Tjeckiens nationella final 2020 omvandlas till onlinetävling

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Arrangörerna bakom Tjeckiens Eurovisionuttagning har meddelat via sin Facebook-sida att den tänkta nationella finalen som skulle avgöra Tjeckiens artist och bidrag till Eurovision 2020 ställs in. Istället kommer det att bli en onlineuttagning likt de som varit 2018 och 2019.

 

Vad har hänt?

För första gången sedan år 2008 var det tänkt att tjeckiska TV-bolaget Česká televize (ČT) skulle hålla i en publik nationell final för att utse Tjeckiens artist och bidrag till Eurovision. De två senaste åren (2018 och 2019) har ČT använt sig av ett webbfinalsystem och innan dess internval. Men nu skulle alltså ČT steget ut och köra en riktig final igen. Fram till sista juli hölls en antagning som inbringade totalt 152 bidrag. Enligt uppgifter under hösten hade ett antal bidrag valts ut, och finalen var planerad att äga rum i januari 2020.

Men den 6:e november 2019 kom helt andra bud då arrangörerna meddelade (via sin Facebook-sida) att finalen blir inställd. Istället för en TV-sänd final utlovas ändå en publik uttagning på webben, precis som de varit både 2018 och 2019. Tjeckisk TV anger ingen direkt anledning till varför TV-finalen ställs in men utlovar att onlineuttagningen istället ska bli ännu bättre. Bland annat kommer varje bidrag att få sin egen musikvideo och alla bidrag presenteras också med egna s.k. vykort.

 

Hur ser då upplägget ut nu?

Den 6:e januari 2020 kommer ČT att hålla en presskonferens där man presenterar startfältet för onlinetävlingen. En vecka senare, den 13:e januari, startar själva onlinetävlingen då publik och/eller jurygrupper (något oklart än så länge hur fördelningen kommer att vara) kommer kunna gå in på hemsidan där tävlingen hålls för att lyssna och rösta på sina favoriter. Omröstningen är sedan igång till den 26:e januari. Därefter avslutas den, rösterna räknas och en vinnare koras. ČT utlovar att vinnaren kommer att meddelas på ett överraskande sätt!

 

Tjeckisk Eurovisionhistorik: Från sorgebarn till succé

Tjeckien debuterade i Eurovision så sent som år 2007, för att direkt göra magplask. Man kom nämligen på sista plats i semifinalen med en (!) ynka poäng. Trots nederlaget återkom Tjeckien året därpå, 2008, men kom inte bättre än att bli näst sist i sin semi, för att ytterligare ett år senare (2009) komma sist igen i en semifinal och denna gång utan att ha fått ett enda poäng!

Därefter höll sig Tjeckien hemma fram till 2015 då landet något oväntat kom tillbaka igen till Eurovision. Även om det inte blev något finalavancemang den gången heller så kan man ändå säga att det blev en mindre succé i och med att man placerings- och poängmässigt höjde sig något. Först 2016 bröts isen då Gabriela Gunčíková tog Tjeckien till sin första efterlängtade finalplats! Trots gott mod blev hon bara näst sist i finalen med 41 poäng – samtliga från juryerna. Ett år senare, 2017, fortsatte ökenvandringen för Tjeckien. Men snart skulle allt ändras till det bättre…

För 2018 bytte Tjeckien uttagningssystem från internval till en onlinetävling, där man förutom själva publiken också tog in internationella tyckare som fick rösta. Vinnare blev Mikolas Josef med spexlåten ”Lie To Me”, som inte bara tog Tjeckien till final utan ända upp till en sjätteplats med totalt 281 poäng! Året därpå, 2019, fortsatte Tjeckien med onlinekonceptet då gruppen Lake Malawi vann och fick åka till Eurovision i Tel Aviv. Precis som sin föregångare tog de sig till final där det blev en elfteplats i resultatet. Även om det inte var lika högt som året innan kan man ändå kalla det för succé med tanke på vilket facit Tjeckien har haft.

Så här såg Lake Malawis framträdande ut i finalen i Eurovision 2019:

 


 

Kommentera