« Inför ESC Cypern 2022

Inför ESC Cypern 2024 »


INFÖR EUROVISION 2023 presenterade vi Andrew Lambrou med bidraget ”Break a Broken Heart” som representerade Cypern. Han kom att tävla i den andra semifinalen den 11:e maj där startnumret var satt till 6 av 16. Bidraget röstades vidare till finalen där låten fick startnummer 7 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är Andrew Lambrou?

 

Andrew Lambrou föddes den 25:e maj 1998 i Sydney. Han familj har grekcypriotisk bakgrund även om Andrew är uppvuxen i Australien och det är framförallt där han också har slagit igenom publikt. För ungefär tio år sedan blev en av hans covers populär i sociala medier och två år senare tävlade han i X Factor Australien. Ifjol ställde han upp i Australiens ESC-uttagning med bidraget Electrify som hamnade på sjunde plats i den nationella finalen och nu ska han alltså representera Cypern i Eurovision 2023.

Bidraget som Andrew Lambrou ska framföra i årets tävling heter ”Break a Broken Heart” som är gjord av kvartetten Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Jimmy Jansson, Marcus Winther-John och Thomas Stengaard. Två av dessa låtskrivare (Thörnfeldt och Jansson) har även varit med och skapat Sveriges tävlingsbidrag.

Hur valde Cypern till Liverpool?

 

Inför Eurovision 2023 valde Cypern både artist och tävlingsbidrag genom ett internval, där artistvalet presenterades redan i mitten av oktober 2022.

Själva tävlingsbidraget togs också fram genom en intern process och släpptes sedan i slutet av uttagningssäsongen. Bidraget producerades bland annat i Sverige.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Det är hög kvalitet på det här – utan att man egentligen fastnar för det. Cypern levererar bra musik med högt produktionsvärde, och skarp artist till Eurovision, men ändå är detta inte något som smäller så högt hos mig. Det saknas något i detta bidrag, kanske är det att det ligger så nära många andra bidrag i år – rent genremässigt? Det blir tyvärr lite mycket av samma vara här, och det kan mycket väl hända att man glömmer bort den i bruset. Samtidigt så finns ju alla möjligheter att höja bidraget till en ny nivå med scenframträdandet i Liverpool – här behöver man tänka utanför boxen. Musikvideon kändes väldigt slentrianmässig, och jag vet inte hur många gånger jag har sett restaurangscenen i olika bidrags musikvideor nu… Jag litar till produktionen i Liverpool att höja detta bidrag från medelmåttigt till bra.


.

En poplåt från den cypriotiska ön som känns att den är från Cypern. Bra jobbat, men tyvärr är den inte i min smak.


.

Cypern är lite av min vattendelare i år. Det är en snygg och modern produktion. Jag gillar rytmen som trummorna spelar i bakgrunden. Det var det första som fångade min uppmärksamhet. Sången av Andrew är inte världens starkaste, men det gör sitt jobb för att passera som en låt man kan lyssna på. Men samtidigt kan jag tycka att det är lite ointressant. Det saknar det där lilla extra. Jag är inte särskilt spirituell av mig, men det saknas själ i låten. Det är avskalat från känslor trots att det är tänkt som en känsloladdad låt. Vet inte riktigt var jag placerar den, för det går att lyssna på. Även utanför Eurovision-bubblan.


.

Efter flera år med poplåtar som bara har haft sommarpartytema är det roligt att Cypern byter till en lite mer allvarlig ton i sin låt. Jag gillar det mycket och jag hoppas även att Andrew Lambrou kommer att kunna visa det till liveframträdandet i Liverpool. En av den här semifinalens bättre bidrag och för mig given finalist.


.

Det här är ett av de bidrag jag ser fram emot mest. Hoppas verkligen han kan leverera live för den här går rakt in i själen. Cypern är ett favoritland och har nog gillat nästan alla bidrag under 2000-talet så varför sluta nu.


.

För en gångs skull så kommer Cypern med en låt som jag inte behöver plocka fram motorsågen för av ren instinkt. Definitivt en låt som är välskriven enligt den formula som man använder när en låt ska göra sig hemmastadd på radio. Den skulle knappast kännas malplacerad på skandinavisk radio heller i och med att man i sedvanlig ordning hämtat låtskrivarna från Sverige. Vilket dock blir lite synd eftersom att det här inte på något sätt representerar det grekcypriotiska musiklivet.


.

Det här är ett av de bidragen som jag relaterar till mest i årets startfält. Framför allt så gillar jag sättet låten beskriver olycklig kärlek på, något jag upplevt ohälsosamt mycket av när jag var yngre. Sett till låtens tema och budskap så tycker jag att den påminner om ett av Cyperns tidigare bidrag, nämligen Gravity från 2017 som handlade om samma sak. Riktigt så bra är inte Break A Broken Heart. Men jag skulle nog vilja påstå att det är Cyperns bästa bidrag sedan 2017.


.

Cypern tar i år hjälp av danska och svenska låtskrivare samt en artist från Australien som vi tidigare stött på i Australia Decides (Australiens ESC-uttagning) ifjol. ”Break a Broken Heart” är en modern, välproducerad och snygg, elektronisk popballad som definitivt faller mig i smaken.


.

Cypern kommer med ett bidrag som jag fullkomligt älskar. Från första falsetten var jag såld. Detta är en typ av låt jag själv älskar att sjunga, där man blandar bröstklang, huvudklang och falsett i ett fantastiskt melodiöst stycke. Kanske är jag färgad av det svenska musikundret, för jag hade inte informerat mig om de svenskar som låg bakom bidraget vid första lyssningen, men det här är bland mina topp fem i tävlingen i nuläget.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
31 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2023. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Detta är en möjlig finalist, men jag tror fortfarande att det hänger på scennumret. Man måste göra bidraget intressant på något sätt, för låten i sig är inte tillräcklig. Men, lyckas man med scenproduktionen så kommer detta definitivt nå finalen, det är jag helt säker på.


Även om det inte är min favoritlåt i tävlingen så skulle nog Cypern kunna ha goda möjligheter att nå finalen.


Svår låt att tippa. Hade helt räknat bort den ifall den befann sig i semifinal ett. Men här är det svårare. Snyggt nummer och om Andrew sätter sången live så kan det bli final.Så länge som Andrew Lambrou levererar sin låt lika bra som det är i musikvideon är jag övertygad om att Cypern tar sig till final. Han har också fått ett bra utgångsläge i startordningen mellan schlagerpop och midtempop.


Håller både tummar och tår att han klarar sig utan falsksång och att Europa lyssnar med hjärtat. Alla som blivit sårade i kärlekens tecken kan känna igen sig i låten.


Cyperns låt kommer i ett läge där många andra länder försöker sticka ut på olika sätt, och kanske blir det det som i slutändan hjälper dem. Sen återstår det att se hur bra Andrew kan framföra låten live, vilket vi inte fått se än. Oddsen tror dock på Cypern, så jag sätter grönt här också.Eftersom att det här är en låt som jag tror många kan relatera till. Plus att det dessutom är en väldigt tung ballad, så anser jag att Cypern är givna finalister i årets tävling.


Bidraget är radiovänligt, men den sticker kanske inte ut tillräckligt på en ESC-scen. Får Andrew till ett minnesvärt och mäktigt scennummer kan det däremot gå riktigt bra. Finalplats – helt klart!


Cyperns bidrag låter modernt och utan att planka och hämta intryck från tidigare års bidrag i mina öron. Om scenproduktionen och artisteriet hos Andrew Lambrou får blomma ut till sin fulla rätt kommer Cypern till final. Det är inte säkert det kommer bli höga poäng, inte när man läser bland fan-grupper på sociala medier där många anser detta vara lite för mainstream, men annat än final tror jag inte på.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera