LITAUENS UTTAGNING. TV-bolaget LRT valde ut Litauens artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2023 genom uttagningen Pabandom iš naujo!

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

21 januari 2023: Heat 1

Inför heat 1 »

Resultat »

Panelen tycker till (efter) »


28 januari 2023: Heat 2

Inför heat 2 »

Resultat »

Panelen tycker till (efter) »


4 februari 2023: Semifinal 1

Inför semifinal 1 »

Resultat »

Panelen tycker till (inför) »


11 februari 2023: Semifinal 2

Inför semifinal 2 »

Resultat »

Panelen tycker till (inför) »


18 februari 2023: Finalen

Inför finalen »

Panelen tycker till (inför) »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »


 


I mitten av oktober 2022 bekräftade LRT att de skulle producera ytterligare en säsong med uttagningen Pabandom iš naujo! som nationell uttagning till Eurovision Song Contest. Den här gången blev det dock något färre program än i tidigare säsonger då det bara blev två grundomgångar som sedan följdes av två semifinaler och sedan final. Programledare var Giedraus Masalskio och Nombeko Augustė samt Richardas Jonaitis som var Green room-reporter.

Giedraus var programledare för fjärde året i följd medan det var premiär för Nombeko, som tidigare har tävlat i uttagningen en gång förut (2020).

 

Upplägget

Inledningsvis tävlade 30 artister fördelade på två heats där jury- och tittarröstning avgjorde 20 bidrag som fick gå vidare till två semifinaler. I dessa sändningar skedde sedan en liknande process fast den här gången för att välja ut finalisterna. Slutligen avgjordes finalen där vinnaren också röstades fram genom kombinationen av studiojury och tv-tittarna röster.

Ett av de bidrag som var tilltänkt att tävla diskvalificerades p.g.a. regelbrott och ersattes av ett reservbidrag. Detta kunde ske då bidraget togs ur tävlan bara ett par dagar efter att LRT hade meddelat startfältet.

 

Återkommande artister

I vanlig ordning innehöll startfältet en del artister som hade medverkat i tidigare års litauiska Eurovision-uttagningar som exempelvis Aistė Pilvelytė, Alen Chicco, Antikvariniai Kašpirovskio dantys, Gabrielius Vagelis, Gebrasy, Joseph June, Justė Kraujelytė, Justin 3, Multiks, Petunija, Viktorija Faith och Voldemars Petersons. Dessutom tävlade även Monika Linkytė som år 2015 fick representera Litauen i Eurovision Song Contest (den gången tillsammans med Vaidas Baumila).

 

Eurovision-resultat 2023

I finalen den 18:e februari röstades Monika Linkytė med tävlingsbidraget ”Stay” fram som representant för Litauen i Eurovision 2023. Det blir andra gången som hon tävlar i Eurovision (sist var 2015).

 

Avgjorda sändningar

För att göra det enkelt att navigera i artikeln har vi valt att placera programmen enligt aktuell sändningsordning. Det innebär att du hittar fakta och kommenterar från alla avgjorda sändningar längre ned i artikeln. Vill du gå dit direkt ska du klicka här.

 

Finalen

I finalen i Litauens uttagning Pabandom iš naujo! avgjordes det vilket bidrag med tillhörande artist som ska få representera Litauen i Eurovision 2023. Startfältet hade röstats fram genom fyra tidigare program – först två grundomgångar följt av två semifinaler där gemensamma jury- och tittaromröstningar hade hållits för att bestämma resultaten. Samma metod användes även denna gång med skillnaden att nu utsågs en vinnare.

Inför finalen tyckte vi till om startfältet och korade våra vinnare.

Förutom tävlingsbidragen medverkade tre gästartister i programmet: fjolårets litauiska ESC-representant Monika Liu (som även var en del av studiojuryn), årets ukrainska ESC-representant Tvorchi samt 2019 års ESC-vinnare Duncan Laurence.

 

Mer information

Panelen tycker till (inför) »

Resultat »

Slutkommentarer »

 

Fakta


 • Datum:
 • 2023-02-18

 • Tid:
 • 20.00 CET

 • Programledare:
 • Giedraus Masalskio och Nombeko Augustė (med Richardas Jonaitis som Green room-reporter)

 • Plats:
 • TV-studio

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • LRT – Länk

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordning. Länkarna går till semifinalframträdandena.


1. Mario Junes – Do What You Do
Låtskrivare: Marijus Kijauskas, Faustas Venckus


2. MoonBee – Rumor
Låtskrivare: Austėja Pukelytė, Gytis Valickas


3. Justė Kraujelytė – Need More Fun
Låtskrivare: Justė Kraujelytė, Edgaras Žaltauskas, Kasparas Meginis


4. Paulina Paukštaitytė – Let Me Think About Me
Låtskrivare: Paulina Paukštaitytė, Krists Indrišonoks, Jānis Jačmenkins


5. Beatrich – Like a Movie
Låtskrivare: Marc Dowding, Beatričė Pundžiūtė


6. Rūta MUR – So Low
Låtskrivare: Rūta Murinaitė


7. Il Senso – Sparnai
Låtskrivare: Merūnas Vitulskis


8. Petunija – Love of My Life
Låtskrivare: Agnė Šiaulytė, Diana Anisko, Morta Grigaliūnaitė, Egidija Mačiulytė


9. Gabrielius Vagelis – Šauksmas
Låtskrivare: Kim Wennerström, Gabrielius Vagelis


10. Monika Linkytė – Stay
Låtskrivare: Monika Linkytė, Krists Indrišonoks, Jānis Jačmenkins

 

Så här tyckte vi (inför)


Min topplista

 1. Beatrich – Like a Movie
 2. MoonBee – Rumor
 3. Monika Linkytė – Stay
 4. Justė Kraujelytė – Need More Fun
 5. Il Senso – Sparnai

Kommentar: I ärlighetens namn måste jag säga att jag är chockad över hur hög nivån är i Litauens final i år! Hakan är i golvet när jag lyssnar på detta – här är 10 riktigt bra låtar, nästan samtliga bättre än bidragen i Melodifestivalen faktiskt! Jag har riktigt svårt att utse en favorit här, för konkurrensen är stenhård. Jag måste dock säga ”Like a Movie” som ändå spelar vidare på Måneskins vibbar – vilket är uppfriskande! Men jag är också helt såld på ”Rumor” och ”Stay” som är fantastiskt snygga bidrag och väldigt välproducerade. ”Need more fun” är ett riktigt intressant alternativ som säkert kan vinna röster med sin kaxiga attityd och annorlunda scenshow. Även ”Sparnai” är lite intressant på det sättet, men mer ur ett klassiskt perspektiv. Kort sagt: Det finns mängder av möjligheter för Litauen i år – och vad de än väljer så kommer det bli bra tror jag.


Tyckte inte till inför sändningen

Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

 1. Beatrich – Like a Movie
 2. Gabrielius Vagelis – Šauksmas
 3. Monika Linkytė – Stay
 4. Petunija – Love of My Life
 5. Paulina Paukštaitytė – Let Me Think About Me

Kommentar: Det är en helt okej final som Litauen har fått till i år, däremot är det lite synd att nästan alla låtar har melankoli som tema. Det blir lite tjatigt. Den enda låt som inte har det temat är Beatrich som jag tycker har den bästa låten och jag hoppas att hon också vinner finalen. Men…

…det är inte helt avgjort än hur det ska gå, för till skillnad från ifjol finns det ingen låt som har fått 12+12 poäng i alla omgångar. Beatrich och Rūta MUR fick det förvisso i heaten men i semifinalerna var det bara juryn som gav sin högsta till de två – istället gav tittarna sina 12-poängare till operagruppen Il Senso respektive sångerskan MoonBee, så här ska man inte räkna ut de heller. Dessutom anser jag att man heller inte ska räkna bort Petunija och Paulina Paukštaitytė från segern då bägge har fått ganska höga poäng av både jury och tittarna i semifinalerna. I en situation där någon av favoriterna får t.ex. 12+5 poäng skulle någon som får 10+8 kunna gå om utan att ha varit juryns eller tittarnas toppfavorit. Man ska också komma ihåg att det brukar inte skilja mer än 1000 röster mellan den som kommer först och sist i tittarröstningen. Det kan alltså bli en spännande och jämn final!

En ytterligare grej att hålla utkik efter är att det är först nu i finalen som både Beatrich och Rūta MUR tävlar i samma sändning. Vem av dessa två bidrag håller juryn och tittarna högst?


Min topplista

 1. Gabrielius Vagelis – Šauksmas
 2. Mario Junes – Do What You Do
 3. Paulina Paukštaitytė – Let Me Think About Me
 4. Monika Linkytė – Stay
 5. Rūta MUR – So Low

Kommentar: Litauens final blev inte riktigt som jag hade tänkt mig då flera av mina favoriter inte ens tog sig hit. Trots det finns det ljusglimtar i form av Gabrielius och Mario. Intressanta bidrag på olika sätt och  det hade varit trevligt med ett bidrag på sitt eget språk. Att Rūta blivit hypad som vinnare måste ju bero på hennes röst vilket jag också älskar. Även flirten med åttiotalet skadar inte men själva låten är svag.


Min topplista

 1. Beatrich – Like a Movie
 2. Mario Junes – Do What You Do
 3. Il Senso – Sparnai
 4. Gabrielius Vagelis – Šauksmas
 5. Rūta MUR – So Low

Kommentar: Inför denna final är det en ganska medelmåttig skara som tagit sig vidare, om man undantar Beatrich som jag höll som en av mina två favoriter under hela säsongen. Hon står nu i ensamt sällskap med sin fartiga poprocklåt. Hon och Rūta MUR har båda vunnit varsitt heat respektive semifinal, men det verkar dock rätt öppet då ingen av dem vunnit med någon jordskredsseger. Det är alltså inte som i fjol då det var tydligt att Monika Liu skulle vinna. Men jag sätter mina förhoppningar till Beatrich som då skulle kunna få fart på semifinal 2 som just nu inte har så mycket starka akter.


Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

 1. Gabrielius Vagelis – Šauksmas
 2. Rūta MUR – So Low
 3. Monika Linkytė – Stay
 4. Beatrich – Like a Movie
 5. Paulina Paukštaitytė – Let Me Think About Me

Kommentar: Vi har kommit fram till den slutmålet och den nationella finalen i Litauen efter att 2 heat och 2 semifinaler har avverkats. Till den har ett par härliga bidrag kvalat in, men några guldkorn rök alldeles för fort enligt mig. Jag saknar framförallt Voldemars Petersons och Gebrasy. Min personliga förhandsfavorit att vinna är Gabrielius Vagelis men jag tror det kommer stå emellan Rūta MUR eller Beatrich.


Min topplista

 1. Gabrielius Vagelis – Šauksmas
 2. Beatrich – Like a Movie
 3. Mario Junes – Do What You Do
 4. Il Senso – Sparnai
 5. Paulina Paukštaitytė – Let Me Think About Me

Kommentar: Vet inte vad jag ska tycka angående Litauens finalfält, men undrar om de inte ändå steppat upp det med kvaliteten något. Är dock förgrymmad över att Gebrasy inte är med ibland de tio! För mig finns endast en vinnare här och det är Gabrielius Vagelis, även om jag anser att han är bättre än låten han tävlar med. Likaså går han en match mot en fantastisk sångerska som Beatrich, som också mycket väl skulle kunna ta hem pucklan.

 

Resultat


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir Monika Linkytė med bidraget ”Stay” som kommer att få representera Litauen i Eurovision 2023. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen Pabandom iš naujo! som avgjordes den 18:e februari 2023.

Så här såg det ut när vinnaren framförde sitt tävlingsbidrag i sändningen:

 

Så var finalen

Årets omgång av Pabandom iš naujo! inleddes med två heats i januari där sammanlagt 30 bidrag medverkade. Från dessa heats röstade en studiojury tillsammans med tv-tittarna fram 20 bidrag som fick tävla vidare i två semifinaler från vilka tio bidrag, fem per sändning, röstades vidare till finalen, även här med hjäp av jury- och tittarröstning. Finalen avgjordes också med den modellen där den som fått högst poäng vann och får därmed representera Litauen i Eurovision Song Contest 2023!

I finalen delade juryn och tittarna ut varsin poängskala om 12 poäng till sin favorit och sedan i nedåtgående led 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Dessa summor lades sedan samman och bildade ett slutresultat. Själva resultatet blev mycket spännande då två låtar hamnade på delad förstaplats efter att poängerna hade delats ut. Det handlade om Rūta MUR och Monika Linkytė som bägge två fick varsin 10-poängare och 12-poängare. Reglerna sade då att den av låtarna som juryn placerat högst skulle vinna, och då Monika Linkytė hade fått sin 12-poängare från juryn var det också hon som vann.

Det här innebär att det blir den andra gången som Monika Linkytė får tävla för Litauen i Eurovision Song Contest, senast var år 2015 då hon tävlade i duett med Vaidas Baumila och låten This Time. Andra artister som också har fått representera Litauen i Eurovision mer än en gång är The Roop (2020 och 2021) samt Donny Montell (2012 och 2016).

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 1. Monika Linkytė – Stay (12 + 10 = 22 p)
 2. Rūta MUR – So Low (10 + 12 = 22 p)
 3. Beatrich – Like a Movie (8 + 8 = 16 p)
 4. Petunija – Love of My Life (7 + 4 = 11 p)
 5. Paulina Paukštaitytė – Let Me Think About Me (6 + 5 = 11 p)
 6. Gabrielius Vagelis – Šauksmas(4 + 6 = 10 p)
 7. MoonBee – Rumor (1 + 7 = 8 p)
 8. Justė Kraujelytė – Need More Fun (5 + 1 = 6 p)
 9. Mario Junes – Do What You Do (3 + 2 = 5 p)
 10. Il Senso – Sparnai (2 + 3 = 5 p)

 

Tycker du att Litauen valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 

Panelens slutkommentarer


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Ganska nöjd med valet ändå, även om jag kanske hade valt Beatrich istället. Överlag så känns detta som ett välavvägt val, som kanske inte kommer att nå jättehögt i ESC men iallafall kunna ta dem till finalen. Förhoppningsvis blir det lite uppfräschad scenshow vi får se i Liverpool, för det lär behövas om de ska nå hela vägen tror jag.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Jag hade hoppats mer på Beatrich faktiskt för den låten hade gett mer tryck i Liverpool Arena. Monikas låt är förvisso bra men långt ifrån ”This Time” som var en personlig favorit från 2015. Nåväl, jag hade med Monika på min topplista inför finalen så jag är ändå hyfsat nöjd med resultatet.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Nej, Litauen har verkligen landat snett i sitt val här. Monika må sjunga okej, men låten är ett riktigt snarkpiller. Man hade kunnat nå så himla mycket högre höjder med de andra låtarna som konkurrerade. Känns inte som någon finalplats är att räkna med för Litauen i år.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Ett ganska oväntat val från Litauen, men ett kärt och tryggt återseende med Monika Linkytė som nästa representant i Eurovision för Litauens räkning. Förhandsfavoriten Beatrich och Ruta MUR trodde man det skulle stå emellan, då de blivit etta i sina respektive heats och semifinaler. Monika har ju tävlat förut, så hon har ESC-rutin och låten är rätt skaplig. Min 3:a på topplistan inför denna finalen.

 

Avgjorda sändningar
Heats

Heat 1

I det första heatet i Litauens tävlade 15 bidrag om 10 platser i de två kommande semifinalerna. Omröstningen avgjordes genom delad jury- och tittarröstning som vardera delade ut poäng till tio favoritbidrag. Därefter lades poängerna samman och de med högst totalpoäng gick vidare medan resterande fem åkte ut. Själva resultatet avslöjades i slutet av sändningen.

Inför och efter sändningen redovisade vi fakta om de tävlande och hur resultatet blev. Då bara ett fåtal studioversioner släpptes i förväg tyckte vi till om låtarna först när resultatet blev känt.

 

Mer information

Resultat »

Panelen tycker till (efteråt) »

 

Fakta


 • Datum:
 • 2023-01-21

 • Tid:
 • 20.00 CET

 • Programledare:
 • Giedraus Masalskio och Nombeko Augustė (med Richardas Jonaitis som Green room-reporter)

 • Plats:
 • TV-studio

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • LRT – Länk

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordning.

 1. Aistė Pilvelytė – “We’re Not Running”
 2. Joseph June – “Vacuum
 3. Il Senso – “Sparnai
 4. W.I – ”You Can Not
 5. Multiks – “London”
 6. Luknė – “Paradise
 7. Gabrielius Vagelis – “Šauksmas
 8. Alen Chicco – “Do You
 9. Rūta MUR – “So Low
 10. Justin 3 feat. Dj AugustYno – “Not Giving Up”
 11. Baiba –When The Lights Go Out
 12. Justa Rubežiūtė – “When I’ll Find”
 13. NOY – “Destiny’s Child
 14. Paulina Paukštaitytė –Let Me Think About Me
 15. Justė Kraujelytė – “Need More Fun

 

Resultat av heat 1


Det första heatet i Litauens uttagning Pabandom iš naujo! är avklarat och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat klart blev det följande tio bidrag som röstades vidare till de två kommande semifinalerna (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 

Därmed blev det följande fem bidrag som åkte ut (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 

Tycker du det var rätt låtar som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 

Så här tycker vi


Min topplista

 1. Gabrielius Vagelis – “Šauksmas”
 2. Baiba – “When The Lights Go Out”
 3. Aistė Pilvelytė – “We’re Not Running”
 4. Alen Chicco – “Do You”
 5. Paulina Paukštaitytė – “Let Me Think About Me”
 6. Il Senso – “Sparnai”
 7. Justa Rubežiūtė – “When I’ll Find”
 8. Luknė – “Paradise”
 9. Multiks – “London”
 10. Rūta MUR – “So Low”

Kommentar: Helt ärligt tycker jag att detta första heat var ganska tråkigt och låtarna var inte alls speciellt bra, exempelvis är låten som jag har på tionde plats i min bok en 1-poängare vilket gör att topplistan blir inte helt rättvis. Men det finns några undantag och det är låtarna i topp. Nu åkte förvisso min tredjeplats ut direkt vilket var lite synd och jag tappade också två låtar till (plats 7 och 9) men i övrigt får man väl vara nöjd. Jag hoppas att det blir bättre låtar i nästkommande heat.


Min topplista

 1. Gabrielius Vagelis – “Šauksmas”
 2. Paulina Paukštaitytė – “Let Me Think About Me”
 3. Rūta MUR – “So Low”
 4. Luknė – “Paradise”
 5. NOY – “Destiny’s Child”
 6. Il Senso – “Sparnai”
 7. Alen Chicco – “Do You”
 8. Joseph June – “Vacuum”
 9. Justin 3 feat. Dj AugustYno – “Not Giving Up”
 10. Justa Rubežiūtė – “When I’ll Find”

Kommentar: Litauen är väldigt bra på att ge oss udda bidrag och det är inget undantag i år. Gabrielius som artist är en favorit och är det enda bidraget som känns äkta och genuint. Däremot är det flera utav de andra artisterna, så som Rūta och Alen som har väldigt bra röster men låten är betydligt svagare.


Min topplista

 1. Alen Chicco – “Do You”
 2. Multiks – “London”
 3. Aistė Pilvelytė – “We’re Not Running”
 4. Il Senso – “Sparnai”
 5. Gabrielius Vagelis – “Šauksmas”
 6. Justa Rubežiūtė – “When I’ll Find”
 7. Joseph June – “Vacuum”
 8. Rūta MUR – “So Low”
 9. Paulina Paukštaitytė – “Let Me Think About Me”
 10. W.I – ”You Can Not”

Kommentar: Det var ett väldigt jämntjockt startfält som Litauens första heat bjöd på. Faktum är att jag hade svårt att placera låtarna, så det blev nästan slumpen som fick avgöra min ranking här. 1-3 i ett fall, 4-10 samma sak. Jag hoppas att jag kan få en bättre bild av låtarna längre fram.


Min topplista

 1. Gabrielius Vagelis – “Šauksmas”
 2. Rūta MUR – “So Low”
 3. Justin 3 feat. Dj AugustYno – “Not Giving Up”
 4. Alen Chicco – “Do You”
 5. Aistė Pilvelytė – “We’re Not Running”
 6. Paulina Paukštaitytė – “Let Me Think About Me”
 7. Justa Rubežiūtė – “When I’ll Find”
 8. Luknė – “Paradise”
 9. Multiks – “London”
 10. W.I – ”You Can Not”

Kommentar: De två bidrag som placerade sig i topp-2 var också de två jag gillade bäst. Gabrielius Vagelis är en sån professionell sångare. I övrigt var detta startfält rätt medelmåttigt och amatörmässigt i sedvanlig ordning.

 


Min topplista

 1. Gabrielius Vagelis – “Šauksmas”
 2. Alen Chicco – “Do You”
 3. Il Senso – “Sparnai”
 4. Paulina Paukštaitytė – “Let Me Think About Me”
 5. NOY – “Destiny’s Child”
 6. Justė Kraujelytė – “Need More Fun”
 7. W.I – ”You Can Not”
 8. Luknė – “Paradise”
 9. Justin 3 feat. Dj AugustYno – “Not Giving Up”
 10. Justa Rubežiūtė – “When I’ll Find”

Kommentar: För mig var första heatet ett ganska anonymt sådant och gjorde mig ganska besviken. De flesta låtar fick ganska låga poäng av mig. Inte ens Rūta MURs bidrag tilltalade mig allsFör att åtminstone nämna några ljusglimtar börjar jag med min tredje placering där balladen med klassisk sångteknik var ett bidrag som växte under låtens gång. Därav en 3+poäng till ”Sparnai”. Alen Chicco var på scen ganska förtrollande. Det var något med den blonda drag-karaktären och teatraliska framtoning som jag föll för och han är en stark sångare som gav sitt allt i sångframförandet. Men i detta fält är det Gabrielius Vagelis som får min förstaplats. Han är en fenomenal sångare och har en härlig scennärvaro. Dock är han starkare än själva låten, så det ska bli intressant att se Litauens final.

 

 

Heat 2

I det andra heatet i Litauens tävlade 15 bidrag om 10 platser i de två kommande semifinalerna. Omröstningen avgjordes genom delad jury- och tittarröstning som vardera delade ut poäng till tio favoritbidrag. Därefter lades poängerna samman och de tio bidrag med högst totalpoäng gick vidare medan resterande fem åkte ut. Själva resultatet avslöjades först i slutet av sändningen. Programmet var förinspelat men röstningen öppen för tittarna.

 

Mer information

Resultat »

Panelen tycker till (efter) »

 

Fakta


 • Datum:
 • 2023-01-28

 • Tid:
 • 20.00 CET

 • Programledare:
 • Giedraus Masalskio och Nombeko Augustė (med Richardas Jonaitis som Green room-reporter)

 • Plats:
 • TV-studio

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • LRT – Länk

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordning.

 1. Antikvariniai Kašpirovskio dantys – “Sėdi Ir Važiuoji”
 2. I. T. – “Žinau, Tai Tu
 3. Donata – “Dreamer
 4. Matt Len – “Midnight Train”
 5. Melona – “Song Of Whispers”
 6. Monika Linkytė – “Stay”
 7. The PiXLES – “Šaukt”
 8. Viktorija Faith –If You Ever Miss Me
 9. Agnė –New Start
 10. Gebrasy – “Saw Your Ghost
 11. MoonBee – “Rumor”
 12. Voldemars Petersons – “Things
 13. Petunija – “Love Of My Life
 14. Beatrich – “Like a Movie”
 15. Mario Junes – “Do What You Do

 

Resultat av heat 2


Det andra heatet i Litauens uttagning Pabandom iš naujo! är avklarat och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat klart blev det följande bidrag som röstades vidare till de två kommande semifinalerna (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 

Tycker du det var rätt låtar som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 

Så här tycker vi


Min topplista

 1. Viktorija Faith – “If You Ever Miss Me”
 2. Beatrich – “Like a Movie”
 3. Monika Linkytė – “Stay”
 4. Voldemars Petersons – “Things”
 5. Petunija – “Love Of My Life”
 6. Mario Junes – “Do What You Do”
 7. Agnė – “New Start”
 8. Donata – “Dreamer”
 9. Gebrasy – “Saw Your Ghost”
 10. Melona – “Song Of Whispers”

Kommentar: Ett betydligt bättre heat jämfört med det föregående men i likhet med flera av mina panelkollegor ställer jag mig frågan kring hur det har röstats i det riktiga resultatet, eller snarare brist i hur det inte har röstats. Flera av mina personliga favoritlåtar föll till förmån för skämtbidrag. Känns inte så roligt. Nu får vi se vilka av de 20 som totalt sett har gått vidare som tar sig till final, jag misstänker att det kan hända en hel del i toppskiktet. Framförallt då det i år är två låtar som har fått 12+12 poäng av juryn och tittarna – ifjol var det bara en låt som fick det hela tiden och den låten vann ju också slutligen i den finalen…


Min topplista

 1. Mario Junes – “Do What You Do”
 2. Gebrasy – “Saw Your Ghost”
 3. Voldemars Petersons – “Things”
 4. Matt Len – “Midnight Train”
 5. Monika Linkytė – “Stay”
 6. The PiXLES – “Šaukt”
 7. Agnė – “New Start”
 8. Beatrich – “Like a Movie”
 9. Viktorija Faith – “If You Ever Miss Me”
 10. Donata – “Dreamer”

Kommentar: Min första tanke är ”hur kunde Gebrasy få 0 poäng från telefonröster?”. Det bådar ju inte gott för nästa steg för han är en av de mest talangfulla i hela startfältet. Det mest intressanta i den här klungan är Matt Lens röst.  Vill höra mer… En annan röst som jag har kommit att älska är Voldemars. Det är nåt speciellt med den alltså så även om låten inte är jättebra så blir den bra p.g.a. honom men tyvärr gick han inte vidare i år heller.

 


Min topplista

 1. Beatrich – “Like a Movie”
 2. Antikvariniai Kašpirovskio dantys – “Sėdi Ir Važiuoji”
 3. I. T. – “Žinau, Tai Tu”
 4. Viktorija Faith – “If You Ever Miss Me”
 5. Agnė – “New Start”
 6. Donata – “Dreamer”
 7. Mario Junes – “Do What You Do”
 8. Gebrasy – “Saw Your Ghost”
 9. Matt Len – “Midnight Train”
 10. The PiXLES – “Šaukt”

Kommentar: I Litauens andra heat fann jag två låtar som jag håller varmare än övriga startfältet, och det var (den på förhand rätt uppskrivna) Beatrich som bjöd på härlig Avril Lavigne-poprock, samt mina gamla favoriter Antikvariniai Kašpirovskio dantys (får kalla de AKD kort och gott). Det som jag noterade här är att mellan min top 2 (sett till startnummer alltså), så var det väldigt balladtätt. Vilket fick dessa två låtar att sticka ut extra. Beatrich gick således och vann detta heat, spännande att se hur långt hon kommer. AKD däremot lyckades smyga sig vidare med ett nödrop, så jag får tyvärr ställa in mig på att det blir stopp i semin för dem. Om inte de skulle ha en växel till, det vill säga.


Min topplista

 1. Gebrasy – “Saw Your Ghost”
 2. Matt Len – “Midnight Train”
 3. Voldemars Petersons – “Things”
 4. Mario Junes – “Do What You Do”
 5. The PiXLES – “Šaukt”
 6. Agnė – “New Start”
 7. Donata – “Dreamer”
 8. Monika Linkytė – “Stay”
 9. Beatrich – “Like a Movie”
 10. I. T. – “Žinau, Tai Tu”

Kommentar: Andra heatet i denna tävling innehöll betydligt starkare produktioner, men en bergådalbana in kvalitet. Men jag håller med Katja här, hur Gebrasy inte fick några telefonröster och att Voldemars Petersons inte gick vidare är för mig en gåta då deras låtar hade betydligt mer substans än flera av de andra. Och, jag måste ju bara höra mer av Matt Lens röst – även om framtoningen på scen kändes en aning malplacerad var bidraget lite extra. Bidraget fångade mig, höll mig kvar. Undrar om jag har en förkärlek till specifika fortskaffningsmedel med tanke på att jag höll Gebrasy högt 2021 och fortfarande något jag ofta lyssnar på!?

 

Semifinaler

Semifinal 1

I den första semifinalen (av totalt två) i Litauens uttagning Pabandom iš naujo! medverkar 10 av 20 bidrag som kvalade vidare från de två inledande heaten. Den här gången står finalplatser på spel där de fem låtar som får högst totalpoäng av juryn och tittarna tillsammans kommer att kvala vidare till finalen.

Den här gången tycker vi till om låtarna innan sändningen och våra åsikter bygger helt och hållet på våra intryck från framträdandena i heaten.

 

Mer information

Resultat »

Panelen tyckte till (inför) »

 

Fakta


 • Datum:
 • 2023-02-04

 • Tid:
 • 20.00 CET

 • Programledare:
 • Giedraus Masalskio och Nombeko Augustė (med Richardas Jonaitis som Green room-reporter)

 • Plats:
 • TV-studio

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • LRT – Länk

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordning. Länkarna går till uppträdanden i heaten.

1. Il Senso – Sparnai
Låtskrivare: Merūnas Vitulskis


2. Alen Chicco – Do You
Låtskrivare: Tomas Alenčikas


3. Baiba – When The Lights Go Out
Låtskrivare: Baiba Skurstene, Andrius Kairys


4. Joseph June – Vacuum
Låtskrivare: Vytautas Gumbelevičius


5. NOY – Destiny’s Child
Låtskrivare: Nojus Žebrauskas, Viktorija Raibužytė, Rita Dmitrijenko, Dominykas Zalieckas


6. Petunija – Love Of My Life
Låtskrivare: Agnė Šiaulytė, Diana Anisko, Morta Grigaliūnaitė, Egidija Mačiulytė


7. Justė Kraujelytė – Need More Fun
Låtskrivare: Justė Kraujelytė, Edgaras Žaltauskas, Kasparas Meginis


8. Gabrielius Vagelis – Šauksmas
Låtskrivare: Kim Wennerström, Gabrielius Vagelis


9. Rūta MUR – So Low
Låtskrivare: Rūta Murinaitė


10. Donata – Dreamer
Låtskrivare: Ylva Persson, Linda Persson, Janne Hyöty, Christopher Wortley

 

 

Resultat i semifinal 1


Den första semifinalen i Litauens uttagning Pabandom iš naujo! är avklarad och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat klart blev det följande fem bidrag som röstades vidare till finalen (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma)

 • 1. Rūta MUR – So Low(10 + 10 = 20 p)
 • 2. Petunija – Love of My Life (12 + 7 = 19 p)
 • 3. Il Senso – Sparnai (5 + 12 = 17 p)
 • 4. Gabrielius Vagelis – Šauksmas (7 + 8 = 15 p)
 • 5. Justė Kraujelytė – Need More Fun(8 + 3 = 11 p)

 

Därmed blev det följande fem bidrag som åkte ut (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 

Tycker du det var rätt låtar som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 

Så här tyckte vi (inför)


Tyckte inte till inför sändningen

Tyckte inte till inför sändningen

Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

 1. Gabrielius Vagelis – Šauksmas
 2. Baiba – When The Lights Go Out
 3. Donata – Dreamer
 4. Alen Chicco – Do You

Kommentar: Första semifinalen innehåller för min del inga direkta favoritbidrag i årets litauiska uttagning även om jag tycker att Gabrelius Vagelis och Baiba har de två bästa låtarna. Jag har således inga större förväntningar i just detta program mer än att det är troligt att Rūta Mur, som fick 12 poäng av juryn och 12 poäng av tittarna i sitt heat, kommer nog att vinna semifinal 1 med.


Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

 1. Alen Chicco – Do You
 2. Donata – Dreamer
 3. Il Senso – Sparnai
 4. Gabrielius Vagelis – Šauksmas

Kommentar: Tittar man på Litauens första semi så har det inte förändrats särskilt mycket. Det som dock skett, om man tittar med ett noggrant öga är att det är nästan samma startfält som avancerade vidare från förstaheatet (med undantag för två låtar). Inte konstigt att undertecknads ranking blir därefter. Det enda som hänt är att de två som gick vidare från heat 2 har båda nått in på min topp 5.


Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

 1. Gabrielius Vagelis – Šauksmas
 2. Rūta MUR – So Low
 3. Alen Chicco – Do You
 4. Donata – Dreamer

Kommentar: Mitt hopp går till Gabrielius Vagelis och Rūta MUR i denna semin. De var mina favoriter från det första heatet och är således det här med.


Min topplista

 1. Gabrielius Vagelis – Šauksmas
 2. Il Senso – Sparnai
 3. Alen Chicco – Do You
 4. Donata – Dreamer

Kommentar: De tävlande i Litauens första semifinal har inte hamnat i annan dager än när jag lyssnade första gången även om vissa har växt något. För mig finns nog enbart en som jag sätter tilltron till och det är Gabrielius Vagelis med sin Šauksmas”. Även om refrängen är lite tunn så är refrängen desto bättre och det är något med den killens röst jag bara smälter för.

 

Semifinal 2

I den andra och avslutande semifinalen i Litauens uttagning Pabandom iš naujo! medverkade de sista tio bidragen som kvalade in till semifinalerna från heaten. I likhet med föregående sändning stod fem finalplatser på spel vilka avgjordes genom en gemensam jury- och tittarröstning.

Den röstande studiojuryn utgjordes den här gången av bland andra ESC-vinnaren Duncan Laurence samt de två tidigare litauiska ESC-representanterna Monika Liu (2022) och Vaidotas Valiukevičius från The Roop (2020 & 2021). I programmet medverkade även Duncan Laurence som gästartist.

Inför sändningen tyckte vi till om låtarna där våra åsikter bygger helt och hållet på våra intryck från framträdandena i heaten.

 

Mer information

Resultat »

Panelen tyckte till (inför) »

 

Fakta


 • Datum:
 • 2023-02-11

 • Tid:
 • 20.00 CET

 • Programledare:
 • Giedraus Masalskio och Nombeko Augustė (med Richardas Jonaitis som Green room-reporter)

 • Plats:
 • TV-studio

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • LRT – Länk

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordning. Länkarna går till framträdanden i heaten.


1. Paulina Paukštaitytė – Let Me Think About Me
Låtskrivare: Paulina Paukštaitytė, Krists Indrišonoks, Jānis Jačmenkins


2. Agnė – New Start
Låtskrivare: Agnė Buškevičiūtė-Tumalavičienė, Vilius Tumalavičius


3. Matt Len – Midnight Train
Låtskrivare: Matas Lenktis


4. Luknė – Paradise
Låtskrivare: Rob Price


5. Monika Linkytė – Stay
Låtskrivare: Monika Linkytė, Krists Indrišonoks, Jānis Jačmenkins


6. Gebrasy – Saw Your Ghost
Låtskrivare: Faustas Venckus, Audrius Petrauskas


7. MoonBee – Rumor
Låtskrivare: Austėja Pukelytė, Gytis Valickas


8. Beatrich – Like a Movie
Låtskrivare: Marc Dowding, Beatričė Pundžiūtė


9. Mario Junes – Do What You Do
Låtskrivare: Marijus Kijauskas, Faustas Venckus


10. Antikvariniai Kašpirovskio dantys – Sėdi Ir Važiuoji
Låtskrivare: Martynas Enčius, Karolis Steponavičius

 

 

Resultat i semifinal 2


Den andra och avslutande semifinalen i Litauens uttagning Pabandom iš naujo! är avklarad och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat klart blev det följande fem bidrag som röstades vidare till finalen (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 

Därmed blev det följande fem bidrag som åkte ut (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 

Tycker du det var rätt låtar som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 

 

Så här tyckte vi (inför)


Tyckte inte till inför sändningen

Tyckte inte till inför sändningen

Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

 1. Beatrich – ”Like a Movie”
 2. Monika Linkytė – Stay
 3. Mario Junes – ”Do What You Do”
 4. Agnė – ”New Start”
 5. Paulina Paukštaitytė – ”Let Me Think About Me”

Kommentar: Denna semifinal tycker jag har startfältets bättre bidrag och här är jag också ett fans till den låt som vann sitt heat (Beatrich) med 12+12 av både jury och tittarna. Gissningsvis lär det bli samma resa igen om inget annat händer (vilket det ju faktiskt gjorde i förra semifinalen då storfavoriten i heat 1 plötsligt ”bara” fick 10+10 poäng). Jag tycker också att Monika Linkytė har en bra låt, dock inte lika bra såsom den hon tävlade med 2015.


Min topplista

 1. Mario Junes – ”Do What You Do”
 2. Gebrasy – ”Saw Your Ghost”
 3. Matt Len – ”Midnight Train”
 4. Monika Linkytė – Stay
 5. Beatrich – ”Like a Movie”

Kommentar: Andra semifinalen ärv äl snäppet bättre men det är inga höga poäng från mitt håll till någon låt i Litauens uttagning vilket är synd. De brukar annars bjuda på rätt så intressanta bidrag.


Min topplista

 1. Beatrich – ”Like a Movie”
 2. Antikvariniai Kašpirovskio dantys – ”Sėdi Ir Važiuoji”
 3. Agnė – ”New Start”
 4. Mario Junes – ”Do What You Do”
 5. Gebrasy – ”Saw Your Ghost”

Kommentar: Även här, så är min ranking i semi 2 nästan identiskt lik den som var i heat 2, just för att man roterat så himla lite bland de låtar som avancerade vidare till semifinalerna. Att organisatörerna bakom PiN varit så slapphänta med att blanda upp de som gick vidare är sannerligen ganska konstigt. Vad var då poängen med att ha heats till att börja med? Hur som haver, det är i detta heat jag har mina två favoriter. Återstår att se om de går vidare. Beatrich har i alla fall ett bra utgångsläge då hon vann heat 2, medan AKD smög sig vidare som 10:a.


Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

 1. Gebrasy – ”Saw Your Ghost”
 2. Agnė – ”New Start”
 3. Beatrich – ”Like a Movie”
 4. Monika Linkytė – Stay
 5. Luknė – Paradise

Kommentar: Viktigast till denna semi är att min personliga etta (Gebrasy) kvalar in till finalen. Med sig hoppas jag att han får med sig Agnė, Beatrich och Monika Linkytė.


Tyckte inte till inför sändningen

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera