Allt du behöver veta inför Tjeckiens ESCZ-final 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Redan i december i år blir Tjeckien klara med sitt artist- och bidragsval till Eurovision 2024. Valet sker även denna gång genom finalen i ESCZ där sju bidrag tävlar om vinsten, och denna gång är det bara publikens app-röster som avgör resultatet.

 

Vilka artister tävlar i finalen?

Inför finalen har endast artisterna presenterats medan deras bidrag och låtskrivare blir officiella först under finaluppspelningen den 4:e december. Nedan är sammanfattningar om respektive artist, länkar till de låtar som skrivs om är INTE deras Eurovision-bidrag i finalen.

 

Aiko

Sångerskan Aiko är född i Moskva och uppväxt i Tjeckien men bor numera i Brighton i England. Sedan tidigare i år har hon släppt albumet Fortune’s Child men hon har även fler låtar på sitt CV som sträcker sig tillbaka till 2018.

 

Elly

Sångerskan Elly kommer från Prag i Tjeckien och är en singer-songwriter och röstcoach. Flera av hennes tidigare släppta låtar har hörts på radio i landet och hon fick bland annat en stor succé med låten Are You Thereoch när hon släppte singeln High Speed tillsammans med Ben Cristovao (Benny Cristo) som ju tidigare har tävlat i Eurovision.

 

Gianna Lei

Popartisten Gianna Lei kommer från Schweiz men är uppväxt i Tjeckien. Förutom musiken har hon hållit på med en del sporter men nu är det musiken som gäller på heltid, vilken hon läste vid en musikskola. Utöver att sjunga spelar hon också gitarr. Här är ett exempel på en av hennes tidigare låtar som heter 4U”.

 

Lenny

Lenka Filipová, eller Lenny som är hennes artistnamn, är en av Tjeckiens mest kända artister som har sjungit med band som Imagine Dragons och artister som Emeli Sandé. Genrer som hon praktiserar är rock och pop. Hon har varit med i branschen i tio år och har sedan tidigare släppt ett debutalbum som gick väl hem hos publiken. En av dessa låtar heter Hello.osom även gav en internationell succé.

 

Mydy

Startfältets enda grupp heter Mydy och är en slags electropopgrupp med inslag av glamrock och andra retrostilar som har varit aktiva på den tjeckiska musikscenen i snart ett decennium. Förutom att spela på hemmaplan har de åkt runt till massa andra platser och spelat för sina fans. Gruppen utgörs av medlemmarna Žofie Dařbujánová, Mikuláš Pejcha, Nèro Scartch, Jan Drábek och Ondřej Slánský. De möttes på ett musikläger sommaren 2012 även om de har andra band till varandra, både släktskap men även från skoltiden och andra sammanhang. Sedan de debuterade har de släppt flera album, bland annat låten Terrace of 57th”.

 

Tom Sean

Artisten, låtskrivaren och skådespelaren Tom Sean (Tomas Sean Pšenička är hans fullständiga namn) ställer också upp i den tjeckiska ESC-uttagningen i år. Han är född i Dublin på Irland för 19 år sedan (han fyller 20 år nästa sommar) men uppväxt i Prag. I 14-årsåldern blev han headhuntad av en musikproducent som idag också är hans manager och genom åren har han släppt ett antal låtar bland annat Heart Hotel. Musiken finns även i familjen då hans mamma tidigare spelade i ett punkband. Förutom musiken har han sin profil på TikTok.

 

Tomas Robin

Tomáš Červinka, eller Tomas Robin som är hans artistnamn, har varit en etablerad artist i både Tjeckien och Slovakien tillsammans med en hel del olika musikprojekt. Han har spelat på både mindre klubbar och större festivaler och gett ut musik som exempelvis låten Same Pages. Sedan 2022 har han varit aktiv i musikprojektet Tomas Robin som kan beskrivas som ett britpopsprojekt.

 

 

Så ser Tjeckiens uttagning ut anno 2024

I mitten av oktober 2023 blev det bekräftat att ČT planerar att artist- och bidragsvalet ska genomföras via nationell uttagning som är planerad att genomföras i en slags final som den här gången också välkomnar publik in i studion. Finalen är planerad att hållas i Roxy Prague i huvudstaden Prag den 4:e december där sju bidrag (bland 200 inskickade förslag) ska tävla om vinsten. Artisterna meddelas cirka en vecka innan finalen medan låtarna spelas upp för första gången under själva finalsändningen.

 

Avgörs i två omgångar

Den tjeckiska finalen kommer att avgöras i två omgångar. Den 4:e december framför de sju artisterna respektive tävlingsbidrag (vars titlar blir kända först i själva finalen) varpå en app-omröstning i Eurovisions app startar. Omröstningen pågår sedan en vecka och avslutas måndagen den 11:e december kl. 23:59 lokal tid. Därefter sammanställs rösterna och bidraget som har fått flest röster vinner finalen och blir Tjeckiens Eurovision-representant i Malmö 2024.

För första gången sedan Tjeckiens debutår i Eurovision genomförs finalen med publik på plats, i det här fallet från Roxy Club i Prag med duon Adam Mišík och Cesár Sampson som programledare. Finalen startar klockan 20:15 och går att följa via denna YouTube-stream.

 


 

Kommentera