« Inför ESC Georgien 2022

Inför ESC Georgien 2024 »


INFÖR EUROVISION 2023 presenterade vi Iru med bidraget ”Echo” som representerade Georgien. Hon kom att tävla i den andra semifinalen den 11:e maj där startnumret var satt till 11 av 16, men bidraget röstades inte vidare till finalen.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är Iru?

 

Iru, eller Irina Khechanovi som hon egentligen heter, är en 22-årig sångerska och låtskrivare från Georgien. Hon föddes den 3:e december 2000 i huvudstaden Tblisi och har sedan barndomen deltagit i en rad musiktävlingar. Mest känd är hon från sitt deltagande för Georgien i Junior Eurovision 2011 där hon och hennes grupp Candy vann hela tävlingen med sin låtCandy Music”.

I vuxen ålder har hon släppt ett antal singlar och hon har även tävlat i georgiska Idol 2019 och The Voice Georgien – den senare vann hon och får därmed representera sitt hemland igen i ESC-sammanhanget fast den här gången i vuxentävlingen. Bidraget som hon får med sig till Liverpool heter ”Echo” och den har hon gjort tillsammans med låtskrivarna Beni Kadagidze och George Kukhianidze.

Hur valde Georgien till Liverpool?

 

Inför Eurovision 2023 valde Georgien ut sitt tävlingsbidrag genom ett internval medan artisten valdes genom uttagningen The Voice.

Upplägget för artistvalet var att ett antal sökande via auditions sedan genomgick kvalprogram där omröstningar sakta men säkert valde ut ett finalstartfält innan en vinnare korades. Först veckor senare presenterades vinnarens ESC-bidrag som alltså utsågs internt.

Georgien var för övrigt sist ut att släppa sin officiella musikvideo under nationella-säsongen.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Ja!!!! Det tog 16 år innan Georgien kunde toppa sitt debutbidrag från 2007! Nu har de äntligen producerat något som jag verkligen gillar och som definitivt är landets bästa bidrag hittills. Här har vi Georgiens version av Loreen, i en låt som i stora drag också påminner om ”Euphoria” fast med etnisk prägel. Det är med andra ord helt mitt i prick med vad som funkar i ESC – ett lyckodrag helt enkelt. Lyckas de även skapa en inbjudande scenshow av detta, vilket videon hintar om, ja då kan vi mycket väl få se detta högt på resultatlistan. Det känns verkligen som att man har lagt upp det för ett snyggt visuellt framträdande, vilket gör mig väldigt förväntansfull. Solklart den bästa låten i detta startfält och en av årets bästa bidrag för mig.


.

Här har vi georgisk masterclass. Detta är helt underbart, Georgien kan förbereda sig för att de eventuellt kan skrälla i årets Eurovision.


.

Måste säga att Georgien fått till ett väldigt intressant sound i år. Det är melankoliskt, men samtidigt ger trummandet låten ett välbehövligt tempo. Det är något jag verkligen älskar i musik överlag. Så på ena sidan av myntet är det coolt och unikt. Å andra sidan känns det som ett bidrag som vi hör minst en gång per år. Åtminstone något i samma stuk. Vare sig det är Georgien själva, Armenien eller Albanien, så känns det att någon av dem skickar en låt som påminner om detta. Men oavsett det så tycker jag ändå att detta låter coolt. Och då måste man även se mellan fingrarna vad gäller låtskrivarnas engelska grammatik, då det uppenbarligen inte var deras starka sida. Trummandet däremot satte de mästerligt.


.

Äntligen! Efter flera många sämre låtar i följd tycks Georgien äntligen ha hittat rätt i Eurovision! Årets georgiska låt tycker jag påminner mycket om landets debutlåt ”Visionary Dream” och det var en låt jag gillade mycket då och nu. ”Echo” har samma mystik som deras debutbidrag och jag hoppas verkligen att Iru kommer att bjuda på en show med det här numret.


.

Det är någonting som inte fångar mig direkt med den här låten. Dock är den unik och Georgien skickar en av de bästa låtarna på länge. Hoppas det gör något häftigt på scen och att hon behåller det vita håret…fick mig att tänka på en annan powerkvinna vid namn Daenerys Targaryen. Lite för mycket konstnärligt uttryck och konstig text för att jag ska älska den.


.

Man kan knappast beskylla Georgien för att de skulle vara fega. Även i år kör man på något annorlunda, en väldigt bombastisk och pampig låt. Det smått otroliga är att man lyckas få låten att låta så genomarbetad trots att Iru och gänget bara hade en månad på sig att skriva klart den, från att hon valdes ut till EBU:s deadline. Det som är så synd däremot är att det skiner igenom i texten att det inte framförs på någon bra engelska. Denna skulle sjungas på georgiska, punkt.


.

Spontant så känns det här lite som en parodi på något av Albaniens bidrag från valfritt föregående år. En typisk sådan där svulstig etnoballad som Albanien skickat ett antal gånger nu. Har ju dock inte gått så där jättebra för Georgien de senaste åren, senast de tävlade i finalen var 2016 (är dock helt övertygad att de gått till final 2020 om tävlingen blivit av), så det kanske var dags att testa ett annat lands koncept?


.

Georgien är historiskt det ESC-land jag gillar minst av alla tävlingsländer. Enda gången jag gillat deras bidrag är 2013 med svensklåten ”Waterfall”. Ofta skickar de udda bidrag som kanske inte alltid slår i övriga Europa och som är allt annat än lättsmält och catchigt. Årets bidrag är en sån där jobbig, svårlyssnad låt som jag inte alls förstår mig på. Det är en slags kärleksballad som sångerskan Iru beskriver som sin inre röst och en manifestation av både kärlek och fred. Nej, för mig går inte detta hem på mig alls och det är bara tråkigt och intetsägande.


.

Georgien har tydligt tagit ett kliv framåt istället för bakåt i år. Beroende på humör får Georgien nästan en fyra i betyg. Det här är bra, pampigt och känslosamt. Lyckas man leverera en scenproduktion som i videon kommer detta komma långt.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
30,5 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2023. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Jag är helt säker på att få se detta i final – det är alldeles för bra för att missa final! Emellertid undrar jag hur det kommer bli i finalen – det är tuff konkurrens och Georgien är ju inte ett land med starkt facit i tävlingen. Men jag ser detta som en dark horse som mycket väl kan ”skrälla” och nå betydligt högre än vad oddsen förutspår just nu. Bli inte förvånade om Georgien tar en topp-5 placering i år!


FINAL blir det, hundra procent!


En av de lättaste tippningarna i år. Given final för Georgien. Sen är vägen öppen för en fin placering.Nu är det svårt att veta hur en ganska avancerad musikvideo med många olika klädbyten och hårstilar översätts till liveframträdandet i Liverpool men jag tror att det kommer att funka och att Georgien därmed bryter sin förbannelse om att aldrig ta sig till ESC-final (de har inte varit i ESC-final sedan Stockholm 2016)!


Den här borde verkligen få genomslag i rutan. Senast Georgien skickade något bra var 2015 så det är dags för finalplats igen.


Det har gått en hel del grus i maskineriet för Georgien, men jag tror faktiskt det kommer vända för dem nu. Man har hittat tillbaka till ett sound som påminner om deras debutlåt från 2007, som gav dem en bra debut.Som sagt, det här låter som något Albanien kunnat skicka. Och de har ju trots allt kvalificerat sig mer än en gång när de skickat liknande bidrag. Så varför skulle inte Georgien kunna göra detsamma?


Georgien har kommit 9:a två gånger som bästa resultat och har inte varit i final sedan år 2016. Enligt oddsen ser man ut att ta sig till den där efterlängtade ESC-finalen i år även om man absolut inte förtjänar det enligt mig.


Gissar starkt på en finalplacering, no more, no less kanske med höga poäng till och med.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera