« Inför ESC Malta 2019

Inför ESC Malta 2021 »


INOFFICIELL EUROVISION 2020. Det har blivit dags att presentera Malta, som i år representerades av sångerskan Destiny Chukunyere med låten ”All of My Love”. I vår specialupplaga av årets Eurovision tävlade Malta i den första semifinalen, där vi gav dem startnummer 9 av 17. De gick inte vidare till finalen.

I den här artikeln får du först en sammanfattning om Maltas resultat i förra decenniet. Därefter följer en presentation om årets uttagning och artist- och bidragsval innan vi sedan delar med oss av våra betygsättningar och kommentarer. Nu börjar vi!

 

Summering. Resultat på 2010-talet

 

Maltas prestationer i Eurovision under 10-talet har vart rätt så medel. Likt några andra länder har de varit i finalen hälften av de 10 upplagorna detta decennium. Det började inte så bra de första åren med två raka finalmissar, varav den sistnämnda var man en poäng bort från finalplats. Sedan började Malta rada upp tre raka finalplatser, där man under 2013 också lyckades sluta på en fin åttondeplats i finalen. Efter detta har Malta resultatmässigt blandat och gett, antingen att man inte nått final alls, eller så har man gjort det och nått topp 15. Senaste gången blev det en 14:e plats i finalen.

Något som kom att kännetecknas för Malta under decenniet var att tittarna mer eller mindre varje gång gett dem kalla handen, till skillnad från jurygrupperna som nästan alltid placerat landet högt. Enda gången när tittarna hade Malta i samma höga läge som juryn var i finalen 2013.

Malta deltog vid samtliga Eurovisioner på 2010-talet (de har för övrigt deltagit aktivt i tävlingen sedan år 1971 med endast längre uppehåll åren 1973-74 samt 1977-90).

Fakta

 • Totalranking:
 • 23 (av 46)*
 • Högsta placering under decenniet:
 • 8:e plats i final (2013)
 • Sämsta placering under decenniet:
 • 16:e plats i semifinal (2017)
 • Värdnation:
 • Nej (vann aldrig)
 • Totalpoäng**:
 • 1 368 p
 • Snittpoäng**:
 • 137 p

* Rankingen består av en addering av alla länders totalplaceringar mellan 2010–2019 i bakvänd ordning. Om t.ex. 43 länder deltog får vinnaren 43 poäng, tvåan 42 poäng osv. nedåt. Därefter har vi slagit samman poängsummorna och listar länderna i ordning från högsta till lägsta totalpoäng.
** Snitt- och totalpoäng innehåller den totala poängsumma som landet samlade ihop i både semifinaler och finaler mellan 2010–2019.

 

Mer fakta. Vem är Destiny?

 

Destiny Chukunyere föddes den 29:e augusti 2002 i Birkirkara, Malta där hon växte upp med sina föräldrar och två syskon. Redan som barn började Destiny att sjunga och hon tävlade också i tre stora musiktävlingar varav två där hon vann.

2015 vann Destiny den maltesiska uttagningen till Junior Eurovision med bidraget ”Not My Soul” och fick därför representera Malta i tävlingen. På plats i Junior Eurovision var det också Malta som vann med den för den tiden högsta poängsumman någonsin. Två år senare ställde hon upp i brittiska X Factor men kom då bara på en sjätteplats.

Istället blev det total lycka då hon tävlade i hemlandets X Factor 2020 och vann. Därmed blev hon uttagen att representera Malta i Eurovision 2020. Bidraget ”All Of My Love” valdes ut internt och gjordes av Bernarda Brunovic, Borislav Milanov, Sebastian Arman, Dag Lundberg, Joacim Persson och Cesár Sampson. Den sistnämnde har ju själv tävlat i Eurovision 2018.

Hur valde Malta till Rotterdam?

 

Malta valde ut sin artist Destiny Chukunyere via den publika nationella uttagningen X Factor Malta, för att sedan utse hennes tävlingsbidrag internt.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Denna har vi hört förut! Jodå, flera gånger faktiskt! Cesar Sampson 2018. John Lundvik 2019. The Mamas 2020. Vi börjar kunna den här genren nu! Men visst är det svängigt? Jag gillar egentligen det här, för det finns en själ och energi i denna typ av musik som vi inte får i andra genrer. Men nu så har man nog fått lite av en överdos av detta, och då blir det lite platt. Jag tror dessvärre att detta är musik med sin bästa tid bakom sig, även om jag personligen går igång lite på det.


.

De senaste åren har soul/gospel konceptet funkat relativt bra i Eurovision. Speciellt hos juryn har det varit en favorit. Tycker Destiny är en riktigt bra sångerska. Dock är det något med denna låt som inte kommer upp i samma höjd som Cesar Sampson 2018 eller John Lundvik 2019. Kan inte riktigt sätta fingret på det. Känns som att en lugnare låt hade passat hennes röst bättre och där hon hade fått mer utrymme att briljera. Detta blir någonstans mitt emellan bara.


.

Här har vi ytterligare ett exempel på en situation där artisten är bättre än låten. Jag gillar Destiny som artist och hon gör väldigt bra ifrån sig, men låten den är alldeles för slätstruken och tråkig. Ändå rankas den i höjd hos vissa tyckare. Varför? Jag tror mer det är för Destiny som artist än själva låten. Däremot tror jag att hon hade varit The Mamas stora konkurrent i och med att de är lite i samma genre, fast The Mamas är såklart mycket bättre. Nej, den här låten är svagt godkänd för mig, inte mer än så.


.

Nja det här är väldigt mellanmjölk. Hon verkar ju vara en väldigt duktig sångerska men låten griper inte tag i mig för fem öre. Hjälper ju inte att man inte kan höra den på Spotify än vilket kanske hade hjälpt till något.


.

Malta gick i år i samma fälla som man gjorde förra året tycker jag. Att man lyckats ta fram en sångerska som är jätteduktig, men inte har rätt låt som lyfter henne helt. Nu har jag i och för sig inte någon bra koll på JESC så jag kan inte säga att jag känner till Destiny Chukunyeres musikaliska inriktning särskilt bra. Men av det jag hör så vet jag att hon ändå kan sjunga. Det är väl den underlättande omständigheten här, att hon har en låt där hon kan demonstrera sin starka röst, vilket Michela Pace inte hade ifjol. Men låten är så himla slätstruken att jag inte kan bjussa på mer poäng än vad jag gör.


.

Destiny är helt klart en av årets bästa sångerskor. Redan när hon tävlade i Junior Eurovision för fem år sedan så tippade jag att hon skulle kunna bli den första personen att vinna både JESC & Eurovision. Hon vann visserligen JESC det året, men jag är tveksam hur hon hade klarat sig i Rotterdam om hon fått tävla med den här låten. Jag tycker All Of My Love känns tämligen slätstruken, inte alls lika catchig som hennes JESC bidrag.

Om inte nästa år så är i alla fall jag övertygad om att Destiny kommer att få representera Malta i framtiden. Man kan ju hoppas att hon får en bättre låt då.


.

Jag hade höga förväntningar när det stod klart att Maltas representant till årets tävling skulle bli den tidigare Junior ESC-vinnaren Destiny. Denna unga & talangfulla sångerskan från den lilla medelhavsön är en grymt begåvad sångerska. Besvikelsen efter första lyssningen var total och nu en drygt månad efter anser jag fortfarande att den inte håller måttet och känns bara slätstruken och tråkig. Låten är en pop-R&B-låt delvis skriven av svenskar. Jag hoppas Destiny får en ny chans nästa år, med en avsevärt mycket bättre låt.


.

Det är synd att Destiny inte fått en bättre låt att bära hennes vackra röst. Den är enligt mig för slätstruken. I samma genre som The Mamas, men the Mamas har en bättre hook.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
17 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera