ALBANIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2020 valde det albanska TV-bolaget RTSH ut Albaniens artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Festivali i Këngës 58. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Den 58:e upplagan av Festivali i Këngës bestod likt tidigare upplagor av två semifinaler och en final som avgjordes i december. Nytt för året var att alla resultat, både i semifinalerna och finalen, avgjordes en internationell jury bestående av Christer Björkman (Sverige), Dimitris Kontopoulos (Grekland) och Felix Bergsson (Island) samt Mikaela Minga och Rita Petro från Albanien.

Totalt var det 20 bidrag som gjorde upp om segern, vilka hade valts ut av en expertpanel efter en nationell antagning under hösten 2019. Därefter fördelades antalet bidrag på tio per semifinal från vilka juryn fick fria tyglar att själva avgöra så många finalister de ville. Juryn behövde inte utgå ifrån semifinalfördelningen utan valde från alla 20 bidrag. I finalen röstade samma internationella jury fram vinnaren genom poängutdelning.

 

Eurovision-resultat 2020

Vinnare i Albaniens uttagning blev sångerskan Arilena Ara med bidraget ”Shaj” som Darko Dimitrov, Lazar Cvetkovski och Lindon Berisha stod bakom på upphovssidan. Inför Eurovisionen gjordes en ny version med titeln ”Fall from the Sky” som gjordes av teamet Darko Dimitrov, Lazar Cvetkovski, Michael Blue, Robert Stevenson och Sam Schummer.

Dessvärre blev det ingen tävlan i Eurovision till följd av den vid tiden rådande coronapandemin som gjorde att EBU fick ställa in. Om tävlingen hade ägt rum som planerat hade Albanien fått kvala genom semifinal 2.

 

Semifinaler

Semifinal 1

Fakta

 • Datum:
 • 2019-12-19

 • Programledare:
 • Alketa Vejsiu

 • Plats:
 • Pallati i Kongreseve, Tirana

 • Röstningsprocess:
 • 100% juryröstning*

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Bojken Lako – Malaseen
 2. Kanita – Ankth
 3. Devis Xherahu – Bisedoj me serenatën
 4. Aldo Bardhi – Melodi
 5. Kamela Islamaj – Më ngjyros
 6. Nadia & Genc Tukiçi – Ju flet Tirana
 7. Sara Bajraktari – Ajër
 8. Elvana Gjata – Me tana
 9. Renis Gjoka – Loja
 10. Albërie Hadërgjonaj – Ku ta gjej dikë ta dua

* Juryn redovisade sina val först efter den andra semifinalen.

Panelen tyckte till!


 1. Sara Bajraktari – ”Ajër”
 2. Elvana Gjata – ”Me tana”
 3. Kanita – ”Ankth”
 4. Aldo Bardhi – ”Melodi”
 5. Nadia & Genc Tukici – ”Ju flet Tirana”

Kommentar: Jag är rädd för att semifinal 1 i Këngës 58 kommer bli en snoozefest. Jag är inget stort fan av ballader och Albanien bjuder på flera stycken i år. Men det finns allt några guldkorn i säcken. Första lyssningen på Sara och den stannade kvar i kroppen länge. Så genuin och innerlig i avskalad tappning. Ser henne på en scen på 70-talet med blommor i håret och håller tummarna att denna vackra sång är lika bra live. Näst bäst var helt klart Elvana som med sin sång får en att vilja röra på höfterna. Verkligen grymt gung och tror den kommer gå långt. Min tredjeplats kunde ha varit ettan om den sjöngs på engelska. Vet inte riktigt vad det var som kändes fel men texten låter konstig o passar på nåt sätt inte till låten.


 1. Bojken Lako – ”Ma la seen”
 2. Kanita Sumi – ”Ankth”
 3. Kamela Islamaj – ”Më ngjyros”
 4. Renis Gjoka – ”Loja”
 5. Sara Bajraktari – ”Ajër”

Kommentar: Så var det till slut dags för 2020 års säsong av nationella uttagningar, och även denna gång är det Albanien som är först ut. Men om vi ska ta en titt på första semifinalen som går av stapeln på torsdagen kan jag konstatera att det är en kavalkad av låtar som faller under bedömningen ”OK+” för mig. Och så givetvis några bekanta namn, däribland Bojken Lako som man nu får se för tredje gången på raken i denna uttagning. Denna gång med en minst sagt udda låt för hans standard. I övrigt är min topp 5 mest bestående av ballader + den enstaka rökaren ”Loja” av Renis Gjoka.


 1. Elvana Gjata – “Me tana“
 2. Aldo Bardhi – “Melodi“
 3. Kanita – “Ankth“
 4. Devis Xherahu – “Bisedoj me serenatën“
 5. Sara Bajraktari – “Ajër“

Kommentar: Personligen tycker jag att nivån på första semifinalen är något lägre än iden andra. Flera av låtarna överlag i uttagningen känns som utfyllnad. Min klara favorit i tävlingen, som också tävlar i den har semifinalen, är låten Me tana vilket man skulle kunna beskriva som etnopop ungefär som jag föredrar det. En frisk bland resten av låtarna i första semifinalen.


 1. Sara Bajraktari – ”Ajër”
 2. Albërie Hadërgjonaj – ”Ku ta djej dikë ta dua”
 3. Bojken Lako – ”Malaseen”
 4. Elvana Gjata – ”Me tana”
 5. Kanita – ”Ankth”

Kommentar: Då var det dags för den nya Eurovision-säsongen att dra igång och vi vänder blickarna mot Albanien och dess traditionsenliga sångtävling Fëstivali I Këngës som jag gillar skarpt. Det finns gott om godbitar i denna första semifinalen. Jag tycker två kandidater sticker ut lite extra och det är Sara Bajraktari och Albërie Hadërgjonaj. Bojken Lako har en grymt härlig röst och är en etablerad & återkommande artist i festivalen. Det finns en skön mix av både modernare tongångar och ett lite mer traditionellt sound. Vill även tillägga att jag gillar Aldo Bardhis låt ”Melodi” men den föll strax utanför topp 5.


 

 

Resultat: Semifinal 1


Den första semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att juryn hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

Notering

Juryns resultat blev officiellt först när den andra semifinalens bidrag hade framförts. Dessutom hade juryn mandat att välja bland alla semifinalbidrag, dvs. de behövde inte utgå ifrån fördelningen som gjorts inför programmet.

 

 

Semifinal 2

Fakta

 • Datum:
 • 2019-12-20

 • Programledare:
 • Alketa Vejsiu

 • Plats:
 • Pallati i Kongreseve, Tirana

 • Röstningsprocess:
 • 100% juryröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Robert Berisha – Ajo nuk është unë
 2. Wendi Mancaku – Ende
 3. Kastro Zizo – Asaj
 4. Tiri Gjoci – Me gotën bosh
 5. Era Rusi – Eja Merre
 6. Olta Boka – Botë për dy
 7. Valon Shehu – Kutia e Pandorës
 8. Arilena Ara – Shaj
 9. Eli Fara & Stresi – Bohem
 10. Gena – Shqiponja e lirë

 

Panelen tyckte till!


 1. Valon Shehu – ”Kutia e Pandorës”
 2. Gena – ”Shqiponja e lirë”
 3. Era Rusi – ”Eja Merre”
 4. Tiri Gjoci – ”Me gotën bosh”
 5. Arilena Ara –”Shaj”

Kommentar: I denna semifinal var det inte lika svårt att ranka då det bara fanns en klar segrare nämligen Valon. Denna sköna rocklåt med grymt gung kan jag se som årets hårdrocksbidrag i ESC. Den talar till själen och det är svårt att inte gilla den. Min tvåa är en helt annan genre. Denna påminner mycket om en låt jag lyssnade sönder tidigt 2000-tal (”Esana mono”) så kanske är därför jag diggar den så mycket. Han känns som en viking som ska ut i strid och vinna slaget. Den är ju dock väldigt omodern så tyvärr tror jag inte den kommer gå så långt men man kan alltid hoppas. Trean är en cool brud med en cool låt men inte mycket mer än så.


 1. Valon Shehu – ”Kutia e Pandorës”
 2. Kastro Zizo – ”Asaj”
 3. Arilena Ara – ”Shaj”
 4. Tiri Gjoci – ”Me gotën bosh”
 5. Gena – ”Shqiponja e lirë”

Kommentar: Andra semifinalen hittar jag desto mer låtar av en högre högstanivå. Om jag ska nämna några i min topp 3 så har vi dels Arilena Ara som jag råkat känna till sen innan tack vare låten ”Nëntori”. En tidigare X-Factor-deltagare vars närvaro i FiK bara känns naturlig, dessutom med en fin ballad. Därefter har vi Kastro Zizo med sin härliga folkvisa.

Men allt jag nämnt bleknar i jämförelse med vad jag har som nummer 1: Valon Shehu med hans riviga stänkare ”Kutia e Pandorës”. Och det kanske inte är så konstigt med tanke på att låten är skriven av ingen mindre än Eugent Bushpepa! Åh, vad jag hoppas på denna pärla.


 1. Kastro Zizo – ”Asaj”
 2. Gena – ”Shqiponja e lirë”
 3. Valon Shehu – ”Kutia e Pandorës”
 4. Tiri Gjoci – ”Me gotën bosh”
 5. Era Rusi – “Eja Merre“

Kommentar: Nej inte var det någon vidare hög kvalité i den här semifinalen heller. De enda två bidragen som tilltalar mig efter första lyssningen är den lite busiga låten Asaj & den den lite mer upptempo Shqiponja e lirë. Spontant kan jag dock inte påstå att någon låt är provocerande dålig. Men det där kan ändras…


 1. Era Rusi – “Eja Merre“
 2. Gena – ”Shqiponja e lirë”
 3. Wendi Mancaku – “Ende“
 4. Robert Berisha – “Ajo nuk është unë“
 5. Kastro Zizo – ”Asaj”

Kommentar: En svagare semifinal än den första. Era Rusi, Gena och Wendi Mancaku är mina tre guldkorn från denna semin. Jag är besviken på att Olta Boka som representerade Albanien i ESC 2008 kommer tillbaka med en sån fruktansvärt intetsägande och tråkig låt vill jag tillägga.


 

 

Resultat: Semifinal 2


Den andra semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att juryn hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 • Eli Fara & Stresi – Bohem
 • Kastro Zizo – Asaj
 • Wendi Mancaku – Ende

 

Notering

Juryns resultat blev officiellt först när den andra semifinalens bidrag hade framförts. Dessutom hade juryn mandat att välja bland alla semifinalbidrag, dvs. de behövde inte utgå ifrån fördelningen som gjorts inför programmet.

 

Finalen

Fakta

 • Datum:
 • 2019-12-22

 • Programledare:
 • Alketa Vejsiu

 • Plats:
 • Pallati i Kongreseve, Tirana

 • Röstningsprocess:
 • 100% juryröster

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Valon Shehu – Kutia e Pandorës
 2. Sara Bajraktari – Ajër
 3. Robert Berisha – Ajo nuk është unë
 4. Tiri Gjoci – Me gotën bosh
 5. Bojken Lako – “Malaseen“
 6. Arilena Ara – Shaj
 7. Gena – Shqiponja e lirë
 8. Kamela Islamaj – “Më ngjyros“
 9. Albërie Hadërgjonaj – Ku ta gjej dikë ta dua
 10. Elvana Gjata – Me tana
 11. Olta Boka – Botë per dy
 12. Era Rusi – Eja merre

 

Panelen tyckte till!


 1. Valon Shehu – ”Kutia e Pandorës”
 2. Sara Bajraktari – ”Ajër”
 3. Elvana Gjata – “Me tana“
 4. Gena – “Shqiponja e lirë“
 5. Era Rusi – ”Eja merre”

Kommentar: Efter en del tänkande så kom jag fram till att jag faktiskt vill att Valon ska vinna. Tycker det är en grym rocklåt, men just nu är ju framförandet helt uppåt väggarna. Man får inte fram den powern låten förtjänar med bara en ensam snubbe på scen. Men gör absolut inget om min 2a, 3a eller 4a skulle vinna istället, för de är lika bra allihop. Heja Albanien! Välj rätt låt nu!


 1. Valon Shehu – ”Kutia e Pandorës”
 2. Arilena Ara – ”Shaj”
 3. Bojken Lako – ”Malaseen”
 4. Kamela Islamaj – ”Më ngjyros”
 5. Sara Bajraktari – ”Ajër”

Kommentar: Efter att ha sett de två semifinalerna och nu så här inför finalen, känner jag att jag har tre takeaways.

1. Jag står fast kring min sak: Valon Shehu är fortfarande överlägsen etta hos mig.
2. Däremot har jag märkt att många fans håller på och dreglar över Elvana Gjata. Vars låt råkar vara min jumbo…
3. Är det bara jag som tycker det känns ganska konstigt att Christer Björkman varit med så himla mycket på många andra länders nationella uttagningar? Om han samtidigt har ambitionen att göra vår nationella uttagning och vår vinnarlåt stark så känns det lite som ett fall av ”Conflict of Interest”, om man frågar mig…

Nåväl, om en stund går alltså finalen av Festivali i këngës av stapeln, och då får vi alltså veta vilken not denna nationella-säsong börjar med.


 1. Elvana Gjata – “Me tana“
 2. Gena – “Shqiponja e lirë“
 3. Valon Shehu – “Kutia e Pandorës“
 4. Bojken Lako – “Malaseen“
 5. Tiri Gjoci – “Me gotën bosh“

Kommentar: Överlag tycker jag att bdragen lät betydligt bättre live än när jag hörde studioversionerna för första gången. Eller så kanske jag bara behövde få höra låtarna två gånger.

Min klara favorit Me tana står kvar på första platsen. Jag skulle dock bli lika glad om min tvåa Shqiponja e lirë vann då det knappast varit en överbelastning av rocklåtar i Eurovision de senaste åren. Jag tror att Shqiponja e lirë skulle kunna komma in som en frisk fläkt mednas Me tana lättare skulle kunna glömmas bort i mängden då den påminner om något man hört förut, även om jag personligen tycker att det är en något bättre låt.

Kort sagt. Jag hoppas att Albanien skickar Me tana eller Shqiponja e lirë till Rotterdam.


 1. Era Rusi – ”Eja merre”
 2. Sara Bajraktari – ”Ajër”
 3. Elvana Gjata – “Me tana“
 4. Robert Berisha – “Ajo nuk është unë“
 5. Albërie Hadërgjonaj – “Ku ta gjej dikë ta dua“

Kommentar: Då har två semifinaler avverkats och 20 bidrag har blivit 12 slutgiltiga finalister. Jag kan inte minnas när Albaniens final bestod av så pass få finalbidrag senast. Men jag tycker juryn har lyckats sålla fram de bästa låtarna och sånginsatserna. Enda jag saknar i detta startfältet är den unga sångerskan Wendi Mancaku med låten Ende. Jag känner att oavsett vad Albanien väljer fram av dessa finalbidrag så kommer man till Rotterdam med ett starkt bidrag, då samtliga kandidater är grymt bra. En av de bästa albanska finaler genom tiderna om ni frågar mig. Efter att ha nått Eurovision-final två år på raken är Albanien på jakt efter en tredje raka finalplats. Min personliga favorit är Era Rusi med ”Eja merre” som jag tycker är en fartfylld och modern uptempo-låt som jag skulle vilja se som Albaniens nästa ESC-bidrag. Sara Bajraktari och Elvana Gjata är mina två reservalternativ som hade funkat minst lika bra. Den som är överlägset populärast bland internationella fans och i hemlandet verkar vara Elvana Gjata som har rekordmånga visningar på Youtube av hennes tävlingsbidrag “Me tana“. Det återstår att se om juryn utser henne som sin vinnare eller om de går på ett helt annat spår. Äntligen ska det första ESC-bidraget för ESC 2020 vaskas fram.


 1. Sara Bajraktari – “Ajër”
 2. Valon Shehu – “Kutia e Pandorës“
 3. Robert Berisha – “Ajo nuk është unë“
 4. Gena – “Shqiponja e lirë“
 5. Arilena Ara – “Shaj”

Kommentar: Som många gånger förr kan jag svänga mellan att välja mellan en låt som jag kan tänka mig att sjunga karaoke till eller så vill jag bara rycka på atlaskotan och svänga med headbangarhuvudet till en hederlig rocklåt eller svänga mina lurviga vinterben till en danslåt. Man kan inte veta var man har mig! En sak är säker och det att göra ett framförande till en live-orkester är ett konststycke i sig och inte något som passar alla och inte heller alla typer av bidrag. Albanien har dock ett bra finalfält och där flera klassar att presentera sitt land i finalen i Rotterdam. För mig blir det dock en vacker ballad hjärtat klappar lite extra för ikväll, Sara Bajraktari med låten ”Ajer”.

 

 

Resultat


I finalen i Albaniens nationella uttagning Festivali i Këngës 58 blev det Arilena Ara med låten “Shaj“ som tog hem segern. Därmed blir det hon som får representera Albanien i Eurovision 2020 som avgörs i Rotterdam i maj 2020. Så här såg finalframträdandet ut:

 

Mer finalfakta

I finalen av Festivali i Këngës 58 var det upp till en femmannajury bestående av tre internationella experter (Christer Björkman från Sverige, Dimitris Kontopoulos från Grekland och Felix Bergsson från Island) samt två albanska experter (Mikaela Minga och Rita Petro) att avgöra vem av nedanstående 12 bidrag som de ansåg var mest lämpad att representera Albanien i Eurovision 2020. De valde till sist Arilena Ara till vinnare. Strax bakom henne hamnade Elvana Gjata med låten Me tanamedan Sara Bajraktari och låten “Ajër“ hamnade på tredje plats.

Förutom de 12 tävlande akterna var även två gästartister inbjudna. Dels gästades finalen av italienska stjärnan Giusy Ferreri och dessutom blev det ett medley med Cyperns Eurovision-representant från 2018 – Eleni Foureira.

Enligt uppgifter på Twitter, från folk som följde den efterföljande presskonferensen, har Arilena och hennes team bestämt att arbeta om låten till Eurovision. Det pratades om ett eventuellt språkbyte, men hur det sedan blir i praktiken återstår att se.

 

Slutgiltigt resultat:

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!Lite delad över Albaniens vinnarbidrag – men det kanske inte är helt negativt! Jag tycker nämligen att låten känns en smula förutsägbar, och i linje med mycket annat som de skickat till ESC de sista åren. Men samtidigt tycker jag faktiskt att den är rejält ESC-anpassad. Detta är ett bidrag som är skräddarsytt för ESC, men drama och power – vilket är nyckelegenskaper om man ska komma nånvart. En engelsk översättning hade kanske förstört dramaturgin lite, men samtidigt öppnat en ny dimension i låten. Att den dessutom fortsätter i Albaniens gamla trend med powerballader känns därför i sammanhanget inte helt fel – det har ju funkat rätt hyfsat på sistone. Möjligt finalbidrag det här!

Jag har inte följt Albaniens uttagning så jag kan inte uttala mig om ifall rätt eller fel låt vann. Det jag kan berömma Albanien för innan jag tycker till om låten är att de har vågat ta in internationell hjälp för att hitta en lämplig kandidat. Det trodde jag aldrig skulle hända, men det känns positivt.

Mitt första intryck av den artist som vann är att hon känns som en stabil sångerska som gör ett coolt intryck. Det känns också som att hennes team redan innan tänkt ut en snygg scenshow till Eurovision. Annars brukar ju albanska teamet alltid komma med det först när de är på plats. Själva låten är snyggt producerad, men de kommer att behöva tajta till det lite om det ska bli ännu bättre. Just nu ger jag 3 av 5 i betyg, och så länge de inte gör om allt för mycket (som Albanien tyvärr ibland gjort förut) så känns det just nu riktigt bra!Första gången jag hörde vinnarlåten tyckte jag den var ok. Hon har en stark röst och låten passar henne och den kan säkert göra sig bra i det större sammanhanget men hade hellre sett nåt med lite fart i sig vinna. Albanien skickade en stark kvinna med en stark låt förra året så i år tycker jag allt dom kunde gå åt nåt annat håll. Tror låten kommer växa efter fler hörningar men just nu får den endast 3/5 av mig.Så, Albanien skickar återigen en powerballad med kvinnlig sångare, vilket de ofta gör. Behöver det göra att låten blir per definition sämre för det? Absolut inte. Jag förstår helt och hållet varför det gick hem, den låten lyftes rejält med liveorkestern, plus Arilenas karisma. En solid fyra på den femgradiga skalan för min del.

Men, däremot har jag fått det bekräftat att låten kommer översättas till engelska (tydligen var den skriven på engelska först innan den sen fick en albansk version för att få tävla i uttagningen till och börja med). Lite synd på det viset att vi blir utan det albanska språket denna säsong således… Och så ska låten göras om också, så vi får se vad jag tycker om Albaniens låt längre fram.Jaha så nu har Albanien gått tillbaka till att skicka en divaballad, precis som de nästan alltid gjorde före 2018… *suck*.

Dessutom skall de skriva om låten till engelska. Nej, om de inte lyckas få till en riktigt bra ny version av låten så tvivlar jag på att Albanien kommer komma någonstans alls i Rotterdam. Svårt att säga innan vi känner till hela startfältet. Men jag får säga som jag brukar. Fel låt vann.
 


Jag är inte övertygad om att Albanien kommer någon vart med detta bidrag i Rotterdam. Kanske jag behöver lyssna flertal gånger för att den ska få växa. Sångerskan kan sin sak, men för mig blir den en slätstruken 3a även om den fanns med i min topplista. Det talar mer för nivån på finalbidragen som helhet.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera