« Inför ESC Litauen 2022

Inför ESC Litauen 2024 »


INFÖR EUROVISION 2023. Det har blivit dags att presentera Monika Linkytė med bidraget ”Stay” som representerade Litauen i Eurovision 2023. Hon kom att tävla i den andra semifinalen den 11:e maj där startnumret var satt till 15 av 16. Bidraget röstades vidare till finalen där låten fick startnummer 22 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar, kommentarer och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med artisten och tävlingsbidraget, samt få en bakgrund till hur dessa valdes ut genom Litauens nationella uttagning.

 

Vem representerade Litauen i Eurovision 2023?

Foto & copyright: Reda Mickeviciute
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Monika Linkytė är en litauisk sångerska som föddes i Gargždai i Litauen den 3:e juni 1992. Efter att ha gått ut skolan flyttade hon till Vilnius för att plugga vidare på universitetet men dessa studier avbröts då hon istället började att fokusera på sitt musikaliska intresse som hon hade etablerat som barn, bland annat när hon år 2007 tävlade om att få representera Litauen i Junior Eurovision Song Contest.

Några år därefter gjorde hon fem försök i rad att få representera Litauen i vuxen-ESC istället (alla år mellan 2010 och 2014) utan att lyckas. Men på det sjätte försöket, då hon tävlade i en duett tillsammans med sångaren Vaidas Baumila och låten This Time som det tog sig hela vägen till Eurovision där det blev en 18:e plats i finalen. Efter den tävlan har Monika fokuserat på att ge ut musik på annat håll än att tävla i den litauiska ESC-uttagningen – fram till i år då hon ställde upp med bidraget ”Stay” som tog sig hela vägen till final och vann. Men egentligen blev det en delad seger där Monika vann finalen tack vare att tittarna rangordnat hennes bidrag högre…

Bidraget ”Stay” är gjord av Monika Linkytė och Krists Indrišonoks.

Så här ser bidragets officiella musikvideo ut inför tävlingen:

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Inför Eurovision 2023 utsåg Litauen sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Pabandom iš naujo! 2023. Den gick till som så att 30 bidrag valdes ut från en nationell antagning vilka fördelades ut på två heats à 15 bidrag per program. I dessa sändningar röstade sedan en studiojury och tv-tittarna fram tio favoriter per sändning. De 20 låtar som kvalade vidare fördelades nu ut på två semifinaler à 10 bidrag per program där fem bidrag gick vidare till finalen. Slutligen korades vinnaren bland de tio finalisterna, också nu genom delad jury- och tittarröstning.

 

Panelen tycker till!

I den här delen gör vi personliga bedömningar av Litauens tävlingsakt där var och en i panelen först kommenterar och betygsätter tävlingsbidraget och artisten efter sitt eget tycke och smak för att därefter spekulera vilket resultat som man tror Litauen kommer att uppnå. Samtliga bedömningar och gissningar bygger på vad vi tror och tycker inför tävlingsveckan i maj, vilket är med reservation för eventuella justeringar när tävlingen väl är igång.

Den betygsskala vi använder oss av består av tio steg med poängen 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 och 5. Våra gissningar gällande resultatet illustrerar vi på följande sätt:

  • Grön skylt = självklar finalist!
  • Gul skylt = möjlig, men tveksam, finalist.
  • Röd skylt = går inte till final!

 


 

Min kommentar

Detta är ändå en rätt okej låt ifrån Litauen, som ju ibland kan komma med väldigt svåra låtar till ESC. Men detta är ändå ganska lättlyssnat och välstämt – även om det inte på något sätt är något vinnarbidrag. Det är ju alltid en smula komplicerat att få en medeltempoballad att bli intressant – speciellt när det finns mycket andra mer händelserika bidrag i samma semifinal. Men jag tycker ändå att detta klarar sig rätt bra, det finns en klar uppbyggnad av låten och den framförs närmast perfekt av en väldigt säker och proffsig sångerska. Jag får nästan lite The Mamas-känsla av det här, och det får ändå sägas vara något positivt i sammanhanget! Ser fram emot att få se om de klarar av att bära den känslan vidare i Liverpool!

 

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Alltid svårt att tippa Litauen, det kan verkligen gå hursomhelst i dessa sammanhang. Jag tycker kanske personligen att de borde gå till final, men jag inser att det kan bli svårt att nå ut i konkurrensen. Samtidigt är detta såklart en välgjord låt som ändå är så pass finstämd och unik i sin genre att det borde gå genom bruset – så en finalplats är full möjlig här som jag ser det.

 

 


Min kommentar

Jag vill att Litauen ska lyckas i år för jag älskar låten. Men det känns som att den kommer försvinna i sin semifinal tyvärr.

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Som sagt, låten känns lite för anonym för att nå finalen. Tyvärr, ingen finalplats för Monika vid denna spekulation.

 


Min kommentar

En sak jag alltid blir fascinerad över är hur Litauen på något märkligt sätt nästan alltid tar sig till final oavsett vad de skickar. Det här är ett land som gått vidare med teckenspråk, en kille som sjunger till sin sko, en duo som verkade vilja slita av varandras kläder på scen och en kille med ögonbindel. De hade kunnat gå till final med vad som helst.

Det tar oss till årets bidrag som förmodligen är bättre än alla ovan nämnda. En trallvänlig låt som faktiskt är rätt behaglig. Bortsett från den repetitiva refrängen är det inget fel med låten i sig. Men det är Litauen. Det låter inte som något speciellt, men på något märkligt sätt kommer de få det att bli speciellt ändå. Den har dessutom lyckats bli placerad mellan två av mina absoluta favoritlåtar i år. Så från mitt perspektiv blir detta en chans att ladda batterierna.

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Vågar jag tippa emot Litauen? Egentligen inte.

 


Min kommentar

Jag vill säga att jag gillade Monikas förra ESC-låt ”This Time” mer än vad jag gillar ”Stay” och jag hade även andra personliga favoriter i årets litauiska ESC-uttagning. Men, jag tycker ändå att låten och framträdandet växte stort efter det att Monika gjorde om låten i uttagningen. Exempelvis att hon bytte till den orangea klänningen, flyttade ut gospelkören så att de står runt henne (istället för att de bara fick stå i ena hörnet) och att några rader på litauiska har lagts till i refrängen. Så det är helt klart godkänt och ganska bra för i år.

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Jag tror Litauen kan ta sig till final, men jag hade känt mig mer lugn om det hade varit juryröster med i bilden också. Om Monika röstas vidare till final är det inte uteslutet att hennes låt kommer att få mycket röster från jurygrupperna (som då får rösta i finalen).

 


Min kommentar

I början känns den väldigt lovande men när hon kommer till refrängen så tappar den allt. Den blir tjatig och känns inte som den hör ihop. Monika är duktig men har inte riktigt den karisman som krävs för att gå genom rutan och tror inte hennes egen ensemble av ”the Mamas” hjälper henne.

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Kanske är jag helt ute och cyklar när det gäller detta bidrag men det känns ändå att den kommer bli bortglömd även om den startar sent.

 


Min kommentar

Snark! Det är alltid lite synd när en låt som antagligen betyder väldigt mycket för sångaren misslyckas med att beröra mig som lyssnare. I detta fall tycks det bero på att låten blir så mörk och dyster. Man orkar inte höra på hennes självömkan, speciellt inte en sen torsdagskväll när man redan plöjt igenom 14 låtar redan. Det känns också lite som en panikåtgärd att man upprepar den litauiska frasen ”Čiūto tūto” in absurdum i ett försök att fånga mer uppmärksamhet. Vilket nerköp det här blev efter The Roop och Monika Liu de senaste gångerna!

 

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Kort efter att Monika vann Litauens uttagning så fick jag direkt känslan att ”nämen det här kommer ju inte gå!” Men jag ser däremot att den har fått en del uppbackning av vissa fans och oddsen verkar tro på Litauen. Ett startnummer nära slutet gör Litauen också till en sleeper. Inte som i snarkpiller, utan som en låt som skräller sig vidare trots att många räknar bort den.

 


Min kommentar

Litauen skickar ett bekant ansikte till årets tävling, nämligen Monika Linkytė som tävlade tillsammans med sin vapendragare Vaidas Baumila år 2015. Nu kör hon dock solo, och lika bra är väl det då hon har en bättre låt den här gången. Först och främst så uppskattar jag att låten delvis framförs på litauiska, vilket visade sig vara ett vinnande koncept förra året. Tycker även att låten har ett fint och relaterbart budskap.

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Litauen tillhör ett av de länderna som går till final mer ofta än inte. Årets bidrag känns tillräckligt stabilt för att åtminstone räcka till en finalplats.

 


    

Min kommentar

Monika Linkytė är ett kärt och tryggt återseende i Eurovision-sammanhang, men låten är tyvärr alldeles för platt, tråkig och sticker inte ut på samma sätt som Litauens tidigare ESC-bidrag. Sen får jag nog säga att jag gillade hennes förra tävlingslåt bättre.

 

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Litauen är det enda av de tre baltiska staterna som hittills aldrig vunnit Eurovision och det lär inte inträffa i år heller. Men finalplats är inte helt otänkbart.

 


 

Min kommentar

Bidraget ger till en början intresse och blir oerhört vackert när ordet ”Stay” ljuder. Men så fort låten ändrar karaktär och rytm tappar man helt det som till en början var så lovande. Nej, det här bidraget skulle producerats på ett helt annat sätt för att falla mig bättre i smaken.

 

Gissat resultat:

  

Gissat resultat:

Gissar att Litauen inte kommer att ha en chans att nå final i år. Det är alldeles för slätstruket och ointressant i jämförelse med många andra bidrag.

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera