Tjeckiens Eurovision-låt 2024 i ny version

NATIONELLA UTTAGNINGAR. I december ifjol röstades sångerskan Aiko med bidraget ”Pedistal” fram till att representera Tjeckien i Eurovision 2024. Valet gjordes genom uttagningen ESCZ och då fick vi se låten framföras på en klubbscen. Nu har bidraget fixats till inför ESC i Malmö i maj och fått en officiell musikvideo.

Så här ser den omarbetade versionen av tävlingsbidraget ut:

 

Vem är Aiko?

Sångerskan Aiko, eller Alena Shirmanova-Kostebelova som är hennes fullständiga namn, föddes den 26:e december 1999 i Moskva. Hennes familj flyttade sedan till Tjeckien där hon är uppväxt även om hon numera bor i Brighton i England. Hon har även tävlat i talangtävlingen Česko Slovenská SuperStar som är en slags tjeckisk-slovakisk version av Idol-formatet. Sedan tidigare har hon även släppt albumet Fortune’s Child men hon har även fler låtar på sitt CV som sträcker sig tillbaka till 2018.

I december 2023 ställde hon upp i Tjeckiens ESCZ-final med bidraget ”Pedistal” som hon har gjort tillsammans med rockartisten Steven Ansell. Efter att ha uppträtt inför en klubbpublik mot 6 andra bidrag röstades hon fram till vinnare av uttagningen, främst tack vare de internationella rösterna.

Lyssna gärna på originalversionen (som framfördes live i december 2023).

 

Fakta: Så valde Tjeckien artist och tävlingsbidrag till ESC 2024

 

Den tjeckiska uttagningsfinalen till Malmö var uppdelad i två rundor: först framfördes sju tävlingsbidrag i en direktsändning från en klubb i Prag och därefter hade den nationella och internationella publiken möjlighet att under en vecka rösta på sina favoriter. När omröstningen avslutats efter en vecka (4-11 december) lades rösterna samman och vinnaren blev bidraget med flest totalröster. Maktfördelningen i resultatet var att den tjeckiska publiken hade 30 procent medan den internationella publiken fick resterande 70 procent. Totalt inkom 95 712 röster under den veckan som omröstningen pågick.

 

Nationella röster vs. internationella röster

Bland den tjeckiska publiken var Elly storfavorit medan de hade gruppen Mydy som tvåa och Lenny som trea. Den internationella publiken hade istället Aiko som överlägsen etta (som den tjeckiska publiken satte som femma) medan Elly var deras tvåa och Mydy trea. När totala summorna slogs ihop blev Aiko totalvinnare medan Elly hamnade på andra plats och Mydy blev trea.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag efter omröstningen. Rösterna står i nationell + internationella röster = totalsumma. Notera att det är röster i det sammanvägda läget som gäller som resultat.

 


 

Kommentera