« Inför ESC Irland 2019

Inför ESC Irland 2021 »


INOFFICIELL EUROVISION 2020. Det har blivit dags att presentera Irland, som i år representerades av sångerskan Lesley Roy med låten ”Story of My Life”. I vår specialupplaga av årets Eurovision tävlade Irland i den första semifinalen, där vi gav dem startnummer 1 av 17. Irland röstades sedan vidare till finalen, där de fick startnummer 9 av 26.

I den här artikeln får du först en sammanfattning om Irlands resultat i förra decenniet. Därefter följer en presentation om årets uttagning och artist- och bidragsval innan vi sedan delar med oss av våra betygsättningar och kommentarer. Nu börjar vi!

 

Summering. Resultat på 2010-talet

 

Mesta mästarna Irland har under 2010-talet varit blott en skugga av sitt forna jag, för under 2010-decenniet mäktade man bara med en enda topp 10-placering. Första året tog man in den forna vinnaren Niamh Kavanagh som bar Irland till final förvisso, men det ledde enbart till 23:e plats. 2011 kom då den enda topp-10-placeringen där man bärgade en åttonde plats med Jedward. De fick sedan chansen igen året därpå, men det räckte bara till 19:e plats. Sedan blev man sist i finalen 2013, och därefter har man haft en period på fyra år utan finalplats. 2018 såg det ut som Irland skulle komma upp på benen igen när man oväntat tog sig till final, för att sen sluta på 16:e plats. Men senast var man återigen tillbaks i botten, då man slutade sist i semifinalen – det sämsta resultatet någonsin för ett irländskt bidrag.

Irland deltog vid samtliga Eurovisioner på 2010-talet (de har för övrigt deltagit aktivt i tävlingen sedan år 1965 med hittills bara uppehåll åren 1983 och 2002).

Fakta

 • Totalranking:
 • 33 (av 46)*
 • Högsta placering under decenniet:
 • 8:e plats i final (2011)
 • Sämsta placering under decenniet:
 • 18:e/sistaplats i semifinal (2019)
 • Värdnation:
 •  Nej (vann aldrig)
 • Totalpoäng**:
 • 1 009 p
 • Snittpoäng**:
 • 101 p

* Rankingen består av en addering av alla länders totalplaceringar mellan 2010–2019 i bakvänd ordning. Om t.ex. 43 länder deltog får vinnaren 43 poäng, tvåan 42 poäng osv. nedåt. Därefter har vi slagit samman poängsummorna och listar länderna i ordning från högsta till lägsta totalpoäng.
** Snitt- och totalpoäng innehåller den totala poängsumma som landet samlade ihop i både semifinaler och finaler mellan 2010–2019.

 

Mer fakta. Vem är Lesley Roy?

 

Sångerskan Lesley Roy föddes den 17:e september 1986 i Dublin på Irland. Hon är singer-songwriter som gjorde musikalisk debut i hemlandet år 2006, även om det skulle dröja två år innan debutalbumet Unbeautiful släpptes. Det var för övrigt ett album hon gjorde ihop med välkända namn som Katy Perry, Desmond Child och Max Martin. Själva albumet blev en succé där flera av låtarna hamnade på Billboard.

Därefter har Lesley fortsatt att göra egen musik men har även arbetat med andra artister och låtskrivare på vägen. Det har än så länge inte hunnit bli något mer album men däremot en rad singelsläpp på vägen. Lesley arbetar både på Irland och i New York City

2020 var det tänkt att Lesley Roy skulle ha representerat Irland i Eurovision 2020. Bidraget som valdes ut hette ”Story Of My Life” som hade gjorts av hennes själv tillsammans med Catt Gravitt, Tom Shapiro och Robert Marvin. Låten han dock publiceras innan EBU tog beslutet att ställa in årets tävling och därför tävlar låten nu i vår inofficiella Eurovision 2020.

Hur valde Irland till Rotterdam?

 

Irland gjorde sitt artist- och bidragsval till Eurovision 2020 genom ett internval som presenterades under uttagningssäsongen. Det var för övrigt femte säsongen i rad som Irland gjorde internval istället för att låta publiken vara med och rösta fram valet i en final.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Irland vågade verkligen tänka om i år, och gå utanför sin ”comfort zone”. Detta mycket amerikanska Kate Perry-doftande popsnöret är mer Billboardlista än Eurovision, och känns på rak arm som ett av de mest ambitiösa irländska bidragen på länge. Det innebär dock inte säker framgång, tvärtom tror jag att man ändå hade fått svårt att nå ut till en mer konservativ europeisk publik med det här. Jag emellertid, gillar detta skarpt, och uppskattar verkligen detta irländska hopp över atlanten!


.

Irlands bidrag låter som en sämre variant av något som skulle kunna varit en Avril Lavinge låt för typ 15 år sedan. Det är genuint tråkigt. Man har alltid någon form av förväntning av att Irland ska bjuda oss på något bra, men år efter år fortsätter de göra mig besviken. Jag har troligtvis för höga förväntningar på de mesta mästarna i Eurovision.


.

Jag gillar Irlands val i år! Den här typen av 90-tals High school-musik (eller vad man kan klassificera det som) är nog helt utdaterad idag 2020 men jag går igång på det, och att låten är en kaxig start med glimten i ögat! Däremot är jag inte så speciellt säker på att låten hade fungerat om Eurovision hade fått äga rum på riktigt. Jag tänker främst på att Irland prövade en liknande låt 2009, som då också var min favorit, som då föll ganska hårt. Men nu behöver jag ju inte spekulera om hur det ska gå i år, så då säger jag bara att jag gillar låten och jag hade gärna skickat Lesley till final!


.

Jag såg faktiskt fram emot Irlands bidrag i år då de lova att komma med nåt som var minst lika bra som ”Euphoria” men det här är skräp i mina öron på högsta nivå. Kanske är det för jag hade så höga förväntningar att det blev sån fullständig krasch men kommer aldrig nånsin lyssna på detta igen. Låter lite som Katy Perry och henne gillar jag inte heller. Tur att de har ett helt år till på sig att fixa nåt bättre.


.

Jag är rätt splittrad med denna låt. Å ena sidan så verkar det som om Lesley genuint är väldigt dedikerad till denna låt och att få ut det hon vill få ut utav den. Samtidigt vet jag inte inte helt vad det är man ville få ut med presentationen utav denna låt. Det kanske är videon som stör mig, men det känns lite som att låten framställs som en pastisch av den typiska camp-musiken som brukar höras lite varstans (tänk Katy Perry), men desto vanligare i Eurovisionkretsar. Det känns lite som om Irland desperat försökte dra i alla tänkbara trådar för att väcka någon form av succé, utan någon riktig självtillit. Jag hade haft svårt att tro att det skulle bli någon större framgång med den här.


.

Jag fick precis ett samtal från år 2001. De vill tydligen ha tillbaka låten som Lesley snodde. Ha ha.

Skämt åsido så brukar ju jag uppskatta bidrag som är lite gammalmodiga. Med gammalmodiga så menar jag bidrag som påminner om något som skulle kunna ha tävlat på 90/00-talet. Och på den punkten så stämmer ju Story Of My Life tämligen perfekt in.

Trots att låten inte alls är nyskapande så blir jag ändå lite glad av att lyssna på den. En glad och catchig poplåt som lättar upp stämningen helt enkelt. Ingen vinnare, men en värdig finalist i min bok.


.

Irland valde ut sin artist internt och tidigare har Lesley Roy främst skrivit låtar åt andra och skulle sparka igång sin egen karriär med hjälp av Eurovision. Irland har av tradition skickat många ballader genom historien. Det låter lite Katy Perry över denna sångerskan. Hon känns som en trygg artist. Låten är en rockigare poplåt som påminner en hel del om hur popmusiken lät på topplistorna en bit in på 00-talet. Lite retro-highschool-pop. Det är glatt & medryckande med ett positivt budskap att man ska vara sig själv. En låt som växt på mig efter ett par lyssningar. Klar förbättring till skillnad från fjolårets tråkiga ESC-bidrag som man knappt minns.


.

Detta är helt ok. Men, för Eurovision blir det för platt. Det är för mycket inspirerat av Katy Perry och Pink att det blir för tråkigt. Jag kan inte erinra mig en enda strof från låten och då har det bara gått ett par veckor sedan jag lyssnade på den. Kanske borde lagt ett ännu lägre betyg, men energin och glädjen finns där att jag låter lagt kort ligga.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
22 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera