« Eurovision 2022 | Eurovision 2024 » |
EUROVISION 2023. Den 67:e upplagan av musiktävlingen Eurovision Song Contest är planerad att äga rum i Storbritannien någon gång under våren eller försommaren 2023. Vilken värdstad och tävlingsarena som får uppdraget är ännu inte officiellt beslutat. Det saknas även officiella tävlingsdatum.
Den här tävlingsupplagan kommer att bli den första på 43 år som inte äger rum i fjolårets vinnarland och den femte där Storbritannien agerar värdnation utan att ha vunnit året innan. Att det blir så beror helt enkelt på att EBU tog beslut tidigt sommaren 2022 om att Ukraina, som vinnarland 2022, inte får arrangera 2023 p.g.a. det dåliga säkerhetsläge som landet för närvarande befinner sig i (efter att Ryssland invaderade Ukraina under början av 2022). Däremot är det sagt att Ukraina får delta i tävlingen samt att de får vara direktkvalificerade till finalen tillsammans med resterande länder i ”The Big Five”.
Information som vi inväntar
Då produktionen av 2023 års tävling befinner sig i ett tidigt skede är det än så länge en hel del detaljer som inte är kända. Förutom att vi saknar uppgifter om värdstad och arena är det heller inte känt vilka tävlingsdatum som är aktuella. Detta och mer information kommer bli känt inför tävlingen, däremot är det inte sagt när.
Vi uppdaterar denna sida med aktuell information om tävlingen fram till dess att 2023 års tävling har avgjorts.
Preliminär deltagarlista
Här listar vi de semifinalländer vars TV-bolag har uppgett till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2023. Notera att länderna listas i bokstavsordning och att semifinallistan fylls på kontinuerligt i takt med att fler länder lämnar besked om sitt eventuella deltagande (de direktkvalificerade har alla bekräftat deltagande).
Namn efter landet indikerar antingen vilken artist som är vald och/eller vilken uttagning som är tilltänkt för att välja artist och bidrag. Om det däremot saknas namn efter landet har vi ännu inte fått bekräftat vilken urvalsmetod som är tilltänkt för den just den här säsongen.
Semifinalister
|
|
Direktkvalificerade länder
Frankrike – C’est vous qui décidez
Italien – Festival di Sanremo 2023
Spanien – Benidorm Fest
Storbritannien
Tyskland
Ukraina
Noteringar
* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i många fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2022 eller i början av 2023, och först då vet vi exakt hur många länder som har för avsikt att delta i 2023 års Eurovision Song Contest.
Mer fakta
Värdskapet flyttat från Ukraina till StorbritannienNatten mot den 15:e maj 2022 avgjordes finalen i Eurovision 2022 där det blev Kalush Orchestra med bidraget “Stefania” som vann för Ukraina. Efter att landet stod värd efter sina två tidigare segrar, både 2005 respektive 2017, skulle det nu ha blivit ett tredje arrangemang även om det har varit mycket osäkert gällande det säkerhetspolitiska läget inklusive ekonomiska och logistiska skäl. TV-bolag UA:PBC har dock velat arrangera tävlingen och de satte bland annat ihop en arbetsgrupp för ändamålet. I mitten av juni 2022 bekräftade EBU att tävlingen inte kan äga rum i Ukraina 2023. Istället inleddes samtal med BBC i Storbritannien som en månad senare resulterade i att BBC officiellt accepterade erbjudandet om att bli värdland. Dessutom sades det att sändningarna kommer delvis att produceras ihop med ukrainska UA:PBC (för att få en ukrainsk prägel på sändningarna) och att Ukraina blir direktkvalificerade till finalen.
Tidigare gånger då ESC har ägt rum i annat land än vinnarländerÄven om det är ovanligt har det förekommit i Eurovisions historia att vinnarländer av olika skäl inte har kunnat ta på sig värdskapsrollen för det kommande året. Dessa tillfällen har före 2023 varit: – 1957: finalen ägde rum i Frankfurt i Tyskland trots att Schweiz vunnit året innan. Att Schweiz inte fick arrangera tävlingen igen (de arrangerade 1956) berodde mycket på att vid den här tiden saknades regeln om att värdskapet i första hand går till fjolårets vinnarland. Den regeln tillkom först ett par år senare. – 1960 & 1963: två finaler som ägde rum i London i Storbritannien, vilket var en följd av att Nederländerna respektive Frankrike hade vunnit respektive arrangerat nyligen varför de av ekonomiska skäl inte kunde ta hand om värdskapet dessa två år. – 1972 & 1974: två finaler som ägde rum i Edinburgh respektive Brighton i Storbritannien, den här gången efter det att Monaco samt Luxemburg tackat nej till att arrangera efter sina segrar. I Monacos fall handlade det främst att de inte kunde arrangera av logistiska skäl medan det i Luxemburgs fall handlade om att landet hade vunnit två år i rad och det luxemburgska TV-bolaget inte hade råd att arrangera två tävlingar i följd. Det kan tilläggas här att Storbritannien arrangerade även 1977 års final även om de då arrangerade efter sin seger med Brotherhood of Man 1976. – 1980: finalen ägde rum i Haag i Nederländerna efter att Israel vunnit två år på raken. I likhet med Luxemburgs fall handlade det även här om ekonomiska skäl som stoppade det israeliska nationella TV-bolaget att kunna arrangera ytterligare en tävling i följd. Även Spanien och Storbritannien (som blev tvåa respektive sjua i finalen 1979) tillfrågades av EBU men båda avböjde att vara värdnation den gången. |
|