« Tjeckien NF 2019

Tjeckien NF 2021 »


TJECKIENS UTTAGNING. TV-bolaget ČT kommer för tredje året på raken genomföra en onlineuttagningen för att utse Tjeckiens artist och bidrag till Eurovision 2020. Uttagningen kommer att pågå under januari 2020 där publik och/eller jurypersoner kommer att ha möjlighet att rösta fram den representant som är bäst.

Initialt var det tänkt att uttagningen skulle genomföras som en nationell final, vilket Tjeckien inte anordnat sedan 2008. Men i november 2019 kom istället beskedet att man ställer in finalen och gör om den till en onlinetävling igen, på samma sätt om det var 2018 och 2019. Den påbörjas den 20:e januari och avslutas den 2:a februari.

Artisterna meddelades officiellt den 13:e januari medan bidragen presenterades först i samband med att röstningen började.

 

Datum & händelser


 

Omröstningen

Tjeckien fortsätter alltså med att hålla i en webbomröstning för att utse artist och bidrag till Eurovision Song Contest. Omröstningen påbörjas den 20:e januari och är öppen till den 2:a februari. Vinnaren är planerad att offentliggöras den 3:e februari.

 

Fakta


 • Röstningsperiod:
 • 2020-01-20 till 2020-02-02

 • Plats:
 • Eurovisions app

 • Röstningsprocess:
 • Webbesökare och jurypersoner röstar fram vinnaren.

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »

 

Startfält

Startfältets bidrag kommer troligen meddelas den 20:e januari.


 1. Barbora Mochowa – Among White & Black Holes
 2. Benny Cristo – Kemama
 3. Elis Mraz & Cis T – Wanna Be Like
 4. Karelll – At Least We’ve Tried
 5. Olga Lounová – Dark Water
 6. Pam Rabbit – Get Up
 7. We all Poop – All the Blood (Positive Song Actually)

 

Här finns också ett recap av alla bidrag:

 

Så här tycker vi!


 1. Olga Lounová – “Dark Water“
 2. Barbora Mochowa – “Among White & Black Holes“
 3. Karelll – “At Least We’ve Tried“
 4. We all Poop – “All the Blood (Positive Song Actually)“
 5. Pam Rabbit – “Get Up“
 6. Elis Mraz & Cis T – “Wanna Be Like“
 7. Benny Cristo – “Kemama”

Kommentar: Tjeckien bjuder verkligen på ett annorlunda startfält i år, det måste sägas! Musikvideorna kan vara de konstigaste jag någonsin sett, men samtidigt förvånansvärt välgjorda. Musikmässigt är produktionen av högsta klass – och jag börjar verkligen inse att Tjeckien tänker internationellt! Många av dessa låtar skulle kunna komma direkt från Billboardlistan – men just de låtarna känns dock inte så passande för ESC. “Kemama” och “Wanna be like” tar sig an hip-hop och latino på lite för proffsigt sätt, och funkar inte i sammanhanget tycker jag. Övriga låtar är visserligen enormt välproducerade, men gör alla anspråk på att kopiera fjolårsvinnaren “Arcade” på ett eller annat sätt. Dock så gör man konstnärliga twister i flera av låtarna som gör dem minnesvärda – närmast att likna vad Portugal höll på med ifjol! Ur detta tar jag “Dark water” som favorit (en riktigt bra låt), men också “Among white and black holes” som är så pass udda att den faktiskt skulle funka i ESC.


 1. Karelll – “At Least We’ve Tried“
 2. Olga Lounová – “Dark Water“
 3. Barbora Mochowa – “Among White & Black Holes“
 4. Pam Rabbit – “Get Up“
 5. Elis Mraz & Cis T – “Wanna Be Like“
 6. Benny Cristo – “Kemama”*
 7. We all Poop – “All the Blood (Positive Song Actually)“

Kommentar: När jag hör årets tjeckiska bidrag får jag en magkänsla kring att låtskrivarna tittade mycket på förra årets Eurovision och tänkte att “det där, det där och det där skulle vi kunna göra en bättre version av”. För tyvärr är det en trend i det här startfältet att man lånar mycket intryck från fjolårsbidrag, särskilt från vinnaren “Arcade”. I både We all Poops och Olga Lounovás videos förekommer personer som simmar på djupt vatten i slow-motion i låtar som har ett djupt budskap, och i Karellls låt påminner även sångaren ganska om Duncan Laurence i utseende och artisteri på scenen. Jag säger inte att det inte är okej att göra något liknande, det som däremot grämer mig är att om någon av dessa vinner kommer alla gå runt och tala om att “här är Arcade version 2.0” istället för att bedöma innehållet.

Sedan är jag också grymt besviken på Barbora Mochowa som ifjol hade uttagningens bästa låt men i år är det en betydligt mer sömnig historia. Samma sak gäller även med Pam Rabbits låt. Övriga bidrag som inte nämnts tycker jag bara var riktigt, riktigt dåliga och framförallt tråkiga lyssna på. Det är inget som faller mig i smaken.

Men trots mina invändningar mot det mesta i Tjeckiens uttagning i år vill jag ändå ge lite pluspoäng till Karelll och Olga Lounová. För även om de gör varsin “Arcade 2.0” så fångar deras bidrag i alla fall mitt intresse som gör att jag idag ger en stark trepoängare av fem möjliga till bägge två.


 1. We all Poop – “All the Blood (Positive Song Actually)“
 2. Olga Lounová – “Dark Water“
 3. Barbora Mochowa – “Among White & Black Holes“
 4. Karelll – “At Least We’ve Tried“
 5. Pam Rabbit – “Get Up“
 6. Benny Cristo – “Kemama”
 7. Elis Mraz & Cis T – “Wanna Be Like“

Kommentar: Tjeckerna fortsätter alltså på samma koncept som man gjort nu de senaste åren, i hopp om att det ska bära frukt för dem återigen. Men den här gången är jag faktiskt osäker på om någon av dessa låtar kommer bära dem något högt detta år. Likt många andra uttagningar jag bevakat under denna säsong så tycker jag att det här startfältet saknar en ordentlig vinnare. Förra året gillade jag t ex “True Colors” som Barbora Mochowa kom med. “Among White & Black Holes” däremot lyckas inte nå dessa höjder. Överlag så ser jag sex låtar som är godkända, på vardera ände om trean i betygsskalan, och så en som jag verkligen inte vill se i Rotterdam (tror det är ganska lätt att räkna ut den…). Sedan tycker jag också att det är synd att det inte finns en enda låt på tjeckiska. Synd att gå miste om det fina språket.

 


 1. We all Poop – “All the Blood (Positive Song Actually)“
 2. Pam Rabbit – “Get Up“
 3. Olga Lounová – “Dark Water“
 4. Benny Cristo – “Kemama”*
 5. Barbora Mochowa – “Among White & Black Holes“
 6. Karelll – “At Least We’ve Tried“
 7. Elis Mraz & Cis T – “Wanna Be Like“

Kommentar: Dra åt skogen vilken svag uttagning. Bidragen utanför min topp 3 är rent ut sagt bedrövliga. Och de som är i min topp 3 hade antagligen hamnat i botten i en övervägande majoritet av alla andra nationella uttagningar. Jag hoppas inte att Tjeckien vinner Eurovision 2020.


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Mello 2020

Nationella 2020

Uttagningskalender

Eurovision 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen