« Inför ESC Polen 2019

Inför ESC Polen 2021 »


INOFFICIELL EUROVISION 2020. Det har blivit dags att presentera Polen, som i år representerades av sångerskan Alicja Szemplińska med låten ”Empires”. I vår specialupplaga av årets Eurovision tävlade Polen i den andra semifinalen, där vi gav dem startnummer 7 av 18. De gick inte vidare till finalen.

I den här artikeln får du först en sammanfattning om Polens resultat i förra decenniet. Därefter följer en presentation om årets uttagning och artist- och bidragsval innan vi sedan delar med oss av våra betygsättningar och kommentarer. Nu börjar vi!

 

Summering. Resultat på 2010-talet

 

Under decenniet som var har Polen blandat och gett en hel del. Det började inte så bra under de två första åren, först då Marcin Mroziński misslyckades ta sig vidare (2010), vilket sen följdes upp av en ny finalmiss, där Magdalena Tul slutade sist i semin. Efter detta försvann Polen under två år, innan man kom tillbaks 2014. Då började man hamna i ett positivare stim med fyra raka finalplatser, där man bland annat också lyckades nå en åttondeplats 2016 med Michał Szpak, och det mycket tack vare stort tittarstöd! Sedan 2018 har Polen börjat halka efter igen, då först duon Gromee & Lukas Meijer missade att gå vidare till final, och nu senast var det gruppen Tulia som var snubblande nära på att gå vidare, men misslyckas.

Polen deltog vid 8 av 10 möjliga Eurovisioner på 2010-talet (de har för övrigt deltagit aktivt i tävlingen sedan år 1994 med uppehåll åren 2000, 2002 och 2012-13).

Fakta

 • Totalranking:
 • 36 (av 46)*
 • Högsta placering under decenniet:
 • 8:e plats i final (2016)
 • Sämsta placering under decenniet:
 • 19:e/sista plats i semifinal (2011)
 • Värdnation:
 • Nej (vann aldrig)
 • Totalpoäng**:
 • 1 025 p
 • Snittpoäng**:
 • 128 p

* Rankingen består av en addering av alla länders totalplaceringar mellan 2010–2019 i bakvänd ordning. Om t.ex. 43 länder deltog får vinnaren 43 poäng, tvåan 42 poäng osv. nedåt. Därefter har vi slagit samman poängsummorna och listar länderna i ordning från högsta till lägsta totalpoäng.
** Snitt- och totalpoäng innehåller den totala poängsumma som landet samlade ihop i både semifinaler och finaler mellan 2010–2019.

 

Mer fakta. Vem är Alicja Szemplińska?

 

Alicja Szemplińska föddes den 29 april 2002 i Ciechanów i Polen. Hon började med musik redan som barn då hon b.la sjöng i en kyrkokör och deltog i flera tävlingar & festivaler. 2016 blev hon känd för allmänheten då hon vann talangjakten Hit, Hit Hurray, och tre år senare tävlade hon i polska The Voice som hon också vann. Samma år släppte hon sin första singel Prawie my”. 

I år vann hon Szansa na sukces, Polens uttagning till Eurovision 2020, med bidraget Empires”. Låten gjordes av Patryk Kumór, Dominic Buczkowski-Wojtaszek, Laurell Barker och Frazer Mac.

Hur valde Polen till Rotterdam?

 

Polen valde artist och bidrag genom uttagningen Szansa na Sukces, som bestod av tre artistheats och en final.

I varje heat tävlade sju artister som alla framförde en cover av en temalåt, i det här fallet från ABBA, Eurovision eller Beatles. En tremannajury bestående av artisterna (och tidigare polska Eurovisionrepresentanterna) Cleo, Michał Szpak och Gromee fick välja ut en finalist per heat.

Först därefter bjöds tv-tittarna in som tillsammans med juryn skulle avgöra vem av de tre artisterna som skulle vinna. Det hölls en mindre final där varje finalist framförde dels en cover men också en originallåt till Eurovision.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Ballader är en svår genre att balansera på, speciellt i år. Detta är ännu en Bond-inspirerad låt, som gör anspråk på både drama, sensualitet och budskap. Emellertid krävs rätt mycket om man ska klara av att nå fram om man bundit sig kring Bond-temat – ett lite dumt val av Polen tyvärr. Ändå gör de det bra – och detta är därför en av de bättre balladerna i år. Det hade dock kunnat göras bättre, det måste sägas, och framförallt slutet borde man helt arbeta om. Jag är trots allt nöjd, men kan inte ge några överdrivet höga poäng till Polen i år.


.

Det finns många ballader i år (som varje år). Detta är en av dem man inte riktigt går igång på alls. Den försöker vara episk utan att riktigt lyckas. Det faller helt platt. Jag kommer ge dem 1p för att en sångerska på 17 år med den pipan talar för en god framtid. Åtminstone för henne.


.

När ”Empires” startar får jag en härlig känsla i magen av att det här blir något bra. Och precis som många fina ballader som varit de senaste åren, inte minst alla från Balkan, håller denna klass. Och musikvideon påminner mycket om att man hade tänkt göra något i stil med vinnarnumret som ”Rise Like A Phoenix” magiska känsla hade. Men till skillnad från duktiga musikalartister som Conchita kommer inte Alicja upp i samma kaliber, även om jag märker att hon verkligen försöker. Så i detta fall är det en jättebra låt med en helt okej artist, därav medelbetyget 3.


.

För mig är detta en av årets bästa ballader. Hon har en unik röst och hon känns äkta. Kraftfull låt men kanske inte blir så kraftfull live om hon inte sätter tonerna. Hade kunnat göras riktigt bra på scen med mycket pyro.


.

Om jag ska börja bra ska jag lyfta upp Alicja. En tjej som blott 17 år gammal redan lyckats skapa sig en stark pipa för en sådan här låt. Däremot, om vi sedan går till låten börjar det svaja. Dels så undrar jag om melodin går lite väl fort? Introt bygger upp till vad som skulle kunna vara ett riktigt pampigt nummer, men sedan när låten kommer igång så känns det som om den försöker skynda sig igenom de tre minuter som gäller, och stressar upp resten av allting. Det blir lite konstigt i mina öron…


.

Ett av årets absolut sämsta bidrag. En svulstig ballad som aldrig riktigt verkar ta slut. Låten tilltalar mig inte alls, det är knappt så att man ens orkar lyssna kart på den.

Jag tror att Polen hade fått stanna i semifinalen i år igen om tävlingen hållts.


.

Nej, nej, nej… Polen, detta duger inte. 17-åriga Alicja är en fantastisk sångerska, men hennes låt med Bond-vibbar är så tråkig att öronen nästan trillar av. Så bortkastat att skicka en så kompetent artist med en sån urtråkig låt. Jag blir inte alls berörd och tycker bara det är plågsamma tre minuter att lyssna på. Årets första nollpoängare är ett faktum.


.

Som mina kollegor påpekar är detta ett bidrag som börjar spännande, men som aldrig tar sig. Som ett löfte om mer, som ett vackert svanhopp som slutar i magplask. Alicja har en vacker röst och jag hoppas få höra mer av henne framöver, men bidraget som helhet och trots försök till pampighet kan jag inte ge mer än ett slags mellanbetyg.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
15,5 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera