« Inför ESC Tjeckien 2019

Inför ESC Tjeckien 2021 »


INOFFICIELL EUROVISION 2020. Det har blivit dags att presentera Tjeckien, som i år representerades av sångaren Benny Cristo med låten ”Kemama”. I vår specialupplaga av årets Eurovision tävlade Tjeckien i den andra semifinalen, där vi gav dem startnummer 2 av 18. De gick inte vidare till finalen.

I den här artikeln får du först en sammanfattning om Tjeckiens resultat i förra decenniet. Därefter följer en presentation om årets uttagning och artist- och bidragsval innan vi sedan delar med oss av våra betygsättningar och kommentarer. Nu börjar vi!

 

Summering. Resultat på 2010-talet

 

Tjeckiens period i Eurovision under 2010-talet är oväntat kort, vilket kan bero på att man väldigt länge inte verkade känna sig redo för att ge sig ut i tävlingen igen efter den katastrofala period man hade under 2007-2009. Dessa år lyckades landet nämligen inte hamna bättre än näst sist i semifinal, och därför höll man sig borta från tävlingen väldigt länge, fram tills man något oväntat kom tillbaks 2015. Det året skulle förvisso inte lyckas så bra det heller med en ny finalmiss, men året därpå kom deras första genombrott då Tjeckien för första gången lyckades ta sig till final, även om äventyret slutade på en 25:e plats med 0 tittarpoäng. Detta följdes upp med ett ytterligare stopp i semin 2017, innan man till slut kom med den mest samlade attacken 2018. Det var då Mikolas Josef som fick representera tjeckerna, och tog landet upp till 6:e plats. Senaste året var man återigen i final, denna gång var det Lake Malawi som stod för en hyfsad 11:e plats.

Tjeckien deltog vid 5 av 10 möjliga Eurovisioner på 2010-talet (de har för övrigt deltagit aktivt i tävlingen sedan år 2007 men med uppehåll som varade mellan åren 2010-2014). En anledning till Tjeckiens låga totalranking kan bero på att de inte deltog alla åren under decenniet och att de bara lyckades kvala sig vidare vid tre av dessa fem tillfällen.

Fakta

 • Totalranking:
 • 40 (av 46)*
 • Högsta placering under decenniet:
 • 6:e plats i final (2016)
 • Sämsta placering under decenniet:
 • 13:e plats i semifinal (2015 & 2017)
 • Värdnation:
 • Nej (vann aldrig)
 • Totalpoäng**:
 • 1 230 p
 • Snittpoäng**:
 • 246 p

* Rankingen består av en addering av alla länders totalplaceringar mellan 2010–2019 i bakvänd ordning. Om t.ex. 43 länder deltog får vinnaren 43 poäng, tvåan 42 poäng osv. nedåt. Därefter har vi slagit samman poängsummorna och listar länderna i ordning från högsta till lägsta totalpoäng.
** Snitt- och totalpoäng innehåller den totala poängsumma som landet samlade ihop i både semifinaler och finaler mellan 2010–2019.

 

Mer fakta. Vem är Benny Cristo?

 

Ben da Silva Cristóvão, eller Benny Cristo som han är mer känd som, föddes den 8:e juni 1987 i Plzeň, Tjeckien. Förutom att han är sångare arbetar han även som textförfattare, idrottare samt skådespelare.

Benny började sin karriär som sångare år 2009 när han medverkade i talangjakten Česko Slovenská Superstar. Det gick så pass bra att den erfarenhet gav honom en vilja fortsätta med musiken. Sagt och gjort, rredan året därpå släppte han sitt första album Definitely Different och det har sedan följts av ytterligare fyra album (varav det senaste, Kontakt, släpptes 2019). 2016 vann han priset Český slavík i kategorin ”Mest streamde låten i Tjeckien”.

2020 ställde Benny upp i Tjeckiens onlinetävling till Eurovision 2020 med bidraget Kemama” som han gjorde tillsammans med Osama Verse-Atile, Charles Sarpong och Rudy Ray. I den nationella omröstningen kom bidraget på andra plats hos juryn men vann publikomröstningen och tog därför hem segern.

Hur valde Tjeckien till Rotterdam?

 

Tjeckien valde artist och bidrag genom en onlineuttagning, där sju utvalda artister tävlade om publikens och en expertjurys röster. Omröstningen pågick under drygt två veckor via Eurovisions app, och därefter lades publikens och juryns röster samman i ett poängsystem och en vinnare korades.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Tjeckien ville vara lite väl moderna i år. Visst kan det vara nyttigt att höra musik som verkligen känns 2020. Men detta är dessvärre väldigt mycket av en dussinlåt, som vi har hört många gånger tidigare på radio – men inte så mycket i ESC. Det brukar aldrig fungera där – just därför att de aldrig är särskilt minnesvärda. Och helt ärligt är detta ingenting jag skulle lyssna på frivilligt, för det är rätt tråkigt. Jag har en svag känsla av att tjeckerna fortfarande testar sig fram här, i ett försök att framstå som ett land i framkant. Tyvärr hade man inte kommit så långt med detta, om jag hade fått spekulera.


.

Jag rycks med i denna låten av någon anledning. Det är långt ifrån den bästa låten, men ibland kan känslor vara minst lika viktigt som kvalitén på musiken. Jag gungar med och får en skön feeling. Det är inte det bästa upptempobidraget, men det skiljer sig från mängden och det är något positivt i min bok.


.

När Tjeckien hade sin uttagning i vintras fanns det många bra låtar som tävlade men ändå var det enligt mig sämsta låten som vann. Så jag blev ganska sur över att de valde ut ”Kemama” istället för någon av de andra kandidaterna. Men nu när det gått några månader och låten också gjorts om lite kan jag ändå förstå varför den vann, helt enkelt för att den var ensam i sin genre och det är den även i detta startfält. Personligen tycker jag i så fall att OVÖ med ”Inga problem” hade varit en roligare kandidat för Tjeckien, för den låten har i alla fall lite mer sväng i sig.


.

Första gången jag hörde den tyckte jag den hade ett skönt gung och gick att lyssna på men ju mer jag lyssnade på den desto mer tröttnade jag. Det som var bäst i låten försvann när de gjorde om den. Det fanns så många andra bra låtar i Tjeckiens uttagning så kan fortfarande inte fatta att den här vann. Tveksamt om den hade gått till final för tror inte den hade varit nåt speciellt på scen.


.

Tja, vad finns det att säga om Tjeckien då? Kan medge att det här nog inte är min typ av musik. Däremot hade jag varit övertygad att den här hade gått hem bland diverse kringarrangemang och Eurovisionklubbar och dylikt. Men samtidigt tror jag att det här är en sån där låt som hade blivit enormt svår att framföra live för att verkligen kunna nå ut – om man inte lyckades producera ett såpass storslaget nummer som skulle kunna matcha energin i låten. Inte blev det bättre av att denna låt fått genomgå flera redigeringar för att kunna blidka fansen. Tveksamt om denna skulle gå vidare eller ej.


.

Tycker Tjeckien fått oförtjänt mycket skit av fansen i år. Inte för att Kemama är någon storfavorit hos mig. Men det är en skön låt som utstrålar sommarkänslor, eller hur man nu skall säga.

Jag är osäker på om Tjeckien skulle ha gått till final i år, jag hade inte haft något emot det. Men jag skulle inte heller blivit ledsen om de hade åkt ut.


.

Efter att ha kvalat in till ESC-finalen två år i rad, med bra slutplaceringar och med två bidrag som låg mig varmt om hjärtat, så gjorde det ont i mig att se att Tjeckien i år skickade ett sånt här lågvatten-bidrag till årets tävling. En hiphop-poplåt med inslag av reggaeton. Nej, den här gången hade man inte fått någon vidare bra placering om tävlingen hade ägt rum. Jag tycker bara låten pågår utan att man blir särskilt berörd. Harmlöst och tråkigt. Hoppas på ett bättre bidrag till 2021.


.

Skräp! Tjeckien har ändå bidragit med flera härliga nummer det senaste decenniet, men det här är bara bottennapp. Den får ett poäng av mig pga gunget, men så fort den här spelas byter jag låt i ren panik.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
15,5 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera