« Norge NF 2019

Norge NF 2021 »


NORGES UTTAGNING. Anno 2020 firade norska NRK sin 60-årsupplaga av Norsk Melodi Grand Prix, vilket blev en rejäl tillställning som innefattade fem heats inför finalavgörandet. Så omfattande hade den norska finalen inte varit sedan 2014!

 

Tävlingsupplägg

Upplägget för 2020 års Norsk MGP blev alltså ett flertal heats innan en final avgjordes. Från början hade dock fem artister valts ut som direktkvalificerade till finalen och slapp därför kvala om finalplatser. Resterande 20 tävlande delades upp på fyra artister per heat, där alla i samma heat representerade en specifik region i Norge. I respektive heat fick tittarna, i dueller, rösta vidare en artist till finalen. Även i finalen hade tittarna också hela makten att avgöra resultatet.

Alla heats avgjordes i H3 Arena i Fornebu (utanför Oslo) medan finalen avgjordes i Trondheim Spektrum i Trondheim. Det var första gången sedan 1989 som Norsk MGP-finalen inte hölls i Oslo!

 

Datum & händelser

 

Heats

Heat 1

Det första heatet i Norges Norsk Melodi Grand Prix 2020 avgjordes i H3 Arena i Fornebu (Oslo) lördagen den 11:e januari 2020. I detta program tävlade fyra bidrag om en plats i den avgörande finalen. Det var bara tv-tittarna som har makten att rösta fram det vinnande bidraget för heatet. Alla tävlande representerade Sydnorge i årets Norsk MGP.

Bidragen möttes först i två dueller, vilka hade allokerats av NRK (inför programmet). Från varje duell fick tittarna rösta vidare en akt till den avgörande duellen där heat-vinnaren korades.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2020-01-11

 • Tid:
 • 19:50 – ~21:10 CET

 • Programledare:
 • Kåre Magnus Bergh, Ingrid Gjessing Linhave och Ronny Brede Aase

 • Plats:
 • H3 Arena, Fornebu (Oslo)

 • Röstningsprocess:
 • TV-tittarna röstar fram en (1) av fyra akter som går direkt till final. Detta sker via telefon- och onlineröstning (logga in för att rösta online).

 • TV-bolag/Stream:
 • NRK – Länk

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »
 • Resultat »

 

Startfält

Nedan presenteras de tävlande i bokstavsordning.


 • Geirmund – Come Alive
  Text &/musik: Eric Lumiere, Jonas H. Jensen, Niklas Rosström
 • Kim Rysstad – Rainbow
  Text &/musik: Knut Bjørnar Asphol, Kim André Rysstad
 • Lisa Børud – Talking About Us
  Text &/musik: Jimmy Jansson, Anderz Wrethov, Maia Wright, Laurell Barker
 • Raylee – Wild
  Text &/musik: Andreas “Stone” Johansson, Anderz Wrethov, Laurell Barker

Notering: I programmet medverkade också artisten Sondrey med sitt tävlingsbidrag Take My Time. Även om Sondrey är en av de tävlande artisterna i årets norska startfält är han en av fem artister som är direktkvalificerad till finalen. Därför uppträdde han utom tävlan denna gång.

 

Så här tycker vi!


 1. Lisa Børud – “Talking About Us”
 2. Geirmund – “Come Alive”
 3. Raylee – “Wild”
 4. Kim Rysstad – “Rainbow”

Kommentar: Ett mycket udda upplägg av NRK i år, men jag antar att det kanske blir bra tv? Nåja, det är tydligt att man blivit mycket mer fokuserade på att närma sig resten av Europa rent musikaliskt i första heatet. Många av dessa bidrag liknar “Fuego”, ni vet 2:an i ESC 2018? Som för övrigt hade svenska låtskrivare – och norrmännen har helt klart importerat en del svenska låtskrivare i år. En risk med detta är att låtarna flyter ihop, och  det känns lite så i detta heat. Den enda låt som sticker ut är “Come alive”, men den är dessvärre rätt taffligt gjord och borde inte kunna bli en finalist. Emellertid har den kvalitéer som liknar Danmarks bidrag i förfjol, “Higher ground”, som ju som bekant gick bra hem i stugorna. Min favorit är dock “Talking about us” som är en välgjord modern popdänga. Jag reserverar mig dock från att utse nån självklar vinnare, förrän jag sett dem live.


 1. Raylee – “Wild”
 2. Kim Rysstad – “Rainbow”
 3. Geirmund – “Come Alive”
 4. Lisa Børud – “Talking About Us”

Kommentar: Nog måste jag säga att norrmännen har satt skåpet högt för sitt första heat, och det lovar gott! Däremot tycker jag att det är tråkigt att samtliga låtar denna vecka framförs på engelska, för det hade varit kul om åtminstone en låt per vecka skulle framföras på norska.

Nåväl, min favorit är Raylees låt och till skillnad från mina kollegor som tycker att det låter snott från andra Eurovision-bidrag, så tycker jag att det inte låter snott alls. Däremot har jag hört konceptet förr, men det här är en låt jag gärna diggar med i. Om scenshowen blir minst lika bra tror jag Raylee har goda chanser att gå vidare till finalen. När det gäller de övriga tre låtarna så är de bra men jag tycker att de har sina brister också. Lisas låt påminner i stil om det Malou Prytz gjorde ifjol, och det är inget fel med det utan mer att jag inte är målgrupp där. Grabbarnas låtar är också bra, men jag tenderade att tappa intresset efter en liten stund för bägge två låtarna. Så nej, det blir Raylee för min del denna vecka! 1. Raylee – “Wild”
 2. Geirmund – “Come alive”
 3. Kim Rysstad – “Rainbow”
 4. Lisa Børud – “Talking about us”

Kommentar: Norge börjar bra må jag säga.  Älskar både min etta och tvåa. Raylees låt är helt i min smak. Får känslan av både “Fuego”, “Chameleon” och “Toy” vilka jag gillade allihop men med otur så går den väl inte ens vidare då det redan snackas om att den snott för mycket från andra låtar. Geirmunds låt har liksom Power i bakgrunden, vet inte hur jag annars ska beskriva det men den går rakt in i min själ och jag diggar låtar som ger den effekten. “Rainbow” är bättre i vers än i refräng då den mest låter som “rakt upp i 90-talet”. Fyran är bara grå och alldaglig.


 1. Kim Rysstad – “Rainbow”
 2. Geirmund – “Come AHlive”
 3. Lisa Børud – “Talking About Us”
 4. Raylee – “Wild”

Kommentar: Ja… det första heatet tycker jag inleds ganska darrigt om jag får säga det så. Kim Rysstad bjuder i och för sig på en fin, pampig låt med “Rainbow”, och därefter kommer Geirmund med en ok+ låt i “Come Alive”. Men sen kommer två låtar som jag hade slängt i sopkorgen direkt. Det är ytterst förvånande att Europa inte redan hunnit tröttna på den där Fuego-popen ännu. Dessutom, om jag förstått det hela rätt, tycks Raylees låt inkludera fyra olika samples från andra låtar. Om det stämmer, är det en desto större gåta hur NRK kunde missa det. Men ja… en låt kommer alltså röstas vidare till finalen. Hoppas norrmännen tänker rätt här.


 1. Raylee – “Wild”
 2. Geirmund – “Come Alive”
 3. Kim Rysstad – “Rainbow”
 4. Lisa Børud – “Talking About Us”

Kommentar: Så var de första fyra bidragen från Norges uttagning släppta. Min favorit är Wild en typisk catchig låt som Eurovision fans nog gärna skulle likna vid Fuego, eller valfritt grekiskt/cypriotiskt popbidrag från 00-talet. Något mästerverk är det inte, men jag kan inte låta bli att tycka om låten för var den är.

Överlag tycker jag att alla de fyra bidrag som tävlar i den här ronden är bra, men jag tvivlar på att något av dessa blir Norges bidrag till Rotterdam.

 


 1. Lisa Børud – “Talking About Us”
 2. Raylee – “Wild”
 3. Kim Rysstad – “Rainbow”
 4. Geirmund – “Come Alive”

Kommentar: En pigg inledning på årets norska uttagning som i år består av 5 st kvalheat innan den stora finalen. Enligt mig innehåller detta första heat två klassbidrag. Den låten jag föll för mest är “Talking About Us” med Lisa Børud. Låten är catchy och man får en härlig vibe. Raylee har den mest moderna tävlingslåten, som jag tror har störst chans att kvala vidare. Skulle inte bli besviken om norrmännen röstade vidare henne. Den har ett väldigt internationellt sound och den kommer oavsett hur det går i tävlingen kvala in på Euroclubs spelningslistor i maj, var så säkra. Kim Rysstads pampiga ballad är även den en favorit, men kommer inte upp i samma nivå som de tidigare nämnda kandidaterna. Geirmunds låt är bara slätstruken och intressant. Ett riktigt sömnpiller som borde vara helt chanslöst. Det ska bli väldigt intressant att följa norrmännens resa fram till finalen och även ta del av finalbidragen.

 


 1. Geirmund – “Come Alive”
 2. Raylee – “Wild”
 3. Kim Rysstad – “Rainbow”
 4. Lisa Børud – “Talking About Us”

Kommentar: Inledningen av Norges kvalheat innehåller för mig hög kvalitet på låtarna. De är moderna, snyggt producerade och med sköna detaljer. Framför allt är det Geirmunds “Come alive” som tilltalar mig allra mest av denna kvartett. Om det håller i slutändan beror nog även på hur själva scennumret gifter sig med låten, men snyggt sjunger han.

Raylees “Wild” är en annan tappning av “Fuego” det funkar absolut, men når inte riktigt ända fram. Kim Rysstad med “Rainbow” är en vacker skapelse, men det är något i mattan som låter tunnt jämfört med de andra bidragen. Det som inte tilltalar mig, för att en låt inte får betyget mycket väl godkänt, är just det att de blir för moderna. Det låter som “allt” annat man hör på spellistorna på de vanliga svenska radiostationerna.  Där hamnar tyvärr Lisa Børud med sin “Talking About Us“.  Inte att jag tycker den inte är godkänd, den är bra, men det finns ett recept bland dagens upptempolåtar som får det att gröta ihop sig i mina sinnen. Det blir spännande att följa fortsättningen på denna tävling..

 

 

Resultat av heat 1


I det första heatet i Norsk Melodi Grand Prix 2020 blev det Raylee med låten “Wild” som tv-tittarna valde att rösta vidare till finalen den 15:e februari. Där kommer hon att möta ytterligare fyra heat-vinnare (heats som i skrivande stund – 11:e januari – ännu ej är avgjorda) samt de fem direktkvalificerade bidrag som juryn valde ut inför tävlingen drog igång. Vinnaren representerar Sydnorge.

I programmet medverkade också artisten Sondrey med sitt tävlingsbidrag Take My Time. Även om Sondrey är en av de tävlande artisterna i årets norska startfält är han också en av fem artister som är direktkvalificerad till finalen. Därför uppträdde han utom tävlan denna gång.

 

Hela resultatet

Bidragen möttes i total tre dueller, där tittarna hade all makt att avgöra resultatet. De två första duellerna var grunddueller där respektive vinnare sedan möttes i “gullduellen” där vinnaren korades. Också den med tittarnas hjälp. Det ska tilläggas att grundduellerna lottades fram i direktsändningen.

Så här placerade sig alla bidragen i heatet (de fetmarkerade gick vidare till sista duellen/vann heatet):

 

Duell 1 (enl. startordning):

 1. Geirmund – Come Alive
 2. Lisa Børud – Talking About Us

 

Duell 2 (enl. startordning):

 1. Kim Rysstad – Rainbow
 2. Raylee – Wild

 

Avgörande duell (enl. startordning):

 1. Lisa Børud – Talking About Us
 2. Raylee – Wild

 

Tycker du det var rätt låt som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 


 

Heat 2

Det andra heatet i Norges Norsk Melodi Grand Prix 2020 avgjordes i H3 Arena i Fornebu (Oslo) lördagen den 18:e januari 2020. I detta program tävlade fyra bidrag om en plats i den avgörande finalen. Det var bara tv-tittarna som hade makten att rösta fram det vinnande bidraget för heatet.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2020-01-18

 • Tid:
 • 19:50 – ~21:10 CET

 • Programledare:
 • Kåre Magnus Bergh, Ingrid Gjessing Linhave och Ronny Brede Aase

 • Plats:
 • H3 Arena, Fornebu (Oslo)

 • Röstningsprocess:
 • TV-tittarna röstade fram en (1) av fyra akter som gick direkt till final. Detta skedde via telefon- och onlineröstning (logga in för att rösta online).

 • TV-bolag/Stream:
 • NRK – Länk

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »
 • Resultat »

 

Startfält


 • JÆGER – How About Mars
  Text &/musik: Roel Rats, Synne Vorkinn, Chris Wortley, Sindre T. Jenssen
 • Kim Wigaard & Maria Mohn – Fool for Love
  Text &/musik: Torbjørn Raae, Arve Furset, Kim Wigaard Johansen, Maria Mohn.
 • Rein Alexander – One Last Time
  Text &/musik: Erik Småland, Kristoffer Tømmerbakke, Rein Alexander
 • Tore Petterson – The Start of Something New
  Text &/musik: Tore Petterson, Knut Bjørnar Asphol

Notering: I programmet medverkade också bröderna Didrik & Emil med sitt tävlingsbidrag Out Of Air. Även om de är en av de tävlande artisterna i årets norska startfält är de samtidigt en av fem artister som är direktkvalificerade till finalen. Därför uppträdde de utom tävlan denna gång.

 

 

Så här tycker vi! 


 1. Kim Wigaard & Maria Mohn – “Fool for Love”
 2. Rein Alexander – “One Last Time”
 3. JÆGER – “How About Mars”
 4. Tore Petterson – “The Start of Something New”

Kommentar: Herregud, vad är detta? Hur tänker sig norrmännen att detta ska kunna kvalificera sig till Eurovision? Hur tänker de sig att det ens att det kvalificerar sig som lördagsunderhållning?? Det här kan vara det sämsta startfältet jag nångonsin hört i Norsk MGP och jag drar mig faktiskt för att välja ut nån favorit. Den minst dåliga bidraget är “Fool for love”, men det är alldeles för fånigt och klyshigt för att egentligen ha i finalen att göra. Rein Alexander känns som en konstig farbror som sjunger karaoke, och Jaeger och hela hennes bidrag låter som soundtracket ur en japansk lågbudget sci-fi film. Och sist och absolut minst “The start of something new” låter mer som bakgrundsmusik till Sims 2, än som faktisk musik. Är du i Norge på lördag kväll – titta på nått annat istället.


 1. Rein Alexander – “One Last Time”
 2. Kim Wigaard & Maria Mohn – “Fool for Love”
 3. Tore Petterson – “The Start of Something New”
 4. JÆGER – “How About Mars”

Kommentar: Okej, jag kan hålla med om att startfältet i detta heat är något sämre mot det föregående, men det gör inte att låtarna är dåliga för det. Tvärtom gillar jag de flesta på olika sätt, även om det är svårt att hitta någon riktig vinnare här. Det som också är roligt är att det är fyra låtar i helt olika typer av genrer även om det är tråkigt att ingen låt fortfarande (!) framförs på norska! Det måste bli ändring på det till nästa heat.

Om jag kommer till låttyckandet då så anser jag att Rein Alexander och Kim & Maria har bägge två låtar som gör mig nyfiken. Jag gillar mystiken i Rein Alexanders låt (om än att temat påminner starkt om det Rasmussen gjorde för Danmark 2018, så jag hoppas att han gör något annat än det på scenen) och jag gillar också balladen som Kim & Maria bjuder på. Den invändning jag har mot den senare är den känns väldigt mycket som en typisk Eurovision-ballad i duettform, vilket gör att jag tror publiken kommer att glömma bort den (om de nu inte får till det magiskt på scenen). Även om jag gillar låten så känns den även för mig lite för passé, men för min del spelar det ingen roll. Jag gillar den ändå!

Slutligen vill jag säga att både Tore Pettersons och JÆGERs bidrag känns som att de pågår i typ 7 minuter och att de bara pågår och pågår. Jag ger dock jumbon till JÆGER och det är för att låten känns som en ofärdig demo som bara håller igång utan någon vers eller refräng. Det kan såklart bli något annat live och det ska bli spännande att se i så fall hur det kan bli bättre. 1. JÆGER – “How About Mars”
 2. Rein Alexander – “One Last Time”
 3. Kim Wigaard & Maria Mohn – “Fool for Love”
 4. Tore Petterson – “The Start of Something New”

Kommentar: Inte lika starkt startfält den här gången men Norge bjuder verkligen på alla de slag. Hade lite svårt att bestämma mig för vilken som var bäst av dessa fyra men det får nog bli rymdlåten. Den är udda, unik och sticker ut så den kan lika gärna vinna allt och har ett skönt gung. Reins låt har jag svårt att visualisera på scen. Känner att 6 personer på scen inte är tillräckligt. Jag vill ha massa soldater med fanan i topp och snygg koreografi och Rein på en bergstopp. Kan bli tufft att få till. Kvällens duett har ett underbart intro men sen blir det för mycket musikal. Väldigt skön låt men i fel sammanhang. Tores genre är nog det jag gillar minst i eurovision. Jazzig dänga som gör absolut nada för mig.


 1. Kim Wigaard & Maria Mohn – “Fool for Love”
 2. JÆGER – “How About Mars”
 3. Tore Petterson – “The Start of Something New”
 4. Rein Alexander – “One Last Time”

Kommentar: Efter förra helgens självmål av norska folket så rullar vi över till Östra Norge. Där medelnivån enligt min personliga åsikt höjer sig, utan att jag för den sakens skull hittat någon ordentlig favorit.

I denna runda står det och väger mellan “Fool for Love” och “How About Mars” för mig om vem som är bättre. Den ena som är en svulstig kärleksballad med disneyanor (tänk “Å denna natt” från Lady & Lufsen), och den andra som är en modern poplåt åt det mer futuristiska hållet. Vissa har liknat How About Mars med Billie Eilish, men jag lämnar det okommenterat då jag inte lysnat på hennes låtar tillräckligt.

Överlag kan jag säga att med denna högre standard hade jag tagit med två låtar från denna region istället för den som vann i Sydnorges heat.


 1. Rein Alexander – “One Last Time”
 2. JÆGER – “How About Mars”
 3. Kim Wigaard & Maria Mohn – “Fool for Love”
 4. Tore Petterson – “The Start of Something New”

Kommentar: Nä det här var ingen vidare rond. Tycker två av låtarna är bra. One Last Time börjar bra men dör lite i refrängen, gillar dock Reins röst. Synd att han inte fick en bättr låt.

Jag gillar technosoundet i How About Mars. Men det finns en sak som stör mig något enormt. I bakrunden hörs under nästan hela låten när någon knäpper med fingrarna. Fruktanvärt irriterande och passar inte alls inte. Passar inte alls in i låten…

Har inget att säga om Fool for Love. The Start of Something New  är dock en kandidat till att vara den sämsta låten från årets alla nationella finaler…


 1. Rein Alexander – “One Last Time”
 2. JÆGER – “How About Mars”
 3. Kim Wigaard & Maria Mohn – “Fool for Love”
 4. Tore Petterson – “The Start of Something New”

Kommentar: Från förra veckans sprudlande succé-heat till ett riktigt ointressant sådant. Här finns inte någon kandidat som jag är så värst sugen på att se i final, men den överlägset bästa låten den här veckan är ”One Last Time” med Rein Alexander med sin Vikingapop-EDM låt.


 1. Kim Wigaard & Maria Mohn – “Fool for Love”
 2. Rein Alexander – “One Last Time”
 3. JÆGER – “How About Mars”
 4. Tore Petterson – “The Start of Something New”

Kommentar: Nej nej nej – hur tänkte man? Jag vet inte om jag har någon favorit i detta heat. Det är som när man väljer bland de sista godisbitarna (man vet ju vad man gillar bäst, men äter upp av det andra också bara för att det är godis). Ok, för att börja med någonting – jag minns inte någon strof i någon av låtarna, men “Fool for love” vet jag var vacker och tilltalade mig mest av dessa fyra. Rein Alexander har en mycket skön röst, men låten “One last time” får jag nog lyssna ett par gånger på innan jag egentligen kan uttala mig ytterligare. “How about Mars” – när låten började kände jag hopp, men att sedan lyssna till texten och jag tappade lusten. Tore Petterssons jazziga “The Start of Something New”  hör på något sätt inte hit, den känns malplacerad i esc-sammanhang. Mer som en mellanakt vid en större företagsfest. Jag vill dock passa på att tacka min körledare Dag Videke för allt jag lärt mig om sångteknik (även om jag inte alltid lyckades uppnå hans önskemål), det gör att jag lyssnar efter fler kvaliteter i ett framfört sångnummer. Tore har vad jag uppfattar som mycket “klang i masken” och det är positivt, men han skulle haft ett helt annat bidrag för att nå fram till den större massan av lyssnare. För detta heat säger jag som polisen i USA – “Move on, nothing to see here”.

 

 

Resultat av heat 2


I det andra heatet i Norsk Melodi Grand Prix 2020 blev det sångaren Rein Alexander med bidraget “One Last Time” som tv-tittarna valde att rösta vidare till finalen den 15:e februari. Där kommer han att möta ytterligare fyra heat-vinnare (varav tre heats som i skrivande stund – 18:e januari – ännu ej är avgjorda) samt de fem direktkvalificerade bidrag som juryn valde ut inför tävlingen drog igång. Vinnaren i detta heat representerar Östnorge.

Förutom de fyra tävlande deltog också bröderna Didrik & Emil (Solli-Tangen) med sitt tävlingsbidrag Out Of Air. Men eftersom de är direktkvalificerade till finalen (tack vare den norska urvalsjuryn) deltog de utom tävlan i heatet.

 

Hela resultatet

Bidragen möttes i total tre dueller, där tittarna hade all makt att avgöra resultatet. De två första duellerna var grunddueller där respektive vinnare sedan möttes i “gullduellen” där vinnaren korades. Också den med tittarnas hjälp. Det ska tilläggas att grundduellerna lottades fram i direktsändningen.

Så här placerade sig alla bidragen i heatet (de fetmarkerade gick vidare till sista duellen/vann heatet):

 

Duell 1 (enl. startordning):

 1. Tore Petterson – The Start of Something New
 2. Kim Wigaard & Maria Mohn – Fool for Love

 

Duell 2 (enl. startordning):

 1. JÆGER – How About Mars
 2. Rein Alexander – One Last Time

 

Avgörande duell (enl. startordning):

 1. Kim Wigaard & Maria Mohn – Fool for Love
 2. Rein Alexander – One Last Time

 

Tycker du det var rätt låt som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 


 

Heat 3

Det tredje heatet i Norges Norsk Melodi Grand Prix 2020 avgjordes i H3 Arena i Fornebu (Oslo) lördagen den 25:e januari 2020. I detta program tävlade fyra bidrag om en plats i den avgörande finalen. Det var bara tv-tittarna som hade makten att rösta fram det vinnande bidraget för heatet.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2020-01-25

 • Tid:
 • 19:50 – ~21:20 CET

 • Programledare:
 • Kåre Magnus Bergh, Ingrid Gjessing Linhave och Ronny Brede Aase

 • Plats:
 • H3 Arena, Fornebu (Oslo)

 • Röstningsprocess:
 • TV-tittarna röstar fram en (1) av fyra akter som går direkt till final. Detta sker via telefon- och onlineröstning (logga in för att rösta online).

 • TV-bolag/Stream:
 • NRK – Länk

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »
 • Resultat »

 

Startfält


 • Alexandru – Pink Jacket
  Text & musik: Ruben Markussen
 • Kristin Husøy – Pray for Me
  Text &/musik: Roel Rats, Kristin Husøy
 • Sie Gubba – Kjære du
  Text &/musik: Magne Almås, Petter Øien.
 • Thomas Løseth (feat. Erika Norwich) – Vertigo
  Text & musik: Idar Sørensen

Notering: I programmet medverkade också artisten Akuvi med sitt tävlingsbidrag Som du er. Även om hon är en av de tävlande artisterna i årets norska startfält är hon samtidigt en av fem artister som är direktkvalificerade till finalen. Därför uppträdde hon utom tävlan denna gång.

 

 

Så här tycker vi!


 1. Sie Gubba – “Kjære du”
 2. Kristin Husøy – “Pray for Me”
 3. Thomas Løseth (feat. Erika Norwich) – “Vertigo”
 4. Alexandru – “Pink Jacket”

Kommentar: Härligt med en rejäl kvalitetshöjning nu efter förra heatets lågvattenmärke! Nu har vi 4 relativt starka låtar igen, men som kanske dras lite med problemet att de liknar varandra för mycket. “Pray for me” är troligen den starkaste moderna poplåten i heatet, och känns förmodligen som det bästa alternativet till finalen, men “Vertigo” är mäktig och påminner mycket om ESC-vinnaren “Arcade”. Artisternas scenframförande kommer nog att avgöra! “Pink jacket” är också en modern poplåt, men blir helt klart utkonkurrerad tror jag. Min personliga favorit, och guilty pleasure, är “Kjaere du” med Sie Gubba – ett band som jag verkligen inte kan få nog av. Som country-frälst är det svårt att inte älska hur de blandar countryn med nordiska dansbandsvibbar och sin närmast oförståeliga tröndska dialekt. Älskar det! Men frågan är om de tar sig till finalen? Bandets storhetstid är lång bakom dem, och frågan är om Norge fortfarande är intresserade? Hoppas!


 1. Sie Gubba – “Kjære du”
 2. Thomas Løseth (feat. Erika Norwich) – “Vertigo”
 3. Kristin Husøy – “Pray for Me”
 4. Alexandru – “Pink Jacket”

Kommentar: Äntligen kommer då Norge med en låt på norska. Synd bara att den inte var så bra som jag hade hoppats på. Varför blir den då min etta på listan – jo för att det inte finns bättre musik den här gången.

Jag håller absolut med min kollega Lukas om att startfältet i det här heatet är det sämsta hittills. Även om det finns bra saker med alla låtar som tävlar så väger nackdelarna över. Som exempel, “Kjære du” som jag har som etta, det är en typisk härlig countrylåt som framförs av ett typiskt härligt countryband. Problemet är att låten kommer minst 20-30 år för sent, och att den är för mycket av det klassiska som många har hört förut. Jag tror också att chanserna i Eurovision är minimala med en sådan låt. “Vertigo” som jag har som tvåa är en fin låt, men den kommer aldrig igång riktigt, och när refrängdelen kommer så hoppas man på att det är nu som trycket kommer. Men nej, det händer ingenting utan det bara maler på i 3 minuter (som känns som minst 10).

De två som var sämst denna vecka enligt mig är både “Pray for Me” och “Pink Jacket” som jag tycker bägge två – i stil – låter snarlikt det som Schweiz skickade till Eurovision 2018 och 2019. Kanske i andra versioner och som sagt lite annorlunda stilar, men i övrigt – vi har hört dem förr och då var det i Lissabon och i Tel Aviv.

Det är jättesvårt att sia om vem som kommer att gå vidare från detta heat, och jag vill framförallt inte låta som en gnällspik. Men för egen del spelar det faktiskt ingen större roll vem som går vidare. Det enda jag hoppas på nu är att liveframträdandena räddar upp detta något den här veckan. 1. Kristin Husøy – “Pray for Me”
 2. Sie Gubba – “Kjære du”
 3. Alexandru – “Pink Jacket”
 4. Thomas Løseth (feat. Erika Norwich) – “Vertigo”

Kommentar: Generellt får jag nog säga att detta var 4 helt ok låtar. Kristins låt doftade lite kvinnlig Power, Sie är kanske Norges Hasse Andersson för han fick mig att tänka på sommar och gröna skogar. Min trea är en typisk bra låt man hör på radion men den försvinner i mängden. Sist på listan är “Vertigo” och redan är glömd tyvärr. Krävs mer än en lyssning på den. För min del spelar det inte så stor roll vilken som går vidare här så länge det inte är min fyra.


 1. Thomas Løseth (feat. Erika Norwich) – “Vertigo”
 2. Kristin Husøy – “Pray for Me”
 3. Sie Gubba – “Kjære du”
 4. Alexandru – “Pink Jacket”

Kommentar: Ojojoj, så fel det gick här. Medan förstarundan (Sydnorge) bjöd på både högt och lågt, och andrarundan (Östnorge) hade en allmänt hög standard, så bjuder inte direkt Mittnorge på något alls att hänga i julgranen. Det närmsta jag kan lyfta är nog “Vertigo”, men det är med nöd och näppe. Det känns lite som om de låtar vi hör här verkar rätt så amatörmässiga överlag, och mycket som luktar dålig produktion… Återstår att se om Väst eller Norr kan bjuda på någonting bättre, för det här var verkligen ingen höjdare.


 1. Sie Gubba – “Kjære du”
 2. Kristin Husøy – “Pray for Me”
 3. Alexandru – “Pink Jacket”
 4. Thomas Løseth (feat. Erika Norwich) – “Vertigo”

Kommentar: Det som slår mig först är hur mycket bättre veckans heat är gentemot det föregående. Ingen dålig låt tävlar. Tycker dock att de bidragen jag satt på plats 2-4 är lite tråkiga, de sticker inte ut. Men skapliga är de.

Dessutom så tävlar den veckan äntligen en låt på norska. Låten Kjære du är inte alls otippat min klara favorit. De föregående två veckorna har mina favoriter gått vidare, vore ju just snyggt om min storfavorit från hela NMGP  (hittills) åkte ut med huvudet före. Men men i så fall får jag heja vidare på Raylee & Rein Alexander.


 1. Sie Gubba – “Kjære du”
 2. Thomas Løseth (feat. Erika Norwich) – “Vertigo”
 3. Kristin Husøy – “Pray for Me”
 4. Alexandru – “Pink Jacket”

Kommentar: Ytterligare fyra bidrag hoppas på en finalplats och det tredje direktkvalificerade finalbidraget ska framföras. Denna gången är det artister från Mitt-Norge, d.vs mellersta regionen av landet som tävlar. Även om förra deltävlingen var en besvikelse, så gick min storfavorit (Rein Alexander) vidare till final och denna gången går mitt hopp till Sie Gubba med den första kvallåten på norska i form av “Kjære du”. En skön och medryckande country-dansbandslåt i folkmusik-tappning. Ett heat som känns minst lika starkt som det första, men det första håller jag fortfarande som det överlägset bästa.


 1. Sie Gubba – “Kjære du”
 2. Alexandru – “Pink Jacket”
 3. Kristin Husøy – “Pray for Me”
 4. Thomas Løseth (feat. Erika Norwich) – “Vertigo”

Kommentar: Enda anledningen till att jag väljer Sie Gubba på första plats är att det är den enda av bidragen jag kom ihåg en strof ifrån. Men, detta är alldeles för mycket plagiat, eller åtminstone för likt Hasse Andersson och “Guld & gröna skogar” för att jag ska tycka om det. Alexandru kommer med en modern låt, lite Benjamin Ingrosso-stuk, men inget som egentligen slog an på ESC-strängen i mig. Visst, låtarna låter väl generellt ok, men för mig är det inte mer än så.

 

Resultat av heat 3


I det tredje heatet i Norsk Melodi Grand Prix 2020 blev det sångerskan Kristin Husøy med bidraget “Pray for Me” som tv-tittarna valde att rösta vidare till finalen den 15:e februari. Där kommer hon att möta ytterligare fyra heat-vinnare (varav två heats som i skrivande stund – 25:e januari – ännu ej är avgjorda) samt de fem direktkvalificerade bidrag som juryn valde ut inför tävlingen drog igång. Vinnaren i detta heat representerar Centrala Norge/Mittnorge.

Förutom de fyra tävlande deltog också sångerskan Akuvi med sitt tävlingsbidrag Som du er. Men eftersom att hon är direktkvalificerad till finalen (tack vare den norska urvalsjuryn) deltog hon utom tävlan i heatet.

 

Hela resultatet

Bidragen möttes i total tre dueller, där tittarna hade all makt att avgöra resultatet. De två första duellerna var grunddueller där respektive vinnare sedan möttes i “gullduellen” där vinnaren korades. Också den med tittarnas hjälp. Det ska tilläggas att grundduellerna lottades fram i direktsändningen.

Så här placerade sig alla bidragen i heatet (de fetmarkerade gick vidare till sista duellen/vann heatet):

 

Duell 1 (enl. startordning):

 1. Alexandru – Pink Jacket
 2. Sie Gubba – Kjære du

 

Duell 2 (enl. startordning):

 1. Thomas Løseth (feat. Erika Norwich) – Vertigo
 2. Kristin Husøy – Pray for Me

 

Avgörande duell (enl. startordning):

 1. Sie Gubba – Kjære du
 2. Kristin Husøy – Pray for Me

 

Tycker du det var rätt låt som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 


 

Heat 4

Det fjärde heatet i Norges Norsk Melodi Grand Prix 2020 avgjordes i H3 Arena i Fornebu (Oslo) lördagen den 1:a februari 2020. I detta program tävlade fyra bidrag om en plats i den avgörande finalen. Det var bara tv-tittarna som hade makten att rösta fram det vinnande bidraget för heatet.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2020-02-01

 • Tid:
 • 19:50 – ~21:20 CET

 • Programledare:
 • Kåre Magnus Bergh, Ingrid Gjessing Linhave och Ronny Brede Aase

 • Plats:
 • H3 Arena, Fornebu (Oslo)

 • Röstningsprocess:
 • TV-tittarna röstade fram en (1) av fyra akter som gick direkt till final. Detta skedde via telefon- och onlineröstning (logga in för att rösta online).

 • TV-bolag/Stream:
 • NRK – Länk

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »
 • Resultat »

 

 

Startfält


 • Hege Bjerk – Pang
  Text & musik: Martin Bjerkreim, Trygve Stakkeland, Hege Bjerkreim
 • Magnus Bokn – Over the Sea
  Text &/musik: Alexander Rybak, Joakim With Steen, Magnus Bokn
 • Nordic Tenors – In This Special Place
  Text &/musik: Einar Kristiansen Five, Jan-Tore Saltnes
 • Oda Loves You – Love Who We Love
  Text &/musik: Magnus Bertelsen, Oda Evjen Gjøvåg

Notering: I programmet medverkade också artisten Ulrikke Brandstorp med sitt tävlingsbidrag Attention. Även om hon var en av de tävlande artisterna i årets norska startfält är hon samtidigt en av fem artister som är direktkvalificerade till finalen. Därför uppträdde hon utom tävlan denna gång.

 

Så här tycker vi! 


 1. Oda Loves You – “Love Who We Love”
 2. Magnus Bokn – “Over the Sea”
 3. Hege Bjerk – “Pang”
 4. Nordic Tenors – “In This Special Place”

Kommentar: Mycket spännande heat nu i Norge, skulle säga att det är 2 tämligen moderna poplåtar, 1 Rybak-ballad med potential och 1 “Il Volo”-kopia. Egentligen har samtliga 4 en god chans att sluta högt i finalen, men på olika sätt. Nordic Tenors vet att det finns en ganska stor efterfrågan på svulstiga operaballader – även om jag inte tillhör den publiken. Alls. Magnus Bokn har emellertid lyckats få till det med den Rybak-skrivna balladen “Over the sea”. Hade Rybak själv framfört den hade det förmodligen fallit platt – men Magnus ska nog kunna få det att funka. Emellertid är min favorit “Love who we love” som visserligen är en av dussintalet poplåtar hittills, men som mycket väl skulle kunna passa in i finalen.


 1. Hege Bjerk – “Pang”
 2. Magnus Bokn – “Over the Sea”
 3. Oda Loves You – “Love Who We Love”
 4. Nordic Tenors – “In This Special Place”

Kommentar: Det är väldigt svårt att rangordna denna veckas norska tävlingsbidrag, för två låtar är ganska bra och två är ganska slätstrukna. I alla fall i studioversion. Heges och Magnus’ bidrag är de två bästa tycker jag och framförallt för de känns mest genuint norska. Sedan kan jag tycka att man kan känna igen lite väl mycket Rybak i låten, men det är en annan femma.

När det sedan kommer till de två, enligt mig, sämre låtarna så tycker jag följande. Oda Loves You har en låt som i och för sig är helt okej, men den låter precis som jag förväntar mig att en poplåt ska låta. Därför känner jag inget extra med den låten. I fallet med Nordic Tenors så älskar jag personligen den typen av musik, men även här blir det precis det jag förväntat mig och dessutom med en ganska så smörig text. Så tyvärr, det faller på den delen. I övrigt håller jag med mina positiva kollegor om att heatet är betydligt bättre jämfört med det föregående. 

 1. Magnus Bokn – “Over the Sea”
 2. Hege Bjerk – “Pang”
 3. Nordic Tenors – “In This Special Place”
 4. Oda Loves You – “Love Who We Love”

Kommentar: För min del finns inget annat alternativ än Magnus. Vacker med nordisk  “feel” och bra röst. Hege sticker ut lite med sin stiliga och coola låt men är inte tillräckligt stark. Tenorerna skickar oss till 90-talet med denna musikallåt som inte lyfter nånstans och Oda börjar jättebra men efter första refrängen vill man stänga av för den blir alldeles för tjatig tyvärr.


 1. Nordic Tenors – “In This Special Place”
 2. Oda Loves You – “Love Who We Love”
 3. Magnus Bokn – “Over the Sea”
 4. Hege Bjerk – “Pang”

Kommentar: Över till Västra Norge och ett litet steg uppåt jämfört med förra omgången. En bra låt, en okej, en mindre bra, och en återigen, riktigt dålig låt. Fortfarande väntar jag på den där ordentliga smällaren som ska blåsa mig av stolen, men om det är nån låt som jag ändå ska ge credd för att den försöker så är det “In This Special Place”. Det är förvisso inte alls samma klass som Il Volo, men det är ändå bra i detta sammanhang. Däremot så bör jag nog förvänta mig att finalplatsen här är vigd åt Magnus Bokn, mest bara för att han har Alexander Rybak och JOWST bakom sig i låtskrivarteamet.


 1. Hege Bjerk – “Pang”
 2. Magnus Bokn – “Over the Sea”
 3. Oda Loves You – “Love Who We Love”
 4. Nordic Tenors – “In This Special Place”

Kommentar: Till att börja med så måste jag säga att tre av bidragen faller mig smaken. Det enda bidraget jag inte tycker om är musikallåten In This Special Place. Den har absolut ingenting i Rotterdam att göra.

Båda bidragen Pang &Love Who We Love är vad jag skulle beskriva som sköna radiolåtar. Pang har dock norsk text så den är att föredra. Är annars förtjust i Over the Sea  och dess mer traditionella stil. Jag skulle bli hyfsat nöjd oavsett vilken av dessa tre som kvalificerar sig för finalen.

 


 1. Magnus Bokn – “Over the Sea”
 2. Oda Loves You – “Love Who We Love”
 3. Nordic Tenors – “In This Special Place”
 4. Hege Bjerk – “Pang”

Kommentar: Dags för den fjärde och näst sista deltävlingen. Ytterligare ett starkt startfält med två låtar som står ut lite extra. Den låt som föll mig mest i smaken denna veckan är Magnus Bokn med låten “Over the Sea” som alltså Alexander Rybak och JOWST står som upphovsmän åt. Men poplåten “Love Who We Love” är också den en stark kandidat och är väldigt medryckande med ett fint budskap fast en aning repetitiv.

 


 1. Magnus Bokn – “Over the Sea”
 2. Hege Bjerk – “Pang”
 3. Oda Loves You – “Love Who We Love”
 4. Nordic Tenors – “In This Special Place”

Kommentar: För att börja från det bidrag jag tyckt minst om fram till min etta börjar jag med min fyra Nordic Tenors. Jag är en riktig ”sucker” vad gäller tenorgrupper som Il Volo, men i det här sammanhanget håller inte bidraget tillräckligt. Det är vackert, men lyfter inte som ett sådant nummer kräver. Oda kommer med en modern poplåt som låter snyggt och funkar, men blir snabbt lite tråkig. Hege framför en låt med oerhört snygg ljudproduktion. Modern och intressann! Att den framförs på norska är också bara ett plus. Men den som känns allra mest genuin i sammanhanget den här gången är Magnus Bokn och hans ”Over the sea”. Bidraget för med sig en känsla som Ed Sheeran kan förmedla på något vis och är den som tar hem vinsten enligt mig.

 

Resultat av heat 4


I det fjärde och näst sista heatet i Norsk Melodi Grand Prix 2020 blev det sångaren Magnus Bokn med bidraget “Over the Sea” som tv-tittarna valde att rösta vidare till finalen den 15:e februari. Där kommer han att möta ytterligare fyra heat-vinnare* samt de fem direktkvalificerade bidrag som juryn valde ut inför tävlingen drog igång. Vinnaren i detta heat representerar Västnorge.

I programmet medverkade också sångerskan Ulrikke Brandstorp med sitt tävlingsbidrag Attention. Även om hon är en av de tävlande artisterna i årets norska startfält är hon samtidigt en av fem artister som är direktkvalificerad till finalen. Därför uppträdde hon utom tävlan denna gång.

* Innan det här programmet avgjordes hade totalt tre tittarbidrag röstats fram av publiken, medan det femte bidraget röstas fram i det femte heatet den 8:e februari.

 

Hela resultatet

Bidragen möttes i total tre dueller, där tittarna hade all makt att avgöra resultatet. De två första duellerna var grunddueller där respektive vinnare sedan möttes i “gullduellen” där vinnaren korades. Också den med tittarnas hjälp. Det ska tilläggas att grundduellerna lottades fram i direktsändningen.

Så här placerade sig alla bidragen i heatet (de fetmarkerade gick vidare till sista duellen/vann heatet):

 

Duell 1 (enl. startordning):

 1. Hege Bjerk – Pang
 2. Nordic Tenors – In This Special Place

 

Duell 2 (enl. startordning):

 1. Magnus Bokn – Over the Sea
 2. Oda Loves You – Love Who We Love

 

Avgörande duell (enl. startordning):

 1. Nordic Tenors – In This Special Place
 2. Magnus Bokn – Over the Sea

 

Tycker du det var rätt låt som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 


 

Heat 5

Det femte och sista heatet i Norges Norsk Melodi Grand Prix 2020 avgjordes i H3 Arena i Fornebu (Oslo) lördagen den 8:e februari 2020. I detta program tävlade fyra bidrag, som representerade Nordnorge, om att få den sista biljetten till den avgörande finalen. Det var bara tv-tittarna som har makten att rösta fram det vinnande bidraget för heatet.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2020-02-08

 • Tid:
 • 19:50 – ~21:20 CET

 • Programledare:
 • Kåre Magnus Bergh, Ingrid Gjessing Linhave och Ronny Brede Aase

 • Plats:
 • H3 Arena, Fornebu (Oslo)

 • Röstningsprocess:
 • TV-tittarna röstade fram en (1) av fyra akter som gick direkt till final. Detta skedde via telefon- och onlineröstning (logga in för att rösta online).

 • TV-bolag/Stream:
 • NRK – Länk

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »
 • Resultat »

 

Startfält


 • Elin & The Woods – We Are As One
  Text & musik: Robin Lynch, Elin Kåven, Ylva Persson, Linda Persson
 • Jenny Jenssen – Mr. Hello
  Text &/musik: Mats Larsson, Jørgen Andson, Jenny Jenssen
 • Kevin Boine – Stem på mæ
  Text &/musik: Henning Olerud, Stanley Ferdinandez, Kevin Boine
 • Liza Vassilieva – I Am Gay
  Text &/musik: Audun Agnar Guldbrandsen, Stian Nyhammer Olsen, Myrtoula Røe, Liza Vassilieva

Notering: I programmet medverkar också artisten Tone Damli med sitt tävlingsbidrag Hurt Sometimes. Även om hon är en av de tävlande artisterna i årets norska startfält är hon samtidigt en av fem artister som är direktkvalificerade till finalen. Därför uppträdder hon utom tävlan denna gång.

 

 

Så här tycker vi!


 1. Jenny Jenssen – “Mr. Hello”
 2. Kevin Boine – “Stem på mæ”
 3. Elin & The Woods – “We Are As One”
 4. Liza Vassilieva – “I Am Gay”

Kommentar: Sist ut är Nordnorge, som givetvis erbjuder en hel del jojk, men också på årets mest tidlösa startfält. Eller omoderna, beroende på hur man vill kalla det. Egentligen tycker jag inte att något bidrag här platsar i finalen, låtarna är inte tillräckligt unika eller relevanta för att nå dit. Men det innebär inte att jag känner “guilty pleasures” för dem, speciellt swin-retron “Mr. Hello” som är helt underbar. Likaså “Stem på Mæ” är festlig att lyssna på och kommer garanterat gå hem live.


 1. Elin & The Woods – “We Are As One”
 2. Liza Vassilieva – “I Am Gay”
 3. Jenny Jenssen – “Mr. Hello”
 4. Kevin Boine – “Stem på mæ”

Kommentar: Jag håller med om att detta är en bättre omgång i årets Norsk MGP för sista heatet bjuder på en del härliga toner. Däremot har jag ingen klar vinnare här, utan det får bli upp till liveframträdandena att avgöra vem som är bäst. Just nu är Elin & The Woods etta, men jag tycker inte riktigt att de kommer till sin rätta i studioversionen. Jag tror det behövs ett liveframträdande först. Sedan tycker jag även att Lizas och Jennys respektive låtar är bra och de sticker också ut från mängden. Enda minus jag har är att deras 3 minuter känns som 6 minuter. Den klart sämsta i startfältet är Kevins låt vars låttitel jag får obehagliga minnen från LT United och andra som försök sjunga liknande “rösta på mig”-låtar. Han skulle dock kunna vinna heatet just för att det är en sådan låt. 1. Kevin Boine – “Stem på mæ”
 2. Elin & The Woods – “We Are As One”
 3. Liza Vassilieva – “I Am Gay”
 4. Jenny Jenssen – “Mr. Hello”

Kommentar: Detta var verkligen ingen höjdaromgång. Blir dock glad av mitt förstaval. För tankarna till en gammal discodänga “Stamp on the ground” så det är ju inte fel. Känns väldigt glad och norsk men ser den ändå inte som en vinnare i finalen. Elins udda låt känns lite småmysig men tippar på att jag tröttnar fort på den. Lizas och Jennys låtar är bottennapp i mina ögon.


 1. Elin & The Woods – “We Are As One”
 2. Jenny Jenssen – “Mr. Hello”
 3. Liza Vassilieva – “I Am Gay”
 4. Kevin Boine – “Stem på mæ”

Kommentar: Sista heatet, Nordnorge, verkar åtminstone bjuda på lite mer udda stycken, men däremot inte alltid så hög kvalité här heller. Förutom “We Are as One” med Elin & The Woods. Den låten fortsätter där “Spirit in the Sky” lämnade och drar det ytterligare ett steg med mer etniskt sound. Vilket känns mycket fräschare jämfört med den andra låten där det mest var EDM med lite jojk. Tycker Elin & The Woods såklart hör hemma i finalen. Och kanske även vinnare?


 1. Elin & The Woods – “We Are As One”
 2. Kevin Boine – “Stem på mæ”
 3. Jenny Jenssen – “Mr. Hello”
 4. Liza Vassilieva – “I Am Gay”

Kommentar: Min favorit är inte helt otippat We Are As One en låt med nordisk atmosfär och jojk, lite som Norges bidrag från 2019 Spirit In The Sky, riktigt så bra är dock inte We Are As One. Kan annars inte låta bli att bli lite förtjust i låten Stem på mæ trots fånig text så tror jag att den komma komma att fungera i sammanhanget, hur vida Kevin får tillräckligt med röster för att kvalificera sig för finalen får dock framtiden utvisa.

 


 1. Kevin Boine – “Stem på mæ”
 2. Elin & The Woods – “We Are As One”
 3. Jenny Jenssen – “Mr. Hello”
 4. Liza Vassilieva – “I Am Gay”

Kommentar: Det femte och sista heatet var en besvikelse. Av de fyra sista låtarna som ska tävla så gillar jag “Stem på mæ” allra mest. Den är medryckande och trallvänlig. De andra låtarna håller tyvärr inte måttet.

 


 1. Elin & The Woods – “We Are As One”
 2. Kevin Boine – “Stem på mæ”
 3. Liza Vassilieva – “I Am Gay”
 4. Jenny Jenssen – “Mr. Hello”

Kommentar: Tyvärr är jag inte in the mood för något av dessa bidrag. Det spelar ingen roll att Kevins bidrag är trallvänligt som sjutton, för när man inte har sångbegåvning kryper det i mig. Det är inte heller avgörande hur bra låtskrivare man är, för låter det som allsång vid lägerelden dör det hos mig. Att de flitiga svenska systrarna Ylva & Linda Persson varit medförfattare är inte varför jag valt min etta. Det är för att jag tycker det är den ende som sticker ut litegrann bland de fyra. Det är dock något med ljudbilden och sången som låter lite avig. Nej tyvärr, ingen av dessa bidrag ser jag som segrare eller som representant för Norge i Rotterdam.

 

Resultat av heat 5


I det femte och sista heatet i Norsk Melodi Grand Prix 2020 blev det sångerskan Liza Vassilieva med bidraget “I Am Gay” som tv-tittarna valde att rösta vidare till finalen den 15:e februari. Vinnaren i detta heat representerar Nordnorge.

I programmet medverkade också sångerskan Tone Damli med sitt tävlingsbidrag Hurts Sometimes”. Även om hon är en av de tävlande artisterna i årets norska startfält är hon samtidigt en av fem artister som är direktkvalificerad till finalen. Därför uppträdde hon utom tävlan denna gång.

 

Hela resultatet

Bidragen möttes i total tre dueller, där tittarna hade all makt att avgöra resultatet. De två första duellerna var grunddueller där respektive vinnare sedan möttes i “gullduellen” där vinnaren korades. Också den med tittarnas hjälp. Det ska tilläggas att grundduellerna lottades fram i direktsändningen.

Så här placerade sig alla bidragen i heatet (de fetmarkerade gick vidare till sista duellen/vann heatet):

 

Duell 1 (enl. startordning):

 1. Jenny Jenssen – Mr. Hello
 2. Elin & The Woods – We Are As One

 

Duell 2 (enl. startordning):

 1. Kevin Boine – Stem på mæ
 2. Liza Vassilieva – I Am Gay

 

Avgörande duell (enl. startordning):

 1. Elin & The Woods – We Are As One
 2. Liza Vassilieva – I Am Gay

 

Vilka tävlar i finalen?

I och med detta heats avgörande är nu finalstartfältet i Norsk MGP 2020 nu framröstat. Så här ser startfältet ut (i bokstavsordning efter artist):

 1. Akuvi – Som du er”*
 2. Didrik & Emil – Out Of Air”*
 3. Kristin Husøy – Pray for Me
 4. Liza Vassilieva – I Am Gay
 5. Magnus Bokn – Over The Sea
 6. Rein Alexander – One Last Time
 7. Raylee – Wild
 8. Sondrey – Take My Time”*
 9. Tone Damli – Hurts Sometimes”*
 10. Ulrikke Brandstorp – Attention”*

 

* Var direktkvalificerad tack vare urvalsjuryns val (innan heaten drog igång i januari).

Tycker du det är rätt låtar som har gått vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 


 

 

Finalen

I finalen i Norsk Melodi Grand Prix 2020 tävlade de fem bidrag som röstats fram av tittarna i heaten tillsammans med de fem bidrag som juryn utsåg internt om segern. Någon jury hade däremot ingen makt i finalavgörandet utan den överlämnades helt i tittarnas händer.

Resultatet avgjordes i tre röstningsomgångar. Först framfördes alla tio bidrag där sedan tittarnas topp 4 gick vidare, medan övriga åkte ut. Sedan nollställdes alla röster och en ny röstningsomgång påbörjades, där topp två gick vidare till den avgörande duellen. För att göra det extra spännande presenterades resultaten för duellen region för region, där tidigare norska Eurovisionartister, som alla representerade varsin region, presenterade rösterna.

 

Fakta

 

Startfält

De tio finalisterna presenteras nedan i startordning. Länkarna går till framträdanden i heaten.


 1. Raylee – Wild
 2. Didrik & Emil – Out Of Air
 3. Magnus Bokn – Over The Sea
 4. Akuvi – Som du er
 5. Kristin Husøy – Pray for Me
 6. Rein Alexander – One Last Time
 7. Tone Damli – Hurts Sometimes
 8. Sondrey – Take My Time
 9. Ulrikke Brandstorp – Attention
 10. Liza Vassilieva – I Am Gay

 

 

Så här tycker vi! 


 1. Raylee – “Wild”
 2. Ulrikke Brandstorp – “Attention”
 3. Magnus Bokn – “Over The Sea”
 4. Kristin Husøy – “Pray for Me”
 5. Sondrey – “Take My Time”
 6. Tone Damli – “Hurts Sometimes”
 7. Liza Vassilieva – “I Am Gay”
 8. Akuvi – “Som du er”
 9. Didrik & Emil – “Out Of Air”
 10. Rein Alexander – “One Last Time”

Kommentar: Egentligen är det ett rätt bra startfält i den norska finalen, men jag har trots det inga personliga favoriter… De flesta låtarna här gör inget direkt intryck på mig, annat än en medioker “har hört den förut”-känsla. Några låtar, såsom “Attention”, “Wild” och “Over the sea” har helt klart potential, men ingen av dem lyfter på allvar. Vi har redan sett och hört det förut! Ett stort plus i kanten till Magnus Bokn som gör ett otroligt bra framträdande, och som verkligen leverar med sin fantastiska röst! Synd att låten är lite tråkig bara. Mest innovativ är däremot “Hurts sometimes” med Tone Damli, som verkligen satsat på sitt scenframförande! Skämskudden går däremot till Rein Alexander och Didrik & Emil, vars bidrag hör till det klyshigaste och mest överpompösa som jag sett på länge!


 1. Raylee – “Wild”
 2. Ulrikke Brandstorp – “Attention”
 3. Magnus Bokn – “Over The Sea”
 4. Rein Alexander – “One Last Time”
 5. Liza Vassilieva – “I Am Gay”
 6. Tone Damli – “Hurts Sometimes”
 7. Sondrey – “Take My Time”
 8. Akuvi – “Som du er”
 9. Didrik & Emil – “Out Of Air”
 10. Kristin Husøy – “Pray for Me”

Kommentar: Det har varit roligt att följa årets norska uttagning, för det har varit mycket bra musik på vägen till finalen. Personligen tycker jag att alla finalister borde ha gått via heaten, för det fanns många bättre bidrag som åkte ut till förmån för de fem som var direktkvalificerade. Men det är min åsikt. Nåväl, min favorit är Raylee och det beror mycket på att det är mer eller mindre den enda låt som jag kommer på mig själv att jag tänk-sjunger för mig själv ganska ofta. Vilket jag inte brukar göra så mycket. Jag vet samtidigt att det är “Fuego”-inspirerat och frågan är om det blir en norsk flopp då i Eurovision när Fuego 3.0. dyker upp, ungefär på samma sätt som det blev för Saade 2.0 år 2012 (Tooji). Det är jättesvårt att svara på. Jag gillar låten skarpt och hoppas att norrmännen tar till sig henne och röstar fram henne till vinnare. Övriga finalister på plats 2-4 är också helt okej, därefter är det en snabbt fallande skala från “helt okej” till “ganska trist” för mig.

Sedan en ytterligare reflektion: Är det inte lite märkligt att låtarna som tävlade första veckorna har fått spelas oavbrutet i alla kanaler? På det sättet har de fått betydligt fler dagar för folk att lära sig än för de låtar som framfördes i sista heatet. Märkligt, men ändå. 1. Raylee – “Wild” 
 2. Magnus Bokn – “Over The Sea”
 3. Kristin Husøy – “Pray for Me”
 4.  Rein Alexander – “One Last Time”
 5. Ulrikke Brandstorp – “Attention”
 6. Sondrey – “Take My Time”
 7. Akuvi – “Som du er” 
 8. Didrik & Emil – “Out Of Air”
 9. Liza Vassilieva – “I Am Gay”
 10. Tone Damli – “Hurts Sometimes”

Kommentar: För mig är Raylee precis det jag vill ha i Eurovision. Coolt, dansant och alla kan sjunga med och snygg show. Magnus har en underbar röst och låten tilltalar mig mycket. En låt jag aldrig kommer tröttna på. Sen på min tredjeplats placerade jag lite girlpower med inslag av lite Southern Texas. Också en låt jag kommer lyssna på länge. Rein har pondus i sin röst och jag gillar lite sådana här pampiga låtar med kraft. Sen är han dock inte så rolig på scen, tack o lov för alla dansare. Resten av startfältet tycker jag håller sig under medel. Tone trodde jag skulle vara nåt extra men den låten gör inget för mig, helt blank.


 1. Didrik & Emil – “Out Of Air”
 2. Tone Damli – “Hurts Sometimes”
 3. Ulrikke Brandstorp – “Attention”
 4. Rein Alexander – “One Last Time”
 5. Kristin Husøy – “Pray for Me”
 6. Sondrey – “Take My Time”
 7. Magnus Bokn – “Over The Sea”
 8. Liza Vassilieva – “I Am Gay”
 9. Akuvi – “Som du er”
 10. Raylee – “Wild”

Kommentar: Om det fanns nån uttagning vars standard jag vart mer besviken på jämfört med ambitionsnivån så är det nog Norge som tar priset. Man hade uppenbarligen helt glömt bort det viktigaste när man ska organisera en uttagning av denna storlek; bredd! I stället var det mycket låtar som antingen var gråa som diskvatten, eller så fanns det några som kunde ha vart intressanta om det inte vore för att de viktigaste attributen hade blivit ordentligt nedtonade. Sen har jag personligen inte haft något lyckat facit när alla de låtar jag hållit på i varje semifinal trillat ut med huvudet före. Detta gör alltså att majoriteten av låtar som dominerar min övre halva, råkar vara några av dem som hade fribiljett in i finalen. Den jag egentligen håller en tumme för är väl bröderna Solli-Tangens låt “Out of Air”, en hygglig ballad med starka röster. Men ack så verkar den vara långt bort ifrån snacket om segerkandidater. Ja… tyvärr lär ju inte min favoritlåt komma ifrån Norge i år denna gång heller, kan jag konstatera.


 1. Rein Alexander – “One Last Time”
 2. Didrik & Emil – “Out Of Air”
 3. Magnus Bokn – “Over The Sea”
 4. Akuvi – “Som du er”
 5. Raylee – “Wild”
 6. Kristin Husøy – “Pray for Me”
 7. Ulrikke Brandstorp – “Attention”
 8. Sondrey – “Take My Time”
 9. Liza Vassilieva – “I Am Gay”
 10. Tone Damli – “Hurts Sometimes”

Kommentar: Måste säga att finalen består av ett bra startfält, även om jag saknar några av mina favoriter från semifinaler. Min favorit är hur som helst One Last Time  med sin nordiska atmonsfär så skulle jag vilja påstå att den påminner om min ESC-vinnare Higher Ground. Men riktigt så bra är inte One Last Time… Min solkara tvåa är den tämligen lättlyssnade Out Of Air. Visserligen låter som något man hört förut, i det här fallet You’re Not Alone som tävlade för Strobritannien år 2016. Men vad gör det.

Överlag så skulle jag säga att samtliga bidrag i min topp 5 är värdiga vinnare, vinner någon av dessa fem bidrag är jag helt nöjd.

 


 1. Raylee – “Wild”
 2. Magnus Bokn – “Over The Sea”
 3. Akuvi – “Som du er”
 4. Didrik & Emil – “Out Of Air”
 5. Rein Alexander – “One Last Time”
 6. Ulrikke Brandstorp – “Attention”
 7. Liza Vassilieva – “I Am Gay”
 8. Tone Damli – “Hurts Sometimes”
 9. Kristin Husøy – “Pray for Me”
 10. Sondrey – “Take My Time”

Kommentar: Då har vi kommit fram till slutmålet av Norges uttagning och årets koncept med fem kval-heat med en avslutande final är ett lyckat sådant. Detta är verkligen något man borde fortsätta med tycker jag. Dock tycker jag att alla bidrag borde tävla på samma vilkor, dvs att alla borde få kvala sig fram till final och att inte hälften av bidragen blir internt utsedda finalister. Inför kvällens final i Trondheim har jag flera favoriter. Minst 7 bidrag från min topplista skulle vara passande ESC-kandidater, men min yttersta favorit är Raylee. Detta är lätt en av de bästa norska finalerna på år och dar. Jag ser fram emot att se om denna finalen i efterhand efter Melodifestivalens tredje deltävling.

 


 1. Ulrikke Brandstorp – “Attention”
 2. Raylee – “Wild”
 3. Rein Alexander – One Last Time
 4. Didrik & Emil – Out Of Air
 5. Magnus Bokn – Over The Sea
 6. Kristin Husøy – Pray for Me
 7. Liza Vassilieva – I Am Gay
 8. Tone Damli – “Hurts Sometimes”
 9. Sondrey – “Take My Time”
 10. Akuvi – “Som du er”

Kommentar: Visst finns det guldkorn i denna final, men var musikstil och strof har sin tid. All beror på vilket mood du är inne i just nu. Ena stunden faller man mer för smäktande ballader, medan i andra vill man ha något med ordentlig klös i. Därför vacklar jag lite fram och tillbaka bland de bidrag jag sätter främst. Egentligen tycker jag Raylee är lite “outdated”, men det ÄR ett bidrag med klös i. Ulrikke framför ett bidrag från vackert klingande stämband och i och med det vackra sätter jag henne över Raylee. Rein Alexander är lite av Norges Roger Pontare, fast inte en av samma klass. Däremot är det ett scenframträdande som är lite spännande och Rein har en härlig botten i rösten. Didrik & Emils bidrag, ja det funkar i alla fall. Ingen övrig nämnd och vissa till och med redan glömda. Jag är inte säker på att Norge kommer nå finalen med något av dessa bidrag, MEN det beror ju på nivån av andra länders representanter.

 

Resultat


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Efter fem spännande musikaliska heats har Norge nu valt sin artist och sitt tävlingsbidrag till årets Eurovision Song Contest. För i den avgörande finalen i Norsk Melodi Grand Prix, som hölls i Trondheim den 15:e februari, blev tv-tittarnas gemensamma favorit sångerskan Ulrikke Brandstorp med bidraget “Attention”, som därmed blir Norges representant i Eurovision 2020!

Här nedan kan ni se ett klipp där vinnaren framför vinnarlåten:

 

Så var finalen

Startfältet i Norsk MGP bestod från början av fem direktkvalificerade bidrag, vilka hade valts ut av en urvalsjury. Därefter fick tv-tittarna rösta fram ytterligare fem finalister i fem heats under januari och februari. I varje heat tävlade fyra bidrag där tittarnas favorit gick till final.

I finalen hade bara tittarna all makt att utse vinnaren. Av de tio bidrag som tävlade gick först topp fyra vidare till en andra omgång, där sedan topp två möttes i en direkt avgörande duell. När den sista omgången hölls delades också synliga poäng ut vilka hade fördelats utifrån hur många röster varje bidrag fått i de fem norska regionerna (de som varit centrala aktörer i heaten). Varje region representerades också av en tidigare norsk Eurovision-artist som presenterade poängen.

Det kan noteras att i duellen fick Ulrikkes “Attention” flest röster i regionerna syd, väst och öst medan Kristins “Pray For Me” fick flest röster i regionerna mitt och nord. Totalt sett skilde det bara 5678 röster mellan dessa bidrag när duellen var över!

 

Avgörande duellen

 • Vinnare: Ulrikke Brandstorp – Attention (200 345 totalröster)
 • Tvåa: Kristin Husøy – Pray for Me(194 667 totalröster)

 

Utslagna efter andra omgången (i bokstavsordning):

 

Utslagna efter första omgången (i bokstavsordning):

 

Tycker du att Norge valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


Panelens slutkommentarerJag tycker så här: både rätt och fel låt vann. Personligen hade jag Raylee som etta och Ulrikke som tvåa, men bägge är lika bra. Ulrikke tror jag kommer göra ett fantastiskt bra nummer på scenen i Rotterdam men jag är tveksam till hur bra det kommer att gå. Raylee hade bjudit på mer fest, men det här blir mer vacker och avskalad musik. Norge har ett ganska bra utgångsläge i semifinal 1 i Rotterdam så det är inte omöjligt om Norge går vidare till final. Det är trots allt en vacker låt!Det har varit ett sant nöje att följa den norska uttagningen i år. Jag höll på Raylee med den fartfyllda låten “Wild” och anser att det hade varit ett bättre val att skicka till ESC i Rotterdam. “Attention” med Ulrikke Branstorp är en vacker ballad med hjärtskärande text och en stark röst. Det är för tidigt att säga om Norge kommer vara med och slåss i toppstriden eller åtminstone nosa på den, då flertalet bidrag ännu inte har utsetts. En intressant notering jag har gjort är att norrmännen ligger etta just nu  på att ta hem hela Eurovision på flera betting-sajter. Olyckligt att det skulle inträffa ett röstningshaveri när de fyra guldfinalisterna skulle utses. Vem vet, kanske hade topp 4 sett helt annorlunda ut? Som tur var så visade sig de två avgörande omröstningarna fungera utan bekymmer.


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen