« Inför ESC Albanien 2019

Inför ESC Albanien 2021 »


INOFFICIELL EUROVISION 2020. Det har blivit dags att presentera Albanien, som i år representerades av sångerskan Arilena Ara med låten ”Fall From the Sky”. I vår specialupplaga av årets Eurovision tävlade Albanien i den andra semifinalen, där vi gav dem startnummer 10 av 18. Albanien röstades sedan vidare till finalen, där de fick startnummer 4 av 26.

I den här artikeln får du först en sammanfattning om Albaniens resultat i förra decenniet. Därefter följer en presentation om årets uttagning och artist- och bidragsval innan vi sedan delar med oss av våra betygsättningar och kommentarer. Nu börjar vi!

 

Summering. Resultat på 2010-talet

 

Ett till land som blandat och gett under det forna decenniet är Albanien, som likt vissa andra länder varit i final hälften av gångerna. 2010 lyckades man rätt så hyfsat med Juliana Pashas ”It’s All About You” som tog Albanien till en 16:e plats. 2011 lyckades man inte komma någon vart däremot. Sen, 2012, stod Albanien för en av de större skrällarna. Då lyckades Rona Nishliu segla till finalen och även inkassera en femte plats, Albaniens bästa placering någonsin! Därefter hamnade man i en ganska iskall formkurva där man på fem upplagor bara lyckades med en finalplats (Elhaida Dani). 2018 började dock trenden vända igen när Eugent Bushpepa tog sig till final och satte Albanien på 11:e plats. Senast lyckades Jonida Maliqi ta Albanien till finalens finrum igen, även om det sen slutade med en 17:e plats.

Albanien deltog vid samtliga Eurovisioner på 2010-talet (de har för övrigt deltagit aktivt i tävlingen sedan år 2004 utan att ta ett enda uppehåll).

Fakta

 • Totalranking:
 • 24 (av 46)*
 • Högsta placering under decenniet:
 • 5:e plats i final (2012)
 • Sämsta placering under decenniet:
 • 16:e plats i semifinal (2016)
 • Värdnation:
 • Nej (vann aldrig)
 • Totalpoäng**:
 • 1 279 p
 • Snittpoäng**:
 • 128 p

* Rankingen består av en addering av alla länders totalplaceringar mellan 2010–2019 i bakvänd ordning. Om t.ex. 43 länder deltog får vinnaren 43 poäng, tvåan 42 poäng osv. nedåt. Därefter har vi slagit samman poängsummorna och listar länderna i ordning från högsta till lägsta totalpoäng.
** Snitt- och totalpoäng innehåller den totala poängsumma som landet samlade ihop i både semifinaler och finaler mellan 2010–2019.

 

Mer fakta. Vem är Arilena Ara?

 

Arilena Ara föddes den 17 juli 1998 i Shkodër, Albanien. Hennes karriär fick en skjuts när hon vann andra säsongen av albanska X-factor 2012, och två år senare släppte hon sin första singel “Aeroplan”. 2016 deltog Arilena i den populära musiktävlingen Kënga Magjike med låten “Nëntori” som blev populär även utanför Albanien. 2018 var hon en utav domarna i The Voice kids Albania.

I december 2019 deltog Arilena som en av tjugo tävlande i Albaniens Eurovision-uttagning Festivali i Këngës med bidraget ”Shaj”. Hon tog sig till final där juryn sedan röstade fram henne till vinnare. I samband med segern gick hon ut med att låten förmodligen skulle få en engelsk text till Eurovision. Sagt och gjort, den nya versionen fick engelsk text med titeln “Fall from the sky”.

Tävlingsbidraget gjordes av Michael Blue, Robert Stevenson, Sam Schummer, Darko Dimitrov och Lazar Cvetkoski och handlar om att övervinna sina hopplösa, djupa och perplexa känslor som inte vill försvinna.

Hur valde Albanien till Rotterdam?

 

Albanien valde artist och bidrag genom uttagningen Festivali i Këngës 58, som bestod av två semifinaler och en final. Själva uttagningen hölls tre dagar i december, vilket gjorde att Albanien blev första landet för säsongen 2020 att utse både artist och bidrag via en publik uttagning.

I Festivali i Këngës 58 tävlade 20 bidrag, fördelat på tio i varje semifinal, och från dessa gick totalt 12 bidrag till finalen. Det var en internationell femmannajury, där bl.a. Christer Björkman ingick, som ensamt fick bestämma vilka bidrag som skulle gå till final och sedan även välja ut det vinnande bidraget i finalen.

Notera att vinnarlåten bearbetades om efter finalen som bland annat ledde till en ny låttitel och språkbyte från albanska till engelska.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Detta är ett av de bättre albanska bidragen på länge, men dessvärre lider man av samma problem som man alltid gjort – det är lite väl vemodigt för ESC. Albanerna är duktiga på att kapitalisera på vemod och ångest, vilket ofta producerar stämningsfulla och svåra ballader. Så även i år, även om denna som sagt nog tillhör en av de bästa variationerna av detta. Med det sagt, så vette sjutton om det hade fungerat i ESC dock, för återigen så är det alltid svårt för Eurovisiontittarna att ta till sig sånt här. I en magisk scenshow hade det kanske lyckats nå fram, men jag är tveksam på hur väl man faktiskt hade lyckats på egen hand. Nåja. I år nöjer jag mig med att se detta som en vacker låt.


.

Jag tycker faktiskt detta är en av årets bättre ballader. Det är något intressant med den. Sångerskan Arilena är riktigt duktig och hennes engelska är väldigt bra. Det är en vacker låt omgiven av mörker och det gillar jag. Albanien har en tendens att skicka liknande bidrag och detta kan nog vara bland de bästa de skickat. Tyvärr fick vi aldrig möjligheten att få se henne framföra den live, för jag är genuint nyfiken på hur det hade sett ut.


.

Jösses vad Albanien levererar i år! Ofta får man bita sig i läppen för att produktionsteamet bakom deras bidrag inte ska göra om en bra vinnarlåt till en sämre låt, för det har faktiskt hänt mer än en gång sedan 2004. I år gjorde de dock inte det misstaget utan behöll stommen och byggde upp låten ännu bättre – pluspoäng för det! Redan i finalen i december kunde jag urskilja att det fanns en tanke med numret också, vilket är positivt. Det som jag tror hade varit Albaniens nackdel i en riktig tävling är att de hamnade i en semi med många andra ballader i samma genre. Hade Arilena tävlat i semi 1 hade hon nog gått vidare utan att blinka men nu tror jag det hade blivit svårare för henne.

Även om detta är en av mina topplåtar i denna semi ger jag inte mer än en fyra i betyg och det beror på att det var det betyget jag gav Albanien 2018, som i mitt tycke är den bästa låt Albanien skickat någonsin till Eurovision. Denna låt är minst lika bra, men jag klassar 2018-låten något bättre.


.

Den här låten växer med tiden men kommer aldrig bli en favorit. Tycker bättre om den albanska versionen faktiskt. Hon är jätteduktig sångerska men fanns nog tre andra låtval jag hellre hade sett tävla för Albanien.


.

Jag kom ihåg att det här var en låt som jag gillade rätt så skarpt när den hade utsetts som vinnare i Albaniens uttagning. Men sedan är det ju så att dessa låtar allt som oftast behöver göras om, ibland kanske de översätts eller så är arrangemanget helt annorlunda. Trots detta har Albanien lyckas hålla sin låt ganska ren istället för att behöva kladda runt med arrangemanget allt för mycket. ”Fall from the Sky” som låten nu heter fortsätter med sin pampiga ljudbild, men är nu även mer lättsmält utan att kännas urvattnad. Bra jobbat återigen, Albanien!


.

När jag hörde den albanska versionen av låten nu i december så tyckte jag inte alls om den. Det var ju bara en svulstig ballad i mängden. Jag blev besviken när den albanska versionen vann Festivali i Këngës och lyssnade sedan aldrig på den igen…

Ett kvartal senare kom den nya versionen av låten. Jag var skeptisk men lyssnade ändå. Trots att de skrivit om låten till engelska så tycker jag ändå rätt bra om den nya versionen. Med tiden så har låten vuxit för mig. Jag tror att Albanien hade gått till final i år, men utan en framstående placering.


.

Albanien är som vanligt först ut med både artist och låt då deras nationella uttagning Festivali I Këngës hålls kring jul. En känslosam powerballad av en trovärdig och säker sångerska. Från början tyckte jag mest att låten var tråkig, men den har växt till sig sen jag hörde den för första gången. Jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag gillar den albanska eller engelska versionen bäst, men jag är tillfreds med båda versionerna. Dock föredrar jag det albanska språket (som är ett av de vackraste) över engelska. Melodin är fortfarande lika vacker, men produktionen är mycket mer slätstruken i slutversionen.


.

Det här är ett bidrag som har växt för mig, men jag föredrar den albanska versionen över den engelska. Jag tycker det vackra, vemodiga biter sig fast och det är en ballad jag lyssnat på flertal gånger utan att riktigt tröttna. Så, även om jag tycker 2019:s bidrag var mycket bättre med sin albanska poprock anser jag att de gjort bra ifrån sig jämfört med flera andra länders ballader ändå.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
26 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera