’m Falling For You”

Kommentar: Att rangordna samtliga bidrag var ingen LÄTT uppgift. Varför då kanske ni undrar. Kvalitén på finalen är tämligen låg, om de här var de nio bästa låtarna som landet hade så kan jag mer än förstå varför de gång på gång misslyckas med att kvalificera sig för finalen… Enda ljusglimten i startfältet är Heart Beats. Den sticker åtminstone ut och är rätt catchig. Men knappast en vinnare.


 1. DRIKSNA – ”Stay”
 2. Katrīna Dimanta – ”Heart Beats”
 3. ANNNA – ”Polyester”
 4. Samanta Tīna – ”Still Breathing”
 5. Bad Habits – ”Sail With You”
 6. Edgars Kreilis – ”Tridymite”
 7. Katrīna Bindere – ”I Will Break Your Heart”
 8. Miks Dukurs – ”I’m Falling For You”
 9. Seleste – ”Like Me”

Kommentar: För mig står det mellan ”Stay” & ”Heart Beats”. En ganska blek final i övrigt. Litauen och Estland levererar bättre bidrag i sina uttagningar.


 

Resultat


Det blir sångerskan Samanta Tīna med bidraget ”Still Breathing” som kommer att få representera Lettland i Eurovision 2020. Det avgjorde tv-tittarna i finalen i uttagningen Supernova som hölls den 8:e februari. Så här såg hennes framträdande ut:

 

Vann på åttonde försöket

Det var inte första gången som Samanta Tīna tävlade i den lettiska uttagningen, utan under de senaste åren har hon haft med hela åtta bidrag utan att vinna. I år slog hon sig samman med sångerskan Aminata, som själv gjorde stor succé för Lettland i Eurovision 2015, och det visade sig vara ett lyckat samarbete eftersom det tog sig hela vägen till seger! Aminata var endast med på låtskrivarsidan medan Samanta framförde bidraget på scenen.

 

Totaltabellen

Så här blev resultatet när tittarna hade röstat klart:

 1. Samanta Tīna – ”Still Breathing
 2. Katrīna Dimanta – ”Heart Beats
 3. ANNNA – ”Polyester
 4. Miks Dukurs –I’m Falling For You
 5. Bad Habits – ”Sail With You
 6. Seleste – ”Like Me
 7. Edgars Kreilis – ”Tridymite
 8. Katrīna Bindere – ”I Will Break Your Heart
 9. DRIKSNA – ”Stay

 

Panelens slutkommentarerDet märks att Samanta har slagit sig samman med Aminata, för det här känns som en typisk Aminata-låt. Men till skillnad från Aminatas Eurovision-låt 2015 tycker jag Samantas låt är bra. Det är inte så att jag ger jättemycket hyllningar, men det känns som ett trevligt inslag i år kombinerat med en del galenskap. Det skulle absolut kunna ta Lettland till final. Jag tror däremot inte låten har något med segern att göra i Rotterdam, men av de låtar som hittills är valda är det här en av de bättre.


 


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera