« Inför ESC Nordmakedonien 2019

Inför ESC Nordmakedonien 2021 »


INOFFICIELL EUROVISION 2020. Det har blivit dags att presentera Nordmakedonien, som i år representeras av sångaren Vasil Garvanliev med låten ”You”. I vår specialupplaga av årets Eurovision tävlade Nordmakedonien i den första semifinalen, där vi gav dem startnummer 3 av 17. De gick inte vidare till finalen.

I den här artikeln får du först en sammanfattning om Nordmakedoniens resultat i förra decenniet. Därefter följer en presentation om årets uttagning och artist- och bidragsval innan vi sedan delar med oss av våra betygsättningar och kommentarer. Nu börjar vi!

 

Nordmakedoniens resultat på 2010-talet


 • Totalranking:
 • 43 (av 46)*
 • Högsta placering under decenniet:
 • 7:e plats i final (2019)
 • Sämsta placering under decenniet:
 • 18:e plats i semifinal (2018)
 • Värdnation:
 • Nej (vann aldrig)
 • Totalpoäng**:
 • 1 011 p
 • Snittpoäng**:
 • 101 p

Nordmakedonien är en av de minst framgångsrika länderna under 2010-talet, eftersom man bara lyckades nå finalen två gånger på tio försök. Första finalplatsen var 2012 när man tog in Kaliopi, som lite oväntat lyckades ta sig till final och skicka upp Makedonien till en 13:e plats. Men efter det duggade finalmissarna tätt under många år. Även 2016, när man tog in just Kaliopi en andra gång, lyste framgångarna med sin frånvaro. Men, senaste året, 2019, kom så landets första genombrott. Den här gången var det Tamara Todevska (som redan varit med 2008) som skulle frälsa det lilla landet. Och då tog man storslam! I finalen lyckades Nordmakedonien vinna juryomröstningen. Men tittarna var inte lika impade och Nordmakedonien hamnade till sist sjua. Detta är emellertid ändå Nordmakedoniens bästa placering i Eurovisions historia!

Nordmakedonien deltog vid samtliga Eurovisioner på 2010-talet (de har för övrigt deltagit aktivt i tävlingen sedan år 1998 med uppehåll åren 1999, 2001 och 2003). Sedan kan det vara värt att tala om att Nordmakedonien fick sitt officiella namn i samband med 2019 års Eurovision. Åren före det gick landet under namnet FYR Makedonien p.g.a. en namntvist med grannlandet Grekland.

* Rankingen består av en addering av alla länders totalplaceringar mellan 2010-2019 i bakvänd ordning. Om t.ex. 43 länder deltog får vinnaren 43 poäng, tvåan 42 poäng osv. nedåt. Därefter har vi slagit samman poängsummorna och listar länderna i ordning från högsta till lägsta totalpoäng.
** Snitt- och totalpoäng innehåller den totala poängsumma som Nordmakedonien samlade ihop i både semifinaler och finaler mellan 2010-2019.

 

Vem representerade Nordmakedonien 2020?


Artisten Vasil Garvanliev föddes den 2:a november 1984 i Strumica i Nordmakedonien. Redan vid sju års ålder slog han igenom i sitt hemland då han uppträdde vid i en rad olika barnmusikfestivaler. Kort därefter flyttade hans familj till USA där Vasil fortsatte med musiken, bland annat vid Chicago Children’s Choir. Han har därefter fortsatt att utbilda sig vid en rad olika musikskolor runt om i världen.

2018 valde Vasil att flytta hem till Nordmakedonien för att på nytt etablera sig på hemmaplan. Detta har hittills varit en succé då han har släppt ett antal singlar och gjort åtminstone en utsåld konsert. Han har även lite Eurovision-erfarenhet sedan tidigare, då han ifjol var en del av bakgrundskören till Tamara Todevskas “Proud” på plats i Tel Aviv. Denna gång valde det nordmakedonska TV-bolaget MRT ut honom istället som huvudsångare.

Bidraget han valdes ut att tävla med hette ”You” som gjordes av Nevena Neskoska, Kalina Neskoska och Alice Schroeder.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Nordmakedonien gjorde sitt artist- och bidragsval till Eurovision 2020 genom ett internval. Den som TV-bolaget MRT valde ut att tävla i år heter Vasil, som vi nu tänkte ta och berätta mer om.

 

Panelen tycker till!


  


Snacka om rejäl skillnad med fjolårets bidrag! Plötsligt är Nordmakedonien tillbaka i forna dagars suggestiva club-rökare, en stig som man tog sig fram utan framgång på i många år. Detta är inte på något sätt ett bidrag som hade kunnat toppa landets rekordnotering från ifjol, snarare hade detta riskerat hamna i botten. Man har dels tappat greppet om relevansen (i synnerhet när man skickar en låt med tidsstämpel 2010), men likaså har man misstagit ESC för att vara en club-scen, vilket det aldrig varit. Och ens som club-rökare måste jag säga att låten är rätt svag, den saknar liksom mycket av det som krävs för att bli minnesvärt. Tråkigt!Jag var en av dem som verkligen ogillade landets bidrag förra året. Inte så mycket Tamara eller hennes fantastiska sång, utan för det politiska budskapet. Detta gör mig mer glad dock. För mig är detta en låt som jag går igång på. Jag kan inte riktigt sätta fingret på varför jag diggar ”You”, men det är en av få låtar i år som jag genuint vill röra mig till.Ifjol kan jag stoltsera med att jag var en av få i panelen som prickade in att Nordmakedonien skulle kvala vidare och en av få som faktiskt gillade låten 🙂 Sedan hade jag aldrig kunnat drömma om att Tamara skulle gå och vinna juryröstningen och komma så högt som hon gjorde! Men det är positivt.

Årets låt då är tillbaka lite där Nordmakedonien var ganska mycket på 2010-talet. De väljer att skicka en okej låt med en bra artist – men trots det blir helheten på tok för anonym! Hade detta varit på riktigt hade jag i år gissat att Nordmakedonien nog fått nöja sig med sistaplatsen i denna semifinal. Nu får vi se istället hur det går i årets inofficiella upplaga…Den här låten gör mig kluven. Vissa dagar tycker jag den är jättebra och andra dagar så försvinner den i mängden. Man ska ju inte basera en låt på musikvideon men tyvärr bidrar den negativt. Den är soft och har ett trevligt sound men lyfter aldrig.Makedonierna hade nog kanske inte hunnit hämta sig från den plötsliga succén i fjol. Kan likt mina panelkollegor skriva under på att den här låten är ganska anonym, och lite… sunkig? Det här är dock långt ifrån första gången vi får höra sådana här låtar från Nordmakedonien. Tänker osökt på vad de skickade under år som 2005. Fast å andra sidan var ”Make My Day” mer direkt, medan ”You” mer bara är tre minuters lunk. Oroa er inte dock, vi slipper i alla fall ett utdraget ”Yoooouuuuuåååååaaaaaa” som Sverige våndades av för sju år sedan.Förra året bjöd landet på en tråkig ballad. Hur den kunde vinna juryomröstningen i finalen är för mig lika obegripligt nu som då.

Årets bidrag då? En ganska tråkig och oinspirerad poplåt som går genom ena örat och ut genom det andra. Texten är tämligen repetitiv, men själva melodin är godkänd.

Nä, skärpning till nästa år Nordmakedonien. Ni kan bättre.


      


I fjol fick Nordmakedonien som bytte namn förra året, efter decennier av konflikter sitt bästa resultat i Eurovision någonsin. En fin 7:e placering blev det mycket tack vare att man blev jurygruppernas etta. Varken jag själv eller tittarna runt om i Europa höll med om att låten ”Proud” skulle tillhöra någon toppstrid i ESC 2019. Till skillnad från fjolårets överskattade sömnpiller, så tycker jag att man skrapade fram ett betydligt bättre bidrag det här året även om låten ”You” inte är något succébidrag direkt. Att låten handlar om dans kan vi knappast ta miste om. Låten är en ganska modern poplåt, med lite inslag av både tango och Balkanmusik. Väldigt medryckande låt med ett härligt gung och det är omöjligt att sitta still. Noterbart är att årets artist Vasil stod i kören till fjolårets representant Tamara Todevska och gör alltså samma karriärs-utveckling som The Mamas var på väg att göra. Först i bakgrunden för att sen ta klivet fram som huvudartist. Hur det hade gått för landet i år tänker jag inte spekulera om, utan det räcker med att jag gillar vad jag hör. Jag hoppas att Vasil får en ny möjlighet att stå på ESC-scenen som solosångare ett annat år.

 


 


I år valde Nordmakedonien en annan typ av låt jämfört med förra årets bidrag. Jag var en av dem som placerade fjolårets högt, men inte i år. Jag tycker nog att ”You” är helt ok, en esc-finalist, men jag kan inte riktigt sätta fingret på varför den inte når hela vägen fram.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera