« Inför ESC Ryssland 2019

Inför ESC Ryssland 2021 »


INOFFICIELL EUROVISION 2020. Det har blivit dags att presentera Ryssland, som i år representerades av gruppen Little Big med låten ”Uno”. I vår specialupplaga av årets Eurovision tävlade Ryssland i den första semifinalen, där vi gav dem startnummer 8 av 17. Ryssland röstades sedan vidare till finalen, där de fick startnummer 15 av 26.

I den här artikeln får du först en sammanfattning om Rysslands resultat i förra decenniet. Därefter följer en presentation om årets uttagning och artist- och bidragsval innan vi sedan delar med oss av våra betygsättningar och kommentarer. Nu börjar vi!

 

Summering. Resultat på 2010-talet

 

Ryssland har under detta millennium i allmänhet – men inte minst det senaste decenniet, bevisat sin dominans i tävlingen med idel topplaceringar. Även om man de två första åren hamnade på lite undanskymda positioner (11:e 2010 och 16:e 2011), så hade man mellan 2012-2016 håvat in två silvermedaljer (Buranovskiye Babushki respektive Polina Gagarina) och en bronsmedalj (Sergey Lazarev – dessutom tittarvinnare), därtill även en 5:e respektive 7:e plats. Sedan mot slutet började landet däremot snubbla till. Dels avhoppet 2017, men sedan även återkomsten 2018, där man åkte på sin allra första finalmiss. 2019 repade landet nytt mod igen då man återigen skickade Sergey Lazarev, som fixade ånyo en bronsmedalj.

Ryssland deltog vid 9 av 10 möjliga Eurovisioner på 2010-talet, de hoppade av 2017 års tävling p.g.a. konflikt med värdlandet Ukraina. I Eurovisionen har Ryssland för övrigt deltagit aktivt sedan år 1994 med uppehåll åren 1996, 1998-99 och nyss nämnda 2017.

Fakta

 • Totalranking:
 • 4 (av 46)*
 • Högsta placering under decenniet:
 • 2:a plats i final (2012 & 2015)
 • Sämsta placering under decenniet:
 • 15:e plats i semifinal (2018)
 • Värdnation:
 • Nej (vann aldrig)
 • Totalpoäng**:
 • 3 168 p
 • Snittpoäng**:
 • 352 p

* Rankingen består av en addering av alla länders totalplaceringar mellan 2010–2019 i bakvänd ordning. Om t.ex. 43 länder deltog får vinnaren 43 poäng, tvåan 42 poäng osv. nedåt. Därefter har vi slagit samman poängsummorna och listar länderna i ordning från högsta till lägsta totalpoäng.
** Snitt- och totalpoäng innehåller den totala poängsumma som landet samlade ihop i både semifinaler och finaler mellan 2010–2019.

 

Mer fakta. Vilka är Little Big?

 

Gruppen Little Big består av de fyra medlemmarna Ilya Prusikin, Sonya Tayurskaya, Anton Lissov och Sergey Makarov, och de kommer från Sankt Petersburg. De är välkända på hemmaplan och även internationellt, och deras stora första succé kom med debutalbumet With Russia From Love 2014.

Innan de hamnade i det här sammanhanget har de gjort sig mycket kända. Deras mest kända hit är låten Skibidi som lyckades komma upp i 23 miljoner tittningar på bara en vecka, och som nu är uppe i över 360 miljoner tittningar. Det är inte dåligt! Men vad som är ännu mer imponerande är att deras YouTube-kanal har haft över 1 miljard (!) visningar!

Låten som de skulle ha tävlat med i Eurovision 2020 hette ”Uno”, en låt som gruppen gjort tillsammans. I spåren av tidigare succéer har även denna fått många miljoner visningar, och det är många miljoner mer än vad ens någon tidigare favorit fått genom alla tider!

Hur valde Ryssland till Rotterdam?

 

Ryssland gjorde sitt artist- och bidragsval till Eurovision 2020 genom ett internval.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Detta hade varit livsfarligt i ESC. I min bok hade detta varit en topp-3 i finalen, trots att detta på alla sätt kvalificerar som ett gimick-bidrag deluxe! Men det är ju så jädra medryckande… Kan inte sluta nicka med när jag hör den här – som på ett effektivt sätt dessutom avväpnar alla reflexer om att det faktiskt är ett ryskt bidrag jag lyssnar på! Denna blandning mellan Aqua, Ricky Martin och Electric Six är beroendeframkallande, och perfekt på Eurovisionscenen där jag mycket väl skulle kunna ha sett detta bli en ny ”Dancing lasha-tumbai”. Livsfarligt! Nästan tur att vi slipper ta risken att Ryssland vinner igen, för det hade varit nära i år!


.

Mina damer och herrar. Det är bara ställa sig upp och applådera. Ryssland lyckades skapa något helt unikt som tävlingen inte sett någonsin. Ett band, vars hela gimmick är att göra narr skulle varit livsfarligt i tävlingen. För det är så kul och medryckande att man inte kan motstå att älska det. Allt ifrån det musikaliska till det visuella. Texten som är helt galen och ett medryckande beat, till de oerhört seriösa minerna och den fantastiska dansaren. Jag har haft låten på repeat sedan den släpptes och jag tycker den är lika bra och kul att lyssna på varje gång. Jag brukar inte gilla ”skämt-bidrag”, men det finns en tanke bakom detta. Om tävlingen hade gått av stapeln tror jag att 2021 hade varit i Moskva. Jag kommer ge en femma i år. Varsågod Ryssland!


.

Vad ska man säga om den här låten som inte redan är sagt? Gruppens låt känns lika knasig som Ukrainas Verka Serduchkas ”Dancing Lasha Tumbai” från 2007 och den har lika obegriplig text som Buranovskiye Babushkis ”Party for Everybody” från 2012. Ändå kan jag inte låta bli att dra på smilbandet när jag hör låten.

Samtidigt har jag också svårt för alla dessa skämtbidrag som antingen går ut på att ta allt på lek eller att kasta skit på tävlingen. Nu tycker jag inte att Little Big gör något av detta utan det känns lika befriande som t.ex. Alf Poiers ”Weil der Mensch zählt” (Österrike 2003) och Marko Kons ”Cipela” (Serbien 2009). Så jag kan nog ändå tänka mig att göra vissa undantag från min regel att inte berömma den här typen av låtar, dock sträcker sig mitt betyg inte högre än det jag har gett.


.

Ryssland vet verkligen vad de ska skicka till Eurovision. När jag fick veta vilken grupp de skulle skicka blev jag först lite skeptisk för jag kan inte påstå att jag hittat något annat med dem som jag gillar men det här är riktigt kul, precis som det ska vara. Dock tycker jag den är som bäst när man ser musikvideon eller när de framträder för deras personligheter är halva nöjet.


.

Håll i hatt’n, för nu blir det åk’ av!

Att Ryssland nu alltså skickar internetfenomenet till grupp Little Big var någonting jag inte räknade med. Men samtidigt är det desto mer glädjande. Allt vi ser är så himla galet att det blir roligt! Det här kan nog vara det roligaste som Ryssland skickat sen 2001, om inte det roligaste de skickat någonsin. Samtidigt som jag inser att låten uteslutande vinner på WTF-faktorn, så märker jag också att det är en nisch som Little Big ändå behärskar fullt ut. Lite osökt börjar jag tänka på en annan låt som var överallt på internet för åtta år sedan tack vare att den var så WTF-aktig, nämligen Gangnam Style! Det här är nästan i samma kaliber med samma galenskap. Jag har kul när jag ser och hör det här, såpass kul att det blir en full femma från mig. Till dags dato har Little Big 1 miljard visningar på alla deras låtar, och det hade vart ordentligt korkat om inte Ryssland skickar dem igen nästa år.


.

Det här är sådan där typisk skämtlåt som antingen misslyckas med att ta sig till final eller slutar topp 3. Jag tror personligen att Ryssland hamnat på en pallplats för andra året i rad om tävlingen blivit av. Jag tror till och med att de hade haft goda chanser att vinna telefonomröstningen. Låten hade fått desto färre poäng av juryn.

Så vad jag tycker jag om bidraget? Det är en kul låt, men jag förstår mig inte på den riktigt. I ett år fyllt med ballader så är det här helt klart en frisk fläkt dock. 4 poäng, men inte fler än så.


.

Ryssland var sist ut att presentera sitt ESC-bidrag. Årets ryska bidrag har blivit lite av en snackis och förhandsfavorit. Latinorytmer och spex. På ett sätt är det skönt att Ryssland inte tar sig på så stort allvar och både låten och videon är extremt catchy och underhållande. Ett bidrag som jag från början inte alls gillade men som växt till sig. Ett väldigt udda bidrag som därmed lägger sig i samma fack som Litauen och Island som även de kör på satir ihop med lustiga danser. Jag tror mycket väl att Ryssland hade kunnat vinna tävlingen i år.


.

Det här är kul, befriande och samtidigt oerhört bra. Jag tror absolut detta bidrag hade hamnat högt vid en ESC-final och kommer leva vidare inom Eurovisionvärlden att fortsätta lyssna på. Ett bidrag man minns!


 

PANELEN TILLSAMMANS.
32 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera