« Inför ESC Estland 2019

Inför ESC Estland 2021 »


INOFFICIELL EUROVISION 2020. Det har blivit dags att presentera Estland, som i år representerades av sångaren Uku Suviste med låten ”What Love Is”. I vår specialupplaga av årets Eurovision tävlade Estland i den andra semifinalen, där vi gav dem startnummer 5 av 18. Estland röstades sedan vidare till finalen, där de fick startnummer 2 av 26.

I den här artikeln får du först en sammanfattning om Estlands resultat i förra decenniet. Därefter följer en presentation om årets uttagning och artist- och bidragsval innan vi sedan delar med oss av våra betygsättningar och kommentarer. Nu börjar vi!

 

Summering. Resultat på 2010-talet

 

Att säga att Estland har en intressant formkurva är verkligen en underdrift, då man varvat mediokra resultat med att vart tredje år lyckas komma riktigt högt. Inte minst märks det under 2010-talet, som började dåligt de två första åren när man först åkte på en finalmiss, för att sen förvisso ta sig till final men sluta näst sist. 2012 var det dock Ott Lepland som skickade upp Estland till 6:e plats. Sedan fortsatte motgångarna fram till 2015 – denna gång var det Elina Born & Stig Rästa som blev sjua i finalen. Därefter kom nästa smäll när Jüri Pootsmann blev sist i semin 2016, och därefter ytterligare en finalmiss, innan Elina Nechayeva 2018 återigen tog Estland upp till topp 10.

Senaste året, 2019, var det svenske Victor Crone som försvarade de blå-svart-vita färgerna, men denna gång blev det en blygsam 20:e plats i finalen, även om låten blev en hit i Sverige. Victor var för övrigt den tredje svenska artisten efter Sahlene (2002) och Sandra Oxenryd (2006) att representera Estland i Eurovision.

Estland deltog vid samtliga Eurovisioner på 2010-talet (de har för övrigt deltagit aktivt i tävlingen sedan år 1994 med hittills endast uppehåll år 1995).

Fakta

 • Totalranking:
 • 21 (av 46)*
 • Högsta placering under decenniet:
 • 7:e plats i final (2015)
 • Sämsta placering under decenniet:
 • 18:e/sista plats i semifinal (2016)
 • Värdnation:
 • Nej (vann aldrig)
 • Totalpoäng**:
 • 1 510 p
 • Snittpoäng**:
 • 151 p

* Rankingen består av en addering av alla länders totalplaceringar mellan 2010–2019 i bakvänd ordning. Om t.ex. 43 länder deltog får vinnaren 43 poäng, tvåan 42 poäng osv. nedåt. Därefter har vi slagit samman poängsummorna och listar länderna i ordning från högsta till lägsta totalpoäng.
** Snitt- och totalpoäng innehåller den totala poängsumma som landet samlade ihop i både semifinaler och finaler mellan 2010–2019.

 

Mer fakta. Vem är Uku Suviste?

 

Uku Suviste föddes den 6:e juni 1982 i Tallinn, Estland. År 2005 deltag han i sångtävlingen Kaks takti ette där han hamnade på en respektabel tredje plats. Tre år senare släppte han sitt debutalbum Ilus aeg tillsammans med Birgit Õigemeel och därefter har karriären rullat på med att han bland annat år 2010 var Estlands representant i tävlingen New Wave där han kom på tredje plats.

En annan tävling som Uku har försökt vinna är den estniska Eurovision-uttagningen Eesti Laul. Nu vet vi att han vann den senaste upplagan 2020 med bidraget ”What Love Is” (som han gjorde tillsammans med Sharon Vaughn) men innan dess har han försökt ytterligare tre gånger: 2017 med bidraget ”Supernatural” (som åkte ut i sin semifinal) och 2019 med ”Pretty Little Liar” (som kom på andra plats i finalen). Han skulle även ha tävlat 2011 med bidragetJagatud öömen den gången blev låten diskvalificerad.

Hur valde Estland till Rotterdam?

 

Estland valde artist och bidrag genom uttagningen Eesti Laul 2020, som bestod av två semifinaler och en final. Efter en nationell antagning fick en jury utse 24 bidrag till startfältet, vilka delades upp på tolv lika per semi. I respektive semifinal fick sedan jury och tittarna tillsammans utse 6 bidrag till finalen, vilket gjorde att 12 bidrag tävlade i finalen.

I finalavgörandet korades sedan vinnaren genom två omgångar: först där jury och tittarna fick utse tre toppfinalister, innan tittarna själva fick makten att rösta fram en av dessa tre låtar till vinnare.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Jag vet inte om det kan bli mer lättmjölk än så här? Det här var kanske en av de sämsta låtarna i året estniska final, men ändå så skickar man detta. I mina öron så är detta en låt som aldrig lyfter, och som i princip saknar inspiration. Inga fler dimensioner än refrängen, inga hooks ingen karisma. Jag kan inte ge Estland högre poäng än 1,5, även om jag vet att Uku faktiskt kan bättre – som jag har sett och hört tidigare. Gör om, gör rätt!


.

Om du skapar en låt i en fabrik helt utan känslor, karisma eller motivation så blir detta resultatet. Detta vann alltså en nationell uttagning. Tycker genuint synd om de andra deltagarna i den estniska uttagningen. Detta är så dåligt som upptempo bidrag kan bli. Tur för dem att tävlingen blev inställd.


.

Estland fortsätter att överraska i tävlingen och i år tycker jag deras formkurva växte betydligt. Uku framför en riktigt bra låt som hade potential att komma högt i finalen, så det är jättetråkigt att den nu inte kommer att få tävla på riktigt. Men detta är en av mina personliga favoriter i årets startfält och en av de bättre låtarna i den andra semin. Bra jobbat Uku!


.

Detta var ett framträdande jag hade sett fram emot för att se om det blev lika magiskt som första gången jag hörde den. Kan faktiskt inte peka ut nåt speciellt men den bara fångade mig direkt trots att det är en gammaldags låt. Tror dock inte vi hade fått se den i final om inte han lyckats charma rejält genom tv-rutan.


.

Detta är en fin ballad med en säker sångare. Uku gör precis det han ska när det kommer till att leverera låtens budskap och ger ett bra uttryckssätt. Möjligen kanske det här blir lite gammaldags, vilket också sänkte en annan låt jag kom att tänka på som lät ganska lik denna – ”Bigger Than Us” av Michael Rice. Å andra sidan var det också en låt jag ändå gillade, så på det viset stör det inte mig särskilt mycket.


.

Uku ställer frågan vad kärlek är. Trodde Duncan Laurence redan besvarat den frågan i Eurovision förra året, kärlek är ett förlorande spel. Eller ett förlorande koncept som man säger på svenska.

För Estlands del var det nog lika bra att tävlingen inte blev av då det här är deras sämsta bidrag på många år, om inte någonsin.


.

Efter att ha kommit på en snöplig andraplats i den estniska nationella finalen ifjol fick Uku sin efterlängtande revansch i år. En powerballad där sångaren frågar sig vad kärlek innebär. Han ser bra ut och har en skön röst. Det som inte gör att poängen blir högre är att låten hamnar i facket att vara ”alldeles för vanlig” och för ospännande, men den är godkänd i min bok.


.

För mig är detta mellanmjölk. Låten griper tag direkt och lockar till mer, men när han har tonartshöjning och sjunger samma sak…. Nä, refrängen skulle ha byggts till något helt annorlunda. Bidraget vinner tyvärr inte i längden.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
19,5 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera