« Inför ESC San Marino 2019

Inför ESC San Marino 2021 »


INOFFICIELL EUROVISION 2020. Det har blivit dags att presentera San Marino, som i år representerades av sångerskan Senhit med låten ”Freaky!”. I vår specialupplaga av årets Eurovision tävlade San Marino i den andra semifinalen, där vi gav dem startnummer 6 av 18. De gick inte vidare till finalen.

I den här artikeln får du först en sammanfattning om San Marinos resultat i förra decenniet. Därefter följer en presentation om årets uttagning och artist- och bidragsval innan vi sedan delar med oss av våra betygsättningar och kommentarer. Nu börjar vi!

 

Summering. Resultat på 2010-talet

 

Att vara ett litet land med begränsade resurser omgiven bland stora drakar har aldrig varit lätt, men San Marino har alltid gjort vad de förmått för att passa in.

Man inledde 2008 så illa det kunde bli för en debutant – sist i semifinal, och sen var man borta fram till 2011. Då började man sakta men säkert käka upp några platser men fortfarande stanna i semifinalen. Om det däremot är nånting San Marino varit känt för så är det att ta vara på de artister man haft. Ett exempel på det är Valentina Monetta – som gjorde tre raka försök mellan 2012-2014. Det sista året lyckades hon till sist frälsa landet med att ta deras första finalplats, även om det dock slutade med en 24:e plats i finalen. Därefter fortsatte kräftgångarna, och under en period på fyra år (2015-2018) utan finalplats, och oftast slutade man som jumbo eller nästjumbo (trots att Valentina kom tillbaks under ett av dessa år). Undantaget var 2016 när turkiske Serhat förvisso missade finalen, men ändå slutade 12:a i semin. 2019 var samma Serhat tillbaks igen, och lyckades nu inkassera San Marinos andra finalplats, och dessutom inkassera deras bästa placering så här långt, en 19:e plats.

San Marino deltog vid 9 av 10 möjliga Eurovisioner på 2010-talet (de har för övrigt deltagit aktivt i tävlingen sedan år 2008 med uppehåll åren 2009 och 2010).

Fakta

 • Totalranking:
 • 45 (av 46)*
 • Högsta placering under decenniet:
 • 19:e plats i final (2019)
 • Sämsta placering under decenniet:
 • 18:e/sista plats i semifinal (2017)
 • Värdnation:
 • Nej (vann aldrig)
 • Totalpoäng**:
 • 501 p
 • Snittpoäng**:
 • 56 p

* Rankingen består av en addering av alla länders totalplaceringar mellan 2010–2019 i bakvänd ordning. Om t.ex. 43 länder deltog får vinnaren 43 poäng, tvåan 42 poäng osv. nedåt. Därefter har vi slagit samman poängsummorna och listar länderna i ordning från högsta till lägsta totalpoäng.
** Snitt- och totalpoäng innehåller den totala poängsumma som landet samlade ihop i både semifinaler och finaler mellan 2010–2019.

 

Mer fakta. Vem är Senhit?

 

Senhit Zadik Zadik föddes den 1:a oktober 1979 i Bologna i Italien. Hon har även eritrianska rötter då hennes föräldrar ursprungligen kommer därifrån. Musikkarriären startade utanför Italien då hon medverkade i flera musikaler i Schweiz & Tyskland. 2002 flyttade hon hem till Italien och fyra år senare släppte hon sitt första album Senit.

2011 var det Senhit som fick representera San Marino Eurovision. Bidraget Stand By” tog sig dessväre inte till final utan fick en 16:e plats med 34 poäng i sin semifinal. Trots nederlaget har Senhit fortsatt med musiken och släppte så sent som 2019 sin senaste singel (utöver hennes Eurovision-bidrag) Heartache.

Nio år efter hon senast tävlat i Eurovision var det så dags igen, då hon åter fick frågan och tackade ja. Hon skulle ha tävlat med bidraget ”Freaky!” som är gjort av Gianluigi Fazio, Henrik Steen Hansen samt Nanna Bottos. Denna gång hade hon lagt till ett ”h” i sitt artistnamn (från Senit till Senhit)

Hur valde San Marino till Rotterdam?

 

San Marino valde ut sin artist Senhit via ett internval. Sedan överlät TV-bolaget SMRTV själva bidragsuttagningen till publiken som under en helg fick rösta fram om de ville att hon skulle tävla med låten ”Freaky!” eller ”Obsessed”. I resultatet var det den första låten som fick flest röster.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Får erkänna att det här är lite av en guilty pleasure för mig, jag gillar det här! San Marino har ju gjort det lite till sin grej att skicka kitschiga 70-tals discolåtar till ESC, och blandar gärna in lite färgglada karaktärer i det hela. Ifjol var ju Serhat en riktig begivenhet – och även om Senhit inte riktigt kommer upp i hans karisma, så är låten betydligt bättre. Detta går jag igång på, och hade gärna sett den live på scenen i Rotterdam. Tyvärr hade man dock inte kunnat överträffa musikvideon, men nog hade det blivit underhållning av det!


.

Eurovisions sämsta land fortsätter leverera. Och med det menar jag att de fortsätter leverera helt bedrövliga bidrag. Tror San Marino inte bryr sig ett dugg om den här tävlingen och att de bara gör narr av det. För det finns ingen vettig förklaring annars. Annars betyder det att folk i San Marino på riktigt tror att de skickar bra musik. Det är en skrämmande tanke. De får 1p denna gången för det är lite medryckande och kul att skratta åt.


.

Varför får jag associationer till den tidigare Viking Line-reklamen när jag ser musikvideon till ”Freaky!”? Ni vet den där alla dansade i slow motion på dansgolvet för att sedan komma tillbaka i normal hastighet? Nåväl, det är roligt att San Marino ändå fortsätter med discotrenden men då anser jag att Serhats försök ifjol var bättre än Senhits. Dock, senast som hon tävlade var jag inget större fan av den låten så det är ett steg framåt. Ger godkänt i alla fall.


.

Var är Serhat när man behöver honom??? Det här är pinsamt och videon är ännu mer pinsam.


.

Det känns som om att San Marino i år försökte blidka en väldigt nischad falang bland Eurovision-fansen. För det är precis vad vi får här. Upptempodisco med en text som innehåller illa förborgade suggestiva textrader. Blir nästan lite äckligt kan jag känna. Också en lite konstig väg att gå för Senhit som jag annars minns med låten ”Stand By”, som jag faktiskt också gillade. Tyvärr kanske hon passerade zenit med den låten…


.

San Marino har återigen lyckats få fram en fantastiskt bra låt till Eurovsion. I år höll man dessutom en nationell final, visserligen tävlade bara två låtar, men varför krångla till det? Både Obsessed & Freaky! får 5 poäng vardera av mig och jag är övertygad om att båda bidragen haft goda chanser i Eurovision.

Personligen blir jag väldigt glad av den här låten och tycker att Senhit framför den på ett bra & kompetent sätt. Jag hoppas San Marino väljer att skicka henne nästa år då hon kan få revansch för Eurovision 2011 när hon totalt oförtjänt misslyckades med att ta sig till finalen.


.

San Marino hänger på det som verkar vara årets stora trend. Artister med rötter utanför det egna landet. Senhit som sjunger har ursprung från Eritrea och tävlade för mikrostaten även 2011 med ett bidrag som jag inte alls gillade. Hon får alltså en ny chans i år. I sista stund bestämde sig sanmarinesisk tv för att låta publiken vara med och tycka till bland 2 låtar till Senhit. Om bidragen i Eurovision speglar den breda musiken i landet så verkar det ju som att San Marino lever kvar i 70-talet. För ännu en gång skickar de en låt med kraftiga influenser av discomusik. Även om hennes bidrag i år låter bättre än det hon tävlade med för nio år sedan, så är det fortfarande väldigt platt. Snygg video dock.


.

Det här är inte dåligt, men har inte samma charm som Serhats bidrag förra året. På det stora hela handlar det nog bara om man har en förkärlek till den här sortens musik eller inte. I sitt rätta sammanhang är det en hit, men hos mig är det snarare bara nananaa!


 

PANELEN TILLSAMMANS.
18,5 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera