« Inför ESC Schweiz 2019

Inför ESC Schweiz 2021 »


INOFFICIELL EUROVISION 2020. Det har blivit dags att presentera Schweiz, som i år representerades av sångaren Gjon’s Tears med låten ”Répondez-Moi”. I vår specialupplaga av årets Eurovision tävlade Schweiz i den andra semifinalen, där vi gav dem startnummer 12 av 18. Schweiz röstades sedan vidare till finalen, där de fick startnummer 20 av 26.

I den här artikeln får du först en sammanfattning om Schweiz’ resultat i förra decenniet. Därefter följer en presentation om årets uttagning och artist- och bidragsval innan vi sedan delar med oss av våra betygsättningar och kommentarer. Nu börjar vi!

 

Summering. Resultat på 2010-talet

 

Schweiz är ett land som oftast haft det väldigt jobbigt under 2010-talet. Man inledde nämligen decenniet med att bli semifinaljumbo, sedan gick man förvisso till final 2011 med Anna Rossinelli, men bara för att sedan sluta sist där. Efter det var man nära finalplatserna både 2012 och 2013, innan man blixtrade till 2014 med Sebalter som skickade upp Schweiz till 13:e plats. Direkt därefter hamnade man i en djup svacka med två raka sistaplatser i semifinalerna. Och efter det blev det ytterligare två finalmissar innan man bytte kurs och valde ut Luca Hänni internt. Detta skulle bära frukt då Schweiz inkasserade en fjärdeplats – deras första topp 5-placering sedan 1993!

Schweiz deltog vid samtliga Eurovisioner på 2010-talet (de har för övrigt deltagit aktivt i tävlingen sedan år 1956 med uppehåll åren 1995, 1999, 2001 och 2003). Sedan ska det tilläggas att Schweiz innehar, tillsammans med Lettland, det tråkiga rekordet i flest sistaplatser i semifinaler: totalt fyra stycken. Tre av dessa fick Schweiz under decenniet som passerade…

Fakta

  • Totalranking:
  • 37 (av 46)*
  • Högsta placering under decenniet:
  • 4:e plats i final (2019)
  • Sämsta placering under decenniet:
  • 18:e/sista plats i semifinal (2016)
  • Värdnation:
  • Nej (vann aldrig)
  • Totalpoäng**:
  • 1 129 p
  • Snittpoäng**:
  • 113 p

* Rankingen består av en addering av alla länders totalplaceringar mellan 2010–2019 i bakvänd ordning. Om t.ex. 43 länder deltog får vinnaren 43 poäng, tvåan 42 poäng osv. nedåt. Därefter har vi slagit samman poängsummorna och listar länderna i ordning från högsta till lägsta totalpoäng.
** Snitt- och totalpoäng innehåller den totala poängsumma som landet samlade ihop i både semifinaler och finaler mellan 2010–2019.

 

Mer fakta. Vem är Gjon’s Tears?

 

Gjon’s Tears heter egentligen Gjon Muharremaj och föddes den 29:e juni 1998 i Broc i Schweiz. Han har däremot sitt ursprung i Albanien då hans föräldrar kommer därifrån.

Redan som barn visade Gjon på sin sångtalang då han som 12-åring kom trea i Albaniens motsvarighet till talang, som bara ett år senare följdes upp med ännu ett talangprogram: Die grössten Schweizer Talente. Sedan var det tyst några år innan han år 2018 släppte låten ”Babi” som gick väldigt bra i Albanien. 2019 prövade han lyckan i den franska versionen av The Voice och nådde semifinal.

I år, 2020, röstades han internt fram i Schweiz Eurovision-uttagning med låten “Répondez-moi”. Bidraget gjorde han tillsammans med Alizé Oswald, Xavier Michel och Jeroen Swinnen och handlingen kretsar kring existentiella frågor som “varför är vi här?”, “var kommer vi ifrån?” och “vart är vi på väg?”.

Det är värt att tala om att det är första gången sedan år 2010 som Schweiz tävlar med en icke-engelskspråkigt bidrag!

Hur valde Schweiz till Rotterdam?

 

Schweiz gjorde sitt artist- och bidragsval till Eurovision 2020 genom ett internval. Precis som inför 2019 tog man först hjälp av en allmän bidragsantagning, innan man lät en större publikjury och en expertjury tillsammans rösta fram en vinnare.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Vågat val av Schweiz, året efter deras megaframgång med en fjärdeplats i Tel Aviv! Då valde man ett rejält peppigt upptempobidrag med dans och hela köret, men nu är det alltså fransk ballad som gäller! Inte en helt säker satsning, men jag måste erkänna att detta är en av två ”Arcade”-kopior som faktiskt är riktigt bra. Man behöver inte kunna franska för att dras med i stämningen, och jag är säker på att man hade kunnat ordna ett passande scennummer. Detta hade kunnat bli giftigt i Rotterdam, men jag ser inte detta som en självklar utmanare. Låten saknar dessvärre en hook, och jag är lite osäker på om Gjon verkligen hade klarat de höga tonerna live. Det hade riskerat att låta mycket illa – även om studioversionen är välgjord. Som kompromiss kör jag på 3,5 nu, men som sagt är detta ett osäkert kort.


.

Alltså detta är enligt mig årets vackraste låt. Jag känner Gjons smärta i varje ton han tar. Det är så mörkt, sorgligt och alldeles underbart. Parallellerna till förra årets vinnare ”Arcade” har dragits, men det spelar ingen roll. När det är hög kvalité så kvittar det. Och här är det verkligen hög kvalité. Jag försökte hålla mig till en femma i år, men jag kan inte motstå. För denna låten blir bara bättre och bättre. Definitivt en av låtarna som hade slagits om titeln i årets tävling.


.

Här har vi då en fin låt. Frågar du mig tycker jag den är bättre än Nederländernas vinnarlåt från ifjol men bara för det tycker jag inte att detta är en vinnarlåt för det. För mig blir låten lite för platt och tråkig i längden även om den är fin och Gjon framför den på ett fint sätt. Det som drar ned betyget är att det känns lite för mycket Arcade light över det hela. Däremot får han pluspoäng för att han sjunger låten på franska!


.

My number one! Den här låten ger mig rysningar, går rakt in i själen och jag älskar det franska språket. Den här är miljoner gånger bättre än förra årets vinnare.


.

Smart drag av Schweiz att inte gå i samma fälla i år som Cypern gjorde förra året. Var själv inte alls förtjust i ”She Got Me” och hade vart osäker på hur jag hade tagit en ny variant utav den.

Men, så deppigt det här är! Och detta kommer från en person som brukar uppskatta sorgliga låtar i vanliga fall. Men ibland känns det som att även jag har min gräns för vad som är ”vackert deppigt” och ”obehagligt deppigt”… och det är tyvärr det sistnämnda facket denna låt faller i för mig. Kanske är det också pga ett minne jag har med den här låten – detta råkade nämligen vara den sista låten jag lyssnade på innan budet kom att årets Eurovision ställdes in. Kanske blir det så att jag knyter denna låt till tävlingen som en slags begravningsvisa med en text som andas desperation och hopplöshet. Men oavsett vad, så blir den här låten för mig en obehaglig påminnelse, och därför blir betyget en snöplig 1,5:a.


.

Schweiz tillhör ett av mina absoluta favoritländer i Eurovision. Förra året lyckades de knipa en 4:e plats efter att ha blivit underskattade varenda år sedan början av 90-talet…

Nu i år har man valt ut något helt annat jämfört med fjolårets bidrag. En avskalad mörk ballad som dessutom framförs på franska. Senaste gången Schweiz sjöng på det språket kom de sist… Men hade tävlingen blivit av så är jag övertygad om de skulle haft goda chanser att knipa sin tredje seger. Kanske vinner Gjon Eurovision nästa år? Lyckas han skriva en minst lika bra låt så är det fullt möjligt.


.

Efter succén ifjol med Luca Hänni med låten ”She Got Me” som kom på 4:e plats i ESC 2019 var man oerhört förväntansfull över vad som skulle följas upp. Det blev en låt på franska i balladstuk vars låttitel kan översättas till ”Svara mig”. Det är första gången på tio år som Schweiz skickar en låt på franska. Det är kul att höra något annat än engelska. Jag är osäker på hur det hade gått i tävlingen. Många verkar uppskatta låten, men tyvärr blir det inte mer än två poäng från mig. Det har potential att växa och sångaren är riktigt duktig och sjunger bra. Kanske att han får en bättre låt till 2021 om han får en ny chans att få tävla för Schweiz räkning?


.

Det gör ont, det känns djupt inuti mig, ståpälsen står på smalbenen – den är så vacker att man gråter! Har sett versionen där Gjon framför låten vid ett piano och det är fullkomligt underbart. Det är en låt där jag sugs in, precis på det sättet som Nederländerna fångade mig 2019. Det är för mig den värdigaste vinnaren 2020!


 

PANELEN TILLSAMMANS.
30,5 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera