« Inför ESC Moldavien 2019

Inför ESC Moldavien 2021 »


INOFFICIELL EUROVISION 2020. Det har blivit dags att presentera Moldavien, som i år representerades av sångerskan Natalia Gordienko med låten ”Prison”. I vår specialupplaga av årets Eurovision tävlade Moldavien i den andra semifinalen, där vi gav dem startnummer 3 av 18. Moldavien röstades sedan vidare till finalen, där de fick startnummer 7 av 26.

I den här artikeln får du först en sammanfattning om Moldaviens resultat i förra decenniet. Därefter följer en presentation om årets uttagning och artist- och bidragsval innan vi sedan delar med oss av våra betygsättningar och kommentarer. Nu börjar vi!

 

Summering. Resultat på 2010-talet

 

Moldavien har som helhet under det gångna decenniet blandat och gett en hel del. Det började inte så bra 2010, då man förvisso gick till final men inte lyckades bättre än en 22:a plats med Sunstroke Project & Olia Tira. Låten skulle däremot få kultstatus tack vare en specifik saxofonslinga. Fast deras comeback fick avvakta… 2011 tog man istället tillbaks en annan ikonisk grupp, rockgruppen Zdob și Zdub som förde upp Moldavien till en 12:e plats. Detta följdes sen utav två raka 11:e platser innan man 2014 sen kraschlandade till sistaplats i semin. Två finalmissar senare, och 2017 var det dags för Sunstroke Project igen. Deras kultstatus som de fått, och med Epic Sax Guy i fronten, bidrog till att Moldavien tog sin första bronsmedalj. Man fortsatte senare i komedins bana med DoReDos 2018. 10:e plats, ytterligare ett bra resultat. Men i fjol försökte man på ett annat spår som straffade sig med en ny finalmiss.

Moldavien deltog vid samtliga Eurovisioner på 2010-talet (de har för övrigt deltagit aktivt i tävlingen sedan år 2005 utan ett enda uppehållsår!).

Fakta

 • Totalranking:
 • 22 (av 46)*
 • Högsta placering under decenniet:
 • 3:e plats i final (2017)
 • Sämsta placering under decenniet:
 • 16:e/sista plats i semifinal (2014)
 • Värdnation:
 • Nej (vann aldrig)
 • Totalpoäng**:
 • 1 858 p
 • Snittpoäng**:
 • 186 p

* Rankingen består av en addering av alla länders totalplaceringar mellan 2010–2019 i bakvänd ordning. Om t.ex. 43 länder deltog får vinnaren 43 poäng, tvåan 42 poäng osv. nedåt. Därefter har vi slagit samman poängsummorna och listar länderna i ordning från högsta till lägsta totalpoäng.
** Snitt- och totalpoäng innehåller den totala poängsumma som landet samlade ihop i både semifinaler och finaler mellan 2010–2019.

 

Mer fakta. Vem är Natalia Gordienko?

 

Natalia Gordienko föddes den 11:e december 1987 i Chișinău i Moldavien. Hon är både sångerska och skådespelerska. Hon började sin musikaliska bana med att bland annat som barn sjunga i skolkören. I mer vuxen ålder gick hon över till gruppen Millenium där hon år 2005 blev deras sångerska. Bara ett år senare fick hon representera Moldavien i Eurovisionen med bidraget ”Loca”. Någon större succé blev det inte, utan en kraschlandning på 20:e plats. Detta efter att Moldavien, som debuterade bara ett år tidigare i Eurovision, hade uppnått lite kultstatus med gruppen Zdob și Zdub.

Efter att Natalia lämnat gruppen Millenium har hon satsat på sin solokarriär och släppte år 2011 sitt första album Time. Förutom det har hon tävlat i en mängd olika tävlingar och fått utmärkelser.

2020 ställde hon upp i den moldaviska Eurovision-uttagningen med bidraget ”Prison” som gjordes av Dimitris Kontopoulos, Philipp Kirkorov samt Sharon Vaughn. Bidraget tog sig vidare från audition till den nationella finalen där hon vann.

Hur valde Moldavien till Rotterdam?

 

Moldavien valde artist och bidrag genom en nationell final. Från början var det möjligen tal om att det skulle bli ett internval, men efter en liveauditionrunda beslöt sig urvalsjuryn för att överlåta valet på publiken och en jury. I finalen deltog 19 artister (en tjugonde tävlande hoppade av strax innan), där den slutgiltiga vinnaren blev sångerskan Natalia Gordienko.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

För att vara en ”ofärdig” låt så är detta ganska bra. Jag säger ”ofärdig”, för det känns som att låtskrivarna inte riktigt blivit klara med den, utan helt enkelt skippat refrängen helt och istället ersatt den med en repetition av introt och outrot. Egentligen är det ett rätt slappt hantverk, men som tur är så är det ändå väldigt snyggt. Den är genuint moldavisk, och man får verkligen en mörk etnokänsla av att lyssna på den. Visst, man mjölkar just flöjtsekvensen lite väl mycket, men det funkar! Jag blir konstigt nog imponerad. Bra låt, trots allt!


.

Moldavien har haft en knepig Eurovisionhistoria. Antingen skickar man bidrag som Sunstroke Projekt, DoReDoS eller Zdob si Zdub som är helt galet och sticker ut från allt annat, eller så skickar man bidrag som ingen kommer ihåg. I år väljer man det senare alternativet. Det är också majoriteten av Moldaviens bidrag genom åren. Det finns där. Det händer ingenting och är väldigt tråkigt.


.

Jag vet inte om ni kommer ihåg bidraget ”Loca” från 2006. Jag gör i alla fall det. Det var en hemsk upplevelse att uppleva den majkvällen. Att då nu 14 år senare få höra musik från samma artist igen gjorde mig först mycket tveksam, men jösses vad saker och ting kan hända på dessa år!

Första gången jag hörde den nya låten ”Prison” var efter att Natalia hade vunnit den nationella finalen. Liveklippet var inte det bästa, och det brukar det sällan vara i den moldaviska TV-sändningen, men när musikvideon släpptes fick låten ett helt annat sound som bara kändes härligt och befriande. Däremot måste jag säga att jag har tröttnat lite på låten nu efter många uppspel, för låten tenderar att bli lite för mycket även om det är en snygg produktion som helhet. Det talar dock inte för att det hade kunnat bli en succé, förmodligen hade Natalia floppat lika mycket som hon gjorde för Moldavien för 14 år sedan. Men jag gillar låten i alla fall.


.

Första gången jag hörde att denna hade vunnit i Moldavien tänkte jag att de hade även där gjort ett stort misstag men sen lyssnade jag igen och jag var fast. Det soundet de skapat är magiskt och väcker bubblande känslor. Samma hitmakare lyckades skapa samma känsla hos mig med låten ”Scream” för Rysslands räkning ifjol.  Refrängen är väl det jag gillar minst med låten men helheten är bra.


.

Svårbedömd låt. Klart i vart fall att mycket kan hända under loppet av 14 år, så då är det inte särskilt rättvist att jämföra denna låt med ”Loca” som Natalia Gordienko var med i och tävlade med år 2006. I synnerhet med tanke på att hon inte var originalartist utan bara ”featuring” så att säga.

Med detta sagt, så ska vi ägna oss lite åt ”Prison” då. Jag blir lite fundersam kring den då det känns som låten hamnat lite i obalans på något vis. Refrängen är stark, det är ett gott tecken, men verserna känns ganska hackiga.


.

Den här låten var min favorit i Moldaviens i övrigt svaga nationella final. Jag gillar det mörka temat och som lyssnare blir man lite, hur skall man säga? Fängslad. Ha ha…

Är dock osäker på hur den här låten faktiskt hade klarat sig i Eurovision. En finalplats hade inte varit en omöjlighet, men hur det sedan hade gått i finalen är en annan fråga.


.

Moldavien gör mig sällan besviken även om mina personliga favoriter nästan aldrig vinner den nationella uttagningen. Det har gått fjorton år sedan denna sångerska senast deltog i Eurovisionen. Man känner knappt igen Natalia och det är enbart positivt, ska tilläggas. Alla låtar som den ryska hit-makaren Philipp Kirkorov är inblandad i har proffsig produktion och låter bra och så även den här låten som är en dramatisk ballad med rockinslag. Jag har en känsla av att Moldavien hade fått en bra placering om tävlingen hade gått av stapeln.


.

Moldaviens bidrag är ett av de bidrag jag tycker mest om i årets Eurovision. Själva flöjtslingan gillar jag skarpt, bridgen mellan vers och refräng kunde gjorts bättre (ja det är väl egentligen inte mycket till refräng), och att man backar till lugnare tempo känns inte helt rätt. Man kan tro att jag trashar låten, men det är väl för att jag tror den hade kunnat bli en 5-poängare om den mastrats på annat sätt. Helheten känns fräsch, modern och själva suget i låten vid ca 2.52 är genialiskt lagd och gör att jag ryser.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
25 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera