ESTLANDS UTTAGNING. Inför Eurovision 2020 valde det estniska TV-bolaget ERR ut Estlands artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Eesti Laul 2020. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


TV-bolaget ERR genomförde i vanlig ordning uttagningen Eesti Laul 2020 för att utse Estlands artist och bidrag till Eurovision 2020. Uttagningen pågick genom två semifinaler och en final, och för andra året i rad hölls semifinalerna i staden Tartu medan finalen hölls i Saku Suurhall i huvudstaden Tallinn.

Under hösten 2019 höll ERR i en antagning där vem som helst, även icke-estniska låtskrivare, fick skicka in bidrag, även om det senare gällde i samarbete med estniska låtskrivare. För varje inskickat tävlingsbidrag skulle låtskrivarna betala en symbolisk avgift beroende på vilket språkval som gjordes. Tarriffen hade fasta priser som dock höjdes mot slutet av antagningsperioden.

När antagningen var avslutad fick en jury gå igenom alla bidrag. I mitten av november 2019 publicerade ERR namnen på bidragen och artisterna som valts ut till 2020 års Eesti Laul. När juryns arbete var klart gjorde ERR en semifinaluppdelning vars resultat redovisades i slutet av november. Ungefär samtidigt släpptes också studioversionerna till respektive bidrag.

 

Upplägget

I varje semifinal tävlade 12 bidrag, där först juryn och tittarna fick rösta vidare fyra bidrag till final. Därefter påbörjades en ny omröstning där tittarna fick lägga till två wildcards. Själva finalen hade även den två omgångar, där först publikens och juryns tre gemensamma favoriter fick tävla i en avgörande omgång där tittarna hade maktens avgörande i sin hand.

 

Eurovision-resultat 2020

Vinnare i Estlands uttagning blev sångaren Uku Suviste med bidraget ”What Love Is”, som han själv stod bakom på upphovssidan tillsammans med Sharon Vaughn.

Dessvärre blev det ingen tävlan i Eurovision till följd av den vid tiden rådande coronapandemin som gjorde att EBU fick ställa in. Om tävlingen hade ägt rum som planerat hade Estland fått kvala genom semifinal 2.

 

Semifinaler

Semifinal 1

Fakta


 • Datum:
 • 2020-02-13

 • Programledare:
 • Karl-Erik Taukar & Tõnis Niinemets

 • Plats:
 • Tartu

 • Röstningsprocess:
 • Första omgången: Delad jury- och tittarröstning
 • Andra omgången: 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Rasmus Rändvee – Young
 2. Kruuv – Leelo
 3. Stefan – By My Side
 4. INGA – Right Time
 5. Anett x Fredi – Write About Me
 6. Revals – Kirjutan romaani
 7. Renate – Videomäng
 8. Laura Põldvere – Break Me
 9. Little Mess – Without a Reason
 10. Egert Milder – Georgia (On My Mind)
 11. Jennifer Cohen – Ping Pong
 12. Synne Valtri feat. Väliharf – Majakad

 

Panelen tyckte till!


 

 1. Renate – “Videomäng“
 2. INGA – “Right Time“
 3. Laura – “Break Me“
 4. Kruuv – “Leelo“
 5. Little Mess – “Without a Reason“
 6. Rasmus Rändvee – “Young“

Kommentar: Intressant utveckling i den estniska uttagningen, där nu medeltempolåtar dominerar startfältet. Tyvärr är första semifinalen lite övermättad med just sådana bidrag, vilket gör det lite svårt att hitta någon favorit. Personligen gillar jag 80-tals beatet i ”Videomäng”, men i övrigt är det svårt att plocka ut något speciellt. ”Leelo” kan mycket väl funka bra, men tvivlar på att konceptet håller på scenen. Likaså tror jag att Girlband-grejen kommer framstå som rätt fånig på scenen också, vilket gör att jag tvivlar på Little mess. Men överlag så känns det ändå helt öppet i denna semi.

 1. Laura – ”Break me”
 2. Little mess – ”Without a reason”
 3. Stefan – ”By my side”
 4. Rasmus Rändvee – ”Young”
 5. Synne Valtri feat. Väliharf – ”Majakad”
 6. Revals – ”Kirjutaan romaani”

Kommentar: Estland trodde jag skulle ha massa bra att erbjuda men första semin är svag och började misströsta efter fem låtar men till slut började det ordna till sig. Jag valde Laura som förstaval för jag gillar hennes röst och tycker låten är i en annan klass än resten av startfälten. Tyvärr visade hon en osäkerhet vid sitt framträdande 2017 så hon kan lika gärna sabba hela framträdandet men jag håller tummarna att hon har jobbat på den biten. Min 2a är en snygg tjejgrupp som jag hoppas ska göra det lika snyggt live men låten är ganska medioker. Min 3a hade kunnat vara min 1a med den ljuvliga och unika rösten men låten är svag och man hör knappt skillnad mellan vers och refräng.


 1. Revals – ”Kirjutaan romaani”
 2. Anett x Fredi – ”Write About Me”
 3. Stefan – ”By My Side”
 4. Laura – ”Break Me”
 5. Synne Valtri ferat. Väliharf – ”Majakad”
 6. Renate – ”Videomäng”

Kommentar: Årets upplaga av Eesti Laul är i ärlighetens namn en lite småsömnig historia. Det finns förvisso en rätt så bra bredd av genres, men i ärlighetens namn är det inte så mycket som sticker ut som det hade kunnat göra. Vilket märks i denna semifinal inte minst, där jag har en klar favorit, sedan tvåan som är mer än godkänd, och resten av låtarna är ren middle-of-the-road.


 1. Kruuv – “Leelo“
 2. Synne Valtri ferat. Väliharf – ”Majakad”
 3. Rasmus Rändvee – “Young“
 4. Revals – ”Kirjutaan romaani”
 5. Renate – ”Videomäng”
 6. Laura – ”Break Me”

Kommentar: Kvalitén å startfältet varierar. Finns några riktiga bottennapp som jag hoppas åker ut med huvudet före. Men jag har faktiskt hittat tre låtar som tilltalar mig. Leelo, Majakad & Young är tre bidrag som jag gärna skulle se i Eurovision. Resterande bidrag i min topp 6 finner jag helt okej att lyssna på. Men några vinnare de inte.


 1. Synne Valtri feat. Väliharf – ”Majakad”
 2. Renate – ”Videomäng”
 3. Kruuv – ”Leelo”
 4. Rasmus Rändvee – ”Young”
 5. Stefan – ”By My Side”
 6. Laura – ”Break Me”

Kommentar: Estland blandar och ger i den första semin. Här finns både återkommande & nya deltagare. För mig finns det två bidrag som ligger mig varmt om hjärtat och det är ”Majakad” och ”Videomäng”, två låtar på estniska.


 1. Kruuv – “Leelo“
 2. Laura – “Break Me“
 3. Synne Valtri feat. Väliharf – “Majakad“
 4. Little Mess – “Without a Reason“
 5. Renate – “Videomäng“
 6. Egert Milder – “Georgia (On My Mind)“

Kommentar: Denna semi:n var lite av en besvikelse – 3 minuter av slätstruken mellanmjölk i nästan samtliga bidrag. Usla? Nej, men inget jag kommer minnas, som slår ann på ett minne, känsla, som smakar bra i munnen. Var är klimax, var är crescendo? De enda som gav mig ett litet leende var ”Leelo” och ”Break me”. Den förstämnda för att den var söt och lätt att lalla med i direkt och den andra pga Laura själv och att låten gav någon slags igenkänning (men inte i närheten av ”Verona” 2017).

 

 

Resultat: Semifinal 1


Den första semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

 

Semifinal 2

Fakta


 • Datum:
 • 2020-02-15

 • Programledare:
 • Karl-Erik Taukar & Tõnis Niinemets

 • Plats:
 • Tartu

 • Röstningsprocess:
 • Första omgången: Delad jury- och tittarröstning
 • Andra omgången: 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Viinerid – Kapa Kohi-LA
 2. Janet – Hingelind
 3. Uku Suviste – What Love Is
 4. Inger – Only Dream
 5. Merilin Mälk – Miljon sammu
 6. German & Violina – Heart Winder
 7. Jaagup Tuisk – Beautiful Lie
 8. Ziggy Wild – Lean on Me
 9. Uudo Sepp – I’m Sorry. I Messed Up
 10. Traffic – Üks kord veel
 11. SHIRA – Out in Space
 12. Mariliis Jõgeva – Unistustes

 

Panelen tyckte till!


 1. Jaagup Tuisk – “Beautiful Lie“
 2. Janet – “Hingelind“
 3. German & Violina – “Heart Winder“
 4. Uudo Sepp – “I’m Sorry. I Messed Up“
 5. Merilin Mälk – “Miljon sammu“
 6. Traffic – “Üks kord veel“

Kommentar: Andra semifinalen i årets estniska uttagning är något snäpp vassare än den första, men alltjämt så ser jag ingen riktig vinnare. Emellertid är det Jaagup Tuisk som gör det mest seriösa försöket med sin ”Arcade”-kopia ”Beautiful lie”, som ändå är ganska snyggt gjord och väldigt mäktig. Annars är det mest Janet och German & Violina som gör störst intryck på mig. Just ”Heart Winder” är dessutom den klart gladaste (och enda) upptempolåten i tävlingen – vilket är en klar konkurrensfördel i år. Skulle inte bli förvånad om vi får se dessa tre i finalen.

 1. Uku Suviste – ”What love is”
 2. Shira – ”Out in space”
 3. Jaagup Tuisk – ”Beautiful lie”
 4. German & Violina – ”Heart winder”
 5. Traffic – ”Üks kord veel”
 6. Uudo Sepp – ”I’m Sorry. I Messed Up”

Kommentar: Trodde Semi 2 skulle ha mer att ge men ingen stack ut här heller så tror inte årets vinnare i ESC 2020 kommer komma från Estland tyvärr. Vid första lyssningen av min etta så fick jag genast en ”Sergey”-vibe. Kanske har denna kille också bakgrund i teater eller musikal men nåt visst hade han allt. Min 2a är en cool låt. Kan egentligen inte säga vad det är exakt jag gillar med den men den tilltalade mig direkt i alla fall, stack ut i mängden så att säga. 3an påminde av Kristian Kostovs låt ”Beautiful mess” men inte alls i samma klass men skön att lyssna på. Som sagt, väldigt mediokra låtar och ska bli spännande att se vilka som går vidare.


 1. Uudo Sepp – ”I’m Sorry. I Messed Up”
 2. Ziggy Wild – ”Lean on Me”
 3. Jaagup Tuisk – ”Beautiful Lie”
 4. Uku Suviste – ”What Love Is”
 5. Inger – ”Only Dream”
 6. Viinerid – ”Kapa Kohi-LA”

Kommentar: I denna semi går nivån ändå upp ett hack jämfört med förra, då jag kan åtminstone klassa hela min topp 3 som ”bra”. Till och börja med var jag först lite tveksam om vem som skulle vara min etta, den riviga rocklåten ”Lean on me” eller den sköra balladen ”I’m Sorry. I Messed Up”. Det är i och för sig ganska många sköra ballader med manliga sångare i denna semi, därtill även ”Beautiful Lie” som också tar sig in på min topp 5, men den förstnämnda låten tar hem det hela då den fortsätter vara avskalad hela vägen igenom. Ibland behöver man inte göra saker svårare än så.


 1. Viinerid – ”Kapa Kohi-LA”
 2. Mariliis Jõgeva – “Unistustes“
 3. Jaagup Tuisk – ”Beautiful Lie”
 4. Janet – “Hingelind“
 5. Merilin Mälk – “Miljon sammu“
 6. Traffic – “Üks kord veel“

Kommentar: Överlag tycker jag att andra semifinalen håller högre kvalité än den första. Dock så finner ni min personliga favorit för hela uttagningen i den första semin. Jag har dock en solklar favorit i den här omgången, nämligen Kapa Kohi-LA. Hur kan man inte älska en låt som framförs av fura sjungande korvar? Juryn lär säkert sätta stopp för låten dock så någon vinst blir det nog inte. En låt som dock skulle kunna vinna hela Eesti Laul är Beautiful Lie som faktiskt påminner mig om förra årets ESC-vinnare Arcade. Personligen tycker jag Beautiful Lie är att föredra och min spontana tippning är att det kommer att bli Estlands bidrag. Hur vida låten kommer ha en chans att vinna hela Eurovision kan diskuteras.


 1. Traffic – “Üks kord veel“
 2. Merilin Mälk – “Miljon sammu“
 3. Uudo Sepp – ”I’m Sorry. I Messed Up”
 4. German & Violina – ”Heart winder”
 5. Inger – ”Only Dream”
 6. Janet – “Hingelind“

Kommentar: Estlands uttagning i år är mycket bra och särskilt den andra semifinalen. Här finns fler än 6 st favoriter för mig och det är möjligt att de jag listat på min topplista kommer att byta plats med varandra. Min storfavorit Synne Valtri gick vidare från den första semin och det är jag mycket glad över. Blir intressant att se vilka som tar sig vidare. Jag räknar inte bort storfavoriten Uku Suviste eller Arcade-kopian Jaagup Tuisk.


 1. Jaagup Tuisk – “Beautiful Lie“
 2. Mariliis Jõgeva – “Unistustes“
 3. Uku Suviste – “What Love Is“
 4. Traffic – “Üks kord veel“
 5. Merilin Mälk – “Miljon sammu“
 6. Uudo Sepp – “I’m Sorry. I Messed Up“

Kommentar: För mig är det enbart en låt som sticker ut bland samtliga bidrag oh det är ”Beautiful Lie”. Den är vacker, höjer sig med körpartiet och har lite av känslan med sig som Nederländernas ”Arcade” från 2019 samt Bulgariens ”Beautiful mess” från 2017. När även videon bidrar till konstnärlighet och snygg produktion får man ett äktenskap som fungerar. Detta är en låt jag kan lyssna på och uppskatta! I övrigt är jag inte helt övertygad om det finns finalistmaterial för Rotterdam även om denna semifinal innehöll flertal låter med högre kvalitet än i den första och det ska bli spännande att följa.

 

 

Resultat: Semifinal 2


Den andra semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

 

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2020-02-29

 • Programledare:
 • Karl-Erik Taukar & Tõnis Niinemets

 • Plats:
 • Saku Suurhall, Tallinn

 • Röstningsprocess:
 • Första omgången: Delad jury- och tittarröstning
 • Andra omgången: 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Länkarna går till semifinalframträdandena.

 1. Inger – Only Dream
 2. Rasmus Rändvee – Young
 3. Stefan – By My Side
 4. Synne Valtri feat. Väliharf – Majakad
 5. Uudo Sepp – I’m Sorry. I Messed Up
 6. Uku Suviste – What Love Is
 7. SHIRA – Out in Space
 8. Anett x Fredi – Write About Me
 9. Jaagup Tuisk – Beautiful Lie
 10. Traffic – Üks kord veel
 11. Egert Milder – Georgia (On My Mind)
 12. Laura Põldvere – Break Me

 

Panelen tyckte till!


 1. Jaagup Tuisk – “Beautiful Lie
 2. Traffic – “Üks kord veel“
 3. Shira – “Out in Space
 4. Laura Põldvere – “Break me
 5. Uku Suviste – “What love is
 6. Inger – ”Only Dream”

Kommentar: Jösses vilken gäspfest den estniska finalen har blivit, här lyser upptempolåtarna med sin frånvaro minsann! Nej, detta är inget startfält för mig, men det betyder inte att det ändå inte finns några guldklimpar. ”Beautiful Lie” är den största klimpen, då den är väldigt unik i sin framtoning. En väldigt annorlunda ballad, stundtals acapella, är något man inte hör så ofta! Dessutom är scennumret genialt, och skulle utan tvekan försvara Estlands heder väl i ESC! Även Traffic och Shira kommer med hyfsat bra låtar, och i Traffics fall även ett riktigt snyggt scennummer. Men i övrigt har jag inget positivt att säga dessvärre.

 1.  Uku Suviste – ”What love is”
 2.  STEFAN – ”By my side”
 3.  Jaagup Tuisk – ”Beautiful Lie”
 4.  Rasmus Rändvee – ”Young”
 5.  Shira – ”Out in Space”
 6.  Laura Põldvere – ”Break me”

Kommentar: Estland har så många bra låtar så det är svårt att välja. Unika och härliga röster och varje låt på listan har nåt speciellt. För min del kan de skicka vilken som av mina 6 val. Uku har jag lyssnat mest på för den har en speciell kraft som är svår att förklara. Tror dock inte den vinner för att den är för teatralistisk.


 1. Uudo Sepp – ”I’m Sorry. I Messed Up”
 2. Jaagup Tuisk- ”Beautiful Lie”
 3. Uku Suviste – ”What Love Is”
 4. Annet x Fredi – ”Write About Me”
 5. Inger – ”Only Dream”
 6. Stefan – ”By My Side”

Kommentar: Semifinalerna har inte slutat så värst lyckat för min del här i Estland då två av mina favoriter (Revals & Ziggy Wild) åkte ut medan den tredje (Uudo Sepp) lyckades ta sig vidare genom utslagsröster. Inte helt rättvist utfall med den sistnämnda då jag tyckte hans låt blev ännu bättre live – det verkade verkligen som om han levde sig in i låten. Hade gärna skickat honom till Rotterdam, men utsikterna ser inte så ljusa ut.


 1. Synne Valtri feat. Väliharf – “Majakad“
 2. Rasmus Rändvee – “Young“
 3. Laura Põldvere – “Break Me“
 4. Traffic – “Üks kord veel“
 5. Jaagup Tuisk – “Beautiful Lie“
 6. SHIRA – “Out in Space“

Kommentar: Tycker flera av bidragen liknar varandra. Få av låtarna sticker ut. Enda riktiga favoriten hos mig är Majakad, en låt som jag faktiskt lyssnat en del på sedan den släpptes. Hur som helst verkar spelbolagen redan ha utnämt Beautiful Lie som segrare. En rätt blek låt i en svag uttagning, men den påminner om Arcade som vann hela Eurovision. Kanske är det därför låten är så favorittippad. Något säger mig dock att vi inte kommer att åka till Tallin 2021…


 1. Synne Valtri feat. Väliharf – “Majakad“
 2. Traffic – “Üks kord veel“
 3. Uudo Sepp – ”I’m Sorry. I Messed Up”
 4. Inger – ”Only Dream”
 5. Jaagup Tuisk- ”Beautiful Lie”
 6. Uku Suviste – ”What Love Is”

Kommentar: Om man ska gå efter spelbolagens prognoser så ser det ut att stå emellan Jaagup Tuisk (42 % vinstchans) och Uku Suviste (23 % vinstchans). Båda finns med på min topplista, men tillhör inte mina främsta favoriter, men jag tycker om låtarna och kan förstå varför de är favorittippade att vinna. Jaagup Tuisks bidrag ”Beautiful Lie” påminner väldigt mycket om Nederländernas ESC-vinnarbidrag från 2019 (Arcade) och som min panelkollega Adrian kommenterade så är det ett snyggt scennummer och en annorlunda låt. Uku Suviste (fjolårstvåan) är tillbaka med en slagkraftig powerballad och går för vinst. Mina tre guldkorn i den här finalen är ”Majakad”, “Üks kord veel“ och ”I’m Sorry. I Messed Up”. Noterbart är att bakom “Üks kord veel“ står b.la Victor Crone (ESC 2019 och Melfest 2020) och Stig Rästa (ESC 2015) som upphovsmän.


 

Resultat


I Estlands Eesti Laul 2020 blev det sångaren Uku Suviste med bidraget “What Love Is“ som tog hem segern, och som därmed blir Estlands representant i Eurovision 2020 som avgörs i Rotterdam senare i maj. Så här såg hans framträdande ut:

 

Mer finalfakta

Finalen avgjordes i två röstningsomgångar, där först juryn och publiken fick avlägga röster till bidragen. Deras gemensamma topp tre tog sig sedan vidare till en avgörande omgång där vinnaren slutligen korades. I den sista omgången var det bara tittarröstning som avgjorde resultatet. Så här placerade sig bidragen i finalen:

 

Den avgörande omgången

 1. Uku Suviste – What Love Is
 2. Jaagup Tuisk – Beautiful Lie
 3. Anett x Fredi – Write About Me

 

Grundomgången (i resultatordning efter jury- och tittarröstningen)

 1. Uku Suviste – What Love Is
 2. Jaagup Tuisk – Beautiful Lie
 3. Anett x Fredi – Write About Me
 4. Egert Milder – Georgia (On My Mind)
 5. Traffic – Üks kord veel
 6. SHIRA – Out in Space
 7. Stefan – By My Side
 8. Inger – Only Dream
 9. Synne Valtri feat. Väliharf – Majakad
 10. Uudo Sepp – I’m Sorry. I Messed Up
 11. Laura Põldvere – Break Me
 12. Rasmus Rändvee – Young

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera