« Inför ESC Bulgarien 2018

Inför ESC Bulgarien 2021 »


INOFFICIELL EUROVISION 2020. Det har blivit dags att presentera Bulgarien, som i år representerades av sångerskan Victoria Georgieva med låten ”Tears Getting Sober”. I vår specialupplaga av årets Eurovision tävlade Bulgarien i den andra semifinalen, där vi gav dem startnummer 15 av 18. Bulgarien röstades sedan vidare till finalen, där de fick startnummer 11 av 26.

I den här artikeln får du först en sammanfattning om Bulgariens resultat i förra decenniet. Därefter följer en presentation om årets uttagning och artist- och bidragsval innan vi sedan delar med oss av våra betygsättningar och kommentarer. Nu börjar vi!

 

Summering. Resultat på 2010-talet

 

Bulgariens form innan 2010-talet var allt annat än god, då man under lång tid bara mäktat med en finalplats. Och till en början på 2010-talet fortsatte kräftgången rätt så mycket. 2010 var Miro på helt fel spår, 2011 var det Poli Genova som fick se finalen från läktarna. 2012 blev också extra retsamt för Sofi Marinova, som alltså hade slutat 11:a, med samma poäng som 10:e-placerade Tooji (Norge)! Det var alltså en skiljeregel som försatte Bulgarien under giljotinen det året. 2013 försökte man igen, denna gång genom att åter skicka duon Elitsa Todorova & Stojan Jankulov som var de som stod för Bulgariens dittills bästa placering, (femma 2007). Men detta gick inte heller hem, och efter det var Bulgarien borta i två år.

Det blev istället vid återkomsten 2016 som Bulgarien plötsligt började få luft under vingarna. Poli Genova var tillbaks och hade nu inför 2016 års tävling blivit en gunstling bland många fans. Och detta skulle skicka upp Bulgarien till 4:e plats! Men de gav sig inte där, 2017 var det den purunge Kristian Kostovs tur. Och han blev alltså den närmsta konkurrenten bakom Salvador Sobral. Silvret var ett faktum. Med gott självförtroende gick Bulgarien in i 2018 med supergruppen Equinox. Denna satsning kom dock av sig med en 14:e plats – något som uppenbarligen sargade landets självförtroende så pass att man inte ställde upp ifjol. 2020 ville landet vara med igen, men denna gång ställdes tävlingen in och därför blev det inget deltagande. Man har dock sagt ja till att tävla med samma artist 2021.

Bulgarien deltog vid 7 av 10 möjliga Eurovisioner på 2010-talet (de har för övrigt deltagit aktivt i tävlingen sedan år 2005 med uppehåll åren 2014-15 och 2019).

Fakta

 • Totalranking:
 • 31 (av 46)*
 • Högsta placering under decenniet:
 • 2:a plats i final (2017)
 • Sämsta placering under decenniet:
 • 15:e plats i semifinal (2010)
 • Värdnation:
 • Nej (vann aldrig)
 • Totalpoäng**:
 • 2 045 p
 • Snittpoäng**:
 • 292 p

* Rankingen består av en addering av alla länders totalplaceringar mellan 2010–2019 i bakvänd ordning. Om t.ex. 43 länder deltog får vinnaren 43 poäng, tvåan 42 poäng osv. nedåt. Därefter har vi slagit samman poängsummorna och listar länderna i ordning från högsta till lägsta totalpoäng.
** Snitt- och totalpoäng innehåller den totala poängsumma som landet samlade ihop i både semifinaler och finaler mellan 2010–2019.

 

Mer fakta. Vem är Victoria Georgieva?

 

Victoria Georgieva föddes den 21:a september 1997 i Varna i Bulgarien. Hennes karriär startade när hon deltog i fjärde säsongen av bulgariska X-factor 2015, men hon hade sökt de tre tidigare säsongerna men inte gått vidare då. 2016 släppte hon sin första singel “Nishto Sluchayno” och åren efter släpptes ytterligare några singlar, några på engelska och några på bulgariska. Under år 2020 beräknas Victorias första EP ges ut.

Hösten 2019 stod det klart att Victoria hade valts ut att tävla för Bulgarien i Eurovision Song Contest 2020. Även bidraget valdes ut internt och blev låten “Tears getting sober” som Victoria har gjort tillsammans med Borislav Milanov, Lukas Oskar Janisch och Cornelia Wiebols. Låten handlar om att övervinna sina rädslor och smärtor och gå vidare i livet.

Hur valde Bulgarien till Rotterdam?

 

Bulgarien gjorde sitt artist- och bidragsval till Eurovision 2020 genom ett internval.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Har svårt att förneka att det här är min favoritlåt i år. Här har vi kärleksbarnet mellan ”Amor pelos dois” och ”Arcade”, och jag är helt såld! Får gåshud ganska direkt, och det är mycket ovanligt. Sen ska jag kanske erkänna att jag inte hade sett den som en självklar vinnare i tävlingen, för det krävs väldigt mycket mer av Victoria om hon ska kunna sälja in det här på scenen. Det skulle blivit hård konkurrens från andra mer publikfriande bidrag – som nästan är lika bra. Här är Victoria i underläge tyvärr, men vad låten beträffar så är detta iallafall min första och enda 5:a!


.

Jag är väldigt kluven kring detta bidrag. Det är egentligen ett bidrag som jag borde gilla om man går på min tidigare historia. Men ibland tycker jag den är så tråkig. Det är en bra låt, inget snack om saken, men jag måste vara i rätt sinnesstämning för att ta till mig den. Den är lite svår på det sättet. Victoria sjunger riktigt bra och den sista delen av låten är fantastisk. Men det tar en lång väg att komma dit.


.

Först och främst, välkomna tillbaka Bulgarien (och att ni är med även nästa år – positivt!), och roligt att ni fortsätter att skicka bra material till Eurovision. Jag var inte lika frälst åt er 2018-låt ”Bones” men den tog sig efter ett par lyssningar. Samma sak hände även här, ”Tears Getting Sober” har tagit en 7-8 lyssningar innan den satt sig. Men nu sitter den och jag älskar låten.

Förutom att det är en fin låt tycker jag att Victoria gestaltar den på ett bra sätt. Det är också en snygg inramning med nästan ett Disney-liknande tema. Härligt! Hade tävlingen varit på riktigt tror jag Bulgarien hade varit en av segerkandidaterna. Möjligen att publiken vill ha något mer dansvänligt efter en ballad vann 2019, men topp 5 tror jag det hade blivit.


.

Den här låten har jag lite svårt för. Ännu svårare när man hör och läser att den är så omtyckt överallt har jag svårt att förstå. Det är en vacker sång men inget jag skulle fortsätta lyssna på.


.

Inför detta år nämndes Bulgarien som en utav storfavoriterna. Men just här vet jag inte riktigt om det hade blivit så bra som förväntat. Modern radioballad med en stabil sångerska – i ett startfält med många snarlika låtar. Både Rumänien och Schweiz bland annat kör på samma dystra svårmod, och där tyckte jag Bulgarien hamnade i något slags mellanting, med en låt som dröjer ganska länge innan den kommer igång. Allt känns så tillrättalagt att det inte väcker några känslor. Känns lite som en storsatsning som kunnat komma av sig.


.

Men gäsp, vilken seg låt. Det här tilltalar mig inte alls. En enkel pianomelodi under nästan hela låten, ändå till den når sitt klimax nästan 2,5 minuter in… Aram Mp3 gjorde ett liknanade koncept år 2014, men nog lyckades han bättre.

Jag tycker det här är den sämsta låten Bulgarien någonsin skickat till ESC (eller åtminstone haft för avsikt att skicka). Victoria var dock en av storfavoriterna att vinna hela tävlingen, men det var åtminstone Aram Mp3 med när han tävlade, och han fick nöja sig med en fjärde plats. Jag tror inte att Bulgarien hade vunnit i år. Men de hade säkert slutat topp 5 i finalen…


.

Bulgarien skickar en jazz-melankolisk lågtempo-låt i Billie Eilish-stuk. En otroligt vacker och känslofylld låt med en talande text. Sångerskan Victoria är fantastisk. Vilken röst!! Jag blir avslappnad av den här låten som är så finstämd och mysig. Jag får gåshud vid tonartshöjningen på slutet. Vilket mästerverk.  Detta var oddsfavoriten att ta hem ESC 2020 innan Corona-viruset slog till och det stod klart att tävlingen skulle ställas in. Skönt att se att Bulgariens tv-bolag har beslutat sig för att ge Victoria en ny chans till ESC 2021. Det är hon värd.


.

Varje gång jag lyssnar till den här så undrar jag ”vilken var det här nu igen?” Vet inte vad det är, men jag är inte begeistrad i detta. Det är jättevackert, som len sammet, men inget jag alls går igång på och spelar ingen roll hur många gånger jag lyssnar.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
25,5 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera