« Eurovision 2019

Eurovision 2021 »Eurovision 2020

EUROVISION 2020. Den 65:e upplagan av musiktävlingen Eurovision Song Contest (ESC) kommer att äga rum i Nederländerna någon gång under våren eller försommaren år 2020. Detta stod klart efter att den nederländska artisten Duncan Laurence vunnit 2019 års upplaga av Eurovision.

Nederländerna får nu ta över värdskapet för Eurovision Song Contest, något de senast hade för 40 år sedan. Den gången, år 1980, stod man värd endast för att både vinnarlandet och flera andra topplacerade länder i finalen 1979 hade tackat nej till att ta hand om arrangemanget. Senast Nederländerna var värdland efter en egen seger var för 44 år sedan (år 1976). Oavsett så är det Nederländerna som fått äran att stå värd för den första Eurovisionen på decenniet 2020-talet!

 

Hur kommer 2020 års tävling se ut?

Varken EBU eller det tre nederländska TV-bolagen NPO, AVROTROS och NOS som samproducerar 2020 års tävling har varken bekräftat tävlingsdatum eller värdstad. När det gäller den senare biten kommer det att avgöras genom budgivning. I slutet av maj (2019) kom uppgifter om att intresserade städer och regioner i Nederländerna får juni och juli på sig att anmäla sitt intresse att stå värd och fördjupa sitt arrangemang. De städer/regioner som sedan uppfyller de krav som ställs får sedan besök av EBU och TV-bolagen innan ett slutgiltigt beslut tas. Således kan ett värdskapsbeslut komma som tidigast i slutet av sommaren 2019, men det kan såklart även komma senare.

Om inte EBU meddelar annat är det mest troliga att formen för tävlingen med två semifinaler och en final kvarstår, men det återstår att se om det sedan blir så när tävlingsdatumen har presenterats. Det är alltså inte sagt om det blir så.

 

Länder som har bekräftat intresse att delta

Här presenterar vi de länder vars TV-bolag har bekräftat till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2020 (listan fylls på kontinuerligt i takt med att fler länder lämnar bekräftelser):

 

  • Belgien
  • Danmark – Dansk Melodi Grand Prix 2020
  • Finland – UMK 2020
  • Nederländerna (värdland)
  • Norge – Norsk Melodi Grand Prix 2020
  • San Marino
  • Sverige – Melodifestivalen 2020
  • Tjeckien – nationell final
  • Tyskland

 

Noteringar


* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i många fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2019 eller i början av 2020. Först vid det tillfället vet vi exakt hur många länder som har för avsikt att delta i 2020 års Eurovision Song Contest.


 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Efterspelet av Tel Aviv

Best of Nationella 2019

Eurovision 2019

Eurovision 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen