« Inför ESC Norge 2019

Inför ESC Norge 2021 »


INOFFICIELL EUROVISION 2020. Det har blivit dags att presentera Norge, som i år representerades av sångerskan Ulrikke Brandstorp med låten ”Attention”. I vår specialupplaga av årets Eurovision tävlade Norge i den första semifinalen, där vi gav dem startnummer 16 av 17. Norge röstades sedan vidare till finalen, där de fick startnummer 25 av 26.

I den här artikeln får du först en sammanfattning om Norges resultat i förra decenniet. Därefter följer en presentation om årets uttagning och artist- och bidragsval innan vi sedan delar med oss av våra betygsättningar och kommentarer. Nu börjar vi!

 

Summering. Resultat på 2010-talet

 

Norge startade 2010-talet som värdland efter Alexander Rybaks storseger 2009. Men Didrik Solli-Tangen lyckades inte följa upp den segern någonting bra alls, då man kraschlandade till en 20:e plats. Detta följdes sedan upp med att Stella Mwangi året efter bommade finalplats helt. Därefter lyckades man nå final med blotta förskräckelsen, eftersom skiljereglerna skickade upp Norge till finalen – bara för att det äventyret skulle bli en jumbo. Därefter vände trenden för Norge till det betydligt starkare. 2013 rodde Margaret Berger hem en fjärdeplats för Norge, följt av Carl Espen respektive Mørland & Debrah Scarlett som slutade åtta. Emellertid snubblade man till 2016 med Agnete, men bara därefter lyckades JOWST ta tillbaks Norge till topp 10.

2018 var Alexander Rybak tillbaks i Eurovision med ”That’s How You Write a Song”. Initialt gick det bra, då Norge vann sin semifinal. Men väl i finalen blev det inte bättre än en 15:e plats, det sämsta resultatet någonsin för en semifinalvinnare. Senaste gången var det sedan KEiiNO som fortsatte Norges goda väg genom att sluta på en sjätteplats, där man också gick och vann hos tittarröstarna.

Norge deltog vid samtliga Eurovisioner på 2010-talet (de har för övrigt deltagit aktivt i tävlingen sedan år 1960 med uppehåll åren 1970 och 2002).

Fakta

 • Totalranking:
 • 8 (av 46)*
 • Högsta placering under decenniet:
 • 4:e plats i final (2013)
 • Sämsta placering under decenniet:
 • 17:e plats i semifinal (2011)
 • Värdnation:
 • Ja (2010)
 • Totalpoäng**:
 • 2 179 p
 • Snittpoäng**:
 • 218 p

* Rankingen består av en addering av alla länders totalplaceringar mellan 2010–2019 i bakvänd ordning. Om t.ex. 43 länder deltog får vinnaren 43 poäng, tvåan 42 poäng osv. nedåt. Därefter har vi slagit samman poängsummorna och listar länderna i ordning från högsta till lägsta totalpoäng.
** Snitt- och totalpoäng innehåller den totala poängsumma som landet samlade ihop i både semifinaler och finaler mellan 2010–2019.

 

Mer fakta. Vem är Ulrikke?

 

Ulrikke Brandstorp från Sarpsborg i Norge föddes den 13:e juli 1995. Hon har tidigare tävlat i en rad olika musiktävlingar i Norge, och den första var Idol 2013, som följdes upp med The Voice 2015 och sedan Stjernekamp 2018. Innan det programmet han Ulrikke tävla en gång i Norsk Melodi Grand Prix med låten Places. Året var 2017 och hon tog sig hela vägen till final där hon hamnade på fjärde plats. Sedan hösten 2019 medverkar hon i musikalen Sound of Music som spelas på Folketeateret i Oslo.

2020 blev Ulrikke än en gång uttagen till Norsk MGP, och tillsammans med fyra andra artister fick hon en direktplats i programmets final. Övriga 20 tävlande fick istället gå igenom kvalprogram. Bidraget som Ulrikke tävlade med i Norsk MGP hette “Attention”, som hon gjort tillsammans med låtskrivarna Christian Ingebrigtsen och välkända Kjetil Mørland.

Finalen blev en spännande sådan då Ulrikke tog sig från finalens första till andra omgång och gick sedan vidare till duellen där hon ställdes mot 18-åriga sångerskan Kristin Husøy. När rösterna skulle redovisas gjorde man det region för region och länge såg det ut som att det var Kristin som vunnit. Men i den sista regionen hade Ulrikke fått över 100 000 röster och gick därmed om, även om det sedan bara skilde drygt 5000 röster mellan dem båda…

Hur valde Norge till Rotterdam?

 

Norge valde artist och bidrag genom uttagningen Norsk Melodi Grand Prix 2020, som det här året bestod av flera heats inför finalen. Detta med anledning av att programmet fyllde 60 år!

Från början hade en jury valt ut fem bidrag som gick direkt till final, medan ytterligare 20 utvalda bidrag fick tävla i fem heats om en finalplats per heat. Varje heat hade fyra tävlande som alla kom från samma region i Norge (syd, öst, mitt, väst och nord). I alla program avgjorde tittarröstning vilka som skulle gå vidare och i slutändan också vinna.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Norge hade en intressant uttagning i år, med flera låtar som hade kunnat bli hits även i Sverige. Emellertid så är det ofta svårt att sticka ut, i synnerhet när det inte alltid finns utrymme för eldfängda dansnummer eller hi-tech inslag i scenshowen. Just därför var det kanske inte så överraskande att Ulrikke vann, med denna väldigt klassiska avskalade men dramatiska ballad. Nu tycker jag emellertid att den kanske antingen är för dramatisk för att vara så avskalad – eller alldeles för avskalad i förhållande till dramatiken. I mina öron är detta ett stolpskott, som försöker vara mycket mer än det faktiskt är. Men bra sånginsats av Ulrikke – hoppas att få se henne i ESC 2021!


.

Finns flera mystiska frågor mänskligheten ställer sig. Vad händer efter döden? Vem sköt Olof Palme? Vad hände med Jimmy Hoffa? Hur lyckades Keiino få mest tittarröster i Eurovision 2019? Vissa frågor lär vi aldrig få svar på.

Jag tycker genuint att Ulrikke är en oerhört duktig sångerska och texten är lätt att relatera där. Hon träffar rätt på de punkterna. Men som låt är det inget speciellt. En slätstruken ballad som vi hör flertalet av varje år. Ulrikke sjunger så pass bra att låten verkar bättre än vad den egentligen är.


.

Det var riktigt roligt att följa årets norska Eurovision-uttagning, även om man kunde ha lite synpunkter på att vissa bidrag gick direkt till final utan att behöva kvala. Det kändes inte helt rätt. Å andra sidan var det helt rätt låt som vann, vilket är något jag nu har bestämt mig för och därför kommer jag också att sätta en femma i betyg.

Ulrikke lyckas verkligen med att fånga min uppmärksamhet under de 3 minuter som hon framför låten på scenen, och jag släpper den inte alls. Därför känns det extra jobbigt att hon nu inte kommer att få chansen att representera Norge med denna låt. Det svider. Jag är övertygad om att Norge hade kunnat tävla om segern i år, kanske att det hade blivit Oslo 2021. Inte omöjligt.


.

En av de största besvikelserna i årets nationella tävlingar var Norge. Så många bra låtar och så vann den här! Gillade inte framträdandet heller, tycker hon var helt fel stylad till den här typen av låt, både hår och kläder. Nu kanske ni tycker att det inte spelar någon roll men för mig gör det jättemycket. Man får inte glömma att i Eurovision Song Contest räknas hela paketet…inte bara sången. I övrigt sjunger hon väldigt bra dock.


.

Efter tre år där jag undrat vad det egentligen vart som Norge försökt skicka varje år så känns det i alla fall skönt att veta att man i år tänkt skicka en låt som går hem på genuin kvalitet. En sångerska som sjunger bra, med en text som är lätt att relatera till. Även om melodin i sig kanske inte sticker ut i samma skala som andra ballader Norge skickat förut. Kanske blir detta lite ospännande i sammanhanget? Men hur som helst, en klart godkänd insats från Norge efter tre år där jag inte förstått mig på dem.


.

En typisk powerballad. Känns som att man har hört den här låten förut. Jag kan dock ge Norge en pluspoäng då Ulrikke utan tvekan är en av årets bästa sångerskor. Men det är inte tillräckligt för att jag skall uppskatta låtens helhet.

Överlag är jag besviken då Norge hade flera betydligt bättre bidrag i sin uttagning, och så väljer man en slätstruken ballad. Min personliga favorit i uttagningen var Rein Alexanders One Last Time, den låten hade fått 5 poäng av mig.


.

Jubileumsfirande Norge var fulla av självförtroende efter att Keiino som tävlade ifjol hade blivit framröstad av tv-tittarna i ESC-finalen som deras absoluta favorit. Det var jättekul att Norge i år införde en längre uttagning än bara en enda finalkväll och jag håller med om att alla bidrag borde fått tävla på samma vilkor, dvs utan att ha någon förtur. Valet av Ulrikke och ”Attention” var inte mitt förstaval, men jag gillar den här kraftfulla & dramatiska balladen som absolut tillhör kategorin ”bland de bästa bidragen i år”. Jag hade förmånen att se Ulrikke förra sommaren när jag besökte Allsång På Grensen och då gjorde hon ett magiskt framträdande ihop med en av bandmedlemmarna i A1 (som också deltagit i MGP tidigare). Jag är säker på att våra grannar i väst hade gjort avtryck i tävlingen i år och att det hade gått riktigt bra.


.

Norges uttagning hade några mycket intressanta bidrag. Ulrikke och Geirmund var de jag vacklade mellan som förstaplacering. Det är en bra ballad och är en låt jag kan erinra mig melodin av fastän jag inte lyssnat på ett litet tag nu. Men, den lyckas inte riktigt hela vägen och får därför inga toppnoteringar av mig.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
25 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera