Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Eurovision 2022

Eurovision 2024 »


EUROVISION 2023. Den 67:e upplagan av musiktävlingen Eurovision Song Contest är planerad att äga rum i Liverpool i Storbritannien den 9:e, 11:e och 13:e maj 2023. Det är sagt att 37 länder kommer att delta i tävlingen, vilket är den lägsta deltagarmängden sedan Eurovision 2014.

 

Värdskapet till Storbritannien istället för Ukraina

Storbritannien agerar värdnation för tävlingen på uppdrag av fjolårets vinnare Ukraina. Att Ukraina själva inte får ta hand om värdskapet beror på ett beslut som EBU tog under sommaren 2022, främst med anledning av Ukrainas mycket dåliga säkerhetspolitiska läge som varit sedan slutet av februari 2022. Däremot tillåts Ukraina vara med och tävla och landets representant blir direktkvalificerad till finalen tillsammans med resterande länder i ”Big Five” (där även Storbritannien ingår).

Det är inte första gången som Storbritannien hoppar in som värdnationer åt länder som av olika skäl inte kan vara värdnation för tävlingen året därpå. Den här gången blir den femte gången av de totalt nio där landet arrangerar. Däremot är det första gången som Eurovision arrangeras i staden Liverpool, något som blev klart efter en budningsprocess under sommaren och hösten 2022.

 

Deltagarlista


Här listar vi de länder som EBU har bekräftat kommer att delta i tävlingen. Tills vidare listas länderna i alfabetisk ordning inom respektive tabell (semifinalister respektive direktkvalificerade). I takt med att länder gör sina val till tävlingen fyller vi på med mer information om respektive artist och låt.

 

Semifinalister

 

Direktkvalificerade länder


 • Finalen är planerad att avgöras lördagen den 13:e maj.
 • Startfältet kommer att utgöras av 26 länder, varav 20 av dem kommer att kvala in från de två semifinalerna och resterande bidrag är direktkvalificerade (“Big Five” och Ukraina).
 • Resultatet kommer att avgöras av jury- och tittarröstning i de 37 länder som tävlar det här året samt genom onlineröstning från tittare i icke-tävlande länder.
 • Tills vidare presenterar vi de som än så länge är klara för finaltävlan i alfabetisk ordning.

 

 

Mer fakta


Värdskapet flyttat från Ukraina till Storbritannien

Natten mot den 15:e maj 2022 avgjordes finalen i Eurovision 2022 där det blev Kalush Orchestra med bidraget “Stefania” som vann för Ukraina. Efter att landet stod värd efter sina två tidigare segrar, både 2005 respektive 2017, skulle det nu ha blivit ett tredje arrangemang även om det har varit mycket osäkert gällande det säkerhetspolitiska läget inklusive ekonomiska och logistiska skäl. TV-bolag UA:PBC har dock velat arrangera tävlingen och de satte bland annat ihop en arbetsgrupp för ändamålet.

I mitten av juni 2022 bekräftade EBU att tävlingen inte kan äga rum i Ukraina 2023. Istället inleddes samtal med BBC i Storbritannien som en månad senare resulterade i att BBC officiellt accepterade erbjudandet om att bli värdland. Dessutom sades det att sändningarna kommer delvis att produceras ihop med ukrainska UA:PBC (för att få en ukrainsk prägel på sändningarna) och att Ukraina blir direktkvalificerade till finalen.

 

Tidigare gånger då ESC har ägt rum i annat land än vinnarländer

Även om det är ovanligt har det förekommit i Eurovisions historia att vinnarländer av olika skäl inte har kunnat ta på sig värdskapsrollen för det kommande året. Dessa tillfällen har före 2023 varit:

1957: finalen ägde rum i Frankfurt i Tyskland trots att Schweiz vunnit året innan. Att Schweiz inte fick arrangera tävlingen igen (de arrangerade 1956) berodde mycket på att vid den här tiden saknades regeln om att värdskapet i första hand går till fjolårets vinnarland. Den regeln tillkom först ett par år senare.

1960 & 1963: två finaler som ägde rum i London i Storbritannien, vilket var en följd av att Nederländerna respektive Frankrike hade vunnit respektive arrangerat nyligen varför de av ekonomiska skäl inte kunde ta hand om värdskapet dessa två år.

1972 & 1974: två finaler som ägde rum i Edinburgh respektive Brighton i Storbritannien, den här gången efter det att Monaco samt Luxemburg tackat nej till att arrangera efter sina segrar. I Monacos fall handlade det främst att de inte kunde arrangera av logistiska skäl medan det i Luxemburgs fall handlade om att landet hade vunnit två år i rad och det luxemburgska TV-bolaget inte hade råd att arrangera två tävlingar i följd. Det kan tilläggas här att Storbritannien arrangerade även 1977 års final även om de då arrangerade efter sin seger med Brotherhood of Man 1976.

1980: finalen ägde rum i Haag i Nederländerna efter att Israel vunnit två år på raken. I likhet med Luxemburgs fall handlade det även här om ekonomiska skäl som stoppade det israeliska nationella TV-bolaget att kunna arrangera ytterligare en tävling i följd. Även Spanien och Storbritannien (som blev tvåa respektive sjua i finalen 1979) tillfrågades av EBU men båda avböjde att vara värdnation den gången.

 

Regeljustering kring förinspelad körsång

Redan under sensommaren 2022 valde EBU att göra en justering gällande användandet av så kallad förinspelad körsång. Detta har som bekant varit tillåtet att använda i alla ESC-upplagor sedan 2021, även om regeln från och med nu säger att all körsång som ska backa upp huvudsånginsatserna får inte längre spelas in i förväg, utan detta måste genomföras live – antingen på eller bakom ESC-scenen. Övrig körsång får däremot vara förinspelad utan några förhinder.

 

Förändring i omröstningsförfarandet

Inför tävlingen har EBU meddelat två stora förändringar i omröstningarna.

Det första som förändras är att det från och med nu blir 100 procent tittarröstning som avgör vilka bidrag som kommer att kvala vidare från respektive semifinal. Modellen med lika delar jurygrupper och tittarröster blir däremot kvar, men bara i finalen. Förutom detta kommer tittare som befinner sig i andra länder än de som är med och tävlar att kunna vara med och rösta via en onlineomröstning. vilket är första gången som detta ges möjligheten (om man bortser från ESC 2006 då den f.d. unionen Serbien-Montenegro (numera staterna Serbien respektive Montenegro) som fick vara med och rösta även fast de inte deltog).

Själva onlineomröstningen kommer att vara på en säker plattform där man behöver logga in på ett särskilt sätt för att kunna rösta. Det handlar således inte om någon vanlig ”tyck till”-omröstning. Tittarna i länderna som tävlar ges möjlighet att rösta via SMS, telefon och Eurovisions app.


Fakta


 • Värdstad & värdland
 • Liverpool, Storbritannien

 • Tävlingsdatum
 • 9:e, 11:e och 13:e maj 2023

 • Röstningssystem
 • I semifinalerna avgör tittarna i tävlingsländerna samt onlineröstning i icke-tävlande länder alla resultat.
 • I finalen avgörs resultatet av 50% jury- och 50% tittarröstning som resultat i alla tävlingsländer samt genom tittarröstning i icke-tävlande länder (onlineröstning). Det innebär att tittarna får en något större makt än juryn i finalresultatet (50,6% mot 49,3%)

 • Programledare
 • Ej presenterat

 • Debuterande länder
 • Inga

 • Återvändande länder
 • Inga

 • Tillbakadragande länder
 • Bulgarien, Montenegro och Nordmakedonien

 • Vinnare
 • Avgörs natten mot den 14:e maj 2023

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen