« Inför ESC Slovenien 2019

Inför ESC Slovenien 2021 »


INOFFICIELL EUROVISION 2020. Det har blivit dags att presentera Slovenien, som i år representerades av sångerskan Ana Soklič med låten ”Voda”. I vår specialupplaga av årets Eurovision tävlade Slovenien i den första semifinalen, där vi gav dem startnummer 5 av 17. De gick inte vidare till finalen.

I den här artikeln får du först en sammanfattning om Sloveniens resultat i förra decenniet. Därefter följer en presentation om årets uttagning och artist- och bidragsval innan vi sedan delar med oss av våra betygsättningar och kommentarer. Nu börjar vi!

 

Summering. Resultat på 2010-talet

 

Slovenien är ett land som inte gjort så mycket väsen av sig i någon toppstrid under 2010-talet. Det bästa de mäktat med har varit en 13:e plats 2011. Man har under decenniet varvat finalplatser med finalmissar lite om vartannat, där man som bäst kunnat nå 13-15 plats, eller så har man hamnat ännu längre ner där. Men sen har man också missat finalen ganska så rejält, bland annat under 2010, 2012 & 2017 har man varit hisnande nära sistaplatsen, för att inte nämna 2013, då Slovenien just slutade sist i semin. Sedan 2018 har Slovenien ändå två raka finalplatser, varav den senaste slutade man på en relativt respektabel 15:e plats.

Slovenien deltog vid samtliga Eurovisioner på 2010-talet (de har för övrigt deltagit aktivt i tävlingen sedan år 1993 med uppehåll åren 1994 och 2000).

Fakta

 • Totalranking:
 • 34 (av 46)*
 • Högsta placering under decenniet:
 • 13:e plats i final (2011)
 • Sämsta placering under decenniet:
 • 17:e plats i semifinal (2012 & 2017)
 • Värdnation:
 • Nej (vann aldrig)
 • Totalpoäng**:
 • 1 006 p
 • Snittpoäng**:
 • 101 p

* Rankingen består av en addering av alla länders totalplaceringar mellan 2010–2019 i bakvänd ordning. Om t.ex. 43 länder deltog får vinnaren 43 poäng, tvåan 42 poäng osv. nedåt. Därefter har vi slagit samman poängsummorna och listar länderna i ordning från högsta till lägsta totalpoäng.
** Snitt- och totalpoäng innehåller den totala poängsumma som landet samlade ihop i både semifinaler och finaler mellan 2010–2019.

 

Mer fakta. Vem är Ana Soklič?

 

Ana Soklič, även känd som Anna Soklich, är en slovensk sångerska som i början av sin karriär gjorde sig känd som sångerska i artistprojektet Diona Dim. Detta utvecklade sig under åren och involverade bland annat låtskrivarna Bojan Simončič och Gašper Kačar. Under samma period ska Ana också ha bott i Sverige då hon hade skivkontrakt här.

Diona Dim tävlade i den slovenska Eurovision-uttagningen 2004 med låten ”If You” och 2007 med låten ”Oče” men de vann ingen av dessa år.

2012 prövade Ana lyckan i den första (och hittills enda) säsongen av X Factor Slovenien, där hon tog sig från audition till liveshower, men åkte sedan ut på en femteplats. Sedan dess har hon fortsatt som soloartist och gett ut musik själv. 2020 ställde hon upp en tredje gång i Sloveniens Eurovision-uttagning och denna gång bar det lycka. Låten hon tävlade med hette ”Voda” som hon gjort tillsammans med tidigare nämnda Bojan Simončič och även Žiga Pirnat.

Hur valde Slovenien till Rotterdam?

 

Slovenien valde artist och bidrag genom uttagningen EMA 2020, som först bestod av en jokertävling som hette EMA Freš där två bidrag kvalade sig vidare till den avgörande EMA-finalen. I den finalen tävlade jokrarna mot tio andra bidrag.

Finalen avgjordes genom att en jury fick rösta fram två finalbidrag som sedan fick duellera med hjälp av tittarnas röster. Med 54 procent av rösterna blev det sångerskan Ana Soklič som vann.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Slovenien har ju haft det lite knackigt på sistone i tävlingen, men mycket beror nog på att man ligger lite i ofas med resten av Europa. Ballader av detta stuk hör till ovanligheterna numera, och något säger mig att de hade fått svårt att nå ut med den genom TV-rutorna. I synnerhet när man sjunger på slovenska, vilket sätter naturliga hinder för tittarna att ta till sig den. För egen del så är jag delvis imponerad över sånginsatsen, men också lite matt av uttråkning. Detta når inte fram hos mig, jag behöver förstå mig på vad hon sjunger om för att ryckas med. Engelska må vara tråkigt i ESC, men väldigt effektivt för att nå ut med budskap.


.

Ana har genuint en bra sångröst, men denna låten är inte mer än så för mig. Det är en rätt tråkig ballad. Slovenien har försökt skapa sina egna Balkanballader utan att lyckas. Kanske för de saknar etnokomponenterna som gjorde Serbien och Bosnien så framgångsrika. Detta faller rätt platt för mig.


.

Välkomna tillbaka Slovenien med en LÅT!  Och vilken låt ni bjuder på i år! Solklar fempoängare från mig.

Kan dock erkänna att det är inte den bästa Balkanballaden vi har fått höra i Eurovision, långt ifrån, men det är befriande att få en sådan och så vackert framfört som Ana gör den till skillnad från det slovenska sömnpiller till låt som ifjol (av någon anledning) gick direkt till final. Årets artist och låt har jag inga invändningar mot, utan det här ger mig total gåshud varje gång jag hör låten!

Sedan kan jag förstå alla som anser den totala motsatsen, dvs. att det här är en jättetråkig och ointressant låt, och att det är här som man reser sig ur soffan för att fylla på snacksen. Men det gör inte jag, och jag tror faktiskt att om detta hade varit riktiga Eurovision i maj skulle nog Slovenien inte omöjligen kunnat bli årets lex Nordmakedonien.


.

Och nu till den som kommer näst sist i tävlingen för min del. Den är intetsägande och tilltalar mig inte alls med bara gap i refrängen. Gör om – gör rätt till nästa år tack!


.

Tja, det finns ju inte så mycket att klaga på här. Kanske inga nyheter vi fick från Slovenien, men ibland behöver det inte vara så. Ana lyckas ändå bevisa att hon ändå kan lyfta denna låt. Sjunger bra och har god kontakt med kameran. Det som hade legat henne i fatet hade nog varit egentligen om den här låten ens skulle kunna engagera särskilt många (vilka hade t ex stått ut med alla vattendroppar i låten?). Men men, okej ballad, bra sångerska, stabil trea.


.

Jag brukar inte vara något större fan av ballader. Men den här faller mig i smaken. Visserligen har man hört den här flera gånger för. Trots det tycker jag att Voda håller måttet, en fin melodi och dessutom framförs låten på slovenska. Dessvärre tror jag att Slovenien hade fått mycket svårt att kvalificera sig för finalen även om låten för mig personligen är en given finalist.


.

Slovenien hade tänkt fortsätta på trenden med lugna tongångar i Eurovision. En grymt bra sångerska denna Ana Soklić som levererar bra sång live, med en låt som av mig beskrivs som en blandning av både en vaggvisa och ett väckarklocks-alarm. I de lugna partierna blir man så uttråkad att man nästan somnar och när refrängen drar igång och decibelen på rösten blir starkare känns det som man vaknar upp av en väckarklocka, ni vet ett sånt där irriterande oljud som man bara vill få tyst på. ZZZzzlovenien, kom tillbaka med uptempo till 2021, snälla!! Mina kommentarer låter som detta skulle vara en kandidat på noll poäng, men poängen landar på 2,5 mycket tack vare att sångerskan är duktig och att det finns sämre låtar i årets upplaga. Jag vill tycka om detta bidrag mer än vad jag gör, men tyvärr…


.

Det här är en helylle ballad och jag älskar att man sjunger på slovenska. Det här är ett bidrag som behövs, som jämnar ut i vågskålen. Däremot är det något med den som inte sticker ut tillräckligt och som gör att man kanske sysselsätter sig med annat efter att lyssnat en minut.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
19,5 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera