« Inför ESC Österrike 2019

Inför ESC Österrike 2021 »


INOFFICIELL EUROVISION 2020. Det har blivit dags att presentera Österrike, som i år representerades av sångaren Vincent Bueno med låten ”Alive”. I vår specialupplaga av årets Eurovision tävlade Österrike i den andra semifinalen, där vi gav dem startnummer 9 av 18. De gick inte vidare till finalen.

I den här artikeln får du först en sammanfattning om Österrikes resultat i förra decenniet. Därefter följer en presentation om årets uttagning och artist- och bidragsval innan vi sedan delar med oss av våra betygsättningar och kommentarer. Nu börjar vi!

 

Summering. Resultat på 2010-talet

 

Österrikes resa under 2010-talet börjar först 2011, då Österrike inte deltog 2010. Anledningen var att TV-bolaget ORF inte trodde sig ha nån chans i tävlingen i takt med östblockets dominans. Det var då alltså tredje året i följd då man höll sig borta, men 2011 var man tillbaks igen, där man lyckades ta sig till sin första final sen 2004, även om det sen slutade med en 18:e plats. Detta följdes emellertid av två raka finalmissar, där man 2012 också lyckades med att bli jumbo i semin.

2014 vändes allting upp och ner, när en viss Conchita Wurst fick Österrike att resa sig som Fågel Fenix och tog Österrikes andra Eurovisionsguld, och den första sedan 1966. En 48 år lång väntan på en andra seger var nu över. Men i Wien var det upp som en sol och ner som en pannkaka då man (tillsammans med Tyskland) blev nollade helt och hållet. Men detta tycktes inte drabba Österrikes form så mycket då man följde upp det med tre raka finalplatser till, där man hamnade på 13:e, 16:e och sen 3:e plats 2018! Österrike såg ut att ha fått luft under vingarna, fram tills 2019 stod för dörren. Där missade man finalen igen och slutade näst sist. Landet verkar således ha fått lite pyspunka.

Österrike deltog vid 9 av 10 möjliga Eurovisioner på 2010-talet (de har för övrigt deltagit aktivt i tävlingen sedan år 1957 med uppehåll åren 1969-70, 1973-75, 1998, 2001, 2006 och 2008-10).

Fakta

 • Totalranking:
 • 26 (av 46)*
 • Högsta placering under decenniet:
 • 1:a plats i final (2014)
 • Sämsta placering under decenniet:
 • 18:e/sista plats i semifinal (2012)
 • Värdnation:
 • Ja (2015)
 • Totalpoäng**:
 • 1 782 p
 • Snittpoäng**:
 • 198 p

* Rankingen består av en addering av alla länders totalplaceringar mellan 2010–2019 i bakvänd ordning. Om t.ex. 43 länder deltog får vinnaren 43 poäng, tvåan 42 poäng osv. nedåt. Därefter har vi slagit samman poängsummorna och listar länderna i ordning från högsta till lägsta totalpoäng.
** Snitt- och totalpoäng innehåller den totala poängsumma som landet samlade ihop i både semifinaler och finaler mellan 2010–2019.

 

Mer fakta. Vem är Vincent Bueno?

 

Vincent Mendoza Bueno, mer känd som Vincent Bueno, föddes den 10:e december 1985 i Wien i Österrike. Hans musikkarriär tog fart i januari 2008 när han vann den österrikiska musiktävlingen Musical! Die Show. Utöver hemlandet Österrike så han även haft framgångar i Filippinerna, där han bland annat synts i programmet ASAP XV och under samma period fick han skivkontrakt hos skivbolaget Star records.

2009 släppte Vincent sitt första album Step By Step, som följts upp av flera singlar. Hans senaste singel (utöver Eurovision-bidraget Alive) Get Out of My Lane” släppte han så sent som förra året tillsammans med artisen YAMA. Vincent har även försökt representera Österrike i Eurovision en gång förut, år 2016 med låten All We Need Is That Love men tog sig inte vidare till finalavgörandet. Först nu fyra år senare skulle han få sin chans!

Bidraget som valdes ut åt honom hette Alive” som Vincent Bueno var med och gjorde tillsammans med David Yang, Felix van Göns och Artur Aigner.

Hur valde Österrike till Rotterdam?

 

Österrike gjorde sitt artist- och bidragsval till Eurovision 2020 genom ett internval.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Detta är en typisk sådan låt som man glömmer sekunden efter att man hört den. Man tillförlitar sig alldeles för mycket på att låta som Bruno Mars och Justin Timberlakes ”Can’t Stop the Feeling”, vilket är ett misstag eftersom man helt enkelt inte kan hålla isär dem till slut. Nu är visserligen både Justin och Bruno framgångsrika just för att deras musik är bra, vilket också är anledningen till att detta faktiskt är rätt najs att lyssna på. Men samtidigt är det inte någonting som hade blivit minnesvärt, och därför blir det oerhört svårt att ge något högre betyg. Hade scenshowen varit fenomenal, hade detta kanske slagit ändå, men det får vi aldrig veta nu…


.

Österrike går upp och ner i tävlingen. Ena året är man med i toppen för att året efter slåss i botten. Denna låt är någonstans mittemellan på den skalan. Det är inte så dåligt att man vill stänga av, men det ger en heller inget att jubla över.


.

Jag har jättesvårt att bestämma mig för om Österrikes låt i år är kanon eller kalkon. Det är varken något fel på uppsättningen eller melodin, ändå fastnar den inte för mig. Det är ganska många sådana här låtar i startfältet som varken är bra eller dålig och här är ett sådant fall till. Tyvärr alltså.


.

Bästa med den här låten är nog själva artistens Michael Jackson-moves. Men samtidigt är han en blek kopia av Benjamin Ingrosso. Den funkar att ha i bakgrunden när man städar kanske men den kommer glömmas bort direkt.


.

Det stora problem som jag ser med denna låt är att den verkligen inte är någonting mer än beige radioskval. Detta gör ju allt som oftast att en sån här låt blir det som en låt absolut inte får bli i Eurovisionssammanhang – ignorerbar! Detta är verkligen inte intressant någonstans det här, och därför blir det bara en etta för mig.


.

Tillsammans med You & Running så anser jag att Alive är årets mest anonyma bidrag. Jag har hört den här låten ett par gånger men har svårt att komma ihåg den. Möjligtvis att det här hade kunnat fungera på radion. Men i Eurovision hade det här varit chanslöst. Även om låten inte är dålig så är den så förbaskat slätstruken. Vincent har dock för avsikt att tävla nästa år. Förhoppningsvis har han något mer vettigt att komma med då…


.

Österrike hänger på årets stora trend. Att skicka en artist med utländska rötter. Musikal-artisten Vincent Bueno är halvfilippinsk och har likt många andra artister deltagit i ett flertal talangjakter i tv. Låten är en R&B-låt i upptempo och det låter som något som Bruno Mars, Justin Timberlake m.fl. hade kunnat gjort. Låten ”Alive” är oerhört konstigt uppbyggd, och den tar så många olika svängar att jag blir förvirrad. Nej, detta tilltalar inte mig det minsta. Det blir ytterligare en nollpoängare här. Jag får huvudbry när jag tänker på att Österrike kommer skicka samma artist även till 2021. Hade hellre sett att någon annan intressantare artist får chansen istället.


.

”Alive” är en låt jag inte kan bestämma mig för om den är bra eller dålig. Egentligen är nog låten helt ok, men ljudbilden är så platt. Basen är inte tillräckligt ompf, stråkmattan helt fel och körerna är för svaga och intetsägande. Hade produktionen varit bättre tror jag den hade kunnat kliva några steg till. Nu är den bara ok som bakgrundsmusik.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
14 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »