« Norge NF 2019

Norge NF 2021 »


NORGES UTTAGNING. TV-bolaget NRK kommer i vanlig ordning att genomföra uttagningen Norsk Melodi Grand Prix för att utse Norges artist och bidrag till Eurovisionen. För första gången sedan år 2014 kommer uttagningen bestå av heats inför själva finalen avgörs. Anledningen varför ändringen görs är att MGP firar 60-årsjubileum.

 

Tävlingsupplägg

Upplägget för 2020 års Norsk MGP blir fem heats och en final med totalt 25 tävlande. Fem (5) av dessa tävlande behöver dock inte passera kvalprogrammen, utan de har blivit internt utvalda av en jury och skickas därmed direkt till final. Av de tjugo artister som behöver kvala delas de upp på fyra artister med varsitt tävlingsbidrag per program. Sedan avgör tittarna helt och hållet själva ett av dessa bidrag som röstas vidare till final.

I finalen har tv-tittarna också hela makten att själva avgöra vilken akt som ska representera Norge i Eurovision 2020. Därmed är alla jurygrupper skrotade!

Notera att heaten avgörs i H3 Arena i Fornebu (utanför Oslo) medan finalen hålls i Trondheim Spektrum i Trondheim.

 

Datum & händelser

 

Heats

Heat 1

Det första heatet i Norges Norsk Melodi Grand Prix 2020 avgjordes i H3 Arena i Fornebu (Oslo) lördagen den 11:e januari 2020. I detta program tävlade fyra bidrag om en plats i den avgörande finalen. Det var bara tv-tittarna som har makten att rösta fram det vinnande bidraget för heatet. Alla tävlande representerade Sydnorge i årets Norsk MGP.

Bidragen möttes först i två dueller, vilka hade allokerats av NRK (inför programmet). Från varje duell fick tittarna rösta vidare en akt till den avgörande duellen där heat-vinnaren korades.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2020-01-11

 • Tid:
 • 19:50 – ~21:10 CET

 • Programledare:
 • Kåre Magnus Bergh, Ingrid Gjessing Linhave och Ronny Brede Aase

 • Plats:
 • H3 Arena, Fornebu (Oslo)

 • Röstningsprocess:
 • TV-tittarna röstar fram en (1) av fyra akter som går direkt till final. Detta sker via telefon- och onlineröstning (logga in för att rösta online).

 • TV-bolag/Stream:
 • NRK – Länk

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »
 • Resultat »

 

Startfält

Nedan presenteras de tävlande i bokstavsordning.


 • Geirmund – Come Alive
  Text &/musik: Eric Lumiere, Jonas H. Jensen, Niklas Rosström
 • Kim Rysstad – Rainbow
  Text &/musik: Knut Bjørnar Asphol, Kim André Rysstad
 • Lisa Børud – Talking About Us
  Text &/musik: Jimmy Jansson, Anderz Wrethov, Maia Wright, Laurell Barker
 • Raylee – Wild
  Text &/musik: Andreas “Stone” Johansson, Anderz Wrethov, Laurell Barker

Notering: I programmet medverkade också artisten Sondrey med sitt tävlingsbidrag Take My Time. Även om Sondrey är en av de tävlande artisterna i årets norska startfält är han en av fem artister som är direktkvalificerad till finalen. Därför uppträdde han utom tävlan denna gång.

 

Så här tycker vi!


 1. Lisa Børud – “Talking About Us”
 2. Geirmund – “Come Alive”
 3. Raylee – “Wild”
 4. Kim Rysstad – “Rainbow”

Kommentar: Ett mycket udda upplägg av NRK i år, men jag antar att det kanske blir bra tv? Nåja, det är tydligt att man blivit mycket mer fokuserade på att närma sig resten av Europa rent musikaliskt i första heatet. Många av dessa bidrag liknar “Fuego”, ni vet 2:an i ESC 2018? Som för övrigt hade svenska låtskrivare – och norrmännen har helt klart importerat en del svenska låtskrivare i år. En risk med detta är att låtarna flyter ihop, och  det känns lite så i detta heat. Den enda låt som sticker ut är “Come alive”, men den är dessvärre rätt taffligt gjord och borde inte kunna bli en finalist. Emellertid har den kvalitéer som liknar Danmarks bidrag i förfjol, “Higher ground”, som ju som bekant gick bra hem i stugorna. Min favorit är dock “Talking about us” som är en välgjord modern popdänga. Jag reserverar mig dock från att utse nån självklar vinnare, förrän jag sett dem live.


 1. Raylee – “Wild”
 2. Kim Rysstad – “Rainbow”
 3. Geirmund – “Come Alive”
 4. Lisa Børud – “Talking About Us”

Kommentar: Nog måste jag säga att norrmännen har satt skåpet högt för sitt första heat, och det lovar gott! Däremot tycker jag att det är tråkigt att samtliga låtar denna vecka framförs på engelska, för det hade varit kul om åtminstone en låt per vecka skulle framföras på norska.

Nåväl, min favorit är Raylees låt och till skillnad från mina kollegor som tycker att det låter snott från andra Eurovision-bidrag, så tycker jag att det inte låter snott alls. Däremot har jag hört konceptet förr, men det här är en låt jag gärna diggar med i. Om scenshowen blir minst lika bra tror jag Raylee har goda chanser att gå vidare till finalen. När det gäller de övriga tre låtarna så är de bra men jag tycker att de har sina brister också. Lisas låt påminner i stil om det Malou Prytz gjorde ifjol, och det är inget fel med det utan mer att jag inte är målgrupp där. Grabbarnas låtar är också bra, men jag tenderade att tappa intresset efter en liten stund för bägge två låtarna. Så nej, det blir Raylee för min del denna vecka! 1. Raylee – “Wild”
 2. Geirmund – “Come alive”
 3. Kim Rysstad – “Rainbow”
 4. Lisa Børud – “Talking about us”

Kommentar: Norge börjar bra må jag säga.  Älskar både min etta och tvåa. Raylees låt är helt i min smak. Får känslan av både “Fuego”, “Chameleon” och “Toy” vilka jag gillade allihop men med otur så går den väl inte ens vidare då det redan snackas om att den snott för mycket från andra låtar. Geirmunds låt har liksom Power i bakgrunden, vet inte hur jag annars ska beskriva det men den går rakt in i min själ och jag diggar låtar som ger den effekten. “Rainbow” är bättre i vers än i refräng då den mest låter som “rakt upp i 90-talet”. Fyran är bara grå och alldaglig.


 1. Kim Rysstad – “Rainbow”
 2. Geirmund – “Come Alive”
 3. Lisa Børud – “Talking About Us”
 4. Raylee – “Wild”

Kommentar: Ja… det första heatet tycker jag inleds ganska darrigt om jag får säga det så. Kim Rysstad bjuder i och för sig på en fin, pampig låt med “Rainbow”, och därefter kommer Geirmund med en ok+ låt i “Come Alive”. Men sen kommer två låtar som jag hade slängt i sopkorgen direkt. Det är ytterst förvånande att Europa inte redan hunnit tröttna på den där Fuego-popen ännu. Dessutom, om jag förstått det hela rätt, tycks Raylees låt inkludera fyra olika samples från andra låtar. Om det stämmer, är det en desto större gåta hur NRK kunde missa det. Men ja… en låt kommer alltså röstas vidare till finalen. Hoppas norrmännen tänker rätt här.


 1. Raylee – “Wild”
 2. Geirmund – “Come Alive”
 3. Kim Rysstad – “Rainbow”
 4. Lisa Børud – “Talking About Us”

Kommentar: Så var de första fyra bidragen från Norges uttagning släppta. Min favorit är Wild en typisk catchig låt som Eurovision fans nog gärna skulle likna vid Fuego, eller valfritt grekiskt/cypriotiskt popbidrag från 00-talet. Något mästerverk är det inte, men jag kan inte låta bli att tycka om låten för var den är.

Överlag tycker jag att alla de fyra bidrag som tävlar i den här ronden är bra, men jag tvivlar på att något av dessa blir Norges bidrag till Rotterdam.

 


 1. Lisa Børud – “Talking About Us”
 2. Raylee – “Wild”
 3. Kim Rysstad – “Rainbow”
 4. Geirmund – “Come Alive”

Kommentar: En pigg inledning på årets norska uttagning som i år består av 5 st kvalheat innan den stora finalen. Enligt mig innehåller detta första heat två klassbidrag. Den låten jag föll för mest är “Talking About Us” med Lisa Børud. Låten är catchy och man får en härlig vibe. Raylee har den mest moderna tävlingslåten, som jag tror har störst chans att kvala vidare. Skulle inte bli besviken om norrmännen röstade vidare henne. Den har ett väldigt internationellt sound och den kommer oavsett hur det går i tävlingen kvala in på Euroclubs spelningslistor i maj, var så säkra. Kim Rysstads pampiga ballad är även den en favorit, men kommer inte upp i samma nivå som de tidigare nämnda kandidaterna. Geirmunds låt är bara slätstruken och intressant. Ett riktigt sömnpiller som borde vara helt chanslöst. Det ska bli väldigt intressant att följa norrmännens resa fram till finalen och även ta del av finalbidragen.

 


 1. Geirmund – “Come Alive”
 2. Raylee – “Wild”
 3. Kim Rysstad – “Rainbow”
 4. Lisa Børud – “Talking About Us”

Kommentar: Inledningen av Norges kvalheat innehåller för mig hög kvalitet på låtarna. De är moderna, snyggt producerade och med sköna detaljer. Framför allt är det Geirmunds “Come alive” som tilltalar mig allra mest av denna kvartett. Om det håller i slutändan beror nog även på hur själva scennumret gifter sig med låten, men snyggt sjunger han.

Raylees “Wild” är en annan tappning av “Fuego” det funkar absolut, men når inte riktigt ända fram. Kim Rysstad med “Rainbow” är en vacker skapelse, men det är något i mattan som låter tunnt jämfört med de andra bidragen. Det som inte tilltalar mig, för att en låt inte får betyget mycket väl godkänt, är just det att de blir för moderna. Det låter som “allt” annat man hör på spellistorna på de vanliga svenska radiostationerna.  Där hamnar tyvärr Lisa Børud med sin “Talking About Us“.  Inte att jag tycker den inte är godkänd, den är bra, men det finns ett recept bland dagens upptempolåtar som får det att gröta ihop sig i mina sinnen. Det blir spännande att följa fortsättningen på denna tävling..

 

 

Resultat av heat 1


Foto: NRK.

I det första heatet i Norsk Melodi Grand Prix 2020 blev det Raylee med låten “Wild” som tv-tittarna valde att rösta vidare till finalen den 15:e februari. Där kommer hon att möta ytterligare fyra heat-vinnare (heats som i skrivande stund – 11:e januari – ännu ej är avgjorda) samt de fem direktkvalificerade bidrag som juryn valde ut inför tävlingen drog igång. Vinnaren representerar Sydnorge.

I programmet medverkade också artisten Sondrey med sitt tävlingsbidrag Take My Time. Även om Sondrey är en av de tävlande artisterna i årets norska startfält är han också en av fem artister som är direktkvalificerad till finalen. Därför uppträdde han utom tävlan denna gång.

 

Hela resultatet

Bidragen möttes i total tre dueller, där tittarna hade all makt att avgöra resultatet. De två första duellerna var grunddueller där respektive vinnare sedan möttes i “gullduellen” där vinnaren korades. Också den med tittarnas hjälp. Det ska tilläggas att grundduellerna lottades fram i direktsändningen.

Så här placerade sig alla bidragen i heatet (de fetmarkerade gick vidare till sista duellen/vann heatet):

 

Duell 1 (enl. startordning):

 1. Geirmund – Come Alive
 2. Lisa Børud – Talking About Us

 

Duell 2 (enl. startordning):

 1. Kim Rysstad – Rainbow
 2. Raylee – Wild

 

Avgörande duell (enl. startordning):

 1. Lisa Børud – Talking About Us
 2. Raylee – Wild

 

Tycker du det var rätt låt som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 


 

Heat 2

Det andra heatet i Norges Norsk Melodi Grand Prix 2020 avgjordes i H3 Arena i Fornebu (Oslo) lördagen den 18:e januari 2020. I detta program tävlade fyra bidrag om en plats i den avgörande finalen. Det var bara tv-tittarna som hade makten att rösta fram det vinnande bidraget för heatet.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2020-01-18

 • Tid:
 • 19:50 – ~21:10 CET

 • Programledare:
 • Kåre Magnus Bergh, Ingrid Gjessing Linhave och Ronny Brede Aase

 • Plats:
 • H3 Arena, Fornebu (Oslo)

 • Röstningsprocess:
 • TV-tittarna röstade fram en (1) av fyra akter som gick direkt till final. Detta skedde via telefon- och onlineröstning (logga in för att rösta online).

 • TV-bolag/Stream:
 • NRK – Länk

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »
 • Resultat »

 

Startfält


 • JÆGER – How About Mars
  Text &/musik: Roel Rats, Synne Vorkinn, Chris Wortley, Sindre T. Jenssen
 • Kim Wigaard & Maria Mohn – Fool for Love
  Text &/musik: Torbjørn Raae, Arve Furset, Kim Wigaard Johansen, Maria Mohn.
 • Rein Alexander – One Last Time
  Text &/musik: Erik Småland, Kristoffer Tømmerbakke, Rein Alexander
 • Tore Petterson – The Start of Something New
  Text &/musik: Tore Petterson, Knut Bjørnar Asphol

Notering: I programmet medverkade också bröderna Didrik & Emil med sitt tävlingsbidrag Out Of Air. Även om de är en av de tävlande artisterna i årets norska startfält är de samtidigt en av fem artister som är direktkvalificerade till finalen. Därför uppträdde de utom tävlan denna gång.

 

 

Så här tycker vi! 


 1. Kim Wigaard & Maria Mohn – “Fool for Love”
 2. Rein Alexander – “One Last Time”
 3. JÆGER – “How About Mars”
 4. Tore Petterson – “The Start of Something New”

Kommentar: Herregud, vad är detta? Hur tänker sig norrmännen att detta ska kunna kvalificera sig till Eurovision? Hur tänker de sig att det ens att det kvalificerar sig som lördagsunderhållning?? Det här kan vara det sämsta startfältet jag nångonsin hört i Norsk MGP och jag drar mig faktiskt för att välja ut nån favorit. Den minst dåliga bidraget är “Fool for love”, men det är alldeles för fånigt och klyshigt för att egentligen ha i finalen att göra. Rein Alexander känns som en konstig farbror som sjunger karaoke, och Jaeger och hela hennes bidrag låter som soundtracket ur en japansk lågbudget sci-fi film. Och sist och absolut minst “The start of something new” låter mer som bakgrundsmusik till Sims 2, än som faktisk musik. Är du i Norge på lördag kväll – titta på nått annat istället.


 1. Rein Alexander – “One Last Time”
 2. Kim Wigaard & Maria Mohn – “Fool for Love”
 3. Tore Petterson – “The Start of Something New”
 4. JÆGER – “How About Mars”

Kommentar: Okej, jag kan hålla med om att startfältet i detta heat är något sämre mot det föregående, men det gör inte att låtarna är dåliga för det. Tvärtom gillar jag de flesta på olika sätt, även om det är svårt att hitta någon riktig vinnare här. Det som också är roligt är att det är fyra låtar i helt olika typer av genrer även om det är tråkigt att ingen låt fortfarande (!) framförs på norska! Det måste bli ändring på det till nästa heat.

Om jag kommer till låttyckandet då så anser jag att Rein Alexander och Kim & Maria har bägge två låtar som gör mig nyfiken. Jag gillar mystiken i Rein Alexanders låt (om än att temat påminner starkt om det Rasmussen gjorde för Danmark 2018, så jag hoppas att han gör något annat än det på scenen) och jag gillar också balladen som Kim & Maria bjuder på. Den invändning jag har mot den senare är den känns väldigt mycket som en typisk Eurovision-ballad i duettform, vilket gör att jag tror publiken kommer att glömma bort den (om de nu inte får till det magiskt på scenen). Även om jag gillar låten så känns den även för mig lite för passé, men för min del spelar det ingen roll. Jag gillar den ändå!

Slutligen vill jag säga att både Tore Pettersons och JÆGERs bidrag känns som att de pågår i typ 7 minuter och att de bara pågår och pågår. Jag ger dock jumbon till JÆGER och det är för att låten känns som en ofärdig demo som bara håller igång utan någon vers eller refräng. Det kan såklart bli något annat live och det ska bli spännande att se i så fall hur det kan bli bättre. 1. JÆGER – “How About Mars”
 2. Rein Alexander – “One Last Time”
 3. Kim Wigaard & Maria Mohn – “Fool for Love”
 4. Tore Petterson – “The Start of Something New”

Kommentar: Inte lika starkt startfält den här gången men Norge bjuder verkligen på alla de slag. Hade lite svårt att bestämma mig för vilken som var bäst av dessa fyra men det får nog bli rymdlåten. Den är udda, unik och sticker ut så den kan lika gärna vinna allt och har ett skönt gung. Reins låt har jag svårt att visualisera på scen. Känner att 6 personer på scen inte är tillräckligt. Jag vill ha massa soldater med fanan i topp och snygg koreografi och Rein på en bergstopp. Kan bli tufft att få till. Kvällens duett har ett underbart intro men sen blir det för mycket musikal. Väldigt skön låt men i fel sammanhang. Tores genre är nog det jag gillar minst i eurovision. Jazzig dänga som gör absolut nada för mig.


 1. Kim Wigaard & Maria Mohn – “Fool for Love”
 2. JÆGER – “How About Mars”
 3. Tore Petterson – “The Start of Something New”
 4. Rein Alexander – “One Last Time”

Kommentar: Efter förra helgens självmål av norska folket så rullar vi över till Östra Norge. Där medelnivån enligt min personliga åsikt höjer sig, utan att jag för den sakens skull hittat någon ordentlig favorit.

I denna runda står det och väger mellan “Fool for Love” och “How About Mars” för mig om vem som är bättre. Den ena som är en svulstig kärleksballad med disneyanor (tänk “Å denna natt” från Lady & Lufsen), och den andra som är en modern poplåt åt det mer futuristiska hållet. Vissa har liknat How About Mars med Billie Eilish, men jag lämnar det okommenterat då jag inte lysnat på hennes låtar tillräckligt.

Överlag kan jag säga att med denna högre standard hade jag tagit med två låtar från denna region istället för den som vann i Sydnorges heat.


 1. Rein Alexander – “One Last Time”
 2. JÆGER – “How About Mars”
 3. Kim Wigaard & Maria Mohn – “Fool for Love”
 4. Tore Petterson – “The Start of Something New”

Kommentar: Nä det här var ingen vidare rond. Tycker två av låtarna är bra. One Last Time börjar bra men dör lite i refrängen, gillar dock Reins röst. Synd att han inte fick en bättr låt.

Jag gillar technosoundet i How About Mars. Men det finns en sak som stör mig något enormt. I bakrunden hörs under nästan hela låten när någon knäpper med fingrarna. Fruktanvärt irriterande och passar inte alls inte. Passar inte alls in i låten…

Har inget att säga om Fool for Love. The Start of Something New  är dock en kandidat till att vara den sämsta låten från årets alla nationella finaler…


 1. Rein Alexander – “One Last Time”
 2. JÆGER – “How About Mars”
 3. Kim Wigaard & Maria Mohn – “Fool for Love”
 4. Tore Petterson – “The Start of Something New”

Kommentar: Från förra veckans sprudlande succé-heat till ett riktigt ointressant sådant. Här finns inte någon kandidat som jag är så värst sugen på att se i final, men den överlägset bästa låten den här veckan är ”One Last Time” med Rein Alexander med sin Vikingapop-EDM låt.


 1. Kim Wigaard & Maria Mohn – “Fool for Love”
 2. Rein Alexander – “One Last Time”
 3. JÆGER – “How About Mars”
 4. Tore Petterson – “The Start of Something New”

Kommentar: Nej nej nej – hur tänkte man? Jag vet inte om jag har någon favorit i detta heat. Det är som när man väljer bland de sista godisbitarna (man vet ju vad man gillar bäst, men äter upp av det andra också bara för att det är godis). Ok, för att börja med någonting – jag minns inte någon strof i någon av låtarna, men “Fool for love” vet jag var vacker och tilltalade mig mest av dessa fyra. Rein Alexander har en mycket skön röst, men låten “One last time” får jag nog lyssna ett par gånger på innan jag egentligen kan uttala mig ytterligare. “How about Mars” – när låten började kände jag hopp, men att sedan lyssna till texten och jag tappade lusten. Tore Petterssons jazziga “The Start of Something New”  hör på något sätt inte hit, den känns malplacerad i esc-sammanhang. Mer som en mellanakt vid en större företagsfest. Jag vill dock passa på att tacka min körledare Dag Videke för allt jag lärt mig om sångteknik (även om jag inte alltid lyckades uppnå hans önskemål), det gör att jag lyssnar efter fler kvaliteter i ett framfört sångnummer. Tore har vad jag uppfattar som mycket “klang i masken” och det är positivt, men han skulle haft ett helt annat bidrag för att nå fram till den större massan av lyssnare. För detta heat säger jag som polisen i USA – “Move on, nothing to see here”.

 

 

Resultat av heat 2


 

Foto: NRK.

I det andra heatet i Norsk Melodi Grand Prix 2020 blev det sångaren Rein Alexander med bidraget “One Last Time” som tv-tittarna valde att rösta vidare till finalen den 15:e februari. Där kommer han att möta ytterligare fyra heat-vinnare (varav tre heats som i skrivande stund – 18:e januari – ännu ej är avgjorda) samt de fem direktkvalificerade bidrag som juryn valde ut inför tävlingen drog igång. Vinnaren i detta heat representerar Östnorge.

Förutom de fyra tävlande deltog också bröderna Didrik & Emil (Solli-Tangen) med sitt tävlingsbidrag Out Of Air. Men eftersom de är direktkvalificerade till finalen (tack vare den norska urvalsjuryn) deltog de utom tävlan i heatet.

 

Hela resultatet

Bidragen möttes i total tre dueller, där tittarna hade all makt att avgöra resultatet. De två första duellerna var grunddueller där respektive vinnare sedan möttes i “gullduellen” där vinnaren korades. Också den med tittarnas hjälp. Det ska tilläggas att grundduellerna lottades fram i direktsändningen.

Så här placerade sig alla bidragen i heatet (de fetmarkerade gick vidare till sista duellen/vann heatet):

 

Duell 1 (enl. startordning):

 1. Tore Petterson – The Start of Something New
 2. Kim Wigaard & Maria Mohn – Fool for Love

 

Duell 2 (enl. startordning):

 1. JÆGER – How About Mars
 2. Rein Alexander – One Last Time

 

Avgörande duell (enl. startordning):

 1. Kim Wigaard & Maria Mohn – Fool for Love
 2. Rein Alexander – One Last Time

 

Tycker du det var rätt låt som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 


Heat 3

Det tredje heatet i Norges Norsk Melodi Grand Prix 2020 avgörs i H3 Arena i Fornebu (Oslo) lördagen den 25:e januari 2020. I detta program tävlar fyra bidrag om en plats i den avgörande finalen. Det är bara tv-tittarna som har makten att rösta fram det vinnande bidraget för heatet.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2020-01-25

 • Tid:
 • 19:50 – ~21:10 CET

 • Programledare:
 • Kåre Magnus Bergh, Ingrid Gjessing Linhave och Ronny Brede Aase

 • Plats:
 • H3 Arena, Fornebu (Oslo)

 • Röstningsprocess:
 • TV-tittarna röstar fram en (1) av fyra akter som går direkt till final. Detta sker via telefon- och onlineröstning (logga in för att rösta online).

 • TV-bolag/Stream:
 • NRK – Länk kommer senare

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »

 

Startfält


 • Alexandru – Pink Jacket
  Text & musik: Ruben Markussen
 • Kristin Husøy – Pray for Me
  Text &/musik: Roel Rats, Kristin Husøy
 • Sie Gubba – Kjære du
  Text &/musik: Magne Almås, Petter Øien.
 • Thomas Løseth (feat. Erika Norwich) – Vertigo
  Text & musik: Idar Sørensen

Notering: I programmet medverkar också artisten Akuvi med sitt tävlingsbidrag Som du er. Även om hon är en av de tävlande artisterna i årets norska startfält är hon samtidigt en av fem artister som är direktkvalificerade till finalen. Därför uppträdder hon utom tävlan denna gång.

 

 

Så här tycker vi!


 1. Sie Gubba – “Kjære du”
 2. Kristin Husøy – “Pray for Me”
 3. Thomas Løseth (feat. Erika Norwich) – “Vertigo”
 4. Alexandru – “Pink Jacket”

Kommentar: Härligt med en rejäl kvalitetshöjning nu efter förra heatets lågvattenmärke! Nu har vi 4 relativt starka låtar igen, men som kanske dras lite med problemet att de liknar varandra för mycket. “Pray for me” är troligen den starkaste moderna poplåten i heatet, och känns förmodligen som det bästa alternativet till finalen, men “Vertigo” är mäktig och påminner mycket om ESC-vinnaren “Arcade”. Artisternas scenframförande kommer nog att avgöra! “Pink jacket” är också en modern poplåt, men blir helt klart utkonkurrerad tror jag. Min personliga favorit, och guilty pleasure, är “Kjaere du” med Sie Gubba – ett band som jag verkligen inte kan få nog av. Som country-frälst är det svårt att inte älska hur de blandar countryn med nordiska dansbandsvibbar och sin närmast oförståeliga tröndska dialekt. Älskar det! Men frågan är om de tar sig till finalen? Bandets storhetstid är lång bakom dem, och frågan är om Norge fortfarande är intresserade? Hoppas!


 1. Sie Gubba – “Kjære du”
 2. Thomas Løseth (feat. Erika Norwich) – “Vertigo”
 3. Kristin Husøy – “Pray for Me”
 4. Alexandru – “Pink Jacket”

Kommentar: Äntligen kommer då Norge med en låt på norska. Synd bara att den inte var så bra som jag hade hoppats på. Varför blir den då min etta på listan – jo för att det inte finns bättre musik den här gången.

Jag håller absolut med min kollega Lukas om att startfältet i det här heatet är det sämsta hittills. Även om det finns bra saker med alla låtar som tävlar så väger nackdelarna över. Som exempel, “Kjære du” som jag har som etta, det är en typisk härlig countrylåt som framförs av ett typiskt härligt countryband. Problemet är att låten kommer minst 20-30 år för sent, och att den är för mycket av det klassiska som många har hört förut. Jag tror också att chanserna i Eurovision är minimala med en sådan låt. “Vertigo” som jag har som tvåa är en fin låt, men den kommer aldrig igång riktigt, och när refrängdelen kommer så hoppas man på att det är nu som trycket kommer. Men nej, det händer ingenting utan det bara maler på i 3 minuter (som känns som minst 10).

De två som var sämst denna vecka enligt mig är både “Pray for Me” och “Pink Jacket” som jag tycker bägge två – i stil – låter snarlikt det som Schweiz skickade till Eurovision 2018 och 2019. Kanske i andra versioner och som sagt lite annorlunda stilar, men i övrigt – vi har hört dem förr och då var det i Lissabon och i Tel Aviv.

Det är jättesvårt att sia om vem som kommer att gå vidare från detta heat, och jag vill framförallt inte låta som en gnällspik. Men för egen del spelar det faktiskt ingen större roll vem som går vidare. Det enda jag hoppas på nu är att liveframträdandena räddar upp detta något den här veckan.

  1. Kristin Husøy – “Pray for Me”
 2. Sie Gubba – “Kjære du”
 3. Alexandru – “Pink Jacket”
 4. Thomas Løseth (feat. Erika Norwich) – “Vertigo”

Kommentar: Generellt får jag nog säga att detta var 4 helt ok låtar. Kristins låt doftade lite kvinnlig Power, Sie är kanske Norges Hasse Andersson för han fick mig att tänka på sommar och gröna skogar. Min trea är en typisk bra låt man hör på radion men den försvinner i mängden. Sist på listan är “Vertigo” och redan är glömd tyvärr. Krävs mer än en lyssning på den. För min del spelar det inte så stor roll vilken som går vidare här så länge det inte är min fyra.

 


 1. Thomas Løseth (feat. Erika Norwich) – “Vertigo”
 2. Kristin Husøy – “Pray for Me”
 3. Sie Gubba – “Kjære du”
 4. Alexandru – “Pink Jacket”

Kommentar: Ojojoj, så fel det gick här. Medan förstarundan (Sydnorge) bjöd på både högt och lågt, och andrarundan (Östnorge) hade en allmänt hög standard, så bjuder inte direkt Mittnorge på något alls att hänga i julgranen. Det närmsta jag kan lyfta är nog “Vertigo”, men det är med nöd och näppe. Det känns lite som om de låtar vi hör här verkar rätt så amatörmässiga överlag, och mycket som luktar dålig produktion… Återstår att se om Väst eller Norr kan bjuda på någonting bättre, för det här var verkligen ingen höjdare.


 1. Sie Gubba – “Kjære du”
 2. Kristin Husøy – “Pray for Me”
 3. Alexandru – “Pink Jacket”
 4. Thomas Løseth (feat. Erika Norwich) – “Vertigo”

Kommentar: Det som slår mig först är hur mycket bättre veckans heat är gentemot det föregående. Ingen dålig låt tävlar. Tycker dock att de bidragen jag satt på plats 2-4 är lite tråkiga, de sticker inte ut. Men skapliga är de.

Dessutom så tävlar den veckan äntligen en låt på norska. Låten Kjære du är inte alls otippat min klara favorit. De föregående två veckorna har mina favoriter gått vidare, vore ju just snyggt om min storfavorit från hela NMGP  (hittills) åkte ut med huvudet före. Men men i så fall får jag heja vidare på Raylee & Rein Alexander.

Heat 4

Det fjärde heatet i Norges Norsk Melodi Grand Prix 2020 avgörs i H3 Arena i Fornebu (Oslo) lördagen den 1:a februari 2020. I detta program tävlar fyra bidrag om en plats i den avgörande finalen. Det är bara tv-tittarna som har makten att rösta fram det vinnande bidraget för heatet.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2020-02-01

 • Tid:
 • ? CET

 • Programledare:
 • Kåre Magnus Bergh, Ingrid Gjessing Linhave och Ronny Brede Aase

 • Plats:
 • H3 Arena, Fornebu (Oslo)

 • Röstningsprocess:
 • TV-tittarna röstar fram en (1) av fyra akter som går direkt till final. Detta sker via telefon- och onlineröstning (logga in för att rösta online).

 • TV-bolag/Stream:
 • NRK – Länk kommer senare

 

Startfält

Den 27:e januari 2020 meddelar NRK vilka fyra artister som tävlar i detta heat.

 

Heat 5

Det femte och sista heatet i Norges Norsk Melodi Grand Prix 2020 avgörs i H3 Arena i Fornebu (Oslo) lördagen den 8:e februari 2020. I detta program tävlar fyra bidrag om att få den sista biljetten till den avgörande finalen. Det är bara tv-tittarna som har makten att rösta fram det vinnande bidraget för heatet.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2020-02-08

 • Tid:
 • ? CET

 • Programledare:
 • Kåre Magnus Bergh, Ingrid Gjessing Linhave och Ronny Brede Aase

 • Plats:
 • H3 Arena, Fornebu (Oslo)

 • Röstningsprocess:
 • TV-tittarna röstar fram en (1) av fyra akter som går direkt till final. Detta sker via telefon- och onlineröstning (logga in för att rösta online).

 • TV-bolag/Stream:
 • NRK – Länk kommer senare

 

Startfält

Den 3:e februari 2020 medelar NRK vilka fyra artister som tävlar i detta heat.

 

Finalen

I finalen i Norsk Melodi Grand Prix 2020 kommer tio bidrag att tävla om segern. Halva startfältet har kvalificerat sig från de fem heaten (ett bidrag per heat) medan resterande fem slapp kvala då de hade valts ut av en förhandsjury. I finalen har däremot juryn ingen makt, utan precis som i heaten är det upp till tittarna att helt och hållet kora sin vinnare.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2020-02-15

 • Tid:
 • ? CET

 • Programledare:
 • Kåre Magnus Bergh, Ingrid Gjessing Linhave och Ronny Brede Aase

 • Plats:
 • Trondheim Spektrum, Trondheim

 • Röstningsprocess:
 • TV-tittarna röstar fram vinnaren via telefon- och onlineröstning (logga in för att rösta online).

 • TV-bolag/Stream:
 • NRK – Länk kommer senare

 

Startfält

Startfältet blir helt komplett den 8:e februari.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Mello 2020

Nationella 2020

Uttagningskalender

Eurovision 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen