« Estland NF 2019

Estland NF 2021 »


ESTLANDS UTTAGNING. TV-bolaget ERR kommer att genomföra uttagningen Eesti Laul 2020 för att utse Estlands artist och bidrag till Eurovision 2020. Uttagningen kommer att pågå genom två semifinaler och en final, vilka är tänkta att sändas den 13:e, 15:e och 29:e februari 2020. För andra året i rad hålls semifinalerna i staden Tartu medan finalen avgörs i Saku Suurhall i huvudstaden Tallinn.

 

Mer info

För att välja ut tävlingsbidragen anordnade ERR under hösten 2019 en antagning för vem som helst att skicka in bidrag. Utländska låtskrivare välkomnades så länge det i så fall gjordes i samarbete med estländare. Även det här året skulle alla som skickade in låtar också betala en deltagaravgift per bidrag, vilket var olika summor för estnisk och icke-estniskt språk.

Den 13:e och 14:e november 2019 publicerade ERR namnen på bidragen och artisterna som valts ut till 2020 års Eesti Laul. Detta skedde efter att en jury gått igenom de bidrag som skickats in under hösten 2019 (som var 178 totalt sett) och därefter valt ut de 24 låtar som de ansett vara bäst. Därefter genomförde ERR en semifinaluppdelning vilket redovisades i slutet av november. Ungefär samtidigt släpptes också studioversionerna till respektive bidrag.

 

Datum & händelser


 

Semifinaler

Semifinal 1

I den första semifinalen i Estlands Eesti Laul 2020 tävlar 12 bidrag om ett antal platser i den avgörande finalen den 29:e februari. Sändningen sker i staden Tartu.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2020-02-13

 • Tid:
 • ? CET

 • Programledare:
 • Oklart

 • Plats:
 • Tartu

 • Röstningsprocess:
 • Jury och tittarröstning avgör vilka finalister som går vidare

 • TV-bolag/Stream:
 • ERR – Länk kommer senare

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »

 

Startfält

OBS! Bidragen listas i bokstavsordning efter artistnamn.


 1. Anett x Fredi – Write About Me
 2. Egert Milder – Georgia (On My Mind)
 3. INGA – Right Time
 4. Jennifer Cohen – Ping Pong
 5. Kruuv – Leelo
 6. Laura – Break Me
 7. Little Mess – Without a Reason
 8. Rasmus Rändvee – Young
 9. Renate – Videomäng
 10. Revals – Kirjutan romaani
 11. Stefan – By My Side
 12. Synne Valtri feat. Väliharf – Majakad

 

 

 

Så här tycker vi!


 

 1. Renate – “Videomäng“
 2. INGA – “Right Time“
 3. Laura – “Break Me“
 4. Kruuv – “Leelo“
 5. Little Mess – “Without a Reason“
 6. Rasmus Rändvee – “Young“

Kommentar: Intressant utveckling i den estniska uttagningen, där nu medeltempolåtar dominerar startfältet. Tyvärr är första semifinalen lite övermättad med just sådana bidrag, vilket gör det lite svårt att hitta någon favorit. Personligen gillar jag 80-tals beatet i “Videomäng”, men i övrigt är det svårt att plocka ut något speciellt. “Leelo” kan mycket väl funka bra, men tvivlar på att konceptet håller på scenen. Likaså tror jag att Girlband-grejen kommer framstå som rätt fånig på scenen också, vilket gör att jag tvivlar på Little mess. Men överlag så känns det ändå helt öppet i denna semi. 1. Laura  – “Break me”
 2. Little mess – “Without a reason”
 3. Stefan  – “By my side”
 4. Rasmus Rändvee – “Young”
 5. Synne Valtri feat. Väliharf – “Majakad”
 6. Revals – “Kirjutaan romaani”

Kommentar: Estland trodde jag skulle ha massa bra att erbjuda men första semin är svag och började misströsta efter fem låtar men till slut började det ordna till sig. Jag valde Laura som förstaval för jag gillar hennes röst och tycker låten är i en annan klass än resten av startfälten. Tyvärr visade hon en osäkerhet vid sitt framträdande 2017 så hon kan lika gärna sabba hela framträdandet men jag håller tummarna att hon har jobbat på den biten. Min 2a är en snygg tjejgrupp som jag hoppas ska göra det lika snyggt live men låten är ganska medioker. Min 3a hade kunnat vara min 1a med den ljuvliga och unika rösten men låten är svag och man hör knappt skillnad mellan vers och refräng.

 


 1. Revals – “Kirjutaan romaani”
 2. Anett x Fredi – “Write About Me”
 3. Stefan – “By My Side”
 4. Laura – “Break Me”
 5. Synne Valtri ferat. Väliharf – “Majakad”
 6. Renate – “Videomäng”

Kommentar: Årets upplaga av Eesti Laul är i ärlighetens namn en lite småsömnig historia. Det finns förvisso en rätt så bra bredd av genres, men i ärlighetens namn är det inte så mycket som sticker ut som det hade kunnat göra. Vilket märks i denna semifinal inte minst, där jag har en klar favorit, sedan tvåan som är mer än godkänd, och resten av låtarna är ren middle-of-the-road.

 


 1. Kruuv – “Leelo“
 2. Synne Valtri ferat. Väliharf – “Majakad”
 3. Rasmus Rändvee – “Young“
 4. Revals – “Kirjutaan romaani”
 5. Renate – “Videomäng”
 6. Laura – “Break Me”

Kommentar: Kvalitén å startfältet varierar. Finns några riktiga bottennapp som jag hoppas åker ut med huvudet före. Men jag har faktiskt hittat tre låtar som tilltalar mig. Leelo, Majakad & Young är tre bidrag som jag gärna skulle se i Eurovision. Resterande bidrag i min topp 6 finner jag helt okej att lyssna på. Men några vinnare de inte.


 1. Kruuv – “Leelo“
 2. Laura – “Break Me“
 3. Synne Valtri feat. Väliharf – “Majakad“
 4. Little Mess – “Without a Reason“
 5. Renate – “Videomäng“
 6. Egert Milder – “Georgia (On My Mind)“

Kommentar: Denna semi:n var lite av en besvikelse – 3 minuter av slätstruken mellanmjölk i nästan samtliga bidrag. Usla? Nej, men inget jag kommer minnas, som slår ann på ett minne, känsla, som smakar bra i munnen. Var är klimax, var är crescendo? De enda som gav mig ett litet leende var “Leelo” och “Break me”. Den förstämnda för att den var söt och lätt att lalla med i direkt och den andra pga Laura själv och att låten gav någon slags igenkänning (men inte i närheten av “Verona” 2017).

 

Semifinal 2

I den andra och sista semifinalen i Estlands Eesti Laul 2020 tävlar 12 bidrag om ett antal platser i den avgörande finalen den 29:e februari. Sändningen sker i staden Tartu.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2020-02-15

 • Tid:
 • ? CET

 • Programledare:
 • Oklart

 • Plats:
 • Tartu

 • Röstningsprocess:
 • Jury och tittarröstning avgör vilka finalister som går vidare

 • TV-bolag/Stream:
 • ERR – Länk kommer senare

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »

 

Startfält

OBS! Bidragen presenteras i bokstavsordning efter artistnamn.


 1. German & Violina – Heart Winder
 2. Inger – Only Dream
 3. Jaagup Tuisk – Beautiful Lie
 4. Janet – Hingelind
 5. Mariliis Jõgeva – Unistustes
 6. Merilin Mälk – Miljon sammu
 7. SHIRA – Out in Space
 8. Traffic – Üks kord veel
 9. Uku Suviste – What Love Is
 10. Uudo Sepp – I’m Sorry. I Messed Up
 11. Viinerid – Kapa Kohi-LA
 12. Ziggy Wild – Lean on Me

 

 

Så här tycker vi!


 1. Jaagup Tuisk – “Beautiful Lie“
 2. Janet – “Hingelind“
 3. German & Violina – “Heart Winder“
 4. Uudo Sepp – “I’m Sorry. I Messed Up“
 5. Merilin Mälk – “Miljon sammu“
 6. Traffic – “Üks kord veel“

Kommentar: Andra semifinalen i årets estniska uttagning är något snäpp vassare än den första, men alltjämt så ser jag ingen riktig vinnare. Emellertid är det Jaagup Tuisk som gör det mest seriösa försöket med sin “Arcade”-kopia “Beautiful lie”, som ändå är ganska snyggt gjord och väldigt mäktig. Annars är det mest Janet och German & Violina som gör störst intryck på mig. Just “Heart Winder” är dessutom den klart gladaste (och enda) upptempolåten i tävlingen – vilket är en klar konkurrensfördel i år. Skulle inte bli förvånad om vi får se dessa tre i finalen. 1. Uku Suviste – “What love is”
 2. Shira – “Out in space”
 3. Jaagup Tuisk – “Beautiful lie”
 4. German & Violina – “Heart winder”
 5. Traffic – “Üks kord veel”
 6. Uudo Sepp – “I’m Sorry. I Messed Up” 

Kommentar: Trodde Semi 2 skulle ha mer att ge men ingen stack ut här heller så tror inte årets vinnare i ESC 2020 kommer komma från Estland tyvärr. Vid första lyssningen av min etta så fick jag genast en “Sergey”-vibe. Kanske har denna kille också bakgrund i teater eller musikal men nåt visst hade han allt. Min 2a är en cool låt. Kan egentligen inte säga vad det är exakt jag gillar med den men den tilltalade mig direkt i alla fall, stack ut i mängden så att säga. 3an påminde av Kristian Kostovs låt “Beautiful mess” men inte alls i samma klass men skön att lyssna på. Som sagt, väldigt mediokra låtar och ska bli spännande att se vilka som går vidare.

 


 1. Uudo Sepp – “I’m Sorry. I Messed Up”
 2. Ziggy Wild – “Lean on Me”
 3. Jaagup Tuisk – “Beautiful Lie”
 4. Uku Suviste – “What Love Is”
 5. Inger – “Only Dream”
 6. Viinerid – “Kapa Kohi-LA”

Kommentar: I denna semi går nivån ändå upp ett hack jämfört med förra, då jag kan åtminstone klassa hela min topp 3 som “bra”. Till och börja med var jag först lite tveksam om vem som skulle vara min etta, den riviga rocklåten “Lean on me” eller den sköra balladen “I’m Sorry. I Messed Up”. Det är i och för sig ganska många sköra ballader med manliga sångare i denna semi, därtill även “Beautiful Lie” som också tar sig in på min topp 5, men den förstnämnda låten tar hem det hela då den fortsätter vara avskalad hela vägen igenom. Ibland behöver man inte göra saker svårare än så.

 


 1. Viinerid – “Kapa Kohi-LA”
 2. Mariliis Jõgeva – “Unistustes“
 3. Jaagup Tuisk – “Beautiful Lie”
 4. Janet – “Hingelind“
 5. Merilin Mälk – “Miljon sammu“
 6. Traffic – “Üks kord veel“

Kommentar: Överlag tycker jag att andra semifinalen håller högre kvalité än den första. Dock så finner ni min personliga favorit för hela uttagningen i den första semin. Jag har dock en solklar favorit i den här omgången, nämligen Kapa Kohi-LA. Hur kan man inte älska en låt som framförs av fura sjungande korvar? Juryn lär säkert sätta stopp för låten dock så någon vinst blir det nog inte. En låt som dock skulle kunna vinna hela Eesti Laul är Beautiful Lie som faktiskt påminner mig om förra årets ESC-vinnare Arcade. Personligen tycker jag Beautiful Lie är att föredra och min spontana tippning är att det kommer att bli Estlands bidrag. Hur vida låten kommer ha en chans att vinna hela Eurovision kan diskuteras.


 1. Jaagup Tuisk – “Beautiful Lie“
 2. Mariliis Jõgeva – “Unistustes“
 3. Uku Suviste – “What Love Is“
 4. Traffic – “Üks kord veel“
 5. Merilin Mälk – “Miljon sammu“
 6. Uudo Sepp – “I’m Sorry. I Messed Up“

Kommentar: För mig är det enbart en låt som sticker ut bland samtliga bidrag oh det är “Beautiful Lie”. Den är vacker, höjer sig med körpartiet och har lite av känslan med sig som Nederländernas “Arcade” från 2019 samt Bulgariens “Beautiful mess” från 2017. När även videon bidrar till konstnärlighet och snygg produktion får man ett äktenskap som fungerar. Detta är en låt jag kan lyssna på och uppskatta! I övrigt är jag inte helt övertygad om det finns finalistmaterial för Rotterdam även om denna semifinal innehöll flertal låter med högre kvalitet än i den första och det ska bli spännande att följa.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Mello 2020

Nationella 2020

Uttagningskalender

Eurovision 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen