Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Eurovision 2022

Eurovision 2024 »


EUROVISION 2023. Den 67:e upplagan av musiktävlingen Eurovision Song Contest är planerad att äga rum någon gång under våren eller försommaren 2023. Däremot är det inte officiellt bekräftat vilket land som kommer att producera tävlingen. I samband med att 2022 års final avgjordes gick EBU ut med ett pressmeddelande där de säger att de ska hålla samtal med alla parter för att kunna överväga hur tävlingen ska produceras, men när ett svar på frågan kan dyka upp är inte känt.

 

Varför saknas just nu valet av värdnation?

I finalen i Eurovision 2022 blev det gruppen Kalush Orchestra med låten “Stefania” som tog hem segern för Ukraina, vilket för övrigt är landets tredje seger genom tiderna. Men, med anledning av det osäkra säkerhetsläge och oroliga situation som Ukraina befinner sig sedan i februari 2022 är det inte alls säkert att tävlingen kan gå av stapeln i Ukraina 2023. EBU:s Executive Supervisor Martin Österdahl uttalade sig redan innan 2022 års final var avgjord där han bekräftade att det kommer att produceras en Eurovision under 2023. Om den däremot kommer att hållas i Ukraina eller i något annat land och i så fall med eller utan Ukraina som medproducent, det återstår att se!

 

Tillfällen då vinnarnationer inte har kunnat vara värdnationer

Tidigare i Eurovisions historia har det förekommit att vinnarländer av olika skäl inte har kunnat ta på sig värdskapsrollen för det kommande året. Dessa tillfällen har hittills varit:

1957 (finalen ägde rum i Frankfurt i Tyskland efter Schweiz’ seger på hemmaplan. Det fanns då ingen regel om att värdskapet går till vinnarnationen).

1960 & 1963 (finalerna ägde rum i London i Storbritannien efter att Frankrike vunnit två gånger på kort tid).

1972 & 1974 (finalerna ägde åter rum i Storbritannien, dock i Edinburgh respektive Brighton, efter att Monaco respektive Luxemburg inte kunde arrangera efter sina segrar).

1980 (finalen ägde rum i Haag i Nederländerna efter att Israel vunnit två år på raken och inte hade råd att arrangera igen på kort tid).

 

Information som vi inväntar

Då produktionen av 2023 års tävling befinner sig i ett tidigt skede är det än så länge en hel del detaljer som inte är kända. Exempelvis är det inte sagt hur omfattande tävlingen kommer att bli, ej heller vilket/vilka tävlingsdatum som är aktuella eller vilken stad och arena som kommer att stå värd. Detta och mer information kommer bli känt inför tävlingen, däremot är det inte sagt när.

Vi uppdaterar denna sida med aktuell information om tävlingen fram till dess att 2023 års tävling har avgjorts.

 

Preliminär deltagarlista


Här listar vi de länder vars TV-bolag har uppgett till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2023. Notera att länderna listas i bokstavsordning och att listan fylls på kontinuerligt i takt med att länder lämnar besked om sitt eventuella deltagande:

 

Finland UMK 2023

Israel

Nederländerna bidragsantagning pågår

Polen

San MarinoUna voce per San Marino

Sverige Melodifestivalen 2023

 

 

Noteringar


* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i många fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2022 eller i början av 2023. Först vid det tillfället vet vi exakt hur många länder som har för avsikt att delta i 2023 års Eurovision Song Contest.

Till den officiella deltagarlistan dykt upp gör vi ingen skillnad på om om ett land är en eventuell semifinalist eller direktkvalificerad till finalen.


 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen